Szalon

Címkék: hangulat hazai

2010.02.06. 01:46

Mária elindul

Címkék: átépítés díszburkolat

2010.02.05. 10:27

 Legutóbbi beszélgetésünkkor a Rév8 vezetője, Alföldi DLA György még azt mondta, amint az idő engedi, azonnal nekilátnak a Mária utca felújításának. Ezért nem értem most, hogy amikor kis hótornyok zárják el a közlekedést a járdákon és az útszéleken, az megengedő időjárás-e, de február 8., hétfőn elkezdik végre.

Amikor amúgy sem lehet parkolni, sokan nem is használják a kocsikjukat, most majd kereshetnek új helyet egy darabig. A lakók tájékoztatása megtörtént, minden kapura kiragasztottak egy helyes kis tájékoztatót:

Ami kicsit azért félrevezető, hiszen hétfőn nem fogják elkezdeni a hóban, fagyban - tájékoztatott a Rév8 - hanem csak munkaterület átadás lesz, meg bejárás, és ekkor döntenek majd a tényleges kezdési időről is.

Még mindig türelmesen várjuk!

 

Sárga hó

Címkék: fotó kutya egészség járda

2010.02.04. 13:02

 Sárga hóból ne egyél! - tartja az öreg eszkimó mondás, nem véletlenül. Mi sem tesszük, de azért szemet szúr, hogy nem csak sárgára színezett, hanem barna foltos hó is van. Nem kell keresni, szembejön minden sarkon. 

Ilyenkor látható igazán, mennyire tartják be a kutyatulajdonosok az együttélés szabályait. Mondanom sem kell, megint beleléptem egy méretes adagba, ami az egyik letakarított sarkon tornyosult, de annyi göröngy van most a hó miatt, hogy csak itthon vettem észre, ez nem hó volt...

A bakancs recéi közül egy élmény volt kimosni. Grrr!

 

 

Mit érdemel az a kutyás, aki nem a kijelölt helyen szaratja a kutyáját?

Én is tartok állatot, de olyat, aminek elég a lakás - vérteknős, amúgy - és takarítok utána. De ez az én dolgom, mint ahogy a kutyásé az lenne, hogy felszedje és megfelelő helyre kidobja, pisilni meg a sétáltatóba vigye az ebét. Pár lépéssel több, és mindannyiunknak jobb.

Brunch

Címkék: ajánló kiállítás

2010.02.04. 08:48

 Jelentése regbéd, a reggeli+ebéd összevonásából. Bár így elég hülyén hangzik, nálunk a két fő étkezés közötti evést tízórainak hívjuk. 

De egy ilyen esemény lesz egy könyvbemutató kapcsán a Lumen Galériában.

 

2 éves a Lumen Galéria és Kávézó

Lumen Könyv bemutató, kiállítás, és brunch!
A Lumen Galéria harmadszor jelentet meg könyvet, melynek legfőbb célja, hogy bemutassa a programunkat. Ugyanakkor, mindhárom könyv a változásban lévő Lumen éppen aktuális önmeghatározása is próbál lenni. Az idei könyv egyszerre a kiállításaink katalógusa és a Lumen receptkönyve.
A Lumen Galéria és Kávézó, galériában kávézó és fordítva.
A Lumen az Alapítványunk kiállítótere! Fiatal képzőművészek kísérleti kritikai fotómunkáit mutatjuk be.
A Lumen a mi kávézónk. Friss ételeket, kávét és süteményeket szolgálunk fel.

(Lumen Könyv III, bevezető)


Kiállítások a könyvben:


Esterházy Marcell, PAGES - Ringel Goslinga, Surányi Miklós, K+F 1. / R+D 1. - Koronczi Endre & Puklus Péter, K+F 2. / R+D 2. - Bálint Mónika & Soós Katalin, Fekete András, Flanek Péter, Kudász Gábor Arion, Erdei Krisztina, POC - Yann Gross & Mathieu Bernard-Reymond, Joan Villaplana, Utsu Yumiko, Kitamura Mika &Watanabe Yuki, Ember Sára, Bartha Máté, Babette Klejn & Jan Adriaans, Németh Dániel, Shandor Hassan, Sipos Dániel, Harry Sachs & Susanne Schröder, Fekete Zsolt, Ph-budapest - Marina Gadonneix & Shigeru Takato.
Köszönetet mondunk azoknak, akik a könyv létrejöttén ingyen dolgoztak!
A könyvet támogatta a Nemzeti Kulturális Alapprogram / NKA

 

Könyvbemutató és BRUNCH


2010.02.06, szombat, 11:00-17:00

 

Lumen Könyv III – kiállítás


2010.02.06 – 2010.03.13

A könyv ára 2000 Ft, a brunch-on 1500 Ft.

 Ritkán esik ennyi hó, piros riasztás, káosz és zűrzavar, 30 centis hó - ilyenekkel volt tele az elmúlt napokban az összes híradó. Na de 2010 van, megbírkózunk egy ilyen természeti csapással, az élet nem áll le ennyitől! A rendesen megszervezett városkánkban is azonnal elkezdték tisztítani az utakat, járdákat, éjszakára extra hómunkás csapatokat toboroztak. A munka nélküli emberek tömegesen jelentkeztek az éjjeli 3.600 forintos bérért, és cserébe járhatóvá tették a közlekedést gyalog is.

Ami legjobban tetszett, hogy helyes kis ösvényeket vágtak minden kukához - a házak kezelői meg a kukásoknak.

 

 

Nem annyira jó a helyzet viszont a kerület által fentartott intézmények környékén - mintha nem lenne gazdája, vagy nem is tudom. Ez a kép az Auróra utcai rendelő mellett készült, topognak az emberek a vastag havon, csak a letaposott részén lehet közlekedni, és óvatosan kerülgetik egymást a szembemenők.

Máshol sem rózsás a helyzet. A társasházak előtt/mellett kötelező eltakarítani a tulajdonosnak, hiszen ha nem teszi, bírságot kap a szemfüles közterületfelügyelőktől, akik viszont a saját házuk előtt nem sepregetnek. A Bérkocsis utcában mindenhol el van takarítva a hó a járdáról, kivéve ezt a szakaszt, az óvóda előtt - na meg mellette, persze.

Ha valaki elesik és megsérül, az kártérítést a tulajdonostól kérheti - ami ezekben az esetekben az önkormányzat, tehát mi mindannyian. Bár az Auróra utcánál legalább annyi jó van a dologban, hogy nem kell messzire menni ellátásért...

Végül egy vicces kép arról, hogy van, aki minden eszköszt megragad a hó lapátolására:

 

Járdán parkolni

Címkék: vélemény jog hivatal járda jkf

2010.02.01. 07:20

 Mióta átvette a kerékbilincselési feladatokat is a JKF, igyekeznek tájékoztatni a tisztelt nagyérdeműt a szabályokról. A legfontosabb kérdéseket megválaszolják, ami a bilincseléshez kapcsolódik - kár, hogy nem volt ott egy jogász, vagy legalább egy józan paraszti ésszel gondolkodó ember, akinek van némi szövegértési gyakorlata:

A megállás (és ezzel a várakozás) szabályait az 1/1975. (II.5.) KPM-BM Együttes rendelet 40.§. határozza meg. E szakasz (8) bekezdése a járdán történő megállás (és várakozás) részletszabályait mondja ki. 

Ezek: 
(8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha 
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el, 
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és 
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg. 

a.) A járdán történő megállást vagy a parkolóhely tábla - a kiegészítő táblával, vagy pedig útburkolati jel engedheti meg. Ez alól de csak ez alól az egyetlen részletszabály alól a mozgássérült igazolvánnyal rendelkező gépkocsi kivétel akkor, ha az igazolvány a gépkocsi első szélvédője mögött, jól látható helyen van elhelyezve. 

Az útburkolati jel felfestésére, az Önkormányzat engedélye alapján az arra felhatalmazott szervezet jogosult. Mindez a terület közműtérképén szerepel. 

b.) Ez a jogszabály azokat a járműveket zárja ki a járdán megállás lehetőségéből, amelyeknek szélessége az átlagos személygépkocsiét meghaladja. 

c.) E pont megtiltja a 3 m-nél keskenyebb járdán törtnénő megállást, mert ott a jármű által szabadon hagyható szélesség kevesebb, mint 1,5 m

d.) A járdán egyáltalán nem állhatnak meg azok a járművek, amelyeknek bármelyik tengelyén mért tömege az 1 tonnát meghaladja. 
E szabály eleve kizárja a tehergépkocsikat a járdán megállás lehetőségéből. 

Ez a négy feltétel, ún. kognitív feltétel. Ez azt jelenti, hogy mind a négynek egyszerre kell teljesülnie ahhoz, hogy a megállás, és így a várakozás szabályosan történjék. 

A mozgáskorlátozott akkor is megállhat a járdán, ha azt sem jelzőtábla, sem útburkolati jel nem engedélyezi ugyan, de a másik három feltétel azért teljesül. 

KRESZ 40.§.(9): 
A járdán a mozgáskorlátozott személy (illetőleg az őt szállító jármű vezetője) járművével és a betegszállító gépjármű a (8) bekezdésben említett egyéb feltételek fennállása esetén akkor is megállhat, ha a megállást jelzőtábla vagy útburkolati jel nem engedi meg. 

 Forrás

(Kékítés tőlem)

Elsőre vitzes, de aztán ha belegondolsz, ez egy Hivatal, hivatalos tájékoztatás, a jogban járatlan embernek magyarázza el a szabályokat - így. Nem csodálkozom, ha nem tudják ellátni a feladatukat rendesen, ilyen jogértelmezéssel...

Szánalmas.