Koncert a tér alatt

Címkék: zene buli metró építkezés tér

2009.05.17. 16:11

Bár elsőre nem nagyon voltak közlékenyek a szervezők, azért mégiscsak sikerült lejutnom az épülő metróállomás területén szervezett koncertre: regisztrálni kellett a zenekar honlapján, és ha elég gyors voltál, akkor élvezhetted a pazar koncertet. (Tényleg jó volt!)

Este hattól már kis tömeg gyülekezett a lekerített munkaterület bejáratánál, ahol most nem zavarták el az embert, hanem betessékelték. Minden érkezőhöz hostess sietett, kideríteni, neten regisztrált vagy személyesen hívták-e meg. Ez a kérdés sokakat összezavart, aztán sorba állva kereste mindenki a nevét a papírokon. aláírás után már csak az adományt kellett kötelezően bedobni és mehetett mindenki lefele. Se balesetvédelmi kiképzést, se sisakot nem kaptunk, egyszerűen lesétáltunk rengeteg lépcsőn és kész.

Az állomás területén a lépcső végén egy színpad várta az érkezőket, elterelve a figyelmet a padlón lévő vízről - így aztán mindenki csak második körülnézésre vette észre, hogy tocsog. Kétoldalt OSB lapokkal lekerített és burkolt darabon lehetett még lenni, a majdani sínek helyén. Sokan hoztak kabátot, a felszínen kb. 26 fok ellenére. A technikus személyzet pufi mellényben dolgozott. Még a hostesektől kérdeztem, van-e büfé lent, amire igen választ kaptam - ezzel szemben csak két TOI-TOI várta a vendégeket.

Aztán egyszer csak emberek kezdtek el beszélni a mikrofonba - ami a körülvevő betonfalakről visszaverődve igencsak visszhangos volt, nem nagyon lehetett érteni. Az építtető cég vezetője mutatott pár képet, milyen volt a tér két éve, és milyen munkafázisokkal érkeztek el a mai állapotához. Kiderült, egy olyan különleges fa él a téren, ami kétféle platán összenövéséből jött létre, és egész Európában ez az egy van belőle, ezt fokozottan védik. Nehéz volt a műemléki Csarnok mellett 1,5 méterre építkezni, de megoldották azt is.  Az állomás két körerkélyén feliratok vannak, ez II. Rákóczi fejedelem birtokainak felsorolása, 138 betű, 18 szó. Jól néz ki. A felszínen egy medence feszül majd a Csarnok és a metró lejárata közé, aminek neve Rodos Tó. Nem vicces.

A vezér beszéde után taps, majd az összegyűlt adomány átadása következett. Mintegy 100-150 ember gyűlt össze, mindenki lent ácsorgott, kivéve a csókosokat, akik a közönség elől lezárt első erkélyen ÜLTEK, két tálca SÖR mellett. Mindenki irigykedve nézte őket...

Aztán elkezdődött a koncert. A hangzás sokkal jobb volt, mint a beszédek alatt, a betonfalak között a felszínig hallatszott a zene. A fotósok ezerrel kattintgattak, három kamera is vette, aztán szép lassan elkezdtek az emberek felszivárogni az erkélyekre...Jómagam is bejártam minden részét, halált megvető bátorsággal fotóztam, amit lehetett, minden helyen megfordulva - csak hogy tudósíthassak Nektek. :)

A koncert végét nem vártam meg, annyira nagy volt a hőmérséklet különbség, hogy teljesen kihűltem. Olyan 10-13 fokra saccoltam, pedig vastag pulcsiban voltam. Az előadás jó volt, Pink Floyd zenéje remek, a fiúk jól tolták - én meg mentem melegedni.

  

Japppán

Címkék: oktatás közlemény

2009.05.17. 13:59

Azt tudtam, hogy színes a kerület, mindenféle népség él itt, a többnyelvűség és az oly' divatos "multikulti" kifejezés élő helyszíne - de ez kicsit meglepett. Japán nyelvórák itt, a Rákóczi téren? Ennél már csak az lenne meglepőbb, ha valamilyen afrikai bennszülött nyelv tanítását vállalnák, mondjuk oshivambo-t.

Úgy tűnik, igény van rá, hiszen 2-3 nap alatt az összes elérhetőség le lett tépve. Ha japánul tanulnál, erre gyere!

 

Gyertek ki!

Címkék: program mátyás tér

2009.05.16. 08:54

 

 

 

Figyelmeztetés

Címkék: utca tiltás parkoló

2009.05.15. 08:27

A parkoló hiánya egyre nagyobb problémát jelent az autó tulajdonosoknak - pláne mostanában, amikor rengeteg építkezés zajlik és ezek mind elvesznek jó kis megálló helyeket. Ismerős a helyzet az egész belvárosi részben, mindenhol kocsi áll, sokszor szabálytalanul is, amiket aztán a közterületre vigyázó szürkeruhások jól megbírságolnak. Máskor meg odabilincselik. Az utóbbinak nagyon nem látom értelmét, de nem én hozom a szabályokat.

Vannak olyan helyek, ahol a szürkeruhások felbukkanása sokkal gyakoribb. A szemfüles autósok - főleg a helyben lakók - ismerik ezeket, és nem is állnak oda. Jófej arcok pedig figyelmeztetik is a többi autóst a veszélyre. Baross utcai templom mögötti járda:

Természetesen nem friss dologról van szó, évek óta figyelmeztet a felirat - nem is nagyon állnak oda az autók. A bilincs levétele súlyos ezresekbe fáj...lehet, hogy egy ilyen felirattal a vezetők visszatarthatók a szabályszegéstől?

Mária utca forgalmi rend

Címkék: fórum utca díszburkolat

2009.05.14. 12:27

Rendhagyó fórum volt a tegnapi, hiszen sok dolgot megbeszéltünk már a közelgő változásokkal kapcsolatban, mégis elölről kellett kezdeni, illetve megmagyarázni ismét, hogy miért is van szükség az utcák átalakítására. A helyszín szokásos, a terem ismét zsúfolásig megtelt, és most először nem a pódiumra ültek fel (nem is látszottak sokszor)

Az egyesület ügyeivel kezdték, Győri Judit köszöntötte a megjelenteket, belépési nyilatkozatot és tagdíjat lehetett nála intézni (sokan még a tavalyi elmaradásukat sem pótolták). Jó hír, hogy az első fórumon felmerült több kuka igénye megvalósulni látszik, 50 darabot helyeznek ki a Palotanegyed területére, ezek pontos helyére várnak öleteket. A tervezett mélygarázs, amely a Rókus park fáit nyírta volna ki, nem valósul meg - sikeres volt ott is a civil ellenállás. (A környéken lakóktól 120 aláírást gyűjtöttek a fák és a zöld megmentésére.)  A mostani fórumra eljöttek a biciklisek képviselői is, az MK Belvár vezetősége a leendő sétálóutcák kerékpáros használhatóságát vizsgálják meg és tesznek javaslatokat, hiszen rengetegen tekernek erre.

Alföldi György vette át a szót, és beszélt a díszvilágításról. A project keretében pár ház fényárban úszik majd, korszerű, LED-es megoldással, évi 30 ezer forintos plusz villanyszámlával - ehhez keresnek társasházakat. Felvázolta a fórum menetét, kivetítve is, hogy tudjuk, mire számíthatunk, mennyi időt szánnak egyes témák megbeszélésére.

 

Bemutatta a meglévő forgalmi rendet, illetve az ideiglenes kialakítást, ami az átépítés két hónapja alatt várható. A Krúdy utca teljesen gyalogos lesz a Mikszáth tér és a Horánszky utca között, valamint a Körút és a Horánszky között megfordul a forgalom. A Bródy Sándor utcában is megfordul a haladási irány a Puskin utcától a Nagykörút felé.

Itt már kezdődött a zúgolódás, az Autók Istenítésének Képviselői részéről (a hatos diánál tartunk), hol parkolnak, többet kell majd autózni pár utcával, kerülni kell, nem jó. Nagyobb dugó, sok baleset - ilyen víziók támadtak emberekben. Jöttek a már jól ismert szólamok is, előbb oldja meg az önkormányzat a parkolást, és csak utána nyúljon hozzá az utcákhoz...hát hogy merészeli így, átgondolatlanul?! (Bezzeg a szomszédos ötödik kerületben mindenféle egyeztetés nélkül lezártak mindent és zajlik az építkezés - gyalog sem lehet eljutni sok helyre, nemhogy kocsival!) Inkább a házakat kellene felújítani, ha már Palotanegyed, hiszen '45 óta nem volt felújítva sok épület, pénzük nincs, erre költsön az önkormányzat! 

Parkolási és közlekedési problémák megvitatása zajlott ezután, pro és kontra, mi lenne jó megoldás mindenkinek; hogyan fogják hazacipelni a krumplis és hagymás zsákokat az autók elől lezárt Krúdy utcában, vagy a felújítás alatt a Mária utcában. Hol fognak ki és behajtani a Palotanegyedbe, amikor az eddig megszokott útvonalakat lezárják, megváltoztatják a haladási irányokat. Azt kérték a lakóktól, javasoljanak mélygarázs helyeket - ezen is felháborodtak.

A közművek állapota is felmerült, nem szeretnék, ha a díszburkolatot kellene felbontani - erre viszont szabályok, kötelezettségek vannak. Írásba adják a cégek, hogy rendben van a gerinchálózat. Egy kis "palotaforradalom" is majdnem kitört, van aki úgy látja, egy több száz milliós üzlet indul be, amit az önkormányzat kiszolgál, miközben az ÖN kormányzat MI vagyunk, nekünk kell dönteni a környék sorsáról, nem azok, akik nem is itt laknak, pláne nem a Baross utcai Hivatal. Ők a megbízottak csak. Helyrerakták, elnézést kért.

A Mária utcában a fák egy részét rendesen be lehet ültetni, egy részét meg csak dézsákba - viszont ezek szélét ki lehet alakítani padoknak, és akkor ott is pihenhet a fáradt városjáró vándor.

A fórumra ellátogattak a várossal foglalkozó bloggerek is, BDZSH és Budapestjövője, utóbbi fel is szólalt, dicsérve és bátorítva a beruházást, szemléletváltozást sürgetve a lakóknak, szálljanak ki a kocsikból, hiszen felmérés támasztja alá, hogy 10-ből 3 autóhasználat indokolt valóban. Taps és felhördülés kísérte a szavait.

Következtek az elképzelt burkolati formák bemutatása, mindegyikhez információk - ezeket előre megküldték a közös képviselőknek. A jelenlévők szavaztak is róla, kinek melyik tetszik, demokratikusan, kézfeltartással. Nagy arányban a beton térkő nyert, ami könnyen tisztítható, egységes, és jó a bringásnak, babakocsisnak, tűsarkúnak.(10-11 dia)

Ez is megvolt. Hurrá!

A rokkantakkal, kerekesszékkel közlekedőkkel csak a baj van. Külön meg kell nekik építeni minden bejáratot, szélesebb ajtó kell, tágasabb mosdó...és még sorolhatnám. Az, hogy a saját lakásába bejut-e, magánügy, de a közintézményeknél muszáj megoldani a bejutást.

Sok Néhány helyen már megoldották, némelyik egész érdekesre sikerült. Általában egy külön hátsó bejáratot tartanak fenn, a főbejáratnál meg csengő van elhelyezve, hogy jelezze a bent ülőknek, érkezik.

Így van ez a kerületi kapitányság épületénél is, a csengő megnyomására hátul kinyitják az ajtót, és ott be tud gurulni az ügyét intéző polgártársunk. Ha nem parkolnak oda.

Az ott álló autó teljesen szabályosan parkol. Ott a falon a rendszáma, oda kell állnia. Az a kijelölt helye. Hogy nem fér el tőle a kerekesszék? Hja, kérem, nem lehet mindent egyszerre!

Palotanegyedi esték V.

Címkék: fórum meghívó

2009.05.12. 10:33

Az áprilisi 22-ei fórumon megnyilvánuló komoly helyi érdeklődésre és az itt lakók további tájékozódási, informálódási igényére tekintettel a Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Palotanegyed Városrészi Önkormányzat úgy döntött, hogy a korábban tervezett menetrendtől eltérően, már május második hetében megrendezi a soron következő lakossági fórumot.


A fórum célja az Európa Belvárosa Programban tervezett közterület-felújítás és forgalmi változások bemutatása mellett teret nyitni azoknak az ötleteknek, amelyek megoldási javaslattal, vállalható alternatívával szolgálhatnak a döntéshozók felé.

A fórum időpontja: 2009. május 13., szerda este 18 óra,
helyszíne: a Zappa Caffe alsó szintje (Mikszáth tér 2.).

A szerdai lakossági fórumra a Rév8 Zrt. a tervezetthez képest több témát is hoz megtárgyalásra, bejelentésre:

a) a fórumon az áprilisi parázs vitát követően újra a Mária utca tervezett funkcióváltása és a Palotanegyed forgalomtechnikai változásai kerülnek górcső alá. A Rév8 Zrt a rendelkezésünkre bocsátotta azt az összefoglaló anyagot, amit a közös képviselőknek
is eljuttatott a témával kapcsolatban;

b) a tavaly indult Belsőudvar Program folytatásáról, illetve az Európa Belvárosa Program keretében indítandó Díszvilágítási Programról hallhatunk tájékoztatást.

A fórumon a Józsefvárosi Önkormányzat városrehabilitációs cégének, a Rév8 Zrt.-nek a vezérigazgatója, Alföldi György DLA tárja a terveket az érdeklődők elé a palotanegyedi projekteket vezető Tibor Tamás segítségével. A fórumon részt vesz dr. Kocsis Máté, a beszélgetés moderátora Szűcs Péter. 

Mátyás, az Igazságos

Címkék: civil jog jegyző újépítés

2009.05.11. 11:01

A kerületben több helyen zajlik a rehabilitáció, ami a foghíj-telkek beépítését, vagy mint a Corvin Projectnél látjuk, teljes tömb átépítését jelenti. Új lakóépületeket húznak fel - nem minden zökkenő nélkül.

Mátyás az Igazságos?
– avagy a Mátyás Udvar „társasház” több éves kálváriája a nyólckerben.
 
Amikor kibukott az ügy
Adott egy új lakópark. Beszerezve minden szükséges dokumentum. Az építés lassan, némi csúszással, de biztosan elkezdődik. Az lakásokat, a leendő lakók elkezdik szépen lassan lefoglalni. És eddig a szokásos történet.
Közeledne az első átadási határidő 2007. szeptember, ám a ház még szerkezet kész állapotban van. Ezt követően folyamatos a csúszás ami az következő 2008-as évet átöleli. Az építtető  - a többszöri jegyző felszólításra, - végre valahára 2009 március 3-ára beszerzi a szükséges szakhatósági engedélyeket. A jegyező azonban kénytelen folyamatosan felszólítani az építtetőt a hiánypótlásra, aminek csak részben 2009.03.25-én eleget is tesz. Utolsó hiánypótlást követően a jegyző sokadik megkeresésre kiküldi a használatba vételi engedélyt 2009.04.17.én, amit két ház is fellebbez, így nem tud jogerőre emelkedni.
 
A kezdetek
Nézzük a hátteret. Adott egy kivitelező az RKB ÉPÍTŐ Kft (társaság tagjai: Rigler Zoltán és Zoltánné, valamint Szalainé Kapui Mária) ami 2008.01.08 óta felszámolás alatt van. (Közlöny száma: CK 2008/2). Az építést a Szerdahelyi 2002 Kft vette át. (tag: Mordechay Gross, Kézbesítési megbízott: Dr. Jákó János) A csúszás okára így már némileg ráláthatunk.
 
Folyamatos felszólítások
De vajon mi az oka, hogy nem emelkedett jogerőre a már így és másfél éves csúszásban lévő projekt? Adott a szomszéd épületek. Régiek, 1912.-ben épültek. Törvényileg csak akkor küldhető ki a jegyző által a használatba vételi engedély, ha megvannak a szakhatósági engedélyek, és nem történik bejelentés a szomszédos épületekből, hogy kár keletkezett.
Sajnos az építtető nem tette meg azt, ami a kötelezettsége, azaz szerkezet kész állapotban már el kellett volna kezdenie a hibajavítás, ami ugye 2007. ősze volt! Kézbesítési megbízott, egyben az ügyvéd Dr. Jákó János telefonos beszélgetésnél elmondta, hogy nem ért egyet azzal, hogy a Szerdahelyi fizessen. Fizessen a felszámolás alatti RKB hiszen a hibák akkor keletkeztek. Pedig a jogutódlás egyértelmű!
(Ennek ellenére az építtető hajlandó záradékolt számlára egy jelképes összeget elhelyezni.)
 
A szomszéd épületekből összese 8 lakás tulajdonos perel, fejenként 5 millió forintra, és már bíróságra is be lett adva az ügy. Miután a jegyző több ízben felhívta már az építtetőt, hogy tegyen eleget az építési engedély azon feltételének, hogy a szomszédos ingatlanokban a kivitelezéssel okozott károkat rögzíti, szakértői véleménnyel alátámasztja és jegyzőkönyvi formában rendezi a károsultakkal, hosszú időtartam során eleget tett, mégsem sikerült a szomszédos házakkal megegyeznie, mintha nem az érdeke lenne ez.
A Mátyás Udvar honlapja szerint még a lakások közel 30%-a nincs eladva, továbbá a 103 férőhelyes autóbeállónál is max. 10 gépjármú parkol, így esély mutatkozhat arra (jelenleg!) hogy a szomszéd ház peres eljárásban zároltathatja ezen vagyontárgyakat, egy későbbi kielégítés végett.
 
Kérdés hogy vajon, mint Magyarországon oly divat, felszámolja-e magát a Szerdahelyi, hogy pl.: a több hónapos, és éves kötbért ne kelljen kifizetnie. Több lakó jelezte már hogy ügyvéd útján kérte a szerződés szerinti járandóságot, ám azt mindenfélére hivatkozva a cég elutasítja. És hivatalosan jogerőskor lehet csak perelni. Arról meg – olybá tűnik - tesz a cég azért, hogy ne legyen meg. Addig szépen árulhatja az ingatlanokat.
 
 
Feszültség az üres házban
Utcafrontról, pláne esti órákban a Mátyás térről kitűnően látható, hogy a házat lakják. Erről egy képviselő (dr. Molnár György) említést is tett, hogy ő már azt hitte, hogy a ház át van adva, mert 2008. május óta mozgolódás látható. Életszerűen van lakva az épület…
 
Sajnos nem mindenki van ilyen helyzetben, és  a tulajdonosokat is megosztja az a tény hogy ki mit tehet és mit nem. Aki egy picit is érzi hogy csorbulhatnak vélt jogai, az magából kivetkőzve (még ha csak egy 19 éves kamaszlányról is van szó), helyteleníthető viselkedésével a lakókat hol felháborítja, hol pedig csak mosolyra fakasztja.
Nagy a feszültség abban a házban, ahol elméletileg csak munkások tartózkodhatnának.
Üres a ház, mégis több milliós közüzemi számla elmaradásról beszélnek. A kijelölt képviselet (Modiant kft) nem ad felvilágosítást a lakók kérésre. Lakók panaszkodnak, hogy nem kapnak korrekt elszámolást. (hibás számlák, elszámolások) Vajon az építtető fizeti az eladatlan lakások utáni költségeket?
 
Sérül azon lakók joga, akinek a bankja már akár 1 éve okiratba foglaltan várná a folyósítást, de nem tudja, hiszen az építtető nem tartja magát  a szerződéshez, azaz csúszik.
 
Vannak akiknek lejár  a rendelkezésre tartás és új hitel igénylésére kényszerülnek!
Mindenkit érint a 25%-os áfa változás, ami azt jelenti, hogy egy 20 milliós lakásnál 840.000,-Ft többlet kiadása lesz a vevőnek, amit a bank nem finanszíroz. Hiszen az aktuális vételárrészt, mindig az adott áfa szabályzat szerint köteles megfizetni. Ez 183 lakás vásárlót érint szembe a 8 sérült lakással!
 
 
Összességében ez a huza-vona se a hatóságnak, se a lakóknak, se a szomszéd háznak nem jó. Csak annak, aki elkövette a hibát. Ez pedig a dátum miatt az RKB lenne, akinek a jogutódja  a Szerdahelyi 2002. Kft.
Ezen cég senkit semmiről nem tájékoztat, mintha teljes mértékben szerződésszerűen járna el és nem lenne már így is több mint 1,5 éves csúszásban!
 
 
Mi várható a továbbiakban?
Építésigazgatási eljárásokban a felettes, törvényességi felügyeletet ellátó szerv a Közép-magyarországi Reigionális Államigazgatásai Hivatal Építésügyi Főosztálya, ahol a fellebbezések elbírálása is történik. A fellebbezés ügyintézési határideje 60 nap, és amennyiben az engedélyező hatóság nem tisztázza megfelelően a tényállást, melybe a szomszédos ingatlanokban keletkezett károk jellege is beletartozik, úgy nem csak a helybehagyás lehetséges, hanem új eljárásra utasítás is, mely esetben több hónappal tovább nő a Lakók idővesztesége, és a további jogorvoslat lehetősége is ismételten megnyílik az új eljárásban a szomszédok részére.   
Tehát amennyiben a szomszédok megtámadják a kiadandó használatbavételi engedélyt, és II. fokú döntést követően bírósági keresettel is élnek, abban az esetben közigazgatási perre kerül sor, mely továbbra sem dönt a kártalanítás kérdésében, kizárólag a hatósági döntések törvényességét vizsgálhatja.
 
Egy lakó.