1. este

 Megvolt a !Deladap koncert, nagyon derék műsort adtak, másfél órán keresztül teleénekelték és zenélték a teret, amely a színpad előtti részen megtelt emberekkel. Sokan táncoltak is, rengeteg gyerek volt. Azt a 2.500 €, amit kaptak, nem sajnáljuk, így is felére lett lealkudva - megdolgoztak érte. A hangulat meleg volt, az idő viszont nem - diszkréten dideregtek az emberek...

A tér végre megkapta az asztalait és székeit - kérdés persze, meddig maradnak itt. (az a sanda gyanúm, hogy ezeket a kitelepült Csiga Café hozta és viszi is) Az italokat is ők (Csiga) biztosítja kitelepült sörcsappal és hűtőpulttal, megszokott árakon. Mobil Cuki állt be a szép, zöld gyepre, sülő kürtőskalács illata lengte be a teret, de lángost is csinálnak. Index videósai is kint voltak, ők így látták:

A sárga mellényes biztonsági őrök és rendőrök úgy tettek, mintha vigyáztak volna mindenre - de elég volt a jelenlétük. Toi-toiból három darab került kihelyezésre, de nem is baj, hiszen itt van a közösségi ház, ami, mint neve is mutatja, bárki előtt nyitva áll. Be is mentem volna, ha engednek. De nem engedtek, mert ez nem olyan közösségi ház, este már csak az ott dolgozók mehetnek be. Szép, mi? 

A koncert után egy kis ideig még DJ nyomta a zenét, amit aztán igen szigorúan 22:00-kor abbahagytak, és elkezdték bezárni a kapukat. Ki is ürült egy perc alatt a tér.

Ma folytatódik a program, gyertek ki Ti is! 

 

 

2.nap

A mai nap a gyerekeké, nagyon úgy tűnik, mintha pót-gyereknapot tartanának, teljes sikerrel. A környék összes lurkója bent tobzódik a Kesztyűgyárban és kézműves foglalkozásokon vesz részt: nemezt gyúrnak, búzát törnek és lepényt sütnek, papírt merítenek, agyagból ékszert készítenek, ügyességi és logikai versenyeken mérik meg tudásuk, a bátrabbak meg gólyaláboznak és íjászkodnak. Ha valakinek kedve van, középkori úrnak/hölgynek álcázva le is fotóztathatja magát - feltéve, ha visz fotómasinát.

A téren szellősen ácsorognak, megérkezett a vattacukor árus is, no meg az elmaradhatatlan kütyü-árus. A fogyasztás és az érdeklődés mérsékelt, aztán egyszer csak feltűnik a színpadon a Mesezenekar, a gyerekek kirajzanak és leülnek nézni a produkciót. Látszik, hogy nem ma kezdték, elvarázsolták hallgatóikat. Este Vodku koncert!

 

Estére aztán tele lett a tér! Kicsik és nagyok, szotyihéj hegyek, mindenhol ember, teljesen piknik hangulatban. Megjelentek a kissé ittas emberek is, egyiküket el is vezették a rendőrök - nem bírta a hólyagja, és a bokrok és gyerekek között könnyített magán a Club Era zenéje alatt. A Toi-toi mindig foglalt, a Kesztyűgyárba nem lehet menni, mit tehetett volna? Jellemző, hogy a két kísérő rendőr után szaladt még kettő, úgy sétáltak öten, békésen, beszélgetve, mögöttük egy csapat gyerek. Esemény volt, na!

 

Ma este

Címkék: koncert videó program mátyás tér

2009.06.12. 15:42

 A méltán híres !Deladap ad koncertet. Aki nem ismeri, annak egy kis ízelítő:

 

Hétvégére

Címkék: ajánló program

2009.06.12. 15:02

 Ismét programokat ajánlok szíves figyelmetekbe, érdemes elmenni, kikapcsolódni, szórakozni.

Ha aktív pihenést választanál, akkor a Mikszáth Kálmán téren lesz lehetőséged szombaton virágot ültetni, gazt írtani, aztán blues és jazz koncerten kipihenni a fáradalmakat.

Ha pedig az önfeledt szórakozást választod, akkor ide menj, és vidd szomszéd gyerekeit is!

 

 

Csikken elcsúszni

Címkék: rendőrség szemét tér kommandó

2009.06.11. 18:08

Ma volt az utolsó kommandó akció, a Lőrinc pap téren felügyelték a rendet tisztaságot. Esemény volt ma is, nem is akármilyen: az egyik padon cigiző ember a csikket laza mozdulattal elpöckölte. Mai kommandósaink egyike odament szólni, ugyan venné már fel, mert milyen dolog már a szemetelés. Emberünket azonban nem olyan fából faragták, hogy egy gyerek utasítására bármit is megtenne, ezért a kis kommandós szólt a háttérben várakozó rendőrnek.

A rend derék őre oda is ment, igazoltatni a delikvenst, és kiderült, hat hónapja körözi a Veszprémi yard. Bilincs csattant, el is vitték.

Egyébként ez volt az egyetlen komoly esemény, ahol felnőtt segítséget kellett kérni, bár minden kommandós bevetésen volt valami történés. Általában minden gyereknek - alkalmanként hárman teljesítettek szolgálatot - volt 1-2 rászólása, amit a felnőttek elfogadtak. Az összesítés 19.-én lesz, ahol valószínű a mai nap hőse valamiféle elismerést fog kapni, valamint a megbeszélésen döntenek a kommandós akció szeptemberi folytatásról is.

Azért az milyen ciki már, hat hónapig bujkál a rendőrség elől, és egy csikk eldobásán megbukik! Mondjuk a kis kommandós sem gondolta, hogy bűnözőt fog.

 

Ismét összegyűlt a negyed apraja-nagyja, megvitatni a további sétálóutcákat és a megváltozott forgalmi rendet. A sok plakátnak köszönhetően nem csak a ráérő nyuggerek jöttek el, hanem szép számmal képviselte magát az ifjabb generáció is - tele volt a terem, dugig. A pince megmutatta átkos oldalát: a pára nem távozott, hanem ott maradt, fojtóvá téve a levegőt, a falakon pedig szépen lecsapódott. Talán ez, talán a sok új arc volt az oka annak, hogy ez lett a legvérmesebb fórum...

A mikrofont nem sikerült beüzemelni, így maradt a natúr nagyobb hangerő. Bejelentéssel kezdték: szombaton nulla óra nulla perckor lezárják a Krúdy utca egy részét az autók elől. Ehhez kapcsolódóan ismét várják a lakókat területrendezésre, a Mikszáth teret rendbe tenni, kigyomlálni, virágosítani. Ezzel egy időben a térré változott utcában különféle attrakciók lesznek: a Szentkirályi utcai kőpolleneket street-art csapat színezi ki, a Blues kocsma, a Lumen galéria és a Fiktív Pub előtt koncertecskék lesznek. Győri Judit vette át a szót, ismertette a virágosítási pályázatot, és a Nemzeti Múzeum kertjének visszafoglalásával kapcsolatos teendőket: gyorsan kellene nagyon sok aláírás, hogy parkolóból játszótér legyen ismét. Hajrá!

Mint megszokott, diasoros vetítéssel egybekötve, Alföldi György és Szücs Péter moderálásával zajlott az este, akiknek többször kellett igen hangosan és hevesen gesztikulálni ahhoz, hogy rájuk figyeljenek. 


Alföldi György - tanulva az eddigi fórumokból - visszatekintéssel kezdte, milyen burkolat lett kiválasztva és miért, összefoglalva az alapvető változásokat. Rögtön záporoztak a kérdések, felháborodva, zsibongva, mint egy jó óvoda, senki nem értett semmit; az autósok, persze, hogy jutnak el, miért kell nekik még egy kört menni, hogy képzelik, ki találta ki, miért kell szívniuk szegényeknek. 

Gyulai Pál utca: mélygarázs elvetve, a park melletti utcarészt viszont tisztán sétáló utcává kellene alakítani; a zöld részt körülölelő kerítés merült fel kérdésként, maradjon, legyen nyitható vagy bontsák le? Kutyafuttatóval mi legyen? Különböző vélemények érkeztek, kerítés maradjon, de legyen olyan, mint a Károlyi kert, ami nappal nyitva van, de estére zárják be, ne foglalják el a hajléktalanok. Legyen játszótér is, kutyafuttató helyett. Szavaztunk arról, hogy közpark legyen-e az utca vége, de elvetették, autózni kell! Aztán kiderült, a jelen lévő mintegy 60 emberből egy lakik ott...

Parkolás. Már úgy hiányzott! Erre a kérdésre ismét egy órát szántunk, még mindig előjön az a vélemény, hogy az út az autóké, akár úgy is, hogy rajta parkolnak. Fizetik az adót, ezért nekik joguk van hozzá. Jelentem, én is fizetek adót, nekem meg jogom van sétálni, bringázni és nem benzingőzt szívni. A parkolást nem kell, nem szabad megszüntetni, mert nem tudják megoldani, mélygarázs nem jó  - bár már van kedvezményes lehetőség a Rádió előtt, este 6 és reggel 8 között havi 10 ezer+Áfa - máshol megállni és ott hagyni a kocsit meg azért nem jó, mert messze van. Hogy átmenjen a Körút másik oldalára? Bahh, mit képzel, nem azért van kocsija, hogy sétáljon! Sajnos, Alföldi György nem ismertette az épülő mélygarázsokat (Blaha, Rákóczi tér); azt a koncepciót, hogy ne legyen átmenő forgalom a negyedben viszont igen. Ezt sem fogadták lelkesen, az autósok valahogy összetartanak, saját egészségük kárára is akár. Nem értem én ezt...

A Kőfaragó és Stáhly között vegyes forgalmú, autó és bicikli parkolós, fásított utcarész van a tervekben. A Kőfaragó szintén ilyen lesz, fásított, a Gutenberg tér pedig az árkádos rész irányába bővül, a gázművek területe kisebb lesz, és valamit itt is tenni kell a kutyafuttatóval. Megszüntetni, leginkább, nem takarítják, ezért nem is használják a kutyások -  és szigorúan büntetni a kutyaszart utcán hagyókat.

Vas utca végét kétirányúra tervezték - jelenleg nincs gyalogátkelő, kell. A széles járda kicsit keskenyebb lesz - de ott most amúgy is parkoló van, forgalomnak visszaadják. A BKV buszfordulója ellen is gyűjtenek már aláírást, megkeresték a fővárost az ott lakók.

A megváltozott forgalmi rend, és a nemsokára lezárásra kerülő Mária utca miatt a kocsik a Rökk Szilárdon fognak torlódni, rontva nem kicsit a levegőt és az életminőséget. Ezzel kalkuláltak, sajnos az építkezés folyamán lesznek kellemetlenségek. (Én két éve nyelem a port a metrógödör miatt, tudom, milyen építkezés mellett élni.) Ezen változtatna például, ha a Körútról a Baross utcába lehetne jobbra kanyarodni - ez is folyamatban van.

A lezárt részeken hol lesz a szállítás? Fontos kérdés, de megvan a válasz: a Szentkirályi utca Mikszáth tér felőli része zsákutca lesz, áruszállításra kialakítva, onnan kézikocsival be lehet tolni bármit. A lakosság pedig engedélyt kap, ha mondjuk költözéshez kell a nagyobb autónak behajtani, úgy, mint a város többi gyalogos utcáiban. Egy jó ötlet hangzott el a végére, amivel meg lehet győzni az embereket arról, hogy az utca nem parkoló: 100 évvel ezelőtt is voltak szállító eszközök, azokat sem hagyták kint az utcán, mindenki bevitte a saját területére.

Van mit változtatni a fejekben, az biztos. Egymást azzal sem tisztelték meg a lakók, hogy nem vágnak a másik szavába, most kellett a legtöbbet moderálni. Bezzeg a szomszédos ötödik kerületben nem beszélgetnek az emberekkel, feltúrják, átépítik és kész. Nyelik, szívnak, de sokkal jobb lesz. Mi meg demokráciásat játszunk....és fórumozunk még. Gyertek el a következőre! Szóljatok bele, hallassátok a hangotok!

 

Palotanegyedi esték 7

Címkék: fórum meghívó

2009.06.10. 09:13

Újabb fórum, újra lehet feltenni kínos kérdéseket, meg lehet mondani a frankót, lehet egyetérteni és tiltakozni - vagy csak egyszerűen hallgatni, mi fog történni.

Palotanegyedi Esték VII.
 
A Palotanegyedben tervezett forgalomtechnikai változások:
a Horánszky utca - Gutenberg tér – Kőfaragó utca – Gyulai Pál utca
felújítása és funkcióváltása
 
 
A fórum célja az Európa Belvárosa Programban tervezett közterület-felújítás és forgalmi változások bemutatása mellett teret nyitni mindazoknak az ötleteknek, amelyek megoldási javaslattal, vállalható alternatívával szolgálhatnak a döntéshozók felé.
 
A fórum időpontja: 2009. június 10., szerda este 18 óra,
helyszíne: a Zappa Caffe alsó szintje (Mikszáth tér 2.).
 
 
A fórumon Alföldi György DLA, a Rév8 Zrt. vezérigazgatója mutatja be a terveket a palotanegyedi projekteket vezető Tibor Tamás segítségével.
A fórumon részt vesz dr. Kocsis Máté, a Palotanegyed Városrészi Önkormányzat elnöke, a beszélgetést Szűcs Péter, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület elnöke vezeti.

 

Nemzeti Színház

Címkék: régi tér blaha

2009.06.08. 13:20

 Mennyivel emberibb volt még a Blaha annak idején! Durva, nem? Azt nem tudom, mikori ez a kép, mélben kaptam, de még járt villanyos a Rákóczi úton, és még állt a Nemzeti Színház.

Kaptam még egy mélt, ebben egy csokor képpel, köszönet érte. Vegyes, több képen szerepel a régi Nemzeti, és a környező utcák. Íme: