Eltelt két hónap, a kukarendelet élesben is alkalmazva van, de nem láttam/látom a hasznát. A kukázók ugyanúgy guberálnak, mint eddig, gond nélkül.

Sokukkal beszélgettem az elmúlt időben, egyrészt a rendeletről való értesülésüket próbáltam felmérni, másrészt az eljáró közteresek vagy rendőrök hozzáállását. Mindenki tudott a tiltásról, és mindenki mondta, hogy nem nagyon érdekli, hiszen hajléktalanként nem tudják rajta behajtani...

Másrészt viszont a közteresek is szólnak néha: azt tanácsolják, hogy ne nappal, hanem éjszaka kukázzanak. Bírságot nem kapott egyikük sem - saját elmondásuk alapján.

Most viszont demonstráció keretében akarják felhívni a figyelmet a rendelet embertelen voltára:

 

FELHÍVÁS
 
 
Ha nem látjuk, akkor nincs szegénység?
 
A VIII. kerület (Józsefváros) 2011. január 1-ével betiltotta a kukázást: ha kiveszel valamit a szemetesből, akár 50 000 forintra is büntethetnek.
Mi, szociális munkások, elítéljük ezt a rendeletet, amely kriminalizálja a szegénységet, belerúg a védtelenekbe, és a problémákat szőnyeg alá söpri.
Mindenki számára egyértelmű, hogy a rászorulókat a nyomor kényszeríti guberálásra. A józsefvárosi önkormányzat és a kerület polgármestere azonban nem értük aggódik, inkább a középosztálynak szeretne kedveskedni, hogy NE KELLJEN LÁTNI, NE KELLJEN HALLANI. Elhitetni, hogy ha nem látjuk, akkor nincs szegénység.
A kerületi önkormányzat ezzel a rendelettel fokozza a legkiszolgáltatottabb csoportok elnyomását, hatósági zaklatását és létüket még inkább ellehetetleníti. Sőt, még az emberséges viselkedés normáit is képes áthágni: ami nekem már nem kell, inkább semmisüljön meg, mintsem másé legyen.
 
Valóban ezt üzenik a kerület lakosai a hajléktalan embereknek, a legszegényebb családoknak és nyugdíjasoknak?
 
SZERINTÜNK NEM!
 
Hogy felhívjuk a figyelmet arra, mennyire embertelen ez a rendelet, a következő akciót szervezzük:
 
KUKÁZZUNK EGYÜTT
2011. MÁRCIUS 10-ÉN (CSÜTÖRTÖKÖN) 17 ÓRÁTÓL
A VIII. KERÜLETBEN, A BAROSS UTCA ÉS A JÓZSEF KÖRÚT SARKÁN, az OTP előtt!
 
A szociális munkásokat, szociális szakembereket, hallgatókat és bárki mást, aki egyetért velünk, arra kérünk, csatlakozzon hozzánk e radikális szakmai állásfoglalás kifejezésére a „társadalmi akció” modell alapján!
 
Új Szemlélet Csoport
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr102711913

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

itt az egész azzal lett elcseszve, hogy beletették azt is, hogy a kukából kivesz... ebbe tudnak az ilyen "szociális" csoportok belekapaszkodni... ha azt kihagyták volna belőle akkor jogos volna a bírság, mert azért elég ocsmányan szét tudják szedni a kukákat a kedves kukabúvárok... tessék csak megnézni a szigony práter sarkán a Spar előtt felállított szelektív tárolót, hogy csak egyet említsek... pofa nélkül borítják fel a színes üveg tárolót, hogy onnan gubizzák ki az üveget, amit utána bevisznek a Sparba, a törött szilánkok csak úgy ellepik a járdát, annyi eszük persze nincs, hogy pont azért dobják oda, mert nem veszi be a gép...
kukázni normálisan is lehet.
a rendeletnek a fent említett sor a buktatója, mert nekem is volt már, hogy egyik másik családtagom kidobott olyan dolgot, amit én utána kerestem, és kimentem kikukázni, na ha ekkor a közteres megbüntet, akkor mi van...
megint egy elhamarkodotttegyünkrendethamármegszavaztakminket törvény.... hajrá....
A magyar nép halált és pusztulást hozó vészkorszakai az elmúlt 100 évben:

1. világháború
Trianon
2. világháború
Szálasi népirtása
Rákosi rendszer + 1956
Orbánrezsim 2010-től.

NEM, NEM SOHA TÖBBÉ, LEGYEN VÉGE!
Ha a hajléktalan kivesz valamit a kukából, ahhoz semmi hozzáfűznivalóm nincs, de legalább ne rámolja ki a kuka tartalmát a járdára. Ha ő szegény, akkor a többi ember (akik szintén nem nevezhetők gazdagnak), járkáljon térdig szemétben? Lepjék el a kórokozókat hordozó rágcsálók az utcákat? Legyenek az 1800-as évekhez hasonló járványok?
@Piszén Pisze Kölyökmackó: Igazad van, nem a kukázást hanem a szemetelést kéne büntetni. Ha a kozteresek mást is csinálnának nem csak a kamera előtt ülve lesnék, hogy melyik autó áll meg a tilosban, hanem a közterületek tisztaságára is ügyelnének, előbbre lehetnénk. A patkányok nem az utcai szemetelők miatt vannak (mert most is vannak) hanem a Baross 40, a Horánszky-Krúdy sarkán lévő épületekben uralkodó viszonyok miatt (legalábbis én ott láttam)