A minap mentem fel a lépcsőn az Önkormányzatban, amikor is ez a látvány tárult a szemem elé: a jegyzőség ajtaja előtti padon szunyókált egy apóka. Ügyintézésre várt.

Idén megvolt, kipipálva, már nem kell vele foglalkozni, lehet menni a karácsonyi pulykát kiválasztani. Választás után még kaptak az emberek egy esélyt, hogy hozzászóljanak az őket érintő kérdésekhez, aztán már csak jövőre kell megint ezzel foglalkozni. Év közben meg a szokásos módon leszarhatják a fejünket.

Közmeghallgatást legalább évente egyszer kell tartani, és abban különbözik a többi lakossági fórumtól, hogy a közmeghallgatás testületi ülés keretében történik, vagyis azon a testület tagjainak határozatképes számban (>50%) meg kell jelenni, és arról jegyzőkönyvet kell készíteni. 

Persze, lehetne közmeghallgatás évente kétszer (vagy többször) is, hiszen zajlik az élet mindig, fél évente (legalább) pedig illene találkozni a polgárnak a Hivatallal, egy kis beszélgetésre. De vissza a december 2.-án tartott eseményekhez. 

A testületi ülésen eredetileg azok szólalhattak fel, akik kitöltötték a jelentkezési lapot, és 10 nappal előtte eljutatta a Hivatalba. Aztán volt olyan, aki bár elküldte előre a kérdéseit, az nem érkezett meg, így választ sem kapott. Kérték, küldje el újra - cserébe kérte, igazolják vissza, ha beérkezett a levele, ám ez is nehézséget okoz a polgárokért dolgozóknak.

Én nem az elejétől, csak az utolsó órában voltam ott, de így is érdekes élmények értek. Szembesültem ugyanis a hivatal cinizmusával, érdektelenségével, hárításaival. Jó, tudom, nem látok bele a Hivatal munkájába, az azonban elgondolkodtató lehet, hogy egy elismert díjjal kitüntetett új házban nem lehet használni a liftet, mert beesik az eső, feljön a szennyvíz - megoldása meg húzódik hosszú hónapok óta. 

A végére kicsit személyeskedésbe csapott át a szópárbaj, de tettlegességre nem került sor. :) Felmerült a kérdés, honnantól közügy egy-egy dolog...és kiderült, nem mi döntjük el.

Akit érdekel, innen letöltheti és elolvashatja az egészet - talán jövőre jobban sikerül. 

Kiegészítés Echo-25-től:

A közmeghallgatáson az egyik lakó a Práter utca 30-32. új építésű lakóház állapotáról panaszkodott. Egyebek mellett szóba került az épület mögött lévő csatorna-elvezetés nem megfelelő kialakítása is:
A ház alá befolyik a víz, mert úgy csinálták meg a csatorna levezetést, hogy ott csak egy 1 méterszer 1 méteres kis sóder ágy van, ami egyenesen a ház alá viszi be a vizet.” – panaszolta a lakó.
 
Mit válaszolt erre a panaszra Alföldi György? Íme, az idézet:
 
„…a háznak az esővíz elvezetése az egy megoldott rendszer, azt a szakértők megvizsgálták, a kavicságynak van elvezetése, tehát onnan el van vezetve a víz. Nem reped meg (mármint az épület alatt lévő garázs fala - echo25). Ez egy egész hosszú történet, elnézést kérek. Minden háznak repednek a falai, amikor újak a betonszerkezet és a másik. Azért mondom, hogy csak a konkrét válaszokat akarom megadni. Elnézést. Tehát az esővíz elvezetés az rendben van, megoldódott. Meg lehet még egyszer nézni. Megmutatjuk a terveket is. Nem lehet más, az kész van, jó.”
 
A fotón az egyik kavicságy látható, és mellette az a nyílás, melyet az alkalmanként lezúduló esővíz már alaposan kimélyített. A talajba jutó víz a ház alatt lévő garázsba is átszivárog, a falak pedig repedezni kezdtek – és ezt már tavaly ősszel (!) én is megnézhettem, miután a lakók engem is megkerestek panaszukkal.
 
 
Most tehát a fotónak, vagy Alföldi úrnak (és a szakértőinek) higgyünk…?
 

 

Drogtanya

Címkék: drog park jelen

2009.12.11. 19:53

 A narkógettó konferencia bőven meghozta a hatását: a média elkezdett foglalkozni a kialakult helyzettel, és most már állami szinten is beszéltek róla. Hogy ez jó lesz-e, vagy segít-e valamit, nem tudom, de hátha.

A kormány immár 10 éve működő Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságának december 10. ünnepi ülésén az érintett tárcák mellett a civil szervezetek 4 választott képviselője is jelen volt, köztük a TASZ drogpolitikai programvezetője. (...) A VIII. kerületben kialakult helyzetet a bizottság hosszasan tárgyalta, a civilek arra kérték a kormányt, hogy közvetítsen az önkormányzatok, az ÁNTSZ és a civilek között. Kórozs Lajos államtitkár azt ígérte, hogy a KKB még januárban vissza fog térni a kérdésre, és a minisztérium megpróbál megoldást találni az érdekelt felek bevonásával. Topolánszky Ákos, a rehabilitációs szervezetek hálózatának (MADRISZ) vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzet egyenes következménye a mindenkori kormányok mulasztásainak, ugyanis a megfelelő ellátórendszer kiépítésével ma a túladagolásos halálesetek jelentős részét meg lehetne előzni. Szerinte az igazi felelős nem egy frissen megválasztott polgármester.

 via

 

Volt is miről, hiszen az RTL felkereste a helyszíneket, és bemutatták azokat ország-világ előtt. Látta mindenki, ez egy valós helyzet, nem csak úgy kitalálták a vakvilágba, a kerület rossz hírneve néha alapos. Foglalkozni kell vele, rendesen, nem elkendőzni próbálni.

Piac nem lehet

Címkék: piac józsefváros jegyző

2009.12.11. 13:32

Nagyjából ez a lényege a ma kiadott közleménynek, ami a Verseny utcai piacról szól. Így hangzik:

Megállapítást nyert, hogy a helyi településrendezési szabályozás az érintett területet olyan építési övezetbe sorolja, (KL-VA-VIII-2), ahol önálló kereskedelmi létesítmény nem működhet, vendéglátás és kiskereskedelem is csak korlátozott mértékben és csak a vasúti alapfunkció kiszolgálása céljából megengedett. A már hivatkozott helyi településrendezési szabályozás minden esetleges későbbi kérelmezőre irányadó, azaz piaci tevékenység a területen tiltott.

 via

Nem lesz ott már bolhapiac - marad a hétvégenkénti PeCsa. Bár a kerületben (is) igény van ilyen használtcikk piacra, tervezik is a vezetők, hogy a Gutenberg téren egy (antikvár jellegű) könyvpiac lesz. Lehet, hogy jobb lenne a Teleki tér felújításával egy időben egy kulturált használtcikk-piacot is létrehozni - ami turisztikai szempontból is vonzó lehet.

A határozat ellen tiltakoztak, és valószínű, hogy meg is támadják. A Verseny utcai piac jelenleg üresen tátong - hiába az új aszfalt, hiába a kialakított parkolóhelyek, itt árusítás már nem lesz. A remény hal meg utoljára, de karácsonyi ajándékot venni máshol kell.

A Kálvária téri második buli után maradt egy csomó kép, felfestve molinókra, így felmerült az ötlet, legyen kiállítva valahol. Meg is találták a helyet, egy ház belső udvara és a korlátok - így az ott lakók és oda járók nézhették egy pár hétig. 

Csináltak mellé egy üzenőfalat, amolyan vendégkönyvet is. Most költöztek új helyre, rögtön két házba:a Diószeghy 1-ben és a a Kálvária tér 19. -be. A bejutást mindenkinek egyedül kell lebeszélnie az ott lakókkal, akik nagyon kedvesek, és általában mindig van valaki aki beenged - csak a kiállításra kell hivatkozni.

Aztán ha bent vagy, lehet beszélgetni az ott lakókkal, megismerni egymást, véleményt cserélni a látottakról

 

Minden napra egy razzia

Címkék: piac józsefváros jegyző

2009.12.10. 14:28

A JociPlázában - azaz a józsefvárosi Négy Tigris nevű kínai piacán az év végéig.  

Bakonyi Ágnes, az APEH szóvivője a csütörtöki ellenőrzés után azt mondta, hogy a céljuk, hogy minden nap kint legyenek a pénzügyőrökkel a piacon, hogy ellehetetlenítsék az illegális, hamisítványt áruló, vagy embereket feketén dogoztató kereskedőket.

Év végéig ezért minden nap ellenőriznek a piacon. Az APEH egyébként ebben az évben 400 ellenőrzést tartott itt, 25 millió forintnyi bírságot rótt ki, több üzletet bezáratott. A piac forgalma egyébként a városban épült távol-keleti áruházaknak köszönhetően kicsit csökkent, de látszik, hogy még mindig erős.

Az adóhatóság munkatársai általában úgynevezett "rapid csoportokban" mennek be a piacra, ilyenkor az egy vagy két adóellenőr mellett mindig van pénzügyőr is. Az ellenőrzésekkor sok árus a figyelők jelzésére rögtön bezár, de Bakonyi Ágnes szerint legalább addig sem árusítják a hamisítványokat. Ha minden nap kint lesznek a hatóság emberei, kiderül majd, ki bírja tovább ezt a "macska-egér játékot" - fogalmazott a szóvivő, aki szerint egyébként a hatóság lesz a nyertes.

Sipos Jenő, a Vám- és Pénzügyőrség szóvivője elmondta, hogy a pénzügyőrök az év más időszakában is heti 2-3 ellenőrzést tartanak a piacon. Főleg a jövedéki termékeket és a hamis árukat keresik. Az elmúlt napokban több százmillió forintnyi hamis árut foglaltak le, köztük ruhákat, cipőket, CD-ket, műszaki cikkeket, gyerekjátékokat.

Mostanában egyre gyakrabban fordul elő, hogy az ellenőrizni kívánt árusok ellenkeznek, esetleg rátámadnak az egyenruhásokra, egyre gyakrabban kell bilincset használniuk a pénzügyőröknek. Egyre többször kerülnek elő illegálisan árusított, a közrendre fokozottan veszélyes eszközök. Csütörtökön a piacon foglalták le egyébként az idei szezon első jelentősebb petárda szállítmányát az egyik standnál - mondta Sipos Jenő.

via
 

A Verseny utcai piacot is sikerült - igaz, a működési engedélye lejárta után három (3) hónappal - bezáratni a jegyzőnek. Talán itt nem kerül rá sor, de hátha rendeződik a helyzet, és nem lehet majd hamis papírokat, gyógyszereket vagy fegyvert venni. 

Na meg végre mozdultak a hatóságok, ha már a helyi önkormányzat csak nézi a törvénytelenséget, és vár a csodára. Pedig Xantus Judit a tökösségéről volt híres előző munkahelyén, az ötödik kerületben, több gázos szórakozóhelyet is bezáratot szemrebbenés nélkül. Igaz, azóta eltelt egy kis idő, talán megöregedett...talán neki is érdeke, hogy nyitva maradjon. Rossz nyelvek szerint rendszeresen kap valamennyit...

Szépségverseny

Címkék: verseny hangulat

2009.12.10. 09:38

Nem csak viccesen színes a kerület, amúgy is az. Rengeteg nemzet fia és lánya él itt a kerületben, és lassan kínai negyednek hívhatjuk egy részét. De hogy itt rendezzék meg az Európában élő ázsiai lányok szépségversenyét, ez eszembe nem jutott volna. 

Pedig itt volt, hétvégén - a Kolónia volt Művházában, és csak azért hozták ide, mert itt él az ország legnagyobb kínai kolóniája. Szép, mi? Miss Asia Europe 2009

A versenyen ázsiai, de legalább három hónapja Európában élő hölgyek indulhattak. A korona a Svájcban élő Jeudy Nathalie fejére került, a második a Magyarországon élő, vietnami származású Viktoria Nguyen lett, míg a harmadik helyet a svédországi Van Kiue Hoa Sandra szerezte meg.

 

Tréfás helyzetek

Címkék: videó rendőrség autó

2009.12.09. 19:30

 Azok mindig vannak. Ma este a kerületről szólt kettő:

 

 

Hát nem vicces?

Tudom, nevetséges inkább, mégis van benne valami furcsa, bizar humor, ami manapság jellemzi az országot és a benne élő nemzetet. A másodikra mondhatjuk, hogy van benne némi helyi sajátosság - de a hülyeség nem ismer határokat.

 

 

Ha jobban belegondolunk, voltak rendőrök a Népszínház utcában, és a térfigyelő kamera is működött rendesen - bár mire észlelték, már el is csípték a bent ülők. Figyelnek, és  - néha - teszik a dolgukat.

 

Corvin karácsony

Címkék: ajánló hangulat józsefváros

2009.12.09. 14:15

Az évek óta épülő új negyed végre megnyitja kapuit - még ha ideiglenesen is. Karácsonyi vásárt tartanak, vagyis csak egy kis bemutatót az embereknek, hogy itt is nyílik egy új pláza, nem kell elmenni messzire a vásárlási lázban. 

:)

A vásáron az alábbi árusok lesznek megtalálhatóak:

 

- lekvár, szörp, méz, gesztenye

- kürtőskalács

- pálinka

- kávé, kakaó, forró italok

- Lacikonyha

- Bor

- pizza, langalló

- karácsonyfadíszek

- karácsonyi fények, asztali díszek

- fa játékok

Én megnézem, az biztos. Csak tömeg ne legyen...