Sajnos (vagy nem) az önkormányzati siker-propaganda ellenére is kiderülnek a kerületben látható/tapasztalható hiányosságok. Na és persze a probléma megoldások is minimum érdekesek...

 Ma délután észrevettem, hogy valami kedves ember - nyilván beilleszkedési kényszertől űzve - okosban elvitte a kanális fedelét. Sebaj, gondoltam magamban, a telefonomban megvan az úgynevezett Kerületőrség telefonszáma, ami különben a helyi Közterület-felügyelet lovagias elnevezése. A teljes nevük Józsefvárosi KÖZTERÜLET FELÜGYELET és parkolási rendészet.

FeketeLyuk2.jpg

Felhívtam őket, elmondtam, hogy van itt egy 40 cmX40 cm-es, kb. 1m mély lyuk. Valamit kellene csinálni, mert ha valaki belelép, az minimum egy nyílt törés...Mit gondoltok, mit válaszoltak???" Sajnos csak két autónk van, és mind a kettő kerékbilincselési intézkedésben van. De ha már voltam olyan rendes hogy beszóltam, - értsd zavarni merészeltem őket - esetleg nem csinálnék-e én valamit, pl. kerítsem el..."
Jelentem: 'NYÁTOKAT!!!! Bazmeg, ezért kapjátok a fizetéseteket! Mit gondoltok, tele van a kocsim terelőkorlátokkal?
Végül is csináltam valamit, egy kidobott fotel oda lett húzva. Ja meg ezt a postot, had lássa ország-világ hogy felügyelik a közterületet itt a nyóckerben.Köszönöm Józsefvárosi Közterület-felügyelet és parkolási rendészet!!!
Feladataik: "A közterület-felügyelő feladata a közterületek JOGSZERŰ HASZNÁLATÁNAK, rendjének és KÖZTISZTASÁGÁNAK védelme, valamint a kerület közterületeinek rendjét megbontó, a környezetet sértő, vagy veszélyeztető jogsértések hatékony megelőzése, megakadályozása, megszüntetése, szankcionálása, az önkormányzati vagyon védelme, továbbá a közterületen folytatott engedélyhez, illetve útkezelői hozzájáruláshoz kötött tevékenység szabályszerűségének ellenőrzése, valamint közreműködés az épített és a természeti környezet, a közrend, a közbiztonság védelmében. "
És még valami: A nevük sorrendje (először közterület aztán a parkolás) ellenére, az sem zavarja őket, hogy a kurvák összeszarják-hugyozzák a játszóteret, sőt odahordják az ügyfeleket, azokon a hintákon, csúszdákon, mászókákon rendezik le az ügyfeleket, ahol másnap a gyermekek játszanak, majd a használt kotonokkal feldíszítik a fákat. Az sem, hogy ők és a személyi edzőik teleszórják használt kábítószeres fecskendőkkel, tűkkel és üvegekkel a játszótereket, parkokat... Az sem, hogy reggelre térdig jár az ember a szétokádott szotyolahéjban. Az sem, hogy szájkosár-póráz nélkül engedik el a pitbullokat. Az sem, hogy szétlopják a kutyafuttatók fémkerítését, kapujait.

Kutyafuttató1.jpg

Kutyafuttató kapuja 2012.01.09

kutyafuttató2.jpg

Kutyafuttató kapuja 2012.06.27

Az sem, hogy a fiatalok bekábítószerezve, a beilleszkedési kényszertől űzve rendszeresen szétcincálják a fákat, egész ágakat tépnek le. Az sem, hogy a szelektív hulladékgyűjtő mellé teszik a szemetet, és reggelre úgy néz ki a környék, - mivel széttúrják az arra illatékesek a kupacot -, mint Bejrút a bombázások idején. Az sem, hogy olyan bombatölcsérek vannak az utcán, hogy ha belemennék 40 km/h-val, minimum egy defekt, de valószínűbb, hogy törne a futómű... Az alábbi helyét fél éve aszfaltozták egy csőtörés után. Jól sikerült, de nem baj, hiszen még egyszer ki lehet majd fizetni a munkadíjat...  Meg persze én is (meg vagy naponta nyolcvanan) fizethetem a futóművest...

De ha valaki a lakótelepen egy két irányú, de EGY sávos utcán a bal oldalon merészel parkolni amikor este hazaér a munkából és végre talál egy parkolóhelyet!!!! A törvény teljes szigorával lecsapnak, kit érdekel, hogy 30 éve itt lakik, és senkit nem zavar a parkolása. Itt nem a felső tízezer lakik, hanem a panelprolik (By K. László)... Nem baj, adózott már eleget, biztos erre is fussa neki. 11 600 Ft+ a közigazgatási bírság. Forduljon meg a 3 m széles úton! Elvégre a piros lámpának kelet felé kell nézni! A szabál az szabál! Pedig nem az út közepén áll meg, éjszaka, bömböltetve a zenét, mint a helyi "rajok". Persze nekik ezt is szabad... Nem is tudom, melyik csapat (a helyi "rajok" vagy a Közterület-felügyeletnek nevezett állami lehúzótársaság) a nagyobb szégyene Józsefvárosnak és az országnak.

 via

A legegyszerűbb mindig a pénzhiányra fogni - de ha kicsit jobban megnézzük, akkor azt látjuk, hogy értelmetlen dolgokra van pénz, mindennapi életünkhöz meg nincs. Mert a kettős kereszt (#) miatt jobbá válik életünk!

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr634621941

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.07.02. 10:48:02

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lásd a teljesség igénye nélkül: "Gyomsövény", "Szigony Rally", Bókay Bukkanók" a youtube.com -on. Amilyen frankón van az út helyreállítva a videó szerint, na ugyanúgy kreálták meg a csatornacsere után a Szigony utca burkolását. Érdekes, ITT, a Szigony Gettóban valahogy nem érvényesek Kocsis körzetvezető propagandisztikus kijelentései a kivitelezéshez kapcsolódó garanciális jogok következetesebb érvényesítéséről. Persze azt már halkan jegyzem meg, hogy Kocsis körzetvezető valami olyasmit hazudott össze 2010 szeptemberében hogy az Illés-Kőris-Práter kereszteződésébe lesz zebra, és meg is van rá a fedezet a költségvetésben. Ma is meg lehet tekinteni a zebra hűlt helyét. A Bókay utca felújításáról ne is beszéljünk - pedig erre vonatkozóan valami kósza ígéret összehazudozása pont ezen a blogon jelent meg egy kommentben. Amit a kedves posztoló írt a közteresek bejelentési telefonszámán, olyat én is tapasztaltam, mikor a Tömő utcai Szemklinika előtti kátyúkat jelentettem be - engem a dísz-pancser diszpécser szó szerint lehülyézett akkor. A videón látható "súvadást" (ami egy a környéken lévő sok közül) pedig ismerem - megmozgatja a vándorvesém, mikor áthaladok rajta autóval.
Nézzük az állami dolgozók (illetékesek) szemszögéből: mégiscsak kényelmesebb nem tenni semmit, főleg ha következmény sincs. A legtöbb magyarnak az ilyen meló az álma! És büszke is erre!
Hajrámagyar!
Az V. ker Vadász utcában a MÁK mellett, ahol a Die Hard-ot forgatták 4 napja van beszakadva a beton az út szélén, aki nem látja simán beleparkol és leszakad a futóműve, de minek kijavítani. A 150 milla nyilván valami ünnepi vacsorára ment el.
Vajdahunyad utcában laktam régen és a hasonló dolgokon bosszankodtam. Most az Irhás ároknál azért, mert a szomszéd vasárnap nyírja a füvet.
Egy kettős kereszt felállításához miért kell művészeknek pályázatot kiírni, -jó pénzért?
Talán csak nem csókos haverok?
Fel kell állítani egy kettős keresztet, "oszt jónapot"!
Nos, mióta a Drága Jó Polgármester Úr leparancsolta a terepről a Jófiúkat azóta a köztereseknek nincs meg az a védelmük, hogy bármikor bárki ellen intézkedhessenek.

Ha egy dzsip megjelent egy térnél ott nyugalom lett. Kiszállt a közteres, meg két Jófiú, kutyák megkötve, szotyi a kukába, prostik eloldalog, ésatöbbi.

Drága Polgármester Úr azóta Perlaki Igazgató Úrra bízta őket, aki éppen a kulcsembereket fokozza lefelé, rúgdossa ki, továbbá a dzsippeket készíti elő eladásra.

Tessenek Perlaki Úrhoz fordulni a JVSZ-nél, de csak reggel 8-tól délután négyig és sziorúan hétköznap, mert mióta ő van, azóta ennyi a munkaidő, ezen túl a telefont nem veszi föl senki.

Esetleg tudom még Salgó Kapitány Urat is ajánlani, ő is nagyon hatékonyan szokott eljárni...
Ez a szemben parkolásért büntetés különösen az Erkel színház oldalában lévő PARKOLÓban undorító, hiszen egy zsákutca, ahova kizárólag lassan, parkolási célból hajtanak be emberek az egyetlen nyomvonalon, tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy szembe ment a forgalommal. De hát fiatal a polgármester, kell a pénz...
Persze hogy nincs idejük, egy hónapja az erkélyről néztem végig, ahogy a bacsó béla utcában 4 db (!) közterületes két autóval megérkezve (!!) kerékbilincselt meg egy fekete lexust. Ez a művelet 20-25 percig tartott, mert sok megbeszélnivalójuk akadt közben és azzal zárult, hogy a központból kiszóltak nekik, hogy az ürge mobilparkolt, így bukták az egészet. Így könnyen elszalad a nap.
ezt a rinyálást amiatt, hogy megkérték, mások testi épsége érdekében tegyen már valamit...baszod, erről kellene szólnia egy közösségnek, hogy önzetlenül besegítünk, ha szükség van, mindefajta sírás nélkül...az, hogy végül te is tettél legalább egy fotellal, rendes dolog, és még pislákol a remény kis lángja, hogy lehet ebből rendes ország egyszer.

különben sem lehet mindig a béna hatóságokra várni, úgyhogy rátok vár a környék megtisztítása is azoktól, akik szar hellyé teszik.
@08.szabogabor: ez nem indok arra, hogy a fél év alatt se pótolta a cég a kutyafuttató ajtaját, pl
@08.szabogabor:
Nocsak, nocsak!
Ez ugyanaz a drága polgármester úr, akit foggal-körömmel védtél, mikor még nem rúgott ki?
@Lesley: Pl. Volt pár apróság, ami sürgősebbnek tűnt, és az idő meglehetősen kevés volt. A hadseregnyi drogos, meg a futtatók a csajokkal, meg ezernyi kátyú, meg februári mentőakció, meg a takarítás megkezdése. Ilyesmi. Nem úgy tűnik, hogy a posztolónak a kutyafuttató a legfőbb gondja, inkább a többi, amiben történt ez és az általunk.

A dolgok újra elszabadultak, és még jobban el fognak.
@Kis ember: Tudod, továbbra is lemondtam és nem kirúgtak, itt e blogon olvashatod a lemondásomat, bár olvastad már, dehát primitív rosszindulatod könnyen törli a memóriát, pláne, ha amúgyis kis méretű.

Tudod épp azért mondtam le, mert már nem tudtam védeni tovább. Bonyolult lesz ez Neked, eddig is az volt.
@08.szabogabor:
És igeeeen!
Az önjelölt polgármester-aspiránsunk egy egyszerű felvetésre rögtön a másikat kezdi szidni, annak értelmi képességeit ócsárolja.
Hölgyeim és uraim, íme az ember, aki az Önök jóindulatára és megértésére pályázik majd, mikor megpróbálja kiénekelni a szavazatukat.

Pupák, telesírtad az internetet, hogy hogyan lehetetlenítettek el. Ezután nem maradt más választásod, minthogy felmondj. De nem azért mondtál fel, mert más, érdekesebb, vagy hasznosabb dologba akartál kezdeni, hanem mert nem gyakorlatilag kirúgták alólad a széket, úgyhogy csak állhattál volna a sarokban.
@Kis ember: Dehogy szidlak. értelmi képességeid oly mértékben ismertek, hogy más blogokon totem lettél, ha valaki a korlátolt nagyhangot kívánja személyhez kötni.

És senkinek a jóindulatára és a megértésére nem pályázom, nyugi. Elmondom, mit teszek és hogyan, és majd szépen mindenki eldönti, hogy ezt akarja, vagy mást.
Hajrà magyarok,èljen Magyarorszàg!!!
@08.szabogabor:
"Dehogy szidlak"
Két hozzászólással feljebb:
"primitív rosszindulatod"
és
memóriát,(...) kis méretű."

A hazugság már megy, már csak a tehetség kell a politikai pályafutáshoz.
@08.szabogabor: az a baj ezzel, hogy máté is elmondta, kicsit csinálta, aztán meg leszarta - már a te elmondásod alapján is ez a helyzet, nem? - mitől lennél hitelesebb?
Arra céloztam, hogy a ténymegállapítás nem szidalom. Csakhát nem értetted. Mint általában.
@Lesley: Talán attól, hogy én valóban csináltam, és csináltam volna tovább, ha a Máté nem dönt úgy, hogy mégse.
Én a IX. kerületben bosszankodtam ezeken, rendszeres hangot felemelős telefonokat megeresztve az önkormányzat-közterületfelügyelet-rendőrség bermuda-háromszögével. Majd egyszer csak azt mondta egy hang álmomban, hogy el lehet menni, azóta a svájci rendőrséget hívogatom, ha nyűgöm van, de ritkán fordul elő, mert ezek valahogy maguktól észreveszik.
@mirx:
Én Svájcban mindig azon csodálkoztam, hogy ha nem kell, akkor nem látok egy rendőrt sem, de ha kell, akkor valahogy mindig kéznél vannak. Igaz, akkor is kéznél voltak, mikor én szabálytalankodtam, de igazuk volt, beláttam, fizettem.
De egyébként ismered a mondást: Hány rendőr van Svájcban? Ahány állampolgár. :)
üdvözöllek cigányországban! mondd, mi a f..t vársz? amúgy sajnos máshol is ez a helyzet, sőt, egyre rosszabb..
Nemtom mi bajotok ezzel a kettős kereszt pályázattal, azt a keresztet például tök be lehetne állítani ebbe a lyukba a tengelytörött autók szakrális emlékére és még látszana is.

Szabogabor:
Ideje lenne már túltenni magadat a kirúgásodon, nem?
@Kis ember: nagyon erősen hagyatkoznak a kameráikra, a civilruhásaikra - és az állampolgári bejelentésre (ahogy mondod)

azaz gondold meg, mit csinálsz, ha a szomszéd is látja

mert itt nem 15 perc múlva veszi fel a rendőrség a telefont, és nem átall kijönni azért, mert szerinted hangoskodik valaki, vagy feszegeti a kuka tetejét, vagy járatja a motort az ablakod alatt ok nélkül

felveszik, kijönnek, helyreraknak mindenkit, kicsit keménykednek, de esküszöm, inkább ez, mint a telibesz..ás
@powerage: Gondolom erre nem vársz választ.
Figyelj vidéken dettó ez megy... amúgy részvétem, ha látsz egy tébláboló közterületest, akkor nyugodtan döngöld bele a lyukba, kb. oda valók :S
@08.szabogabor:

Dehogynem. Szórakoztass...
Kardélre hányni vagy vasvillára hányni...
melyik is a helyesebb magyar kifejezés?
Nemzetünk hős rendőrei basszák szájba a jó édes anyjukat: index.hu/belfold/2012/07/01/bilincsben_vittek_el_az_omszki-toban_furdo_ittas_oregembert/

Bezzeg a cigányokra ránézni sem mernek a férgek!
Azon sem csodálkoznék, ha megbüntetnék azt, aki beleesik. Mert nem közlekedett elég körültekintően.
HA elkeríted, vajon megbüntetnek-e tiltott területfoglalásért? :D
Hát elmennek anyjukba!
@defenestratio: Bocs, de ahatóságot azért fizeted, hogy ezekkel foglalkozzon.
Állampolgári kötelességének bőven eleget tett azzal, hogy bejelentette.
@szakáll:

És egyáltalán mi a f@sznak kell kettős kereszt?
Aki imádkozni akar, az menjen templomba! A hivalkodó jelképek állítása helyett normális, élhető környezetet teremtsenek inkább.
Kb. 1 hete a KÖnyves K. krt. - Kőbányai út sarkán (a 2 mekinél) a VIII. kerületi oldalon álltak a körúton (autó, mellette támaszkodtak a közteresek). A dolog szépséghibája, hogy megállni tilos tábla van a kereszteződésben, amitől kb. 50 méterre álltak. Villamoson ültem, mire fotóztam volna, már indultunk.
Rendőrnek érzik magukat, olyan természetességgel hágják át a szabályokat, mint a példaképeik.
gyurcsányahibás

de mit keres oszkópéter a vízerben ?

@buggyant: "Kardélre hányni"

arra nem tucc... leesik róla a hányás...
@ColT: Árnyaltabb a kép szerintem is. Nyilván rögzítették a bejelentést, de mivel a diszpécser tudta, hogy rövid időn belül nem tudja megolda(t)ni a problémát, megkérte a telefonálót az átmeneti elkerítésre.

Pár éve a Lágymányosi-hídon elhagyott valaki egy fotelt, ott hevert az út közepén, komoly balesetveszélyes helyzetet eredményezve. Lehetett volna telefonálgatni, de inkább fogtam, és kiraktam a járda mellé.
A kettős kereszt remek dolog. Főként ha a funkciója szerint hasznosítanánk és felszögelnénk rá az arra méltó polgárokat...
@08.szabogabor:

Szerinted lehet egyéb oka annak, hogy kérdez tőled valaki?
@powerage: Pesze. Például a tudatlanság enyhítése.
Elkeríted és leszámlázod nekik. Elvégre megrendelték.

Az a kedves ember pedig egy fémgyűjtő cigány volt. Rákospalotán is ott ismered meg a cigány lakta részeket, hogy hiányzik a fém.
Józsefváros polgármestere, Kocsis Máté egy eszelős. Legalábbis a tekintete olyan, na meg a cselekedetei. Jó rendőrpribék lenne belőle.
Kerékbilincselni fontosabb, mint valakinek a testi épségét megóvni, abból maffiának nem lesz bevétele.

Hitvány fos maffiaország.
Legközelebb ne a közterületeseknek szólj hanem a csatműveknek. Délben írtam nekik egy levelet egy hiányzó lefolyórács miatt. Jeleztem, hogy lomtalanítás volt, nem ártana körbenézni. Este nyolckor jártam arra legközelebb, már kész volt. Azt hittem már valaki korábban bejelentette, de másnap reggel ez a levél fogadott:
"Tisztelt XY Úr !

Víznyelőrács pótlása tárgyában küldött bejelentését ezúton köszönjük. Jelzett műtárgy térképi nyilvántartásunkban nem szerepel, azt ismeretlen kivitelező, általunk nem ismert időben engedélyünk nélkül létesítette.
Valószínűleg a kerületi Önkormányzat kezdeményezésére történt a csapadékvíz elvezetésének ilyen módon történő megvalósítása.
Fenti tény ellenére, balesetveszélyre tekintettel méltányosságból pótoltuk a hiányt, illetve egy másikat is melyet ellenőrünk fedezett fel az Ön jó szándékú bejelentése nyomán.

Közreműködését ezúton köszönjük:
..
Fővárosi Csatornázási Művek Központi Ügyelet "

Ez az etalon!
Kátyú javításból nem lehet nagy Rolls-Royce-ot venni. Parkolódíj beszedésből meg igen. Ennyi a magyarázat.
Sok-sok évvel ezelőtt Erzsébeten, illetve Soroksáron tátongtak fedél nélkül a lefolyók...
@Tomi9046:
Nem nagyon értem ilyenkor miért nem lehet azt csinálni, hogy a bűnös ledolgozza 2-3
00 lefolyó árát és mindenki jól járt.
Pl. be lehet tömni a lyukat a zenét bömböltető rajjal.
Messzemenőkig IGAZAD VAN !
Baszd meg ezek a tetvek tényleg kerékbilincselnék amiért a kis faszom utcában nagy nehezen beáll valaki ahogy éppen tud (út szélére , nem közepére!)
Az anyját bassza meg polgármesteres geci fideszestől az egész közterületes gennybanda!!!
Bocs, de asszem a megoldás az lesz, hogy mégiscsak a közteresek fognak segíteni :

Bele kell őket rakni a gödörbe ! >:)

Komolyra ferdítve: a kutya ott van elásva, hogy a bírságolásokból lesz az önkorminak pénze, a felújításokból meg fogy. Tippelhetsz akkor melyiket fogják gyakrabban csinálni.

Mondjuk itt a 18-ban nálunk azt sem csinálják. Fizetnek a multik eleget, meg a lakók adóban, minek emeljék fel a seggüket, pedig milliókat tudnának beszedni... Dohányzók a buszmegállókban/kocsmákban/munkahelyeken zöldterület nem-karbantartása, illetve ráparkolás, kutya, alkohol a játszótéren (kábszer is van itt is, csak abból nem jön be pénz) parlagfű, nem-szelektív szemétgyűjtés.. soroljam még? De nem, tesze-toszák ezek is.
@08.szabogabor:
Persze a lényegre nem válaszoltál:
Ennyire megváltozott volna Kocsis Máté? Hiszen te, amíg (ki nem rúgtak) le nem mondtál addig foggal-körömmel védted. Most pedig internet-szerte ócsárolod, olyan döntéseit is, amiket akkor hozott, mikor te még a tűz közelében voltál. érdekes, akkor nem tetted szóvá.
Vagy... nem lehetséges, hogy akkor, mert hatalmon belül voltál, mást hazudtál, mint most hazudsz, mikor kiestél belőle?
Ti választottátok őket. A közhiedelemmel szemben bármikor le is válthatjátok az illetékes elvtársakat...
@Raka1885: "Legközelebb ne a közterületeseknek szólj hanem a csatműveknek."

Teljesen mindegy kinek jelzi. Nekem csak az jön ebből le, hogy a közteres telefonos kisasszony nem tudja ilyen esetekben ki az illetékes. Miért nem? Ki a felelős?
hiába hívod, egyetlen dolog érdekli őket, a kerékbilincselés semmi több 1976-os kresz rendelet szerint a nem enetiránnyal egyezően parkolókat bilincselik az egész tisztviselő telepen ami lakó-pihenő övezet a nyóckerben. az meg hogy 2 autójuk van? egyszerű hazugság, utcánkánt 2 db autóval állnak az árnyékban és hiénaként lesik az ordas nagy bűnöket elkövetőket értsd, nincs 5 méter a saroktól és menetiránnyal nem megegyező irányban parkolás. droidbrigád, erre van eszük, de arra, hogy fényes nappal délután 3 órakor betörnek az ingatlanunkra azt már nem látják még a térfigyelőn se. viccbrigád. pénzbehjatás semmi több.........
@borso: +1

semmi nem működik ami "köz"

na jő, kivéve -gép...
@Raka1885: vajon kinek a kije lehetsz, hogy ezt egyetlen sima bejelentéssel el tudtad intézni?
Amíg ezt a rinyálást leírtad, az összes kátyút befoltozhattad volna.
Vedd tudomásul, hogy cigánykörnyéken élsz. Így jártál.

Amúgy minek pótolni, ha másnap úgyis ellopják? Az adómból inkább golyószóra költsön az állam. Egy hét alatt visszahozná az árát.
@Kockagolyó - a legjobb csúszógömb: maximális egyetértésemről tájékoztatlak.
ha ennyire viszik a vasat, nem értem miért nem lehet az ilyeneket műanyagból készíteni..
Nem látnám, hogy hiány van
A szép nagy magyar maffiában.
Úgy látszik már nincsen helyem,
Szét kell nézni a nagyvilágban.
Hátha kell még egy plusz fő,
És olyan lehetek, mint ő.
Én is, mégis, mint ő... a Nagymenő.

Uff.
Egy egyszerű kérdés és összefüggés annak kapcsán, hogy pont a környéken megint filmforgatás(ok) van(nak). Most hogy a Szigony utcában domborítja magát Bruce Willis és megint kisebbfajta Hollywood lett a Szigony Gettóból, tuti, hogy az Önqrmányzat megint szép nagyot kaszál az önkormányzati telkek használatából és a közterület-használati díjakból, amit bekaszál a filmeseken. Vajon ebből a bevételből visszajut-e valami (akár aprópénz szintjén is) a Szigony Szegregátum és a Szigony Gettó javára? Esetleg futná belőle a videón látható "súvadás" kijavítására, netán Kocsis körzetvezető által még 2010 szeptemberében ígéretként összehazudott zebrára az Illés-Práter-Kőris utcák kereszteződésébe? Vagy EZT a bevételt is ki kell osztani a FideSS pártkasszájába, kampányfinanszírozási számláira, a "közeli" vállalkozóknak, vagy netán a Kocsis körzetvezető lakhelyét jelentő Palotanegyed további fejlesztési projektjeinek valamelyikébe kell betenni?

Az biztos, hogy ezen a környéken gyakran van filmforgatás - és ezekből van bevétele a Körzetvezetőségnek. De akkor miért is nem jut egy büdös fillér sem a környékre? Vajon mennyi bevétele volt az Önqrmányzatnak a filmforgatásokból 2006 óta? Mennyi bevétele van a mostani filmforgatásokból? Ezzel szemben mennyit költenek pl. a környék úthálózatának karbantartására-javítására? Nos? Vagy csak egyszerűen szó szerint kreatívan meglopja a FideSS-Jobbik koalíció vezetésével Kocsis körzetvezető az itt - a Szigony Gettóban - élőket azzal, hogy az innen szerzett bevételekből szó szerint semmit nem fordítanak vissza a környékre? Nos?

A "másik" a rendszeresen cigányozó jobbikos bérkommentelők a fémlopás kapcsán vajon miért nem firtatják a lopott fémet felvásárló orgazdai kört? Azért mert azok jellemzően gárdapártoló nemzettestvérek? A szokásos neonyilas kettős mérce?
Khm...mintha a Csat művek már javítaná...
@Frigyesmester:
Naná, hogy van filmforgatás. Díszletezés nélkül lehet felvenni egy második világháborús filmet. :)
A régi történet jut az eszembe, mikor a Klauzál téren forgatták a II. Vh-ús Berlinben játszódó határon átszökős jelenetet és már este kitáblázták, hol az amerikai zóna.
Reggelre meg a fél hetedik kerület áthurcolkodott oda. :)))
@Kis ember:

Kedves Kis ember! Lehet, hogy félreértettél: engem egyáltalán nem zavarnak a filmforgatások a környéken (a két filmforgatás helyszínének "szomszédságában" lakom). Az zavar, hogy a környék így leamortizált állapotán szerzett bevételből a környékre SEMMIT nem forgat vissza az Önqrmányzat/Körzetvezetőség - még minimális szinten sem (pl. annyit, amennyiből a környék legdurvább úthibáit ki lehetnek javítani, mondjuk a videón szereplő "súvadást"). Ezért volt részemről a kérdés: mennyi bevétele van az Önkormányzatnak az itteni filmforgatásokból (akár most 2012-ben, akár 2006-tól napjainkig), és ebből mennyit fordított a környékre (2006-tól). Egyszerű kérdés, amire nagyon egyszerű formátumban és tételes kimutatással lehetne válaszolni az önkormányzat részéről. De tartok tőle, hogy a milliós (2006-tól netán tízmilliós?) bevételekből erre a környékre SEMMI nem jutott. "Ennyi" a problémám. Szóval: mennyi volt az itteni filmforgatásokból származó bevétel, valamint hová és mire ment el? Tételesen, ha lehet.

És felőlem annyi filmet forgatnak - pláne itt, a Szigony Szegregátumban-, amennyi belefér.. :)
@Frigyesmester: Tételesen felcímkézett visszaforgatott filmes pénzt szerintem nem fognak tudni neked mutatni. Mert ha mondjuk kicseréltek az elmúlt iksz évben ypszilon darab villanyoszlopot, vagy visszaépítettek zé méternyi kidőlt korlátot bárhol a negyedben, arra simán rámondhatják hogy ebből az ún. filmespénzpénzből csinálták - és talán még igazuk is volna. Persze ezek nem milliós nagyberuházások voltak (ha voltak) de mégis valamik. Ráadásul befolyathattak ilyen extrabevételt olyan önrészekbe is mint pl. a most zajló Nap utcai útfelújítás (vagy egyes homlokzatrenoválási támogatások).
@városjáró:
Végre valaki, aki megértette a kérdésem és felvetésem lényegét :). Nos, ha nem tudnak mutatni ilyen típusú kimutatást, az több okból baj - mégpedig igen súlyos probléma. Egyrészt aszért, mert akkor az önkormányzatnál nem működik az utólagos költségfelosztás és a kontrolling rendszere (!). Másrészt azért egy olyan méretű és összetett településen, mint Józsefváros nem árt, ha a vezetés tisztában van azzal, hogy mely területek mit és milyen jogcímen hoznak bevételt, és mennyit, milyen jogcímen jelentenek mint kiadást (jogcímenként), illetve jövőbeni kötelezettségeket. Sajnos azért sem fognak tudni ilyen kimutatást mutatni, mert ahonnan ezek a filmes bevételek vannak (Leonardo, Tömő, Szigony, Jázmin, Práter utcák és tágabb környéke), itt bizony NULLA útjavítást, ZÉRÓ korlátpótlás, SEMMI karbantartás-jellegű dolog nem történt (!). A villanyoszlopok, amit e környéken újonnan állítottak, azok a lebontott házak miatti közműkiváltások részei voltak a közvilágítás kapcsán (ami a környéken szintén vacakol) - úgyhogy szintén nem filmespénzből, hanem a Corvin Sétány Projekt költségvetéséből. A Nap utcai felújítás pedig tudtommal a nagy csatornaépítési projekt része, amit a NFÜ finanszíroz EU támogatásból - ergo, nem helyi forrásból (de lehet, hogy tévedek). A homlokzatrenoválások pedig azért rossz példa, mert az önkormányzatnak van egy évek óta futó alapja, melyből a társasházakat támogatják - és az alap nemcsak a költségvetésből kerül feltöltésre, hanem a társasházaknak adott visszatérítendő támogatásainak visszafizetéséből. Önkormányzati épületek esetén pedig a Kisfalu illetve a JVK feladata és költségvetése az épületfenntartási "üzletág" (?) keretében.

Azért kíváncsi vagyok, hogy az önkormányzatot irányító FideSS-Jobbik koalíció és Kocsis körzetvezető nemzettestvéri sleppje milyen zsenge küblidumát, kamumesét vagy épp hazudozást fog kreálni erre. elvégre létezik egy úgymond "üvegzseb"... tehát, tudniuk KELL mutatni ilyen típusú kimutatást. Ha nem, akkor az intézkedés már az ÁSZ és a Kormányhivatal területe - és feladata (!).

Szóval: hol a lé, és mennyi az annyi? És hová, mire, miképp ment el?
@Frigyesmester: Ilyen mélységben nem figyelem (most) a nyóckert. De érdekes a felvetés. Mit mondhatnak vajon rá hivatalos szinten? Jó egyébként az üvegzseb dolog, csak nehogy az jöjjön ki végül, hogy ez a gettónegyed nem termel semmit, csak igényel, bezzeg szegény Palotanegyed, vagy a "viárgzó+ nagykörút, milyen sokat hoz és milyen keveset kap(ott eddig).
Én épp emiatt a területenkénti fejlettségi/termelőképességi különbözőség miatt elleneztem annakideján a különálló palotanegyedes részönkormányzat felállítását. Hiszen azzal csak még jobb helyzetbe hoztak egy egyébként is működgető részt, ahelyett hogy a lecsúszottabb negyedek kaptak volna külön politikai/gazdasági figyelmet/támogatást.
@városjáró:

Kedves Városjáró!

Persze, lehet, hogy értelmes lenne megfuttatni egy ilyen „utókalkulációs költségfelosztási rendszert” a kerületben, negyedenkénti bontásban. Azért is, mert roppant sokrétű az önkormányzati költségvetési rendszer, és mert olyan sokrétű és árnyalt a nagybetűs Élet. Konkrét példánál maradva – a csatornafedél. Adott területen sorra tűnnek el a fedelek – erre válaszul vagy nagyobb keretet különítenek el a fedelek pótlására, vagy emellett mind anyagi, mind humán többletforrást irányítanak át az adott körzetre úgy, hogy nem akarnak azért annyit költeni a fedelek pótlására. A rendvédelmi jelenlét jó eséllyel visszaszorítja a csatornafedelek lopkodását, és így rövidtávon kevesebbet kell a fedelek pótlására kiadni dologi kiadásként. De az is meglepő lehet, ha az önkormányzati rendszer egészét osztanánk vissza így a negyedek között – beleértve pl. a normatív támogatást, az oktatási fejkvótákat, az állami támogatásként átutalt segélyezési összegeket, közmunka okán lehívott állami támogatásokat (melyek az önkormányzat költségvetésében un. „átfutó tételek”); vagy épp a vállalkozások által befizetett helyi adókat. Még a végén kiderülne, hogy a „gettónvidék” populációja passzívan, de szép bevételi forrás az önkormányzat egésze számára, illetve nem is terheli annyira a helyi költségvetést, ahogy némelyek ezt be akarják állítani. Ahogy jó eséllyel derülne ki az, hogy a palotanegyedi bevételi források inkább az itt és a körút „vonalában” lévő vállalkozások okán, illetve a parkolási díjakból van. A kiadási oldalon meg a végén az jönne ki, hogy a szociális és egészségügyi ellátórendszer igénybevétele nagyjából hasonló szinten lenne a Palotanegyed és a Gettóvidék között – csak más jogcímeken és más társadalmi struktúrában. Vagy lehet, hogy az állítólag tejelő Palotanegyed arányosítva nem kap vissza, annyit, amit jövedelmez – de jó eséllyel az ott dolgozó közmunkások humánerőforrását (és így az olcsó munkaerőt – mely béréhez a központi költségvetés vastagon hozzájárul) a Gettóvidék „bocsátja ki”. Így a közterületi közszolgáltatások tekintetében a Gettóvidék szép erőforrást és közvetett megtakarítást biztosít a Palotanegyednek. Internáliák és externáliák, melyek igazak a parkolás kérdésére is: a fizetőövezetben nem keresnek annyian parkolóhelyet, mint az ingyenes parkolási övezetben; vagyis a József körúthoz és metróállomásokhoz közeli utcákban, ahol ingyenes a parkolás, ott bizony a gépkocsiforgalom is nagyobb… meg az utak terhelése is. De az autóforgalomból és gépjárműparkolásokból csak a fizetőövezetek termelnek bevételeket (jellemzően a Palotanegyed, a Csarnok és a Népszínház-negyed). Szóval: sokrétű az Élet, és sokféle síkon írható le ökonomiai összefüggésekkel.

De az biztos, hogy ha nem ismerjük az adott negyedek minden társadalmi jellemzőit, szociológiai statikumait és dinamikáját, úgy bizony elég nehéz bármilyen jövőképpel kombinált üzem- és életképes koncepciót kidolgozni.

Erre a legjobb példa a börtönökben a romák felülreprezentáltságának kérdése. Tény, hogy a romák a népességen belüli arányukhoz felülreprezentáltak a BV intézetekben, mint elítéltek. A (Kocsis körzetvezető által is pártfogolt) Jobbik és a Gárda szerint ez azért van, mert MINDEN roma bűnöző, CSAK mert romának született. De ha a cigánybűnözés kriminológiai értelmezése felől közelítem meg a dolgot, akkor a felülreprezentáltság több összetevő következménye:
- a Rendőrség háromszor gyakrabban vonja eljárás alá a roma etnikumú egyéneket (ez a Rendőrség által is elismert tény). Ergo: a Rendőrség a roma etnikumon belüli bűnözés felszámolására háromszor nagyobb energiát fordít, így sokkal jobbak a felderítési mutatók, és sokkal kisebb a kriminológiai látencia.
- A roma származású terheltek jellemzően olyan bűncselekményeket követnek el, melyet az igazságszolgáltatás tényleges szabadságvesztéssel szankcionál
- A Rendőrség eleve szigorúbban jár el roma szabályszegőkkel szemben, mint magyar szabályszegő esetében (erre a legutóbb dokumentált példasorozat a Rimóc és térségében esett meg). És ez a szigorúbban történő szankcionálás igaz a bíróságokra vonatkozóan is.
- mindezt úgy, hogy a romák körében nem magasabb a kriminalizálódási ráta, mint a többségi magyar populációban.
Szóval: egy következményként jelentkező végeredmény, amelyet kétféle levezetési módszerrel is megkapunk. Az meg most részletkérdés, hogy ez a levezetés qrvára nem tetszik a jobbikos bérkommentelőknek.

Ezért is nem kellene megijednie az önkormányzatnak attól, hogy egy utókalkulációs rendszerben végre ismerje meg a saját települését, népességét – annak minden ökonómiai, szociológiai, politológiai összefüggéseiben, akár úgy, hogy azok következményeit és kiindulási pontjait leírja költségvetési és számviteli összefüggésekkel. De drága politikusaink nem hajlandók túllépni a dogmáikon és demagógiáikon – mindezt önös célokból.

És a filmforgatási bevételekre visszatérve: ezek eseti és rendkívüli, előre nem tervezett bevételek. Amit sajnos az önkormányzat lenyúl egy bevételi teljesítési számlán. Utána mint rendelkezésére álló forrás által megnöveli valamely kiadási keret-előirányzatát – és majd a teljesítési számlán jelenik meg kiadásként, mikor eltapsolta az összeget. A bajom annyi, hogy az ezen a környéken így szerzett „terven felüli” bevételt még részben sem fordítja vissza erre a környékre; még olyan szinten sem, ami ad-hoc jelleggel, azonnali beavatkozást igényelne (például mint a posztban látható úthiba kijavítása).

Végül: az „igényel” és a „kap” között nagy a differencia…

Üdvözlettel: Frigyesmester
@Frigyesmester: Tehát ha jól értem, jelenleg nincs negyedekre lebontott bevétel/kiadás számítás. De hát akkor a filmforgatási bevételekről sem tudhatod, hogy mire ment el... Lehet hogy arra mire kel, és épp ott ahonnan befolyt. Persze ez (jószándékú) feltételezés a részemről, hiszen mint írod nincs utókalkuláció. De jó a hozzászólásod! Szerintem a következő testületi ülésre adjátok be! És utána írd meg itt is, hogy mit reagáltak.

üdv
@Frigyesmester: "Erre a legjobb példa a börtönökben a romák felülreprezentáltságának kérdése."

Amit írsz, az tény, de hogy ebben a témában ez lett volna a "legjobb példa"?

Ne röhögtess!
@Mocsári Ciki:

"Legjobb példa": legjobb példa az utókalkulációra, illetve a levezető elemzés sokrétűségére. Avagy: egy tényt többféle módon lehet keletkeztetni, egy tény létét többféle levezetéssel is lehet származtatni - amikor is az okozatból próbálunk eljutni az okokig. Ergo: a romák felülreprezentáltsága a börtönökben nem a Jobbik és a Gárda által definiált okból következik (miszerint MINDEN roma bűnöző, CSAK mert romának született), hanem a teljesen más okok következményei. Ahogy egyáltalán nem biztos, hogy a "Gettóvidék" csak tartja a markát és csak viszi a pénzt - hanem még a végén kiderülne, hogy a "Gettóvidék" olyan "nettó bevételteremtő" a kerületi költségvetés egészének ökonómiájában, amelyet terhelő elvonásokat Kocsis körzetvezető lakhelyét jelentő Palotanegyedben, illetve a kerületben a Jobbik biztos szavazóbázisát jelentő Tisztviselőtelepbe nyomatják. Nem véletlen, hogy Palotanegyednek és a Tisztviselőtelepnek van a FideSS által támogatott részönkormányzata - hogy a negyedbeli "saját bevételt" is ott tarthassák, ergo: kivonhassák a kerületi szintű ökonómiából/költségvetésből. Az már más kérdés, hogy ezekből a kivont és elvont bevételekből mennyi jut a polgári kampányfinanszírozási számlákra, nemzeti érzelmű pártalapítványoknak, gárdapártolásra és Kocsis körzetvezető és Losonczy nemzettestvérnek tetsző és szívüknek oly kedves dolgokra és vitézien helyi témákra.

És mielőtt mosolyra fakadnál, olvass utána olyan dolgoknak, hogy számvitel-elemzés, utókalkuláció, kontrolling, 6-os és 7-es számlaosztályok, funkcionális számlák, költséghelyek és hasonlók.
Breaking News!

A videón látható "sunyi kátyú", "súvadás" beszakadt a Práter utcában. Mostanság épp kordonnal van elkerítve a törmelékkel részlegesen feltöltött (?) lyuk.

Szóval: a filmforgatási bevételekből még ennek az egy úthiba kijavítására sem fordított a Körzetvezetőség. Persze... minden forrás kell a Palotanegyed beruházásaira. Ugye? Nos?

Erről ennyit...