Kukázás előállítással

Címkék: civil kuka demonstrál

2011.03.10. 19:57

 Szóval demostrációra hívták a rendelettel egyet nem értőket ma délután - de ott volt a rendőrség is. Meg is kérdeztem őket, mi lesz a forgatókönyv, ha valaki belenyúl a kukába? Szabálysértést követ el, persze, és ez alól a demonstráció sem mentesít - kapom a választ. Rendben, akkor ez izgalmas lesz, de valószínű tudják a szervezők, résztvevők is.

Rendesen késett a kezdés, de érkeztek az elmaradhatatlan anarchisták dobokkal, 10 percig zajongtak, a tömeg egyre nőtt, a rendőrök meg figyeltek mint Derrick.

Közben megosztottam rendőrségtől kapott információim, de megnyugtattak, hogy ha nem ismeri el a helyszínen a delikvens a szabálysértés tényét, akkor le kell folytatni az eljárást, nekik kell bizonyítani. Ez a térfigyelő kamerákkal nem is olyan nehéz - de a sok fotós is segíti a rendőrség munkáját. Ha viszont elismeri, akkor vége az ügynek, kiszabják a bírságot és kész, be kell fizetni.

Dobolás után elmodták, hogy egy szakmai akciócsoport szervezte a demonstrációt, majd beolvasták a felhívásukat, ami a szegénység elleni tettnek minősítette a kukázás büntetését. A Menhely Alapítvány munkatársa felolvasása nagyon halkra sikerült - rutintalan megafonosként nem tudta egyszerre olvasni és belemondani. 

Következett az össznépi guberálás: sorra a kukához járult mindenki, és a fotók kereszttüzében kiemeltek egy-egy darab szemetet. A rendőrök egy része csak nézett, a másik része viszont intézkedni kezdett - erre a megafon hívta fel az egybegyűltek figyelmét, mire a tömeg körülvette az intézkedő rendőröket. A dobok szóltak, a tömeg skandált: Szegények, nem bűnözők! Minden kuka mellé rendőrt! A törvények a gazdagoké! Szegény rendőr, remegett a kezében az összegyűjtött mintegy 15 személyi...

Persze, munka az nincs, de a szegényeket büntetik a kukázásé. Hát hová tart ez a világ! Álljon már meg a menet, mert lehet, hogy nemsokára megindul a tömeg, és akkor az Urak megnézhetik magukat...Ne álljon már a feje tetejére a világ! - osztotta a rendőröket egy középkorú hölgy, aki szemmel láthatóan nem szorul rá a guberálásra.

Ilyen országot, belenyúlsz a kukába és elvisznek a rendőrök...! - hangzott fel többek szájából.

A tömeg persze ellenük lépett fel, holott ők nem mérlegelnek, betartatják a szabályokat. Erősítést kellett kérniük, és elő is állították a kukázókat. Hogy ne maradjon ki senki, a szervező a megafonba mondta, hogy aki esetleg kimaradt vagy nem fért oda a kukához, tegye meg, hogy guberál ismét, de most jól láthatóan. Őket is előállították.

Megjelent a helyszínen két önkormányzati képviselő is, ők nem kukáztak. A polgármester nem bukkant fel, csak a kamerákon keresztül mondta el véleményét.

A tömeg felkerekedett a Víg utcai kapitányság felé, síppal, dobbal - mint a márcziusi ifjak, kiszabadítani Táncsicsot. Csakhogy a kapitányságról az önkormányzathoz vitték, szabálysértési eljárást ott folytatják. Negyed óra alatt 13 rendőr kísért be 7 elvetemült bűnözőt a hivatalba.

Úgy is kell nekik. Elzárással vagy testi fenyítéssel kellene az ilyen gazfickókat távol tartani a tisztességes emberek szemetétől, mert úgy tűnik a pénzbírság már nem elegendő.

pff...

Vigyázz, sok kép!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr842728959

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Maximálisan egyetértek a rendőrség fellépésével! Csak így tovább!
A kukázás undorító és közegészségügyi kockázata is van. (Mondjuk, ahogy Budapest egyes részei kinéznek, nem sokat számít.) A szegénységre hivatkozva sem tolerálható.
Csak azt nem értem, mi számít majd kukázásnak. Ha pl. belenyúlok a zsebembe, és véletlenül a zsebkendővel együtt a kulcsomat is kidobom, aztán utánanyúlok a kukába, azért is megbírságolhatnak?
Bazd meg ezt az idióta országot, hogy itt minden csak vagy fekete vagy fehér. Mibe fájt volna úgy megalkotni egy rendeletet, hogy csak azt büntesse, aki összegányolja a kuka környékét a guberálás közben?????
A kukázás szelektív hulladékgyűjtés, így környezetvédelmi szempontból hasznos, támogatni kellene, sok szelektív kukával, gondos szétválogatással: visszaváltható, MÉHbe vihető, ehető, elégethető etc.
@Nazarin: Ha nem tud mást enni?! Könnyen beszélsz a géped előtt gubbasztva, a melegben, pármai sonkát csipegetve, vagy valamely étterem ingyé' wifi-jéről! Kerülj közéjük, s majd akkor!
és ekkoriban szokott rá végleg az örök átokmadár a budapesti narancsfákra
anyád picsája nazarin
Én legszívesebben betiltanám a lomtalanítást, mert undorító, ami vele jár. Veszekednek a romok közt az emberek, erőszakoskodnak a lakókkal, üvöltöznek, odaszarnak, amit akarsz. Miért vagyunk kötelesek ezt tolerálni?
okoskáknak: mindenkit meghívok a Mátyás téri játszótérre, meg lehet nézni a kultúrált kukázás eredményét...
hogy is mondja Orkeny? "…mi nalunk semmin se csodalkoznak, legfejebb azon ami termeszetes." - kar hogy nem mentem tuntetni.
Q: Mi a valodi problema?
A: Ha valaki szetborigatja a szemetet.

Q: Van ez ellen torveny?
A: Van: garazdasag, szemeteles buntetheto.

Q: Van jelentosege a vegeredmeny szempontjabol, hogy valaki brahibol borigatja ki a kukat, vagy guberalni akar?
A: Nincs.

Q: A guberalas feltetlenul a kuka kiborogatasaval jar?
A: Nem.

Q: Ellenkezik ez a torveny a kialakult szokasjoggal?
A: Igen, normalis emberek a kuka tetejere/melle teszik a hasznalhato cuccokat, hatha kell meg valakinek.

Q: Akkor meg mi a fasznak?
anyád picsája CubE :D

Egyébként nekem sem a kukázással van a gondom, hanem hogy szétkúrják a környéket.
Nagyon helyes a rendőrség fellépése, csak így tovább!!
Akik helyeslik a rendőrök fellépését, remélem 2006-tal is ugyan igy vannak! Mert az helyes fellépés volt!
S szerintetek ettől majd a hajléktalan nem fog kukázni? Pénze nincs, nem tudják megbüntetni, ergo szarik bele hogy jogsértést követ-e el vagy sem! Ezzel csak felesleges munkát kap a kerületi önkormányzat!
@G_P: Nem a lomtalanitassal van a baj, hanem azzal ahogy az toketlen onkormanyzatok szervezik. Nemetorszagban szigoruan egy nap estejen lehet a lomokat kirakni masnak hajnalban mar el is viszik. Nincs ido azon ucsorogni, veszekedni felette. Ha valaki delutan mar kirakja, vagy korabban, hatalmas birdsagot kap. Csak este lehet kipakolni, reggel elviszok. Ezzel szemben a seggfejek Magyarorszagon, ket harom napig fektetik a cuccokat a jardan, addigra szetturjak, es szethordjak, a szemeteseknek sokkal tobb melo osszepakolni. Megint a torvenyek es az onkormanyzatok a felelsoek, idota csocselek, nem politikusok ezek.
Agyhúgykő. Azzal együtt, hogy én is inkább beledobálni szoktam dolgokat a kukába, nem kivenni, de el tudom képzelni, hogy van az a helyzet, amikor egy embernek ez egy megoldás. Sok szinte érintetlen dolgot lehet kikukázni, ebből élnek azok, akik guberálnak. Kész. Önmagában a kukázás nem egy olyan dolog, amit bírságolással kéne/lehetne hajkurászni. (Nyíregyen is van kukázó, nem dobálja szét, így senki nem szól rá semmit. Ha ennyire csoró/nem talál/már nem is keres munkát, és ebből megél? Tegye. Még ezért is piszkálni kellene?)
@Chaoyang:

Szerintem arról, hogy vannak, akik vandál módjára viselkednek, és üvöltöznek meg széthordják, nem a politikusok tehetnek!!!!!!!

Viszont a hülye szabályozásról igen. Nálunk meg hiába vezetnéd be a német szabályozást, mert akkor éjszaka mennének oda a guberálók, családostul, elemlámpával, nyugalmat nem hagyva az ott lakóknak.

Jelen állapot szerint azonban a lomtalanítás egy hatalmas stressz és nyűg, minden évben túl akarok lenni rajta. Emellett a betörések is megszaporodnak ebben az időszakban, úgyhogy mindenki joggal fél és figyelmesebb, csak ez az állandó éberség megterhelő.
aszongya tömeg...hol? Egy kis kupac "lezárt szatyorban" élő szemellenzős magát alternatívnak öltöztető, idealista hétvégi filantropot látok a fotókon, akinek valószínű k..rvasok a szabadideje. Ráadásul műveletlenek is, mert mi a fenét keres ott egy anarchista zászló???...mert punkot nem látok, senkit...ha meg Bakunyini értelemben van ott, akkor az kurva sajnálatos.
@sorica123: Itt is ez a helyzet. Sok kukazo van, de a kukak korul nincs szemet.
Amíg a Bródyban laktunk mi és a ház nagy többsége a használható dolgokat mindig a szemetes mellé rakta szatyorban, hogy ne legyen koszos....ennyi...csak egy kis odafigyelés, akik akarták azoknál eddig is működött és ezután is fog.
Alapból a kukázással alapjában véve nincs bajom. Az utóbbi egy-két évben egyre többször látok olyan embereket akiken látszik hogy nemrég kezdték a guberálást. Az ilyenek sötétedés után mennek oda a szemeteshez, és előtte körbenéznek látja-e őket valaki. Szerencsétlenek. Épp elég büntetés nekik hogy erre kényszerülnek, nem bírságolnám őket.

A szemetek széthajigálása, a kapualjak összehugyozása viszont már más történet, ott lehetnének retorziók.
és ha feldöntöm a kukát a francba, kiborul a szemét, és felveszem a földről? akkor nem nyúltam bele. aztán otthagyom a picsába természetesen.

mire jó ez? menjünk ki tüntetni a kossuth térre azt zavarjuk el a fontoskodó, rendet csinálni nem tudó szar alakokat a parlamentből.
Tesztelni kell a rendszert, hogy miképpen működik a speciális esetekre nézve.

Pl. meg kell kérni valakit, hogy dobja bele egy személyes tárgyadat (mondjuk lakáskulcs) majd odamenni és kivenni. Kíváncsi lennék hogy ki ítél azért el, mert kivetted egy kukából a tulajdonod ahova nem is te dobtad. Aztán el lehet menni az üggyel a legfelsőbb bíróságig is. Ha van esetleg ügyvéd aki vállalja az ügyet -ingyen - akkor én bevállalom akár a kulcs bedobó ember, akár a kivevő szerepét. Sőt van videó kamerám is a kísérlet rögzítéséhez. Úgyis közterületen zajlana minden. Nos? Van akit érdekel, hogy működik a rendszer?
@Patroll: Remélem egyszer majd te is kukázni fogsz! A szemetelés az más tészta.
Erősen szelektív ennek az önkormányzatnak a törvényességhez és a külső hatóságokhoz való viszonya, ami érvényes a szemetelési ügyekre is.

A kerület másik végén, egy gigantikus kereskedelmi telepről évekig kihordhatták a közelben lévő parkba a szemetet. Az önkormányzat vezetői azt hangoztatták, hogy semmit nem lehet tenni, és kénytelenek a kereskedők szemetét közpénzen elvitetni. A már az előző ciklusban is fideszes többség hosszú ideig ügyet sem vetett a történetesen szintén fideszes két környékbeli képviselőjének panaszaira, nem segítette őket a tömeges szemetelés megállításában. A kerület vezetői a szolgáltatói oldalon, a közterület-fenntartó vezető testületeiben is benne voltak, így nem volt intézmény, amely fellépett volna a nyilvánvaló törvénysértés ellen.

Aztán a történet úgy fordult, hogy a hatósági osztály kiment ellenőrizni, és a megfelelő szavakat mondta el, ennek hatására, csodák csodájára, a kereskedők abbahagyták a szemetelést, és elkezdték a saját költségükön kezelni a tevékenységük hulladékát. Az önkormányzat azóta adós azzal, hogy a hűtlen kezelésnek kinéző ügyet kivizsgálja. A polgármester lassan másfél éve, az első megválasztása előtt ígérte meg. Éppen akkor, amikor nem vállalta, hogy a választóival találkozzon. Ennek és más hivatali törvényességi problémáknak a kivizsgálásában azóta sem történt sok minden, vagy ha igen, nem tartják szükségesnek közölni. A bizonyíthatóan szabályt szabály után megsértő jegyzőt úgy küldték el, hogy ne fájjon neki nagyon, a munkáltatója nem tartotta szükségesnek szankcionálni.

A polgármester hajlamos magára húzni olyan ügyeket is, amihez nem feltétlenül kellene, hogy köze legyen. Az emberei a legkisebb ügyekben is rá mutogatnak, önállótlanok, félnek és arrogánsak egyszerre. Az internet működését láthatóan nem érti, a meglehetősen aktív, és vele egyébként általában méltányos és együttműködő kerületi blogvilágot a vezetés és a politika ügyeibe való illetéktelen beleszólással vádolja. Amivel egymás után adja fel a magas labdákat, tekintettel az elintézetlen, kivizsgálatlan, megválaszolatlan ügyekre, a széles körű együttműködés kényszerére, amelyhez tényleg szükség volna az apparátus rendbetételéhez.

A kerület szociális ügyei sincsenek rendben, amivel a polgármester minapi interjújában érvelt: Együtt nem működő intézmények, kibeszéletlen szakmai és apparátusi feszültségek, hagyományosan passzív alpolgármesterek megbízása a terület irányításával, akiknek az álláspontjáról soha nem tudni semmit, évekig tartó mulasztásos törvénysértés, a hetedik kerületi híres ingatlanos Gál rokonának szociális szakpolitikai tanácsadói szerződése az előző ciklusban. Amit a nyolcadik kerületi önkormányzat nem akar kivizsgálni, a terézvárosi illetve zuglói önkormányzat ottani, hasonlónak tűnő - részben azonos személyi körben is zajlott - ügyeivel ellentétben. Igaz, a másik két kerülettel ellentétben, itt az előző ciklusban is fideszes többség volt, tanácsadói szerződések kötésére jogosult önkormányzati vezető tisztviselőkkel.

Mindezek tükrében sem a szemetelési rendelet, sem a kritikusok politikai és hatósági kezelése nem tűnik nekem olyan döntéseknek, amelyekkel fontos dolgokban fordítani lehet az eddigi állapotokon, és hosszabb távon meg lehetne nyerni. Az kétségtelen, hogy tetszik azoknak, akik rendet szeretnének, ugyanakkor a közintézmények működésének összetettebb kérdéseit nem értik, vagy nem érdekli őket, és a kukázóknál jobb társadalmi-hatalmi helyzetben lévőkkel nem mernek ujjat húzni.

Nem hiszem, hogy valódi felelősségvállalás, szakértelem és együttműködés nélkül hosszabb távon menni fog.
Ez a kormány már minden napra tartogat valami elképesztő baromságot, hogy röhögjön rajtuk a fél világ?? Dilettánsok bandája, komolyan...
rohadt elit... takarodjanak kadhafi után...

mind megyges+lézer+rogán+pintér+matolcsi... stb

aki rájuk szavazott mélységesen szégyelje magát...
Orbán a legnagyobb sakkmester. Úgy adott mattot az ellenfelének, hogy neki mindvégig csak sötét parasztjai voltak.
@Chaoyang: "Ezzel szemben a seggfejek Magyarorszagon, ket harom napig fektetik a cuccokat a jardan, addigra szetturjak, es szethordjak, a szemeteseknek sokkal tobb melo osszepakolni."

Nem az a seggfej, aki kiteszi a lomot, hanem az, aki széthordja, széttúrja, összepiszkítja a környéket. Ugyanez a gond a kukázókkal is. Szarnak bele nagy ívben hogy mi van, szétdobálják a szemetet. Ha normálisan kukáznának, akkor senki sem foglalkozna velük, ez az elb.szott rendelet sem született volna meg.

"Nemetorszagban szigoruan egy nap estejen lehet a lomokat kirakni masnak hajnalban mar el is viszik. Nincs ido azon ucsorogni, veszekedni felette. "

Talán a TV2 Aktív csinált erről egy riportot, mármint a "lomizásról". Akik ebből élnek, azok már jóval előre tudják hogy mikor és hol lesz lomtalanítás. Ha csak egy éjszakájuk lenne arra hogy ücsörögjenek, veszekedjenek felette, akkor éjszaka csinálnák és reggelre mire mennének a szemetesek érte, ugyanolyan felfordulás meg szemét lenne utána az utcán mint most...
@fourgee: de ha széttúrják az a sima szemetelés szabálysértéssel megoldható...
ugyanazt a behajthatatlan csekket át lehet adni neki...

@purehetero: de ő is inkább sötét király nem a fehér...
Én itt éltem több mint 20 évig, ebben a gázos kerületbe. Régen a csécsei, meg gyökösi se volt egy emberbarát. Nem is néztek másra csak a zsebükre. De ami most megy az még rosszabb. Ezzel mit érnek el. Egy hajléktalant ez nemfog érdekelni. Fizetni úgyse tud. Akkor lecsukják pár napra, legalább ott van szállása és kajája. Attól ha nem akarjuk észrevenni a szegénységet, attól még van. Oké a szemetelést büntessék, de ha csak kivesz valamit a kukából? Ez nonszensz. Ván más dolga a rendőröknek, ne ezt nézzék. Erre ott vannak a kukaőrök, vagy közterületesek, ja azok mostanába bkvznak.
@a-kis-herceg: Azért nehéz itt átlátni a játszma állását, mert az egyik csapat a sötét, a másik pedig a sötétebb, csak még az nem tiszta, hogy melyik melyik.
@Aabroncs: A világ másik fele meg bólogat,mert náluk is így jár el a rendőr...ilyen ez a világ...szégyen!
@purehetero: de minden meg van egy nagy sakk játszmához: parasztok, lovak (állatok), futó(pétere)k, bástya (et.), király, vezér, és parasztok garmadával... mi is ez még a sakkon kívül van másik neve is...

ja... feudalizmus... 1011 éves feudalizmus ;)
Nálunk az V. kerületben a gördeszkás gyerekektől fogják elkobozni a deszkát.
@a-kis-herceg:
Mennyit fizetnek a szocik ezért a fröcsögèsért?
@k.elod: ezért még Szent István korában Koppánnyal szerződtem, amit később a Cilleiek megerősítettek...

vagy szerinted az 1011 évbe szoci időszak nem esett?
@fourgee: Egy este nem elég idő nekik, hogy mindenhonnan összeszedjék azokat a dolgokat amik kell nekik... A Szabadság hegyen laktam és láttam ahogy kisteherautóra pakolták az előválogatott és gondosan őrzött holmikat napokon keresztül. Jó környék, jobb préda. Nagyobb rumli.
@Chaoyang: másik oldalról, ez egy szelektív gyűjtés. kiszedik a különböző anyagokat. plusz amit lehet ujrahasznosítanak. szó szerint.

a "rendetlenségen" kívül semmilyen hátrányát nem látom, sőt...

kulminálni fog a téma a szegénység növekedésével... a szemetet is elvenni, durvának érzem...
Jogos. De azt tartom bajnak, hogy nem maguknak viszik haza dolgokat, hanem kereskednek vele, azert is acsarkodnak a dolgok miatt.
Hozzászólást idézek a polgármester Facebook-oldaláról. A szerkesztő véleményére reagál, miszerint a szabályozás célszerűségét vitató megjegyzésre (a probléma kezelésére alkalmas, de betartatlan jogszabály) valószínűleg azért nincs válasz, mert régebbi bejegyzés lévén, már elkerüli az emberek figyelmét:

"Kedves szerk.!

A bejegyzés aktualitása szerintem legfeljebb bulvárhírként múlt el, mert feledtetik más bulvárhírek. A szakpolitikai probléma ellenben, amely ezt az ügyet indította, továbbra is megoldatlan, és nem lesz kevésbé fontos a jövőben. A szabályozás elvi és gyakorlati kérdéseit sem oldották meg, inkább újabb problémaforrásokat nyitottak, amelyről tovább nem beszélnek.

Ez az oldal azért fontos, mert az önkormányzathoz és az döntéshozó többséghez tartozó egyetlen interaktív internetes oldal. Mint ilyen, sok mindent megmutat, és érdemes tanulmányozni annak, akit mondjuk a polgármester stábjának szakmai felkészültsége, problémakezelési és kommunikációs kultúrája érdekli. Persze megmutatja a valamiképpen érintett web2 használók érdeklődését és elvárásait is. Összességében úgy látom, hogy nagyon kevés a problémamegoldás iránti érdeklődés és az erre alkalmas kapacitás, ami nem sok jóval biztat. Ráadásul az elmúlt hónapokban következetesnek látszó módon építik le azokat a korábbi együttműködéseket, amelyek nem függtek személyes elkötelezettségektől, és nem hallgatják el a kritikát sem, ha indokoltnak tartják, miközben mindenki által megítélhető bizonyítékait adták a kompetenciájuknak és a fejlesztés iránti elkötelezettségüknek."

(Kiegészítés: A hivatali vagy politikai stábból nagyon ritkán szólnak hozzá a bejegyzésekhez, a polgármester szűkebb csapata általában csak mint "lájkoló" tűnik fel az oldalon. A kukázási rendelettel kapcsolatos hozzászólások elmaradását a hírérték elmúlásával való indoklás például éppen az önkormányzat civil referensének a tetszését váltotta ki. Egyébként innen szereztem tudomást arról, hogy fél év óta újra van ilyen funkció az önkormányzatnál, mással eddig nem vetette észre magát.)
Valamelyik kocsishírhez belinkeltem egy 1999-es(!) kormányrendeletet a szabálysértésekről:
www.complex.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900218.KOR
A 7.§ szól(na) a szemetelésről. A gyakorlatban mégis írott malaszt csupán.
Pedig egyértelműen lejön belőle, hogy semmiféle újabb antihumánus rendeletre nincs szükség ahhoz, hogy tisztaság legyen, illetve hogy büntethető legyen a szemetelés. S hogy mi lett a belinkelés eredménye? Kuss, több hete már.
@városjáró: igen mert 21 éve kamu kormányaink vannak. jogász(féle) elittel... kommunikálnak. valóságos közéleti ténykedésük NINCS. (kivéve a maffia jellegű KÖZPÉNZ RABLÁST, a kassza megszerzése-védelme, mint párt és politikus cél...)

következmény: nem jogállam, hanem jogÁSZállam vagyunk...

1011 éves feudalizmus