Nemzeti Színház

Címkék: régi tér blaha

2009.06.08. 13:20

 Mennyivel emberibb volt még a Blaha annak idején! Durva, nem? Azt nem tudom, mikori ez a kép, mélben kaptam, de még járt villanyos a Rákóczi úton, és még állt a Nemzeti Színház.

Kaptam még egy mélt, ebben egy csokor képpel, köszönet érte. Vegyes, több képen szerepel a régi Nemzeti, és a környező utcák. Íme:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr281167291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ez egy nagyon jó kép. Köszi aki beküldte, meg hog felraktad ide.
Ha jól emlékszem 68-ban bontották le, mikor 69-ben ideköltöztem márcsak az épitési terület volt.
Fájdalmas látni a Blahát így Népszínházastul. Nem is akarok belegondolni, hogy mi van ma a helyén. Hogy kiknek mit osztogatnak. És, hogy azok ott miket csinálnak....

Réginek régi, elavultnak elavult volt az épület. De egy ilyen értéket azért lebontani, hogy legyen helye a metró aluljárójából kivezető lépcsőknek és legyen elég tere a közlekedőknek!? Bah! Olcsóbb, mint felújítani...
Tehát a képen a Népszínház épülete van, amibe az Astorián álló Nemzeti Színház költözött anno. Innen jön a kavarodás, nem akartam összezavarni senkit.
retekblog
az 1837-ban a Kerepesi úton megnyitott Pesti Magyar Stinház vette fel 1840-ben a Nemzeti szinház nevet. 1908 ban költözött az akkoru Népszinház épületébe.Az I, világhábotú előtt hatűrozták el, hogy ápítenek egy új, modern szinházat (szerintem ez lett volna az Astoriánal, a mai Easr-West helyén) de a háború megakadályozta.
1965. április 23-án robbantották fel.

Érdekes lesz, ha Corvinról lekerül a borítás...csak képeken lehet látni az épületet amit eltakar....
@Mariannka51: Ugyanarról az épületről beszélünk, csak a mai Rákóczi út (vagyis az Astoria) akkor még Kerepesi út volt! :-)
retekblog,

kösz a korrekciót. Éngem az zavart meg, hogy annak idején, amikor Gobbi Hilda elkezdett gyűjteni az új Nemzeti felépítésére azt mondták, hogy azt a sarok telket, ahol az East-West van a Nemzeti felépítésére kapta a főváros egy magán személytől és másra nem használható.
Kösz mégegyszer...
@retekblog: nadepláne :)

egyébként elmondjam, mi volt a baj ezzel az épülettel? nem illeszkedik! ;)
@retekblog: a groteszk ebben, hogy az épület elhelyezkedése alapján lett volna előtte hely, illetve azt sem értem, hogy mérnem tudták a blahánál is úgy megcsinálni a metróállomást, mint az astoriánál, hogy a rákóczi út alatt vezet le a mozgólépcső, és a kereszteződés négy sarkán vannak a feljáratok

szerintem ez csak ürügy volt a nemzeti bontására
@smalladam: Jaj, dehogy volt ürügy! :-) Hogy mondhatsz ilyeneket? :-) Én hiszek a tervezőknek, hiszen megoldhatatlan egy _lépcső_ kialakítása egy ekkora épület _bontása_ nélkül. Egyszerűen kivitelezhetetlen! :-)
Valahol leírták már, hogy a metróépítők anno elég pragmatikusan viszonyultak a dologhoz (gondolom nem akartak belaugatni a nagyok játékába), szóval megmondták, hogy nekik lényegében tökmindegy, a metrót színházzal is meg anélkül is remekül meg lehet építeni.
@smalladam:
Igen ez egy régi sztori, rátapintottál. Anno készült többféle kiviteli terv, és az akkori "szocialista vezetés" kiválasztotta azt a verziót, ami eredményezte a tér mai elrendezését.
Mennyivel jobban érezném magam, ha mostanság ilyen lenne mint volt. A Blaha Budapest szégyene, egyszerűen borzalmas.