Cserebere

Címkék: videó piac hangulat zöfi

2011.05.19. 15:39

Miért is fontos a ZöFi által létrehozott és a Kesztyűgyár által lenyúlt Cserebere Piac? Tekintsünk most el a felháborító résztől és nézzük meg, milyen a hangulata:

A most bezárással fenyegetett kesztyűgyári Cserebere piacról szól ez a kis videó. A videót a Humusz (Hulladék Munkaszövetség) készítette, mert a Cserebere piac nem csak hogy egy jó és értelmes közösségi esemény (volt?), nem csak a szegény embereknek segít(ett?) ingyen hasznos tárgyakhoz jutni, hanem pont egy olyan gyakorlat, amire még nagyon sokra volna szükség az ökológiai válság megfékezéséhez. Ha valamiből nem hulladék lesz, hanem új gazdát talál, akkor ott kevesebb energiát, nyersanyagot használnak el, hulladékként nem égetik el, (hogy a keletkező mérges anyagok károsítsák az egészségünket,) nem kell neki lerakót keresni olyan helyen, ahol azt nem akarják, és így tovább.
 
Vagyis a Cserebere piac egy eszköz a fenntarthatóság eléréséhez.
Mert mit tehet az egyén, amikor a világban oly hatalmas folyamatok zajlanak? Akárhogy is, az emberek - egyének, családok, közösségek, szomszédságok, települések - tehetnek legtöbbet a környezet védelméért, egyszerű eszközökkel, némi kreativitással, tudatossággal, személyes példamutatással, átgondolt és jó döntésekkel rengeteget tehetnek a hulladékmennyiség csökkentéséért és a környezet védelméért. Ne feledjük, környezet nem valami külső, távoli érték, magunk is részei vagyunk a környezetnek. De miért pont én kezdjem a változást? Nos, egyrészt ez a helyes értékválasztás, ami nem lemondásokkal, hanem egy másfajta - jobb - életminőség megteremtésével jár. Ráadásul elemi, pénzben is kifejezhető érdekünk takarékosság, tudatosság, a környezet és ezáltal saját életünk minőségének hosszú távú megőrzése és fejlesztése. Ezt hívja a Humusz Nulla Hulladék szemléletnek.
 
További jó példák találhatóak a nullahulladek.hu oldalon. 

 

Ha kicsit jobban belegondolunk, akkor a kukázás is egyfajta újrahasznosítás. A tiltása, bírsággal sújtása pedig rövidtávú, felelőtlen gondolkodást mutat.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr252916903

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.