Felzárkozott a kerület is az országos trendhez: betiltotta a dohányzást a játszótereken és sporttereken*, valamint azok öt (5) méteres körzetében. Aki a tiltott helyen rágyújt, az szabálysértést követ el, és (max.) 30.000 forintos büntetést kockáztat.

Megéri? Nem nagyon, ennyit senki nem rizikóztat. Értelmes ember meg nem gyújt rá a gyerekek közelében. De a kerítéstől öt méterre tiltani és büntetni: felesleges! A játszótér mellett általában járda van, arra halad az ember, és igen, előfordul, hogy  dohányzik menet közben. Na most, ha haladok dohányzás közben, a nyílt ég alatt vagyok, mellettem az autók is füstölnek, és mégis csak engem bírságolnak meg. Miért nem tiltjuk ki az autókat a játszóterek 5-10-15  méteres körzetéből? A kipufogó-gáz nem veszélyezteti a gyerekeket?

Félreértés ne essék, értem én, hogy jót akarnak a jövő generációnak, de ha kicsit is elgondolkoznak ezen, nem csak a dohányosokat pécézik ki, hanem megvizsgálják, milyen ártalmak keletkeznek a gyerekek közelében, és ezeket próbálják megszüntetni, vagy legalább mérsékelni.

A büntetést kiróhatja a rendőr, közterület felügyelő, vagy bárki, akit a képviselőtestület hivatala erre felhatalmaz.

Én dohányzom. Érint ez a rendelet, főleg úgy, hogy már életbe is lépett március 2.-án, de erről nem nagyon van információ. Az lenne a minimum, hogy erről tájékoztató táblákat raknak ki a játszóterekre és sportterekre, hogy tudja a gyanútlan polgár, itt szabálysértést követHET el, ha nem ismeri a szabályt. Dohányosként tudom, hogy ott szabad füstölni, ahol nem tiltják ezt - ha nincs tiltó tábla, akkor szabályszegés nélkül gyújthatok rá.

Amint az adatvédelmi biztos fogalmazta:"a jogszabályok kihirdetése nélkül nincs érvényes jog, a jogszabályok megismerhetősége nélkül nincs jogállam".

Kíváncsian várom az első bírságokat.

 

_____________
*
j) sporttér: sportolásra alkalmas, bárki által használható, burkolt felülettel ellátott
közparkban található közterület.

Forrás: a kerületi rendelet 

(külön öröm és boldogság, hogy a beszólásom kapcsán mégiscsak felkerültek az idei rendeletek is a honlapra)

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr201009697

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nézd. Rám sincs kiírva, hogy nem szeretem, ha mellettem dohányoznak mégis így van.
A buszmegállóban ennek ellenére gyakran mellém áll egy-egy cigis és füstöl az orrom alá.
Odébb szoktam menni, de szerintem erre a dohányosok is figyelhetnének.
Ehelyett volt aki megszólt, hogy "Mi az? Büdös vagyok?", pedig én csak szó nélkül odébbmentem a zavaró füst elől.

A játszótér meg nem tud arrébb menni.

Van egy folyamat, ami jó irányba mutat. Dohányzás kitiltása egyre több nyilvános helyről. Hidd el, el fog jönni az az idő is, amikor egyáltalán nem lehet majd közterületen és egyéb nyilvános helyeken dohányozni.
Remélem minél előbb!
Nagyon, de nagyon rosszul tudod !
Ott szabad dohányozni, ahol nem tiltják, és nem zavarsz vele másokat !

Ez nam csak törvény, hanem inteligencia kérdése is !
@harzol: Te nem érted a lényeget. Ha nem tudsz róla, hogy tilos, akkor mi van?

Tudod, ha valamelyik önkormányzat hoz egy rendeletet, hogy pl. rövidnandrágban tilos az utcán flangálni és ezt jól titokban tartja, akkor téged milyen alapon bírságolhatnának meg?

Kell a tábla.

És ne gyere azzal, hogy mi lesz majd a jövőben, mert annak semmi értelme. Ha mindenhol tilos lesz rágyújtani, akkor senki nem akar erről táblát látni.

Mellesleg a dohányzás elleni szabályok nagy része parasztvakítás, jól jön arra, hogy elterelje a figyelmet a fontosabb dolgokról. Pl. nem a dohányzás a leginkább egészségkárosító dolog, de amíg te is ezzel foglalkozol, addig nem zavarod mások köreit, azok nyugodtan szennyezhetnek.
A szabaly nem az, hogy "ahol nincs tiltva, ott lehet!"

A szabaly az az, hogy "ahol nem zavarsz masokat, ott lehet!"
"Dohányosként tudom, hogy ott szabad füstölni, ahol nem tiltják ezt"

Remélem, hamarosan eljön az az idő, amikor ez így fog szólni: Dohányosként tudom, hogy ott szabad füstölni, ahol külön megengedik ezt.
@Kangörény_: A szabályok nem ismerése nem mentesít a megsértése esetén alkalmazott szankciók alól. Az emberek felelőssége, hogy ezekről tudomást szerezzenek. Nem írhatják ki minden utcasarokra, hogy itt nem ihatsz, nem dohányozhatsz, és a házban nem tarthatsz két nagytestű kutyánál többet, azokat is csak szájkosárban vezetheted közterületen, továbbá kötelességed még... stb. Ezek kerületi, helyi szabályok, mindenhol más, és a kerületben lakónak kell őket megismernie.
Örüljünk, hogy a nyócker legnagyobb problémája megoldódott. Még 1-2 apróság maradt és jönnek ide lakni a forma-1-es pilóták Monaco helyett :)
"...és mégis csak engem bírságolnak meg. Miért nem tiltjuk ki az autókat a játszóterek 5-10-15 méteres körzetéből? A kipufogó-gáz nem veszélyezteti a gyerekeket?"

Jáháááháááj! Ez annyira magyar, bazdmeg, hogy mellétehetnénk a csikóbőrös kulacsnak! :D

Függetlenül (szándékosan) az adott témától, milyen érvelés már az, hogy "mér büntetnek engem azér, amiért mást nem?"
Azért, mert amit te csinálsz, azt rosszak ítélték meg. Igen, más is csinál más rosszaságot, majd arra is sor kerül, vagy nem. Az téged ne befolyásoljon, tlged a te "vétked" érdekeljen.

Hasonló érvelések, durvulási sorrendben:
Miért megyek a járdán biciklivel? Miért nem csinálnak mindenhova bicikliutat?!?
Miért szarok a fal tövébe? Miért nem tiltják ki a kutyákat innen, azok is mindent összeszarnak!
Miért az én adócsalásommal foglalkozik az APEH? A nagy csalók, meg vígan megússzák.
Miért azzal foglalkozuk, hogy agyonvertem a szomszédomat? A Béla meg négy embert vert agyon, őt miért nem hozták be?

Nagyonhülyék és szándékos félreértők kedvéért: hogyan lehet kifogás a te szabályszegésedre mások szabályszegése, illetve a törvény (rájuk vonatkozó)hiányossága?

csak annyit ennék hozzá h belepisilôs medence.
Kíváncsi leszek arra a rendőrre/közteresre, aki hitelesített szemmértékével kiméri az 5m-t. XDD

@Dee_: csak részben van igazad. Mivel az önkormányzat területén áthaladnak olyan emberek is akik nem ott laknak, ezért az önkormányzat kötelessége, hogy velük is ismeretese az általánostól eltérő szabályokat.

Én mindenesetre betiltanám az ilyen rendelet-alkotósdit. Mire felérek Bp.-re x önkormányzat területén áthaladok és meg is állok. Most tényleg meg kell tanulni minden helyi rendeletet?

Szerintem az ilyen tiltásra, akkora az általános igény, hogy már lehetne központi szabályozással élni.
Hogy is szól az igazság? A törvény (jelen esetben rendelet) nem ismerete nem mentesít alóla. Ha nincs kihirdetve sehol sem, akkor te mégis honnan tudtad, mikor a bejegyzést írtad? Fura logikai öngólt követtél el!
Hallatlan!

Az is, hogy be van tiltva a recskázás. Mondjuk otthon nem, de az otthonom 0cm körzetében már igen.

De most mi van akkor, ha én mondjuk sétálok otthon recskázás közben és kéne egy új pornóújság? Lemegyek az újságoshoz és letartóztatnak?

Hallatlan!

Meg az is, hogy amikor ovisok voltunk, hát fene se hitte volna, hogy a "mutasd meg a puncidat én megmutatom a kukimat" játék illegális.

Hallatlan!

Szerintem ha valaki egy három méteres cigire gyújt rá sétálás közben, az nyugodtan bemehessen bárhová anélkül hogy eloltja. Benzinkútra, szülőszobára, metróra, bárhová.

Nehogymá korlátozni lehessen a dohányosokat, hát ez hallatlan!

Azok a buzik akik meg arra hivatkoznak hogy az ő szabad levegőhöz való joguk sérül, hát szokjanak rá! Sőt, kényszerrászokást rendeljenek el rájuk.

De ez, így, most ahogy van egyszerűen
H A L L A T L A N ! ! !
@Halál Bika: A tiltás szerintem nem csak a jólevegőért született, hanem hogy ne vegyenek át rossz példát a gyerekek - legalább a sulikban és a játszótereken. (Az 5 méter szerintem is baromság.)
Antidohányos családban nőttem fel, mégis dohányzom. A rossz példát elsősorban egymástól veszik át a gyerekek. Megint magamból kiindulva: akkor kezdtem cigizni, amikor a baráti köröm.
Szerintem ez a tábla és távolság probléma csak mondvacsinált gond.
Az nem érti aki nem akarja.
A dohányos/narkós/alkoholista/stb. mindig fog kifogást találni, hogy miért él és miért van joga élni a szenvedélyével. Akár másokat zavarva is.
Az alapigazság: "Egy demokráciában szabad ember szabad akaratából azt tehet amit szabad."
Idezem:
"Értelmes ember meg nem gyújt rá a gyerekek közelében."
"A játszótér mellett általában járda van, arra halad az ember, és igen, előfordul, hogy dohányzik menet közben."

E ket idezet alapjan vilagisan beskatulyaztad magadat a nem ertelmeskent.

En szemely szerint mindenhol betiltanam a dohanyzast kiveve a kijelolt helyeken!
Viszont dohanyzo helyeket ertelmesen jeloltetnem ki, nem olyan eszetlenul mint pl. angliaban csinaljak (kocsmaban nem lehet fustolni, viszont "szabad eg alatt" a kerthelyisegben nyugodtan lehet masra fujni - nem is tudom hogy miert haborodnak fel ha a kutyamat odakakaltatom az asztal melle, ha a bago a szabadban nem budos akkor a kutyaszar sem az)
az tény,h nem mentesít a tudatlanság, de akkor naponta böngésszem a (nem mindig friss) rendeleteket,h na ma vajon mi történt vagy mi? Az első az legyen már,h akik megalkotják a rendeletet, azok úgy közlik,h az hallható legyen, pláne, ha egy sok embert érintő kérdésről van szó.

Halál Bika:
Ez a kisarkítós duma amit levágtál elég gáz sztem. Miért ne szólhatna egy dohányos,h szerinte (szerintem is) baromság pl az 5 méter távolság? Ha van esze valakinek, akkor ott úgysem dohányzik ahol nagyon zavar másokat. Buszmegállóban szoktam én is, arrébb is állok, h ne füstöljek másokra, de sokszor akad egy egy harcias majom, aki csóválja a fejét mert a szél 5 méterről arra fújja a füstöt. Néha beszólnak, akkor csak annyit mondok,h a szelet nem én fújom, csak a füstöt :)
A hülyék anyja mindig terhes, akár dohányos, akár nem.
Táblákat meg tegyék ki,h LÁSSUK!
@rednose:
"csak annyit mondok,h a szelet nem én fújom, csak a füstöt :)"
Ezel az erovel ha megkeselnek akkor elfogadod magyarazatnak, hogy "nem en szurtam meg hanem a kes"?