Négy Tigris

Címkék: piac józsefváros hellókarácsony

2008.12.09. 12:56

A Pannon Puma országában a Négy Tigris immár 15 éve az a hely, ahol sok kispénzű, vagy hívjuk így: 'a gazdasági válság áldozata' beszerzi az alapvető ruházati cikkeket, sokkal olcsóbban, mint máshol. Tudjuk, ÁFA nélkül minden kevesebbe kerül, ha vámot sem fizetnek a kereskedők, akkor verhetetlenek az árak. Igen, azzal is tisztában vagyunk, hogy ezzel az államot, így saját magunkat károsítjuk, de ha a családi kassza csak ezt teszi lehetővé? (Tegyük hozzá, hogy a képviselők sem fizetnek adót a költségtérítésük után, és még csak számlát sem kell leadniuk.)

Minek van elsőbbsége? Az egyén érdekeinek vagy a közösség hasznának? Jó vagy rossz a piac működése? Szükséges rossz a "JociPláza"?

Nem csak a kereskedők haszna esik latba, hanem az ott dolgozó emberek érdeke, bére is.Sok honfitársunknak ez a bevétele - és inkább ez, mint a segély. A hivatalok évek óta próbálnak tenni valamit, felszámolni, eladni, helyét sóval behinteni - a látszatintézkedéseken kívül azonban semmi nem történik. Időnként végigmegy egy razzia, büntetnek, elkoboznak, aztán fél órával később már minden megy tovább. A Máv tulajdonosként megkapja a bérleti díjat, a terület többi része pedig soktulajdonos.

A piacnak van azonban egy másik arca is, illegális dolgokat is be lehet szerezni, csempész cigi, kitöltött számlatömb, fegyver, hamis okmányok, minden, amit el lehet képzelni. A többség azonban nem ezért jár ki. Ezek ellen határozottan fel kell lépni, viszont itt is a kereslet határozza meg a kínálatot. Hamis jogsi, hamis végzettséget igazoló okmány, hamis nyelvvizsga, diploma nem egy vezető, képviselő, vagy közalkalmazott karrirjében fordul elő - már ha lebuknak vele, ugye.

 

 

 

 

Te mit tennél a piaccal? Kijársz vásárolni? 

Mi lenne a jó megoldás?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr30812956

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sansfrontiere 2008.12.09. 14:30:42

Szerintem inkább a segély, mint ez. Persze átmenetileg, amíg nem talál legálisan működő munkahelyet.
Egyszer kb 15 éve voltam kint, annyi elég volt. Ma már sokkal kulturáltabban lehet vásárolni ilyen árúkat pl. a Gyömrői úton.
Az ázsia centerben is kulturáltabban lehet már vásárolni. szóval az emberek oda is kitudnak menni, ahogy eddig is tették sokan. De a józsefvárosi önkormányzat felajánlja a bódéváros kereskedőinek, hogy a kerületben bérelhetnek üzlethelyiségeket és kapnak kedvezményeket, hogyha betartják a magyar adózás és vámszabályokat. A helyiség felújítási költségeit például beleszámítják a bérleti díjba. a hülyének is megéri. a józsefvárosi piac már csak a bűnözés melegágya. Arról nem is beszélve, hogy olyan ronda képet fest majdnem a belvárosban, hogy rontja a környék ingatlanárait. Mindenképpen jó ötlet, hogy sport- és szabadidőpark lesz a helyén. Nyilván a bódéváros bezárása sért egyes érdekköröket, akik legfőképp bűnözők, drogkereskedők, számlagyárasok.