Többször Egyre gyakrabban kapok emilt, amelyben a fenti kérdés szerepel. Eddig csak azt tudtam válaszolni, hogy a polgármester tanácsadója, volt szadeszes képviselő. 

Hogy milyen egy tanácsadó? Íme, egy kis fabula:

Egy idős juhász a réten legelteti a nyáját, amikor a közeli országúton egy vadonatúj BMW tűnik elő a porfelhőből. Az autó hirtelen megáll a juhász mellett, a lehúzott ablakon kiszól egy Armani öltönyt és Ray Ben napszemüveget viselő fiatalember:
- Uram! Ha megmondom, pontosan hány birkája van, nekem ad közülük egyet?
A juhász végigméri a fickót, és rábólint:
- Nem bánom.
A fiatalember kiszáll az autóból, előveszi a laptopját, az Interneten felcsatlakozik egy GPS műholdas navigációs rendszerre, beszkenneli a területet, megnyit egy táblázatot, elküld egy e-mailt, hamarosan választ kap, majd kinyomtat egy 50 oldalas listát a mini printerén. Ezek után odafordul az öreghez:
- Pontosan 1586 birkája van.
- Valóban, - feleli a juhász - válasszon egyet a nyájból.
Az idegen kiválaszt egy állatot, és beteszi az autóba.
A juhász utánaszól:
- Ha megmondom, mi a foglalkozása, visszaadja a juhomat?
- Persze! Miért ne?
- Maga tanácsadó.
- Tényleg az vagyok. Hogy találta ki?
- Nem volt nehéz. Maga egyszerűen csak megjelent itt, holott senki nem hívta. Jutalmat akart egy olyan válaszért, amit már eleve tudtam, egy olyan kérdésre, amit senki nem kérdezett. Ráadásul semmit sem tud a munkámról.
Na, akkor visszaadja a kutyámat?

De mindenekelőtt ő Kocsis Máté webes hangja. Ezt testületi ülés jegyzőkönyve (29. oldal) is megerősíti, kétséget nem hagyva. Amit ő mond ír, azt a polgi pontosan úgy gondolja.

És mellé:micsoda csapat

Frissítés

 

Új funkciója és újabb bevétele van emberünknek:

Képesítés

 

Sokan kértek képet is - nekem nincs, de a szócső úr volt olyan kedves, és belinkelt magáról egy képet. Íme ő, amint egy karddal szabdal tortát igazi lovag módra!

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr193157770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hátte honnan a tetves anyádból fingtad elő magad, buta rühesszar?! eriggy azt a trágyadombod alatt foglalgassad össze az agyad helyén kavargó debil moslékot te szolgalelű kis parazita!
rokiramóne bazmeg! hitlerről is neveztek már el poloskát!
@08.szabogabor: Jól kinyírtad, azaz lejárattad a Kocsist, az egész FIDESZ rajta röhög. Így akartátok szerepeltetni a szerencsétlent? Felejthetetlenül bájos ahogy csövesüldözésből átmentetek mikulásba.
Kocsis Máté, a devizaspekuláns

2011.12.07. 23:12 jt

Kocsis Máté szeptember 13-án a Józsefvárosi Önkormányzat bő kétmilliárdos (azaz 2.097.727.957) forinthitelét euróra konvertálta 281-es árfolyamon. Azóta a műveleten kamatnyereség képződött, de százmilliós (nem realizált) árfolyamveszteség is keletkezett.

Eddig a hír. Vessük ezt össze a kormánypártok gondolataival a devizakitettségről:

"Magyarország alapvető érdeke, hogy az ország devizakitettségéből származó jelentős pénzügyi hátrányok már a közeljövőben megszűnjenek", kormányszóvivői iroda, október 5.

"hazánk devizakitettségének megoldása pedig nem tűr halasztást", Latorczai János, KDNP, október 27.

Kocsis Máté alpolgármestere útján a tranzakció után 8 héttel (azaz 8 üléssel) tájékoztatta a bizottságot az ügyletről. A polgármester hatáskörét a tájékoztató arra alapozza, hogy a

"jogszabály eltérő rendelkezése hiányában a vagyont érintő egyéb, az előzőekben nem nevesített tulajdonosi jognyilatkozatok megtételének engedélyezésére, döntések meghozatalára [...] a Gazdasági, Kerületfejlesztési és Közbeszerzési Bizottság, illetve azonnali döntést igénylő és késedelmet nem tűrő esetben - a Gazdasági,
Kerületfejlesztési és Közbeszerzési Bizottságnak történő utólagos beszámolási kötelezettséggel - a polgármester [...] jogosult." 37/2003. (VII.07.) önkormányzati rendelet 23.§

A döntés ellen mindhárom ellenzéki párt felemelte szavát. Az MSZP képviselője, Molnár György további jogi tájékoztatást kért, ezt kaptuk meg a mai napon. Ebben megkísérlik megmagyarázni, ami megmagyarázhatatlan, azaz hogy miért volt az eset "azonnali döntést igénylő és késedelmet nem tűrő". A bizottság mai ülésén Juharos Róbert a döntés jogszerűségét védte. Álláspontom szerint azonban a döntés célszerűtlen és jogszerűtlen volt. A célszerűségét ugyan lehet azzal védeni, hogy az alacsonyabb eurókamatok miatt még most is (300-as árfolyamon) kevesebbet kell törleszteni forintra átszámítva, mint korábban, ezzel szemben áll azonban egy számszerűsíthetetlen devizaárfolyam-kockázat. Ha azonban ezt nem vesszük számításba, tetszőleges árfolyamon, minden időpontban "megéri" euróra konvertálni (az alacsonyabb kamatok miatt), tehát az azonnali döntést igénylő eset nem áll fenn.

A helyzet persze bonyolult, mi is tovább vizsgáljuk. Lesz még róla poszt.
Az MSZP8-on olvastam az imént:

Kedves Morgy!

Megdöbbenve látjuk, hogy a kérdéses 2 milliárdos hitel illegális átkonvertálása folytán, a tartozás forintban számolva, mára már kb. 10%-al magasabb forint összegű lett. Ez több, mint 200 millió forintos szándékos károkozást jelent, csak ennél a hitelnél. (Mi van a többi hitellel?) A nagyobb károkozás lehetősége miatt kellett rendkívüli sürgősséggel eljárni? Ön írja, hogy ha minél később váltották vona át, annál kevesebb lenne a veszteség. Nem kell nagy matematikusnak lenni, hogy kimondjuk azt, hogy egyáltalán nem volt erre a károkozásra szükség. Ön is tudja , hogy a vagyonrendeleti hatásköri porhintés ide nem alkalmazható. Az Ötv. szerint ez a konkrét hitel és annak módosításai a Képviselő-testület át nem ruházható hatáskörébe tartozik.
Kiknek az utasítására történt és őket milyen érdek vezette erre? Tehát kettős a probléma: van egy 200 milliós szándékos károkozásunk és ezzel kapcsolatban még egy jogszabálysértésünk is? Kit fognak ezért kirúgni és ki tesz feljelentést?
www.nepszava.hu/articles/article.php?id=505577#null
bazmeg gabi, sopronyban polgárok éás nem vérnáci férgek laknak!
@drflash99: Má megin mibajod miki? Egy frissen végzett bölcsészlányka ír egy cikket valamiről, amiről az egyetlen élménye, hogy telefonon felhív. Oszt ír egy cikket. A múltkor azt kifogásoltad, hogy megy a drogozás a kerületben. meg hogy nem megyünk a Dióba. Hát...

A tereket nagyjából kitakarítottuk e szempontból is, és igencsak gyakran vagyunk a Dióban, elég észrevehetően, mondhatni nagyon zavaróan. Már azok számára, akik szeretik a sötétség leple alatt űzni a biznicet.

Beidézem Neked Kocsis Máté ide vonatkozó ígéretét: "Józsefvárosban csak a bűnözőknek kell félniük." Nos, ez a szitu.

Egyébként meg van egy ajánlatom.

Ha télleg érdekel a valóság, akkor fölajánlom Neked - csak Neked - hogy kijöhetsz velünk kamerával éjszakai bevetésekre. Egy feltételem van: tedd is közzé a felvételeket.;)
@drflash99: Miki, mindenféle médiákok itten nyomulnak a lehetőségért, amit egyelőre nem engedek, neked meg fölajánlom, és 5 napig nem jelzel vissza? Nem szép dolog. Most akkor kicsit várnod kell, mert van pár egyéb dolgom, meg a srácok se azzal szeretnének most foglalkozni, hogy operatőrt védjenek... Még januárban összehozzuk, írok majd itt személyes találkára időpontot.
5 nap a szilveszterbe és egy flash koncertba is beleesett - várom az időpontot
sikerült a legszarabb tahókkal egyoldalúan, gratulálok!
@drflash99: Ne féltékenykedj Miki, 1 millió néző az egymillió néző. Ráadásul ők előítélet nélkül jöttek, úgyhogy őket választottam helyetted. Abszolút korrektek voltak, nem tolakodtak, alkalmazkodtak a körülményekhez, úgyhogy pozitív a tapasztalat. A mai lakossági visszajelzés meg egyenesen félelmetes méretű és elkötelezettségű...
én milyen előítélettel gyöttem volna? végülis kiszerepelted magad és ez a fontos!
@drflash99: itt legkevésbé a személyem volt a lényeges, tudnék magamnak szereplési csatornát nyitni, ha fontos lenne... Előítélet... Azé náciztál Te engem párszor, tán emléxel rá;)
te meg anarkhista mosdatlan szájú pankoztál :) ez mi?
CSAK embervadászattal nem lehet a súlyos, óriási részben szociális problémát megoldani! ez a tv2 elképesztően kretén és felszínes stílusában tálalva igazságtalanul egyoldalú! láttad a megrendezett kukoricalopást? ennyit a hitelességükről és a szavahihetőségükről.
@drflash99: De hát Te valóban egy anarchista mosdatlan szájú punk vagy:)

Az általam vezetett szolgálatnak csak egy alrendszere a Jófiúk, az összes többi közfunkció kifejezetten szociális rehabilitációs célzatú.
és te nem vagy protonáci? :)
na ehez a második, sematikus populista mondatodhoz hasonlókat mondtál múltkor a kamerámba, ez az érdektelen, végtelenül ismételhető kategória.
@drflash99: Én lennék az a náci, akinél a legtöbb kerületi roma dolgozik, és ahol a vezető pozíciók jelentős részét is romák töltik be? Csiszolgass még ezen a tézisen...;)
téziseket meg a lenyinék szoktak állítgatni
@drflash99: Na, mondhatom, még érnem kell eszerint... Ennyi idősen ez azért már nem valószínű;) Tézis-antitézis, ismerős? Nem épp Lenin, inkább Hegel, tisztelettel...
@08.szabogabor: Józsefvárosi tisztségviselőt még egyszer sem találtatok a reflektoros hajtóvadászatokon?
Gábor! Harci kutyákat is vessetek be!
@bamblur: Utóbbi folyamatban: keress rá a gugliban a moszkvai őrkutyára... Rövidesen élőben is láthatók lesznek...
Egyenként kéne inkább kiemelni a kétes figurákat az utcaképből - azt is csak alapos ok alapján - nem pedig rettegésben tartan egy városrészt.
tv2.hu/naplo/video/bevetesen-a-nyolckerben

Ezt a "jófiu-kommandót" egy hajszál (se) válaszja el attól, hogy ne pandúrok legyenek, hanem a legsötétebb rablók. A megfélemlítés, a terror és az öszinte tisztelet nem járnak párban. Ilyen sittes alakok láttán meg aztán pláne! Legyen mögöttük akár 16 igen szavat is.
most mentsenek a jófiúid félifg fagyott embereket bazmeg! és tudósíts róluk!!!!
akkor végeznéd normálisan a feladatodat!
@városjáró: pontos megfogalmazás. szabó gáborról eddig is tudható volt, hogy mennyire gátlástalan, gerinctelen, de ezzel a kommandóval átlépett egy határt.
+: ezek még kommandós kutyának is moszkvait vesznek... :)
@drflash99: Ezt piszokul bebuktad. Full járórözés alatt a város, eddig 11 hajléktalant hoztunk be a frissen felállított melegedő, kajáltató és mindennel felszerelt pontra. Az autóimon segítőként LÉLEK Programos volt hajléktalanok is ülnek, komoly pluszt adnak ahhoz, hogy eddig senkit sem kellett kényszerintézkedéssel bevinni...
nem buktam be, mert az ellenőrződ vagyok és nem az ellenséged! részleges életmentő aldícséretben részesülsz, és ezt NAGYON becsüld meg!
Figyú, van ennek a szabógének autója, hogy 1.szám 1.személyben mer róluk beszélni? Vagy csak szo(p)kás szerint túloz?
@drflash99: ;) Napi 24 órás folyamatosan összehangoltan mozgó 5 autós szolgálat van, a térfigyelő elsődleges prioritása ez, az összes romos ingatlanba bemegyünk, a picéket folyamatosan átfésüljük, a szabálysértési irodát 24 órás 20 fős őrzőtt hajléktalan-melegedő, alvó étkező-hellyé alakítottuk, stb, stb... Minden közrendvédelmi egység, beleértve a takarítókat, park és útkarbantartókat is azonnal bejelentkezik, ha valakit meglát, akinél valószínű a rossz állapot. Ilyesmi.
@városjáró: nem túloz, csak a szokásoknak megfelelően kezeli a köztulajdont...
@08.szabogabor:

Na tessék, szélesítették a munkaköröket (abszolút elviselhető mértékben), és vállalták a többlet koordinációt. Nyilván sokkal hatékonyabb lett ettől a feladatellátás, és megérdemlik az elismerést!

Hasonló, átgondolt és mértéktartó dizájn krízishelyzeten kívül és más ügyekben is lehetséges. Mivel a választás nem csak a specializáció és egymásra mutogatás kontra a felelősségi körök teljes elmosása között lehet, hanem vannak átgondolt és mértéktartó köztes konfigurációk.

Újabb, sokkal nagyobb, de emészthető falat lehet a tartozást felhalmozók gáz- és villanyóráinak kártyássá alakítása. A többlet koordinációs igényéhez képest a társadalmi haszon óriási volna. Ráadásul ez talán könnyebben is egyfajta modellprogrammá válhatna, mint a hajléktalanok és hajléktalanságtól fenyegetettek differenciált megsegítése. A sok fafejű, túlspecializált apparátusokat működtető, a problémákat hárító önkormányzat mezőnyében nem nagyon nehéz kiemelkedni, ennek kommunikációs hatása (szelídebben: bizalmat és együttműködési készséget növelő hatása) pedig felmérhetetlen.

Úgyhogy hajrá!
@vajdapeterutca: Csak hogy az egyszerű köz- és a szőkék is értsék: most gratulált Dr. Szabó Gábornak a kerületben élő hajléktalanok fagyhaláltól való megmentéséhez?
@HH-né: Nanáhogy! A leírás szerint megszervezett egy hatékony jelzésre képes hálózatot. Összehangolta a meglévő kapacitásokat, és kiegészítette egy jó ötlettel. Gratulálok!
Nnna. Csak ezt akartam "hallani". :-)
Ha már csillagokat nem tud lehozni...
@drflash99: Nálunk nulla ember fagyott meg Miklósom... Ennyit a Jófiúkról. 52 embert mentettünk meg eddig közterületről, és az önkormányzat más egységeivel együtt kb 70 embert látunk el folyamatosan az otthonában.
és azok közül, akiket kiüldöztetek a kerületből?! jaaa, az más ugye?!
A Jobbik szerint a Kocsis Máté vezette önkormányzat által létrehozott egyesület szinte mindenben megfelel a korábbi Magyar Gárdának. A Jobbik ezért üdvözli a létrehozását, egyben jó munkát és sok sikert kíván a szervezetnek. A párt ezúton is megköszöni Kocsis Máténak, hogy így hívja fel a figyelmet a cigánybűnözés létezésére – fejtette ki a Jobbik szóvivője. - ehhez meg külön gratulálok gáborom
@drflash99: Miklós gondolkodjál már kicsit. A Jófiúk semmiben nem hasonlít a Magyar Gárdára. Felsorolom a különbségeket:

1. A Jófiúk csapatának minimum egyharmadát kötelező érvénnyel romák alkotják.
2. A Jófiúk az állam szolgálatában álló hivatalos biztonsági és vagyonőri szervezet. Nem politizál, köze nincs semilyen párthoz.
3. Professzionális szervezet, munka törvénykönyve szerinti munkavállalókkal, melyek mindegyike rendelkezik a szükséges végzettségekkel és igazolásokkal.
4. Együttműködik a közterületfelügyelettel és a rendőrséggel.

Az egyetlen Jobbik által vélt hasonlóság a fekete egyenruha. Aha. Nagyjából ezer különböző alakulatot tudnék felsorolni, amelyik fekete egyenruhát használ, és egyik sem náci.

A Jobbik véleménye pedig az általad írtnál kicsit árnyaltabb: a kurucinfón pl. ekéznek minket rendesen, a helyi képviselőjük pedig az egyetlen volt, aki nem támogatta a kinevezésemet...
kiüldözés?! az első kérdésről szokásodhoz híven megfeledkeztél
@drflash99: Dehogy felejtkeztem, csak hülyeség:) Minden önkormányzat figyeljen oda annyira a saját közterületeire, és fűtetlen lakásban élőira mint mi, és akkor sehol sem fagy meg senki.
na ezt hívom én szűklátókörűségnek és antiszociális feladat-áttolásnak
arról nincs statisztikád, hogy hány szerencsétlen embert üldöztetek ki a kerületből?
@drflash99: tökmindegy minek hívod, mások el nem végzett munkáját nem tudok ránk lőcsölni. Nem a kerület feladata megoldani a teljes hajléktalanság problematikát - bár a Máté ÖTV-módosítása és a LÉLEK Program még erre is képes lehet. Nehéz lehet nem fölfogni, hogy minden önkormányzatnak az a fealadata, hogy a saját polgárairól gondoskodjon. Ld. Alkotmány, ÖTV, szociális törvény, meg minden...
a kiszolgáltatott emberek kegyetlen kiseprűzését már elvégeztétek törpemátéval, ezt senki le nem mossa rólatok, rátok száradt!
@drflash99: Mostanában a drogosokat, meg a prostikat szorítjuk kifele. Azzal is lesz emberjogi problémád?;)
ez nem emberi jogi, ERKÖLCSI probléma, hogy a nyomorult, kiszolgáltatott embereken nem rúgunk mi is egyet, hanem megpróbálunk SEGÍTENI rajtuk, de sajnos valószínűleg ezt neked hiába magyarázom, mert nem fogod (akarod) megérteni soha
@drflash99: erőforrásaink határáig, az igazságosság keretein belül, és kölcsönös alapon.

csakhát...

Egy kerület erőforrásai nem elégségesek egy országos probléma kezelésére. Igazságtalan kerületi polgárainkkal szemben, ha az adójukat nem az ő érdekükben költjük el. És nincs kölcsönösség, ha a hajléktalanok döntő többsége szó szerint lesz...ta a közösségi normákat. ne légy csőlátású...
kiszorítani - segíteni! nem átbucskáztatni a kerület határain túlra őket erőszakosan, hanem felvenni a kapcsolatot más önkormányzatokkal pl.
kiszorítjuk - nem segítő jellegű fogalom
@drflash99: furcsa módon más önkormányzatok még csak beszélgetni sem akartak a terhek megosztásáról akkoriban...
bizonyítékot, hogy egyáltalán próbáltatok bármilyen kapcsolatot felvenni!
@drflash99: Ne hülyéskedj Miki:) A polgármesterek ezer helyen, ezer alkalommal ülnek együtt...
és arról tárgyalnak, hogyan lehet minél több szerencsétlent adott idő alatt eltüntetni, a szőnyeg alá söpörni, szem elől elrakni, mert más foganatja nincs annak a sok-sok tárgyalásnak
@drflash99: Nem, nem ilyesmikről, hanem olyasmikről, amiket mostanság már olvasgathatsz: Kőbányán és Ferencvárosban is kezdődik a LÉLEK Program, meg ilyesféle dolgok;)
csúsztatásból 2ttes alá: a kiebrudalt csöcesek önkormányzatairól VAN szó!
@drflash99: Miért baj az, ha és hogy mindenki azt látja el ami és aki a feladata?
mert az a társadalom megengedhetetlen beszűküléséhez vezet!
@drflash99: Nem Miklósom, az a társadalom működéséhez vezet. Az ilyet úgy hívják: társadalmi munkamegosztás. Hogy lefordítsam a punkzenész nyelvére: nem a száddal gitározol és nem a lábaddal énekelsz. Vajh miért?;)
ezt a felfogást primitív funkcionalizmusnak hívják, a dolgok szerencsére bonyolultabbak: ha mindenki csak a szó szeinti feladatával törődik, na az a hangyatársadalom, neked se kívánom, hogy ilyesfélében élj.
@drflash99: minden bántó párhuzam nélkül... ha beköltöztetnek valakihez 10 kóbor kutyát, és azok ott megrágnak minden papucsot (bőrtalpú tűsarkút!! :-D ), bepiszkítanak, akármilyen érző lélek úgy dönthet, hogy ez sok. Egyet esetleg megtart, mert szeretne gondoskodni róla, de a többit menhelyre viszi, mert nem tudja ellátni. Mikrokozmoszban, szőke aggyal végig gondolva...
tehát irány a sintértelep, endlösung, pont ez nem megoldás, SEGÍTENI kellett volna őket, akár személy szerint is, EZEN A PONTON összefogva a segítő szervezetekkel, és nem a legkreténebb szemetelési és egyéb TILALMAKKAL próbálkozni, majd az egész "emberi szemetet" ugye, átsöpörni a kerülethatáron.
@drflash99: minden bántó párhuzam nélkül.. kezdtem.. Józsefváros frekventált hely, a madarak is ott csipegetnek, ahol több a morzsa. Főleg ha máshol nem szórnak nekik eledelt. A többi kerület örült, hogy ez neki "nem inge". Segítő szervezeteket szerintem pedig nem kellene, hogy befolyásolja a kerület-határ. Az ő globális összefogásuk ettől nem szabadna, hogy függjön. Ez is csak hozzáállás kérdése.
A tilalmak meg a társadalom másik részéről szemlélve akár normáknak is felfoghatóak. Nem széttúrni más szemetét, nem otthagyni különböző testváladékokat más kapuja előtt.. abszolút nem az ördögtől való elvárásoknak tűnnek.
a "nem az ördögtől valót" ha lehet, hagyjuk, mert vérlázítóan ostoba új közhely! csak a saját házam tájáig ér a látószögem: korlátoltság, és még kegyetlenség is, mert a legszerencsétlenebb emberek továbbsöprűzéséről van szó.
@drflash99: bocs ha újnak tűnik, én még nagyanyámtól hallottam anno... És igen, elismerem, hogy korlátolt lehetek ez ügyben. De a továbbseprűzéssel nem értek egyet. Ellátni azokat, akik odatartoznak a lehetőségekhez mérten maximálisan. És más kerületeket is kényszeríteni ennek felvállalására. Szerintem ennyi. A segély szervezetek meg ne azt várják, hogy helyükbe jöjjenek a hontalanok, hanem menjenek értük, utánuk. Elvégre azt hirdetik, hogy ÉRTÜK vannak. Akkor meg???
És hát nem tudom melyik nagyobb kegyetlenség, az, ha valaki elismeri, hogy korlátoltan, saját portája körül zavarja az életvitelük, vagy az, ha valaki luxusautóból kiszállva egy doboz cigivel, egy üveg piával megkínálja, meg egy kricsmiben "megvendégeli" őket, majd "cserébe" milliós befuccsolt vállalkozásokat írat a nevükre.. mert azért erről is lehet ezt-azt hallani. Tudtommal jól menő "üzletág".
@HH-né:

Visszatérve a kutyavilágból az embervilágba, én is hozzászólnék.

Amit a józsefvárosi önkormányzat csinál az év eleje óta, azért szerintem jár neki hideg is, meleg is. Előbb jár a hideg (egyoldalú rendészet), aztán jár a meleg (a kritikákat követően jól kitalált szolgáltatásfejlesztések, rendészet és szolgáltatás együtt, rendszerszemlélet).

De nem ez a lényeg. Szerintem önnek igaza van, bár nem szofisztikált módon fogalmaz, némely metaforája pedig biztosan kiverné többeknél a biztosítékot. (Bár ebből csak annyi következik, hogy kockázatos politikusnak mennie.) Mégpedig igaza van azért, mert egy önkormányzatnak joga, sőt érdeke, és ezért többé-kevésbé kötelessége is leredukálni a szempontjait, csomó társadalmi összefüggést és felelősséget kihagyni a számításból.

És szerintem itt jön a lényeg. Kocsis és Szabó a maguk és a saját közönségük vélhető többsége szempontjából racionálisan jártak el (bár ha újra kezdhetnék, akkor talán kezdettől kiegészítenék a kardcsörtetést a szolgáltatásfejlesztéssel és a rendszerszemlélelt hangsúlyozásával).

A probléma az, hogy hol vannak a központi szakpolitikák: a főváros és a kormányzat. Akik a maguk átfogó logikája szerint szabályoznak: tiltanak és ösztönöznek. Korlátozzák Kocsist és Szabót is, sokakkal másokkal együtt kikérik a véleményüket, aztán ösztönzik őket arra, amit a központi döntéshozó átfogó felelőssége diktál (beleértve, hogy esetleg mintaprogramok nagy önállósággal való kidolgozását bízzák rájuk).

Kocsis Máté és Szabó Gábor egymást követő kezdeményezései, a konkrét tartalmukon kívül - és minden bizonnyal a szándékuktól teljesen függetlenül - szerintem azt mutatják meg minden figyelmes szemnek igen gazdagon, hogy a központi állam felelősségvállalása és szaktudása nagyjából sehol nincs. Ez pedig igen szomorú, figyelembe véve az elmúlt húsz évet és az elmúlthúszévezést, a felhatalmazás mértékét, a vállalásokat, a beavatkozások során mutatott magabiztosságot.

Részletekkel talán majd egyszer máskor szolgálok, de egyébként itt vannak az elmúlt bő egy év történéseiben és közleményeiben.
Nos, minden bántó párhuzam nélkül... az "eb-metaforánál" mindenki leragadt..
No de akkor az ebek mentén haladva: azért mert a központi-menhely üzemeltetője nyomorultul alkalmatlan a feladatára, ne az én tűsarkúim legyenek az "áldozatok" ;-). Csak így nem szofisztikáltan. :-)
Nem offolom tovább a a blogot szőke-nős metaforákkal. Azonban nem nagyon értem, miért az ellenzék, Önök részéről kezdetektől a folyamatos támadás, majd a kényszeredett elismerés (ld. hajléktalan mentés a fagyban), ha alapvetően a hibákért a fővárost teszik felelőssé. Tán egyszerűbb lenne azonos érdekek mentén gondolkodni...
@HH-né:

Részemről a kritika nem ellenéki, az elismerés nem kényszeredett, hanem mindkettő autonóm.

Az önkormányzat azt teszi, amit hagynak neki, és amire ösztönzik. A fővárosi (vagy bármilyen más) szolgálató is azt teszi, amit hagynak neki, és amire ösztönzik. Ezen belül van mozgástér, mások számára kooperatívabb vagy kevésbé kooperatív, innovatívabb vagy régi nyomokon haladó megoldásokkal, de természetesen, hogy az érdekein belül marad.

Aki a fő hunyó, az a szabályozó és a koncepcióért, ösztönzésért, protokollokért felelős szakpolitika. Nem a kerület és nem főváros. És rájuk nézve szégyen, hogy innováció egy kerületből indul, a kerületből nézve pedig komoly teljesítmény. (Még ha sajátos története is van a dolognak.)

A történet azért is más, mint az elmúlt húsz évben a hasonló történetek voltak, mert fejlett táncrendje alakult ki a kerületek-főváros-állam egymásra mutogatásnak. Ha az ellenoldal ült a másik szinten, azért, ha a koalíciós társ, azért, ha a mindenkori "mieink", akkor azért. Részben ettől ment tönkre minden, és a a FIDESZ egyik ígérete volt, hogy ez másképp lesz. Hát van a fenét másképp. Mindenki mindenki ellen, illetve alkalmi szövetségekben. Ennek a következménye például, hogy a szakpolitikai irányítás kullog az innovációban egy kerület után, amely éppen sajátos okokból motivált, és létrehozta az érdemi fejlesztéshez szükséges együttműködéseket.
@vajdapeterutca: No jól van.
Régi magyar virtus: ha a másik arcára kenem a sz@rt az enyém szebben csillog ;-) Ennyit a táncrendről.
Az meg, hogy a többi kerületet és a szaktárcát a guta ütögeti, hogy nem az ő agyukból pattant ki az isteni szikra.. hát sorry.
Nota bene kellett az a mínusz húsz is, hogy fejükre kerüljön a glória :-D.
Így már nem is maradt megvitatni való...
rutinosan el lett kenve: minden nagyon szep, minden nagyon jo. csövesek kiseprűzve, most jön a kerület MEGTISZTÍTÁSA a drogosoktól és a kurváktól. a módszer a nem mindegy, és a cél. gyöhet a vasseprű. érdekes, a zseniális szemétben turkálási rendeletet már visszavonatták, pedig isteni szikra eredményezte mint tudhatjuk, ezt is. további kellemes rendészkedést szociális megoldások helyett!
@drflash99: Tévedsz, a mi rendeletünket nem vonatták vissza, bocsesz. A közterületi életvitel tiltása egyébként lényegesebb, ha meg csinálsz egy összehasonlítást, hogy hányan hűltek ki tavaly Budapest közterületein, és hányan idén, akkor jöhet a súlyos bocsánatkérés, és írj egy számot, Bocs, Máté! címmel...
@drflash99: ja igen, a szociális megoldásokat pedig az adófizető polgárok finanszírozzák, úgyhogy nem árt figyelembe venni az érdekeiket...
akkor törvényellenes a rendelet, büntetés jár érte! a közterületi é. v. t. pedig, ha utánaolvasnál, példátlanul, egyedülállóan ostoba és elfogadhatatlan, az egész világon, íme a negatív világhír, kösz máté, világtahó tudtál lenni az isteni szikra rendeleteddel yyeeeee! azért ez a partikuláris tahóság nem ér meg egy számot!
@drflash99:

Kritikát érdemlő elem több van, figyelésre érdemes pláne, és újabbak jönnek. Sem nem indokolt, sem nem kell elkenni.

A megfagyástól veszélyeztetettek rábeszélését-begyűjtését a hírek szerint jól megszervezték. Kocsisról alpolgármester kora óta az a hír járta, hogy jó abban, hogy egy asztalhoz ültet illetékeseket, és kiprésel belőle gyors megoldásokat a gyorsan megoldható dolgokra. Szabó képes az összefüggéseket figyelembe véve megszervezni. Ez jelentős plusz vélhetően sok önkormányzathoz képest. Azt bizonyítja, hogy amit rövid távon meg akarnak oldani, az meg tudják.

A LÉLEK programra megnyerték partnernek a mindenki által elismert szakmai színvonalú Baptista Szeretetszolgálatot. Meggyőző eljárásrend készült, a LÉLEK-házbeli elszállásolást és a munkalehetőséget követi az önálló lakhatás ajánlatának megteremtése, és azt olvasom, kiegészül majd egy olyan szállással, ahová a nem sikeresélyes emberek kerülnek (szakszerűen nem tudom mondani).

Ez nagyon ígéretes, és felteszem, minden adott hozzá, hogy fenntartsák a szakmai színvonalát. Amik itt gondot fognak okozni (de ez a minisztériumi szakpolitikának sem hibája, hanem feladata, Kocsisnak és Szabónak pedig pláne nem hibája), azok a következők. Ez mindenképpen drága program, és nem mindegy, hogy az indokolt költség, vagy annál több merül fel. Nem mindegy továbbá, hogy milyen minőségben végzik. A baptisták jól kiválasztott partner, a megrendelő sikert akar. Ha a program, vagy legalábbis a kötelezettség elterjed, akkor nagy kérdés lesz, milyen nívón és költséggel oldják meg azok, akiknél a képesség is, a motiváció is hiányzik. Hogy mást ne mondjak, hasonló programot bizonyos méret alatt értelmetlen csinálni. Vagy több modell kell. Mi lesz a falvakban (ahol az a mítosz is él, hogy az emberek úgyis segítenek egymásnak)? Mondom, ez nem kritika, hanem feladat.

De hogy elkalandozzak egy kicsit távolabbra, a gyors beavatkozásokkal, motivációval és "rámenős" koordinációval nem kezelhető területek egyikére. Józsefvárosban a gyerekek jelentős része az általános iskolában lényegében nem tanul meg olvasni. Ennek van korrektnek mondható mérése, és hosszú évek óta nincs látható, elfogadható intézedési terv ellene. Panaszkodás van, kényelmesség van, szakmai tájékozatlanság van, mint a kerületvezetés által mostanában sokat bírált hajléktalanügyben. Pedig vannak erre is szakpolitikai eszközök, amelyek máshol működnek. A jelenlegi polgármester volt négy évig a területért felelős alpolgármester, és az elődje is az oktatás szakértőjének számított.

De visszatérve a tárgyhoz és a rövid távhoz: A polgármester éppen most akadályozta meg, hogy az Alkotmánybíróság által megsemmisített kaposvári kukázási rendelethez nagyon hasonló józsefvárosi kapcsán a helyi ellenzék testületi előterjesztést tegyen. Átlátszó jogi csűrés-csavarással, amit megelőzött egy másik, hasonló csűrés-csavarás. Ebből soha nem lesz médiatéma, szerintem azért csinálja. Miközben a hitelességét arra nézve súlyosan rombolja, hogy képes együttműködni és korrigálni.

Más, a Jófiúk jogállása. A városüzemeltetés vezetője, a Jófiúk főnöke, itt, egy blogkommentben fejti ki legrészletesebben és legérthetőbben, amit az önkormányzat és az intézmény dokumentumai nem fejtenek ki. De ebből is csak következtetni lehet arra, hogy mondjuk a tv2-ben látható, kényszerítő intézkedésnek tűnő intézkedés, amelyet a fekete ruhások egyike alkalmaz, milyen jogosultság alapján történik. Bízom benne, hogy minden jogszerű, de a titkolózás és a homályosítás növeli a kockázatot, hogy egyszer-egyszer elszalad a ló majd a fiúkkal.

Az antidrog fellépés és az antiprostitúció fellépés módszerei természetesen nagyon nem midegy, hogy milyenek.
@drflash99: végig néztem. Csak gratulálni tudok SISA KAZU és mtsi.-nak ezért az igen magas szellemi és művészi szintű szocio-meséhez. Baromi sok szabadidejük lehet. Szerencsések.
TÉNYLEG nincs miről beszélni ezek után...
nem ezért, ehhez. Ez az isteni szikra vsz a kora-gyermekkorban szerzett Varjúdombi mesék traumájából származhat... a követ mint epizód szereplőt talán jelölni is kéne... :-D. Művükre méltán lehetnek büszkék alkotóik.
@drflash99: megtettem. De csak az első jelzővel értek egyet. A többi kapufa...
aki a "nem az ördögtől való" közhelyet bátran használja... annak - neked, kedves triplaszőke irodista asszonyka - még igen sokat illendő fejlődnie gondolkodás terén
@drflash99: :-D ezzel is egyetértek. Majd dolgozom rajta... elkezdek én is szocio-varjúdombi rajzfilmeket gyártani, majd felteszem a Youtube-ra. Hátha segít. ;-)
Tényleg, most őszintén: mennyi időbe telt míg elkészült? Csak kíváncsi vagyok, elég lesz-e rá az éves szabim? :-DDDDDDD
kocsis máté az nem fideszes? szabó máté meg szdsz-es?
király
Közben a jó Szabó úgy néz ki eltűnt a süllyesztőben :)
@sickboyy: Ez persze kicsit hitelesebb lenne, ha nem épp sokezres olvasótáború saját blogomon szólogatnál hozzá rendszeresen...