Drogtanya

Címkék: drog park jelen

2009.12.11. 19:53

 A narkógettó konferencia bőven meghozta a hatását: a média elkezdett foglalkozni a kialakult helyzettel, és most már állami szinten is beszéltek róla. Hogy ez jó lesz-e, vagy segít-e valamit, nem tudom, de hátha.

A kormány immár 10 éve működő Kábítószerügyi Koordinációs Bizottságának december 10. ünnepi ülésén az érintett tárcák mellett a civil szervezetek 4 választott képviselője is jelen volt, köztük a TASZ drogpolitikai programvezetője. (...) A VIII. kerületben kialakult helyzetet a bizottság hosszasan tárgyalta, a civilek arra kérték a kormányt, hogy közvetítsen az önkormányzatok, az ÁNTSZ és a civilek között. Kórozs Lajos államtitkár azt ígérte, hogy a KKB még januárban vissza fog térni a kérdésre, és a minisztérium megpróbál megoldást találni az érdekelt felek bevonásával. Topolánszky Ákos, a rehabilitációs szervezetek hálózatának (MADRISZ) vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy a jelenlegi helyzet egyenes következménye a mindenkori kormányok mulasztásainak, ugyanis a megfelelő ellátórendszer kiépítésével ma a túladagolásos halálesetek jelentős részét meg lehetne előzni. Szerinte az igazi felelős nem egy frissen megválasztott polgármester.

 via

 

Volt is miről, hiszen az RTL felkereste a helyszíneket, és bemutatták azokat ország-világ előtt. Látta mindenki, ez egy valós helyzet, nem csak úgy kitalálták a vakvilágba, a kerület rossz hírneve néha alapos. Foglalkozni kell vele, rendesen, nem elkendőzni próbálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr361591148

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Éltem ott egy ideig, és ezek a problémák valóban léteznek, függetlenül attól, hogy ma már mennyire túl játsszák néha.
Most ez mi ez a a blog?
Fikázások lesznek vagy konkrét információk?
Mert ha fikázások, akkor nem vagy több egy szennybulvárlapnál. Ha meg komolykodás lesz, akkor javaslom vegyél példát a drogriporterről.
Szóval, mi akat lenni ez a blog tulajdonképpen?
nehany haznyira lakom innen, es nem ertem, miert nem lehet osszeszedni es eltavolitani ezeket az embereket, az un. drogtanyat meg lerombolni, epiteni a helyere vmi hasznosabb epuletet, akarmit. nem igaz, hogy nincs penze a keruletnek vagy egy befektetonek erre -- mindenki jol jarna, novekedne a telek erteke, jonnenek a lakosok stb.

masreszrol viszont nem igaz, hogy a telek tulajdonosat, legyen az akar a nyocker onkormanyzata is, ne lehetne szarrabuntetni, befenyiteni, hogy tegyen valamit a kaosz ellen. antsz, rendorseg, barmi.

segiteni jo meg szep, de a hazban alvo csoveseknek, drogosoknak olyan mindegy. legalabb ne lennenek szem elott, ne lenne akkora buz azon az utcareszen. :(
@mt.: ha már ekkora elánnal intézkedsz: mégis hova raknád őket...? Értem én, hogy koszt csinálnak, tarhálnak, belőve közveszélyes is lehet egy ember, de ez pont ugyanaz, mint a szanaszét flangáló hajléktalanok ellen vívott szélmalomharc - ahelyett, hogy rendes, zárható szekrényeket tennének a szállásokra (akkor talán bemennének a csorók, nem félnének, hogy valamelyik kolléga lenyúlja a holmijukat). Szóval azért ez se olyan egyszerű, mint egy retkes szőnyeget feltekerni és odébbrakni.
ez a tűcsere tényleg egy kurva nagy baromság, had dögöljenek meg inkább... faszt kell még segíteni is nekik. ismerősöm barátját a múlt héten késelték halálra a korvin mozi mögött, nem csodálkoznék rajta ha valami rohadt mocsok junkie-k lettek volna akik már ölni is képesek az adagért.. (ez a story persze nem fog címlapra kerülni)
ja a lényeg kimaradt, bár nem lényeg, mert azt hiszem anélkül is egyértelmű, hogy cigányok voltak az elkövetők, hogy le kellene írjam.
de, pontosan annyira egyszeru lenne.

van az, hogy ugye visszaeso drogfogyasztok, sot igazabol dealert is lehetne fogni, tehat borton, kenyszerelvono nehany evig stb., utana meg lehetne szepen videki koloniara koltoztetni, ahol felugyelettel kaphat mezogazdasagi munkat -- krumplit szedni meg ontozni talan kepes meg a masfel osztalyaval. inkabb erre szorhatna az allambacsi a penzt, mint az iskolai kamu drogprevenciora meg a bela fizetesere.

az elmult husz-otven evbol nagyon jol latszodik, hogy a fejsimogatos-leszoktatos hippimegoldas nem hatekony, az viszont egyertelmuen igaz, hogy egy (bel)varosi tarsadalomnak, egy novekvo keruletnek pont a kozepen nincs szukseg ilyen elemekre, viszont felugyelettel nevelve, videken talan meg onellatoak is lehetnenek.

nota bene, nem mondom, hogy nem kell segiteni, es abszolut partolom a tucseret, csak a szamok meg a latvany nem igazan mutatjak, hogy barmi is valtozna a kornyenek.
(amugy a kalvaria ter egesz nyugis, ket es fel eve lakom itt es sosem tarhaltak, sosem probaltak kotekedni se velem, se a baratnommel, es abszolut nem fosok, ha ejjel kell hazamenni. csak egyszeruen ocsmany a kalvaria utca-koris sarkon allo haz, es a minimalis epiteszeti tudasommal ugy gondolom, hogy egy ev alatt rendezni lehetne a helyzetet. szigoruan csokkenteni az ilyen helyek szamat, novelni a tisztan tartott, legalizalt drogfogyaszto kozpontokat, begyujteni a kallodo elemeket es lehetoseget biztositani nekik egy masfajta eletre, ha mar a varost is es magukat is tonkreteszik.)
@mt.: "legalabb ne lennenek szem elott"

Ha a homokba dugod a fejedet, az semmit nem old meg. Elzavarják őekt, és? Utána mi lesz? Megoldódott a probléma? Nem hinném.

FeroxX 2009.12.12. 00:29:37
"ez a tűcsere tényleg egy kurva nagy baromság, had dögöljenek meg inkább."
És ha mondjuk a gyereked belelép egy eldobott tűbe, amitől neadjisten aidses lesz, akkor is ezt mondanád?
A tűcsere lényege, hogy ha már megmenteni nem lehet őket, akkor legalább tiszta tűt kapjanak, amivel sem egymást, sem másokat nem fertőzhetnek meg.
Svájcban bevezették a legális heroint. Azóta a heroinnal kapcsolatos bűnesetek 80% körüli értékkel estek vissza.

Melyik megoldás hangzik jobban?
@FeroxX: azért egy késelés az '56-os kegyhely mögött - ahol állandó biztonsági szolgálat van az építkezés miatt - csak kikerült volna a hírekbe; kicsit urbanlegend a sztori
@Bergeroth: olvasd el megegyszer, nem kozvetlen es szimpla elzavarasrol irtam.

szerintem ne legyenek szem elott, ne legyenek ocsmany foltjai a keruletnek, ne toleraljuk mar ezt. segitsuk oket, de hatekonyan, felugyelettel, es ne engedjuk, hogy beronditsak a teruletet, mert sosem fognak befektetok meg uj, normalis lakosok erkezni, sosem leszunk tisztesseges varosresz.

bizonyara jonni fognak majd egyesek ilyen emberi jogokkal meg hogy de neki is kell valahogy, erre az lesz a valaszom, hogy na, akkro legyszi' koltozzetek a kalvaria/koris sarkan levo hazba az arcotokkal, vagy gondoljatok mar at, hogy miert is kene tekintettel lenni nehanyszaz totalisan elbaszott eletu emberre, akik a hagyomanyos segitseggel is valoszinuleg nulla szazalekot tudnak javitani a korulmenyeiken. a lakasaink erteke meg csak csokken, ahogy rohad az egesz terulet es kurvara senki nem szamolja fel a gettot.

fel lehet nekik epiteni a fovarosi arakhoz kepest feleannyiert egy sokszobas kollegiumhoz hasonlo epuletegyuttest (vegulis 1000-1500 ember az egy kis falu), es meg lehet menni (nyilvan segitseggel) foldet turni. utana mar csak orizni kell oket, hogy nehogy veletlenul visszaessenek.
Azt az egyet fogjátok fel, hogy drogok márpedig mindig is léteztek. Nem egy újkeletű dolog ez, hiszen már több ezer éves ókori sírokban is találtak pl. hasist.
A drog nem egy olyan dolog, ami várakozik a határnál, hogy vajon mikor jöhet be, mikor lesz legális és majd akkor fog csak megjelenni, addig meg a határnál unatkozik.
A drog létezik, itt van közöttünk, lehet, hogy naponta elmegy mellettetek olyasvalaki, akinek a zsebeiben van valami drog. Akár tetszik akár nem, de ezt megállítani nem nagyon lehet, lásd a drogriporter oldalt, ahol vannak róla szép részletes cikkek, hogy pl. a drogháború mekkora felesleges pénzpazarlás, és semmi több.
Példának okáért ott van Mexikó. Az eddigi drogháború ottani eredménye, többezer halott mindkét oldalon, emberrablások, napi szintű szinte állandó lövöldözések a városokban, falvakban, a drogmaffia brutálisabbnál brutálisabb akciói, és a szintén drogbandák hihetetlenül összeszerveződött lépései és stratégiái a rendőrséggel és a katonasággal szemben. Vannak olyan bandák, akiknek saját teneralattjárójuk is van!!! A kormányzati erők eltüntetnek egy drogbárót, máris 10 másik áll a helyére. Gyakorlatilag már az elejétől kezdve egy vesztésre ítélt háborúnak indult ez az egész.
Az egyetlen megoldás a valamilyen szintű állami szabályozás. Nincs más járható út. Ha ezt nem lépi meg pl. a magyar állam pár éven belül, akkor itt nagyon nagy problémák lesznek. Mert ami jelenleg most van, az még csak lófütty. Ez évről évre csak rosszabb lesz. Állami szabályozásra van szükség, hogy látni lehessen a drog útját, honnan, hová, kitől, kinek és legfőképp, hogy mi van benne. Ez egy nagyon fontos dolog, hiszen valószínű senki nem akarja azt, hogy mondjuk a gyereke egy házibuliban kipróbáljon valamit, amiről csak a jóég tudja, hogy mi lehet benne. Ezért van szükség a prevencióra is, felvilágosításra.
Elrettentés? Ugyan már, a tiltott gyümölcs effektus fog életbe lépni.
Állami szabályozásra példának hozhatnám mondjuk Svájcot, ahol a legális heroinnal a rászorulóknak, minimálisra csökkentik a veszélyességi faktorát, minden tekintetben. De nem is kell ilyen messzire menni, tegnapi hír, Csehországban törvénybe foglalták a dekriminalizációt.

"Amennyiben a cseh kormány változás nélkül hagyja jóvá a minisztérium javaslatát a törvénymódosításáról, a január elsejétől érvénybe lépő törvény szerint maximálisan 15 gramm marihuána, 5 gramm hasis, 2 gramm metamfetamin, 2 gramm kokain, 2 gramm heroin, valamint 4 darab Ecstasy tabletta lesz birtokolható Csehországban."

Így is lehet. Állami kontroll, szabályozott piac, ellenőrzött minőség, adóbevételek, kockázatok minimalizálása.
Sajnos csak nálunk olyan kőbuták még mindig a törvényhozóink, hogy amerikát majmolják. Kérdem én, minek? Bukott drogpolitikájuk van, ami százmilliárdokba került, és gyakorlatilag nincs mérhető pozitív eredménye.
A drog meg csak addig drog, amíg nem lesz legális. Lásd cigaretta és alkohol, a 2 legveszélyesebb, mégis szinte bárhol kaphatóak.
Gondolkozzatok el ezeken.
@Bergeroth: "Az egyetlen megoldás a valamilyen szintű állami szabályozás. Nincs más járható út." Ameddig a drogpolitika választási politika, amíg a pro- vagy kontra legalizáció szavazat- és pártszimpátia-szerzésről szól csupán addig nem várható el szabályozás.

Teljes körű és általánosan elérhető információt kellene nyújtani a társadalom minden rétegének, hazugságoktól és ferdítésektől mentesen, és ezzel párhuzamosan legálisan hozzáférhetővé tenni függőknek akár a heroint is. Sokkal olcsóbb mintha a társadalom kárára erőszakkal szerezné meg az összeget amit a maffiának kifizet a drogra.

A cseh módszer teljesen használhatónak tűnik, sokmillió eurónyi pénzt vonnak ki a bűnszervezetek zsebéből vele.

Nálunk meg pont ezért nem lesz ilyen, a politikai elit anyagi érdeke hogy maradjon minden a régiben, mert a proliberalizációval el lehet érni - és árukapcsolásként mellé lehet tenni egyéb politikai üzeneteket - a fiatalokat meg az értelmiség egy részét, a kontrával meg a nyuggereket és a konzerveket.

Érdekes módon a radikáljobb véleménye ebben a témában "a legyen legális és dögöljön meg minden hülye drogos" meg a "börtönözzék be aki kipróbálja" szélsőségek között feszül, nem véletlen hogy ezt a témát nem feszegetik.

Felvilágosítás, legalizáció, rehabilitáció. Hollandiában pl. dacára a könnyűdrogok elérhetőségének a cuccozás NEM MENŐ. Sokkal menőbb nem élni vele, vagy maximum nagyon ritkán, különleges alkalmakkor, mellékesen. Ezt kell elérni itthon is. És ebben sokat segítene hogy ha nem tiltott és emiatt izgalmas dolog lenne a drog, hanem olyan elérhető pótszer aminek a célcsoportja - reklámozva, bemutatva - az akaratgyengék és igénytelen lúzerek halmaza.
@mt.:
Igazad van, bazmeg, börtönbe a drogosokkal! Meg a hajléktalanokkal, mer olyan "ocsmány foltok", fuj! Amblokk a cigányokkal is, a család fele már úgyis ott van! Meg a bagósokkal is, mer ők meg büdösek! A nyuggereket meg kivégezni, csak a helyet foglalják a buszon reggel hétkor! Igen!!

Nem látod te egy kicsit egyszerűen a világot? Sebaj, neked jön a jobbik jövőre...
@gitáros: jaj, de rettenetesen ostoba, altalanosito hippi vagy, istenem. a vegtelen eszeddel neked ajanlom, hogy akkor tessek, hajra, menj lakni a megjelolt hazba, aztan ott legyen nagy az arcod, ne a (valoszinuleg legalabb) palotanegyedi reszeden. meg legyen kisgyereked, es alljatok a 4-6 kigyon redvas, es lehetoleg pias-agressziv hajlektalan melle. nem jo, nem feltetlenul toleralhato, mert kozosseget zavar.

nem azzal van a baj, hogy valaki drogfogyaszto vagy nem, azt en leszarom, hogy kulturalt korulmenyek kozott ki mit csinal, sot a konnyudrogoknak en sem vagyok az ellensege, hehe. legyen tucsere-program is, azt mutatjak a szamok, hogy hasznos. legyen legalizalva egy csomo minden, hogy kevesebb bunszovetkezeti penz legyen, amen.

az, hogy valaki a 13. keruleti juppilakasaban heti haromszor felsziv egy csikot, az lenyegesen kevesbe zavaro, kevesbe banto, kevesebb hatosagi intezkedest igenyel, konkretan ameddig kulturaltan, mindenfele higienes meg tarsadalmi normaknak megfelelo modon fogyaszt, addig szerintem leszarhato.

ellenben az a retek, ami a videon mutatott telkeken van, az felhaborito, undorito, jelentosen csokkenti a mi lakasaink valos erteket es annak az eselyet, hogy szukseg eseten aranylag gyorsan el tudjuk adni a lakast. konkretan olyan az a haz kivulrol-belulrol, mintha egy teleknyi urulek es hanyas mellett mennenk el, buzlik, okadek.

ftr. sosem szavaztam, es sosem szavaznek a jobbikra, nem vagyok (igaz)magyar, gardatag, elitelem az oktalan eroszakpolitikat.

viszont ha csak videon lattad a temat, akkor kurvara ne hozongj itt, legyszi'.

(es igen, sose fogom megerteni a troger bkvzo dohanyosokat sem, hogy miert kell a megalloba vagy a busz/villamos ala bekurni a csikket, mikor ott a szemetes.)

az egyszerusegrol meg annyit, hogy a muszaki-racionalis vilagban altalaban a legegyszerubb megoldas az, ami a nyero, raadasul en mar mondtam egy alternativ megoldast, te meg idejossz trollkodni. mutass egy olyan roadmapet, amivel egy-masfel ev alatt megszunik vagy nagysagrendileg csokken az az okadek resz, ami most a kalvaria-koris keresztezodesben van, hajra.
Nezzetek - anelkul, hogy mikrobol makroba tolnam at a szitut - amit a riportban az iskolak hozzaallasarol hallunk az igaz am a kormanyzatra is.

Hosszu evek prevenciozasa utan elmondhatom, hogy eddig minden kormany alatt (MIND!) az volt a hozzaallas, hogy "a statisztikat azert hozzuk..." de a statisztika nem a fuggok szamara hanem a fertozo betegsegek szamara vonatkozik.

Ergo - a tucsere program nem a drogos miatt van tamogatva, nem is a libsik miatt! hanem azert, hogy allambacsi minden evben stagnalo hepatitisz es aids jelentest adhasson le! LESZARJAK! a drogosok szamat.

A teljes alapitvanyos palyazhato osszegbol a drogprevencional 70%megy "tamogatott alapitvanyi kasszaba" (partfinanszirozas) a maradek 30%-ot pedig jol szetosztjak azok kozott akik a kiosztott osszeg 30%at leteszik annak aki befogadta a palyazatot... igy marad "semmi".

Ahol van prevencio - ott nincs tucsere. Ahol van tucsere meg prevencio ott nincs csaladsegito + munkanelkuli tanacsado.

Az orszag kifosik magabol evente tobbezer bolcsesz kocsogot akik elmennek a Mc'Donaldszba dolgozni es okoskodhatnan a pult mogott, hogy "en eheze ertek am" mikor a rendor kirangatja a speed-est a klotyobol.

Remekul megtervezett rendszer ez... fel kene fogni, hogy a "mocskos drogosok" meg a "jobbik majd megoldja" esetleg a "dunaba veluk" az nem fogja megoldani a szitut.

Szakemberek? Talan. Mutass egyet.
Drogfogyasztót börtönnel büntetni. És akkor a börtönben megtörténik a leszokás, az elvonás? Hogyan? Megint a süketelés, nagyon okos, hozzáértő emberektől. Ebben az országban mindenki mindenhez ért. Csak a saját dolgaihoz nem.....
@FeroxX: nem tudom persze, ki vagy, mi vagy, de nagy ember nem lehetsz.. nem nagyon kéne kommenteket írkálnod, a helyedben, ha ekkor náci lennék, inkább kussolnék. Tudod, mit? dögölj meg te.
A minap olvastam, hogy a cseheknél a cannabis használata engedélyezett lesz 2010-től.

Hál' Istennek nálunk a már alig mérhető törpepárt már nem tudja ezt nálunk is divattá/kötelezővé tenni.
@FeroxX: Használhatnád az agyadat, ha már nehezéknek odakerült valahogy a koponyádba! Persze, tiltsuk be a tűcserét, helyette a heroinisták nyugodtan dobáljanak szét még több hepatitis c-vel és/vagy aids-el fertőzött tűt a homokozóban, hogy a gyereked belépjen. Nem fogod fel, hogy az egész miről szól, igaz?
Jelenleg azon a tényen nem tudsz változtatni, hogy az illető függő, viszont a dolgot a mi érdekünkben is megfelelően kezelni kell. Nevetséges, hogy a rendőr megbassza, ha használt tűt talál náluk, ezért nem mindenki kockáztatja meg, h vissza is vigye mindegyiket...
Vagy ha már ott vannak eleve, esetleg rendbe tenni az épületeket, felhúzni egy kerítést hogy ne tévedjenek be akik nem akarnak (meg nem bántja az emberek szemét a drogosok látványa). Odavinni az ellátást (szocmunkások, tűcsere, eü felügyelet és ellátás, szétdobált tűket összegyűjtetni a területen akár az ellátottakkal stb.).

De úgy látom megint csak a magyar mentalitás tör ki szinte mindenkiből. :)
'Vigyék őket máshova/csukják börtönbe/dögöljenek meg/neazénadómbóladjanaknekikdrogot/azénfiamsosemleszdrogos.'
értem én,hogy a drogos nem ember és lőjük a dunába
de azért mindenki aki ezt tenné velük,gondoljon arra,hogy az ő gyereke is lehet ott!!
minden idióta barom azt hiszi,a baj csak a szomszédban lehet,ő sérthetetlen
ostobák!
sünt nekem,hogy hülye emberektől olvasok hülye kommenteket
olyanoktól,akik csak az újságban olvassák a problémákat
ehhh
@thedealer: a roma videki zoldsegtermesztos projekt kurva jol mukodik, es nagyjabol onfenntarto tudna lenni a kezdeti nehezsegek utan, ugyhogy nem feltetlenul szakemberek hada kene, mert ok sem tudnak csodat tenni, illetve a huszoneves heroinista roma sracnak hiaba mondod, hogy naa, lecci, szokj le, nem fog. mast meg mit tud csinalni a szakember, ha az alany elzarkozik mindentol? kitakaritani egyik se fogja a retket.
Biztos ők az okosabbak, de ezzel a módszerrel én akkor sem tudok egyetérteni önmagában. Lehet, hogy túl drasztikusnak hangzik, de begyűjteni nem lehetne ezeket az embereket és kényszerelvonóra küldeni?
@Kísérletinyúl: en valoban ugy gondolom, hogy kello merteku intelligenciaval az ember nem kezd el ennyire lecsuszni es kemenyen drogozni, igen. miert, te ugy gondolod, hogy veletlenszeruen lesznek az emberek kemenydrogosok? jon szembe a tu az utcan, es hopp, megszur? jaj. ne rohogtess. valasztott egy utat, elbaszta, innentol kezdve kovetkezmenyek vannak.

szelekcio ez is.

segiteni kell nekik, igen, de a tradicionalis modszerek (tucsere, kontroll) egy alacsonyrol melyre csuszott, roma, iskolazatlan, lopkodo-betoro narkost megis hova juttatnanak el? vissza az irodaba meg munkahelyre? nagyjabol szemelyesen ismerik a dorogosokat a kek pontosok, be kene oket gyujteni es berakni egy allamilag tamogatott leszoktatoprojektre hatarozott felugyelettel, kizokkenteni oket a mostani helyzetbol, nem pedig simogatni a fejuket, hogy na, jolvan, meg szarjal ide az utca kozepere, de nem baj, van tiszta tud.
@Polemius: tamogatando az otlet, csak az a gond, hogyha nyilvanos drogintezmenyt hoznank letre egy ilyen helyen, akkor kene oda kontroll is, hogy az utcan azert ne szipuzzon meg mellekesben (mert sajnos tenne, tuti).
@Polemius: ja, amugy volt kerites meg be volt deszkazva a romhaz ablaka, tudod meddig tartott ki? egy honapig, gondolom, elvittek tuzifanak. jaj, szegeny drogosok!
@pistii: borton jellegu leszoktato intezmeny orvosokkal meg szakemberekkel, bar szerintem a racsos bortonben is jobbak lennenek a korulmenyeik (a higienes mindenkeppen), es a szervezetuk meg eldontene, hogy leszoknak egy-ket ev alatt, vagy inkabb meghalnak (bar ennel okosabb a kenyszerelvono). utana meg videken valami kolonian, ahol tudnak dolgozni is sajat magukert.

egy lecsuszott narkos (sajat maga valasztotta az utat, felelos a tetteiert, ugye) nemkivanatos eleme a klasszikus varosias tarsadalomnak.
vagy igen? tegye fel az a kezet, aki szereti, ha a lakasa ele szarnak az unatkozo drogosok, szivesen odakuldom a szomszedokat. videken talan egyszerubb boldogulni, nehanyezer embernek kell egy szep nagy terulet meg nehany kapa, vetomag, viz locsolni. aztan ha latszik, hogy kepes tenni is magaert valamit, akkor utana visszaengeedni.
@petya.bacsi:
És neked miért fáj, hogy a cseheknél felnőttként kezelik az embereket?
@Bergeroth: nekem nem fáj, tehát a drogliberalizációval felnőttként kezelik az embert. Érdekes meglátás.

Mivel akkor sem mindenki szívna füves cigit, meg lőné magát, javaslom, hogy ne legyen sebességkorlátozás se, hiszen akkor sem mindenki száguldozna 220km/h-val lakott területen belül. És akkor engedélyezzünk még ezt-azt, hiszen nem mindenki élne a lehetőséggel, ami jelenleg tiltott. Hát minek is vannak törvényeink?! Ah, kukába vele!
@petya.bacsi:
Sajnos igen, pont ez a baj, hogy nem vagy képben a dolgokkal. fogalmad sincs miről beszélsz.
Nincs is kedvem most elmagyarázni, esetleg majd később. A lényeg, hogy fogalmad sincs miről beszélsz. Majd kifejtem később.
Majd jövök később, akkor leírom mi van.

Addig gondolkozz el ezen a kérdésen:
- Ha valaki, valamivel csak és kizárólag saját magának árt, és azt mértékkel teszi, akkor te mi alapján törsz pálcát felette? -
nem semmi. az viszont igéretes, hogy mostmár tényleg van hova fordulniuk a drogosoknak
@Bergeroth: ha nem lenne sebességkorlátozás, a száguldó autós kinek másnak ártana? Csak saját magának. Tehát már itt megbukik az egész felvázolandó teóriád.

Csak tudod vannak törvények, amiket be kell tartani. És jelenleg ezt is törvény szabályozza.

Én nem török pálcát senki felett sem, csak baromira elegem van, hogy a sok alkoholista, drogos stb. ember gyógyíttatását azon adófizető emberek állják, akik nem isznak, és nem drogoznak. Szépen ki kéne ezeknek számlázni a kezelési költségeiket, fizessék a szórakozásuk árát. Tudod, mint most a gyorshajtóknál, ők is bűnhődnek, ha gyorsan mennek...
@petya.bacsi:
"ha nem lenne sebességkorlátozás, a száguldó autós kinek másnak ártana? Csak saját magának. Tehát már itt megbukik az egész felvázolandó teóriád."

Egy száguldó autóval árthatsz másnak, hiszen összeütközhettek. Egy bedrogozott ember, aki mondjuk otthon kiüti magát, az saját magán kívül kinek árthat? "Tehát már itt megbukik az egész felvázolandó teóriád."

"Én nem török pálcát senki felett sem, csak baromira elegem van, hogy a sok alkoholista, drogos stb. ember gyógyíttatását azon adófizető emberek állják, akik nem isznak, és nem drogoznak."
Engem is zavar, viszont engem az is zavar, hogy a TB-re befizetett pénzemből, kezelnek pl. nikotintól szétrohadt tüdejű embereket is, alkoholtól májzsugorodást szenvedett embereket is, és még sorolhatnám napestig. "Tehát már itt megbukik az egész felvázolandó teóriád."
A TB-t fizetned KELL, onnantól meg neked nem tökmindegy, hogy mire költik el? Talán én is akadjak ki azon, hogyha mondjuk neadjisten téged is kezelni kell valami súlyos dolog miatt, akkor abban az én befizetett TB-m is benne van? És különben is hogyan merészelik?

"Szépen ki kéne ezeknek számlázni a kezelési költségeiket, fizessék a szórakozásuk árát. Tudod, mint most a gyorshajtóknál, ők is bűnhődnek, ha gyorsan mennek..."
Tökéletesen egyetértek. Én is követelem, hogy kezdjék el visszafizetni az eddigi sok sok év alatt TB-re befizetett pénzemet az utolsó fillérig.

Az a baj, hogy te olyan dolgokkal példálózol, amik súlytalanok ebben a témában. A gyorshajtó árthat másoknak, a pedofil árthat másoknak, és mondjuk egy gyilkos is árthat másoknak. Viszont a drogos az kinek árt? Neked, mert a TB-dből levonják a kezelésére szánt összeget? Az enyémből is.
Az államnak, mert feketén veszi meg a cuccát? Nincsen a cuccon zárjegy? Kinek a dolga lenne rárakni?
End of story.
@Bergeroth: a drogos ember, aki nem csak otthon van betépve árthat másoknak is.

Jó, biztos úgy van, ahogy írod, majd jövőre erősítsd a szavazatoddal a hál' Istennek mára már teljesen mérhetetlen törpepártot, hátha elhozzák számodra a drogot árasztó Kánaánt.
@petya.bacsi:
"a drogos ember, aki nem csak otthon van betépve árthat másoknak is."
Első kérdés: Mi az a drog?
Második kérdés: Ami legális az nem drog?
Majd ha ezekre válaszoltál, akkor folytathatjuk, esetleg.

"Jó, biztos úgy van, ahogy írod, majd jövőre erősítsd a szavazatoddal a hál' Istennek mára már teljesen mérhetetlen törpepártot, hátha elhozzák számodra a drogot árasztó Kánaánt."
ööö....nem tudom miből gondolod ezt, de hol írtam olyat, hogy egyáltalán elmegyek szavazni?

Mellesleg azt gondolom, hogy ha kell, én tudok mutatni neked sok olyan linket, ahol neves szakértők írják le azokat a tapasztalataikat, ami a dekriminalizáció és a legalizálás mellett szól.
Neked van olyan linked, ami ennek az ellenkezőjét támasztja alá, neves szakértők tapasztalataival?
Vagy te is csak a bulvárra tudsz támaszkodni, meg a sok "hozzáértő politikus" véleményére? Csak mert az nem vélemény és legfőképp nem érv, ha valaki a saját érzéseiből és gondolataiból von le olyan következtetéseket, amik szerinte mindenkire igaz KELL hogy legyen.
Kicsit olvass még utána, mielőtt zsigerből elítélsz mindent, ami ellenkezik a te saját személyes véleményeddel, mert esetleg előfordulhat, hogy nem csak az az igaz, amit te annak gondolsz.
@Bergeroth: ki a neves szakértő? Egy definíciót azért szívesen olvasnék.

Engem nem érdekel, hogy ki hogy szúrja, szívja magát otthon a rózsaszínű köd világába, csak ne tegyék kötelezővé, meg ne hívják ezt normális dolognak, mert nem az.
@petya.bacsi:
drogriporter.hu/
Az itt található cikkek között nincs olyan, aminek ne lenne valóságalapja, vagy ne lenne alátámasztva tényekkel, kutatásokkal. Válogass kedvedre. Csak azért nem írok neveket, mert ezen az oldalon mindent megtalálsz, különben is órákig írhatnám őket.

"Engem nem érdekel, hogy ki hogy szúrja, szívja magát otthon a rózsaszínű köd világába, csak ne tegyék kötelezővé, meg ne hívják ezt normális dolognak, mert nem az."
Értem, tehát téged nem érdekel, téged mindenki hagyjon békén, hozzád ne szóljon senki, de ki ne merje próbálni, mert az tilos. Ha ennyire nem érdekel, akkor miért zavar téged, hogy "ki hogy szúrja, szívja magát otthon a rózsaszínű köd világába"?
Elhiheted, senki nem akarja kötelezővé tenni, ebből is látszik, hogy nem vagy képben a dolgokkal, teljesen félreértelmezed az egészet. Vagy direkt csinálod.
A drogozási szokások, mint variációk, csak mint egyfajta definíciók lennének azoknak, akik mondjuk nem akarnak piálni, mert ők másképpen szeretnék jól érezni magukat. Alkoholt ihatsz legálisan, dohányterméket használhatsz legálisan, mégis mind a kettő az első tíz között van a világ legkárosabb drogjainak listáján. Az hogy a pia meg a dohány legálisan kapható, attól még mindkettő egy nagyon veszélyes drog. A legveszélyesebbek egyike.
Én pl. ismerek olyat, aki az alkoholtól teljesen rosszul van, fáj a feje, hánynia kell már 1 pohár sörtől is. Viszont ha füvet/hasist szív, akkor csak jókedve lesz tőle, vigyorog 1-2 órát, majd megéhezik, esetleg elálmosodik. Ennyi. Ő így érzi jól magát.
Mellesleg mi az, hogy "ne hívják ezt normális dolognak, mert nem az." ? Hol húzódik az a határ, ahonnan valami normális dolog, és valami nem az?
Szerintem pl. nem normális dolog a bungee-jumping, tiltsák be! Nem tartom normális dolognak a forma 1-et sem, tiltsák be! Nem tartom normális dolognak a tetoválásokat sem, tiltsák be azokat is! Legfőképpen pedig, maximálisan elítélem és nem tartom normális dolognak, hogy szinte bárhol vehetsz alkoholt és dohánytartalmú termékeket. Az azonnali betiltásukat követelem!!
Így képzeled?
Vagy mi alapján akarod meghatározni, hogy mi a normális és mi nem az? Ami szerinted nem normális azt be kell tiltani? Ami szerinted normális, azt meg hagyni kell? Vagy hogyan képzeled el? Lenne egy társaság, aki megszabná, hogy kinek mi a jó és csak azt lenne szabad?
Tényleg nem érzed az abszurditását a dolognak?
Továbbmenve, mit érnél el a tiltással? Szerinted működne? Az általam fentebb linkelt oldalon leírják az amerikai folyamatos drogtilalom eredményét. Megsúgom, NINCS kézzel fogható eredménye. Semmi, nulla, zéró. Mindemellett több száz milliárd dollárt költöttek el a nagy büdös semmire sok sok év alatt, és nincs semmilyen pozitív eredménye.
A nagy amerikai tiltó politika eredményeként, a többszörösére nőtt az amcsiknál az illegális drogfogyasztók és a kipróbálók száma. A tiltás miatt életbe lépett a tiltott gyümölcs effektus.
Ennyit érsz el a tiltással.
De nem kell nagyon messzire menni, nézz körül itthon. Az elmúlt több mint 10 évben nálunk csak a tiltás megy. Te látsz bármiféle eredményt? Én nem.
Hát ennyit erről.
@Bergeroth: én drog nélkül is jól érzem magam.

Mind1, parttalan vita, tiszteletben tartom a véleményed (bár nem értem, hogy értelmes emberek minek nyúlnak ilyen szerekhez, és miért lesznek szenvedélybetegek). Meg is kérdezek erről egy pszichológust :D

Részemről ennyi. Üdv.
@Bergeroth: Sajna öt napos kommentre, de válaszolok:
Első kérdés: Mi az a drog?
Jelen esetben az intravénásan használt drogokról beszéltünk. A szétszórt fecsik kapcsán....
Második kérdés: Ami legális az nem drog?
De! Az...
Egyébként abszolút 1et értek veled abban, hogy ezeket a drogosokat összeszedni, levinni 1 börtön szerű tanyára, (valszeg nem napi robottal szedik össze a lét a cuccra) és megmutatni nekik a fizikai munka gyönyörét, mondjuk 5 évig. Oszt mehetnek, esetleg.
Az viszont minden határon túl megy, hogy a Rendőrség, az ÁNTSz, az Önkormányzat, és bizos van még 1-2 állami szervezet, amelyiknek vmit tennie kellene, de semmit nem tesz.
Miért nincs drog tanya mondjuk a Kossuth téren a Parlament elött???
Esetleg a Deák téren, vagy az Ó utcában?
Ez nem diszkrimináció? Miért minden áldást a Nyócker kap?
És legalizálni a könnyű drogokat itthon, amikor egy 13 éves gyerek is simán vehet cigarettát? SŐT! Még alkoholt is!!!
Miről is beszélsz???
Ha már a Csehek szóba kerültek, akkor érdemes lenne elgondolkodni azon is, hogy ott igen erős a turizmus. Éééés, ha sikerül legalább Amszterdam hírnevét megütnie Prágának, akkor jelentős drog turizmusra is számíthat.
Viszont ott van elég Rendőőőőr...
Budapesten csupán 1600 rendőr hiányzik az utcákról, és további 2200 hiányzik az ország többi részéről hivatalosssan!!!!
Már-mint a közbiztonsági feladatok ellátásához szükséges minimum létszámhoz képest.
Ezeket a "drog tanyákat" pedig fel kell szántani, és a helyüket beszórni sóval! Az oda járókat pedig istápolni, vagy tarkón lőni! :D
Nekem mindegy...