Kukázás előállítással

Címkék: civil kuka demonstrál

2011.03.10. 19:57

 Szóval demostrációra hívták a rendelettel egyet nem értőket ma délután - de ott volt a rendőrség is. Meg is kérdeztem őket, mi lesz a forgatókönyv, ha valaki belenyúl a kukába? Szabálysértést követ el, persze, és ez alól a demonstráció sem mentesít - kapom a választ. Rendben, akkor ez izgalmas lesz, de valószínű tudják a szervezők, résztvevők is.

Rendesen késett a kezdés, de érkeztek az elmaradhatatlan anarchisták dobokkal, 10 percig zajongtak, a tömeg egyre nőtt, a rendőrök meg figyeltek mint Derrick.

Közben megosztottam rendőrségtől kapott információim, de megnyugtattak, hogy ha nem ismeri el a helyszínen a delikvens a szabálysértés tényét, akkor le kell folytatni az eljárást, nekik kell bizonyítani. Ez a térfigyelő kamerákkal nem is olyan nehéz - de a sok fotós is segíti a rendőrség munkáját. Ha viszont elismeri, akkor vége az ügynek, kiszabják a bírságot és kész, be kell fizetni.

Dobolás után elmodták, hogy egy szakmai akciócsoport szervezte a demonstrációt, majd beolvasták a felhívásukat, ami a szegénység elleni tettnek minősítette a kukázás büntetését. A Menhely Alapítvány munkatársa felolvasása nagyon halkra sikerült - rutintalan megafonosként nem tudta egyszerre olvasni és belemondani. 

Következett az össznépi guberálás: sorra a kukához járult mindenki, és a fotók kereszttüzében kiemeltek egy-egy darab szemetet. A rendőrök egy része csak nézett, a másik része viszont intézkedni kezdett - erre a megafon hívta fel az egybegyűltek figyelmét, mire a tömeg körülvette az intézkedő rendőröket. A dobok szóltak, a tömeg skandált: Szegények, nem bűnözők! Minden kuka mellé rendőrt! A törvények a gazdagoké! Szegény rendőr, remegett a kezében az összegyűjtött mintegy 15 személyi...

Persze, munka az nincs, de a szegényeket büntetik a kukázásé. Hát hová tart ez a világ! Álljon már meg a menet, mert lehet, hogy nemsokára megindul a tömeg, és akkor az Urak megnézhetik magukat...Ne álljon már a feje tetejére a világ! - osztotta a rendőröket egy középkorú hölgy, aki szemmel láthatóan nem szorul rá a guberálásra.

Ilyen országot, belenyúlsz a kukába és elvisznek a rendőrök...! - hangzott fel többek szájából.

A tömeg persze ellenük lépett fel, holott ők nem mérlegelnek, betartatják a szabályokat. Erősítést kellett kérniük, és elő is állították a kukázókat. Hogy ne maradjon ki senki, a szervező a megafonba mondta, hogy aki esetleg kimaradt vagy nem fért oda a kukához, tegye meg, hogy guberál ismét, de most jól láthatóan. Őket is előállították.

Megjelent a helyszínen két önkormányzati képviselő is, ők nem kukáztak. A polgármester nem bukkant fel, csak a kamerákon keresztül mondta el véleményét.

A tömeg felkerekedett a Víg utcai kapitányság felé, síppal, dobbal - mint a márcziusi ifjak, kiszabadítani Táncsicsot. Csakhogy a kapitányságról az önkormányzathoz vitték, szabálysértési eljárást ott folytatják. Negyed óra alatt 13 rendőr kísért be 7 elvetemült bűnözőt a hivatalba.

Úgy is kell nekik. Elzárással vagy testi fenyítéssel kellene az ilyen gazfickókat távol tartani a tisztességes emberek szemetétől, mert úgy tűnik a pénzbírság már nem elegendő.

pff...

Vigyázz, sok kép!

 

Metro4 Rákóczi tér

Címkék: beton metró4

2011.03.10. 13:12

 Mi zajlik a metróban? Mármint a négyesben, mert egyre csak csúszik - lehet, hogy az első körre már a nyugdíjasoknak járó ingyenes bérlettel fogok felszállni...

Zajlik az építése, kéremszépen. Jelenleg kb. 50 fő dolgozik, a szellőzőket és az állomást építik éppen. Ha minden jól halad, idén befejezik a belső munkálatokat, és talán a felszín rendezése is meglesz jövőre. Csak emlékeztetőül, eredetileg 2009 őszére adták volna át vissza a Rákóczi teret. De ami késik, nem múlik!

Perszehogy rákérdeztem a felszíni építményekre, mi lesz velük, maradnak-e látszó betonok, vagy kapnak valamilyen burkolatot? A válasz a burkolat volt - bár hozzátették, remélik. A metro lejáratának tetején fogjuk 2014-ben megrendezni a kerületi szánlesikló versenyt. Juhhé!

Jelképes

Címkék: polgármester szegény kuka józsefváros

2011.03.09. 16:06

Nahát, a polgármesterünk szerint a kukázásért kiszabható 50 000 (ötvenezres) bírság jelképes. Na és persze szégyelljék magukat a demostráció szervezői,résztvevői. 

Kibújt már megint a szög a zsákból, látszik, hogy itt a szép új világ, ahol a kisebbségek kussolása a kívánatos...

De hát ezt akarta a nép a fülkeforradalommal, nem?

Aztán persze meg is magyarázza:


 

Rókus sarok

Címkék: ember tér blaha

2011.03.08. 14:14

 Vannak a városban olyan kis zúgok, sarkok, amiket nem lehet nem kihasználni. Ilyen a Blahán a Rókus kórház kiugró sarka, ahol eddig egy ál-álvány adott teret a vizuális környezetszennyezésnek. Urbanistán megjelent egy poszt róla, és pikk-pakk! el is tűnt.

Mert lejárt a szerződése a területfoglalásra, ami kerületi. Már a kérelem elbírálásánál kételyek merültek fel az akkor még létező Palotanegyedi részönkormányzatban, de be tudtak mutatni egy szerződést a felújításról - gondolom, ilyet nem nehéz kötni egy haveri vállalkozóval.

No de eddig is volt ott mindig valami: zöldséges, termelői tej, egy ideig egy jurtából árulták a mézet..olyan ez a sarok, amit nem lehet üresen hagyni. Sok ember jár erre, meg is állnak a piros miatt, valamit vesznek is.

Most sem maradhat üresen - úgy tűnik, ott a mély-magyarságnak különösen jó. Koppány húsbolt kínálja portékáját, csak úgy, az utcára. Mozgó - mondja magáról - de nem mozdul sosem.

Délutánonként meg hatalmas sor áll a napi meleg ételért. Van itt mozgás, élet bőven, nem értem, miért kellene a plázába terelni az embereket...

Blaha Lujza tér, én így szeretlek!

 Eltelt két hónap, a kukarendelet élesben is alkalmazva van, de nem láttam/látom a hasznát. A kukázók ugyanúgy guberálnak, mint eddig, gond nélkül.

Sokukkal beszélgettem az elmúlt időben, egyrészt a rendeletről való értesülésüket próbáltam felmérni, másrészt az eljáró közteresek vagy rendőrök hozzáállását. Mindenki tudott a tiltásról, és mindenki mondta, hogy nem nagyon érdekli, hiszen hajléktalanként nem tudják rajta behajtani...

Másrészt viszont a közteresek is szólnak néha: azt tanácsolják, hogy ne nappal, hanem éjszaka kukázzanak. Bírságot nem kapott egyikük sem - saját elmondásuk alapján.

Most viszont demonstráció keretében akarják felhívni a figyelmet a rendelet embertelen voltára:

 

FELHÍVÁS
 
 
Ha nem látjuk, akkor nincs szegénység?
 
A VIII. kerület (Józsefváros) 2011. január 1-ével betiltotta a kukázást: ha kiveszel valamit a szemetesből, akár 50 000 forintra is büntethetnek.
Mi, szociális munkások, elítéljük ezt a rendeletet, amely kriminalizálja a szegénységet, belerúg a védtelenekbe, és a problémákat szőnyeg alá söpri.
Mindenki számára egyértelmű, hogy a rászorulókat a nyomor kényszeríti guberálásra. A józsefvárosi önkormányzat és a kerület polgármestere azonban nem értük aggódik, inkább a középosztálynak szeretne kedveskedni, hogy NE KELLJEN LÁTNI, NE KELLJEN HALLANI. Elhitetni, hogy ha nem látjuk, akkor nincs szegénység.
A kerületi önkormányzat ezzel a rendelettel fokozza a legkiszolgáltatottabb csoportok elnyomását, hatósági zaklatását és létüket még inkább ellehetetleníti. Sőt, még az emberséges viselkedés normáit is képes áthágni: ami nekem már nem kell, inkább semmisüljön meg, mintsem másé legyen.
 
Valóban ezt üzenik a kerület lakosai a hajléktalan embereknek, a legszegényebb családoknak és nyugdíjasoknak?
 
SZERINTÜNK NEM!
 
Hogy felhívjuk a figyelmet arra, mennyire embertelen ez a rendelet, a következő akciót szervezzük:
 
KUKÁZZUNK EGYÜTT
2011. MÁRCIUS 10-ÉN (CSÜTÖRTÖKÖN) 17 ÓRÁTÓL
A VIII. KERÜLETBEN, A BAROSS UTCA ÉS A JÓZSEF KÖRÚT SARKÁN, az OTP előtt!
 
A szociális munkásokat, szociális szakembereket, hallgatókat és bárki mást, aki egyetért velünk, arra kérünk, csatlakozzon hozzánk e radikális szakmai állásfoglalás kifejezésére a „társadalmi akció” modell alapján!
 
Új Szemlélet Csoport