Pókháló

Címkék: civil kirakat blaha fantomház

2009.11.08. 10:21

Sok kirakatot, sőt, teljes épületet lep el a pókháló - van is erre egy külön blog, kihasználatlanul - mert a tulajdonosa vagy nem akar, vagy nem tud vele mit kezdeni. Vagy mindkettő.

Egyik este (úgy fél öt körül) a Blaha felé tartva egy lányt láttam, amint elsárgult faleveleket kent be ragasztóval és erősítette fel egy átlátszó műanyag szalagból készített pókhálóra a jobb sorsát váró épületre. Meglepetésemben le is szólítottam, megkérdezve, mit és miért csinálja? Inkább ezt, mint hogy kocsmázzon - mondta -, és amúgy is, kaptak vagy 400 métert ebből az anyagból; ez a legjobb felhasználási mód, hiszen így felhívják a figyelmet jobban az üresen álló épületekre. Engedélyét kérve le is fotóztam, de a telefon szürkületben csak ilyen képet produkált. Remélem, holnap is itt lesz, akkor jobban le tudom fotózni - mondtam, mire elnevette magát: már három napja itt lóg!

Pók is van festve a sarokba. Igen, tervezik máshová is a mű-pókhálót, például a Baross 40. elé. Akad helyszín bőven a városban...

Szülinap

Címkék: szülinap videó józsefváros

2009.11.07. 15:10

Józsefváros idén lett 232 éves. Pontosan ma. 

Az itt élők ugyan Szent Józsefről akarták elnevezni a területet, de Mária Teréziához már úgy érkezett a lakosság kérvénye, mintha a helyiek a császárnő fiáról, II. Józsefről szeretnék elnevezni városukat. Így hát, Mária Terézia az engedélyt a névváltoztatásra nagy örömmel megadta, és 1777. november 7-én megszületett Józsefváros, a mi ezerarcú városrészünk!

  

 via

Think Twice Workshop

1 város, 4 ország, 8 nap, 1000 ötlet
Budapest, 2009. november 11-18.
 
 
Az EuShorts Fesztivál ideje alatt Think Twice névvel audiovizuális workshopot szervez négy ország (Svédország, Írország, Portugália, Szlovénia) fiataljainak  részvételével. A kezdeményezés célja, hogy a Budapestre érkező pályakezdő művészek a filmes szakma képviselőinek közbenjárásával próbára tehessék kreativitásukat. A csoportok munkáját fiatal, feltörekvő magyar (Szabó Simon, Zomborácz Virág) és külföldi (James Lees, Reto Caffi,  Elizabeth Marre-Olivier Pont) rendezők és színészek (Lass Bea, Téby Zita) segítik, kisebb mini workshopokat tartanak a rendezői attitűdről, a színészvezetés módszereiről és a rövidfilm jövőjéről a YouTube Boom után.
A résztvevők nemzetközi környezetben ismerkedhetnek meg fiatal magyar alkotók, kulturális szervezetek munkájával. A workshop vezényszava "Budapest más szemmel", azt kívánja megmutatni, hogy egy nemzetközi csapat megközelítése hogyan képes felrázni, újraértelmezni a városról és saját kultúránkról kialakult képünket. Ennek fényében a résztvevők a Budapest Beyond Sightseeing segítségével rendhagyó túrákon vesz részt a 8. kerületben. Budapest legszínesebb körzetében, melyről mindenkinek van ugyan képe, valójában kevesen ismerik. A résztvevők nemzetközi csapatokba rendeződve teljesítik a "városi terek" és az "intermedialitás" kapcsolatát körüljáró feladatokat.
 
A Think Twice rendezvény keretében megvalósuló forgatások kiemelt helyszíne a nyolcadik kerület. A workshop-ok szervezését és vezetését a Budapest Beyond Sightseeing végzi. A 4 kiválasztott tematika: Alkotó Nyolcker; Szent város - Józsefváros; Főurak és Palotáik; Arcok és Piacok.
 
 
A városi terek audiovizuális eszközökkel történő innovatív újragondolása izgalmas kulturális élmény a résztvevők és a közönség számára egyaránt. Az elkészült alkotások az EuShorts Fesztivál zárórendezvényén,  november 18-án a Toldi Mozi-ban kerülnek bemutatásra.
 
A Think Twice workshop minden eseménye egy állandóan frissülő blogon http://thinktwice.blog.hu válik elérhetővé. A folyamat, így a nagyközönség számára is folyamatosan követhető lesz. 

 

Hirdetni jó!

Címkék: hirdetés felhívás jkr

2009.11.05. 16:20

Hirdetni jó! Az ember megválasztja a mondandóját, megnézi hol éri el a legtöbb embert, keres egy céget, akinek van ott reklámhelye - és már mehet is a hirdetés. Az emberek megnézik, és tudni fogják...

De mit érdemes hirdetnünk?

Óriásplakát a Köztársaság téren, a Baleseti Intézet hátsó kerítésén. Jó helyen van, sokan látják, és a tartalmi mondanivalójával is egyetértünk. Hasznosan költötték el ismét az adóforintjainkat, nyugodtan hajtom álomra a fejem.

Kedves polgármester-jelöltek! Ti mit gondoltok erről?

Imre alkotásai

Címkék: utca hangulat kert körút józsefváros

2009.11.04. 13:50

Imre még mindig az utcán él. Bár egyre hidegebb van, nem adja fel, kitart a körúti helyén, ott is alszik, és végzi továbbra is dolgát: kertészkedik, takarít, csempéz.

A hideg ellen több réteg ruhát vesz fel - na de amúgy is bírja, tengerész volt - a fekhelyét pedig egy felfújható matrac adja. Tudod, a levegőben alszom, a levegő a legjobb szigetelés, nem fázok egy cseppet sem. 

A csempézés kapcsán büszkén mutatja új alkotásait: mozaikból kirakta a boltokat a járdaszegélyre. Jöttek a közteresek, és leszedették a gyros feliratot, és még megbüntették a görögöt ötvenezerre. Mi alapján? A többivel nem foglalkoztak! Na mindegy, leszedtem. A virágokat locsolgatja most is, büszkén mutatja a kövirózsát, amit nyár óta nevelget. A múlt héten megint elloptak két virágládát, beviszik a házba. Úgy tesznek, mintha az övék lenne, pedig én hoztam ide, ültettem tele. Mindent ellopnak.

Kertészkedését a kerületi lap is felfedezte, bár azt nem tudta kideríteni, hogy a szerkesztőségtől 100 méterre lakik. No comment.

 

A körút túloldalán, a Kiscsibész téri szökőkút romjait is tovább építi - bár a kertészek az ő virágait is kiszedték és elvitték. Azt mondták, az is az övék. Meg a szökőkút is, ne is csináljam tovább, mert nemsokára elbontják. Mondom, milyen szökőkút, ez halastó lesz, aranyhalakkal - akkor nem fog hozzányúlni senki!

Takarítást, járdasöprést már csak a meki előtt, meg a lakhelye környékén végez. Nem mer messzebb menni, mert lenyúlják a holmiját. Annyi cuccom van már, nem is tudom hová tenni. Valamelyik este is itt dolgozom, ammikor valaki letett egy fasza túrabakancsot, pont a méretem. Nem is láttam ki volt, megköszönni sem tudtam. De nézd meg, mennyi kajám van most is: kifli, paradicsom, Sport szelet, alma. Van itt minden, hoznak az emberek.

Szó volt arról is, hogy egy tanyára lemegy télire, de nem akarja félbehagyni a munkákat. Egyelőre bírja itt, és szereti is. Az emberek is őt, meg a munkáit.

 

Jelöltek egy helyen

2009.11.02. 12:32

A vajdapéterutcai blogtárs hosszas és fáradtságot nem kímélő munkájának újabb gyümölcsét élvezhetjük egy lakossági fórum keretében, ahová sikeresen összegyűjtötte a polgármesteri székért induló jelölteket. Itt azért kiderül majd, ki mennyire felkészült, mennyire kell lehet komolyan venni, és mennyire ismeri a kerületi helyzetet. 

Gyertek el Ti is, nézzük-hallgassuk együtt, ki alkalmas a kerület vezetésére! Ha van kérdés, itt fel lehet tenni bátran. 


Örömmel közlöm, hogy a négy polgármester-jelölt elfogadta a Vajda Péter utca-Golgota téri élő fórumra szóló meghívást, és sikerült közös időpontot találni, melyet a helyszínt támogatásként biztosító tulajdonos is elfogadott.

A fórum ideje november 17. (kedd) 18 órától. A helye a Rhema Konferencia Központ (volt Mávag-kolónia volt közösségi épülete), Golgota u. 9.

A téma a Ganz-negyed konkrét közügyei, és ezekhez kapcsolódva az önkormányzat működése: a blogban felvetett kérdések megbeszélése, a jelölteknek a környéket érintő elképzelései, majd szabad kérdezés formájában.

 

Köszönettel és üdvözlettel:

VajdaPéterutca