Ritkán esik ennyi hó, piros riasztás, káosz és zűrzavar, 30 centis hó - ilyenekkel volt tele az elmúlt napokban az összes híradó. Na de 2010 van, megbírkózunk egy ilyen természeti csapással, az élet nem áll le ennyitől! A rendesen megszervezett városkánkban is azonnal elkezdték tisztítani az utakat, járdákat, éjszakára extra hómunkás csapatokat toboroztak. A munka nélküli emberek tömegesen jelentkeztek az éjjeli 3.600 forintos bérért, és cserébe járhatóvá tették a közlekedést gyalog is.

Ami legjobban tetszett, hogy helyes kis ösvényeket vágtak minden kukához - a házak kezelői meg a kukásoknak.

 

 

Nem annyira jó a helyzet viszont a kerület által fentartott intézmények környékén - mintha nem lenne gazdája, vagy nem is tudom. Ez a kép az Auróra utcai rendelő mellett készült, topognak az emberek a vastag havon, csak a letaposott részén lehet közlekedni, és óvatosan kerülgetik egymást a szembemenők.

Máshol sem rózsás a helyzet. A társasházak előtt/mellett kötelező eltakarítani a tulajdonosnak, hiszen ha nem teszi, bírságot kap a szemfüles közterületfelügyelőktől, akik viszont a saját házuk előtt nem sepregetnek. A Bérkocsis utcában mindenhol el van takarítva a hó a járdáról, kivéve ezt a szakaszt, az óvóda előtt - na meg mellette, persze.

Ha valaki elesik és megsérül, az kártérítést a tulajdonostól kérheti - ami ezekben az esetekben az önkormányzat, tehát mi mindannyian. Bár az Auróra utcánál legalább annyi jó van a dologban, hogy nem kell messzire menni ellátásért...

Végül egy vicces kép arról, hogy van, aki minden eszköszt megragad a hó lapátolására:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr791722084

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

A rendelőnél ma reggel álltak neki a tisztításnak.

Ami viszont vicces, hogy a járdáról a parkoló autók mellé/közé tolják le a havat, amit aztán az autósok a járdára lapátolnak vissza.
Érdekes eset ám. :)
10 órakor és délben jártam az Auróra utcában.
10-kor a fotón látható állapot, míg délben már szépen letisztított járda volt.
Úgy tűnik olvasnak. :)
Remélem, a József és Tolnai Lajos utca sarkát is megtisztítják a rendőrségnél.
Cirus! Az oké, de ugye nem ma esett ez a sok hó.
Bezzeg bent a parkoló már ragyog.
Pár napja kaptam a következő szöveget:

"Holnapra 20 centis hó lesz, a kukásoknál hóriadó van. 71 gép áll készenlétben.
Ebből 13 kólagép, 3 szódaautomata, 6 beléptetőkapu, 27 kávégép, a maradék meg hókotró.

Készüljetek :)"

Nagyjából helytálló...

Bár minden tél elején megy a hírverés, hogy az AKSD munkatársai felkészültek a télre, amikor leesik a hó, mindig "hirtelen jön".
A bejelentésre egyébként nagyapám mindig csak annyival kommentálja: "Azaz van forralt bor."
@Hanna30: Gondolom, a körúton kezdtek hétfőn, onnan haladtak a kisebb utcák felé. A parkolóból meg pénzt csinálnak, azért takarítják :)
@Cirus: Persze....
Hétfőn a Tolnai és a József utca sarkán is volt 3 hómunkás. 1 métert eltakarítottak, majd a többit otthagyták.
Baromi nagy meló ellapátolni. Megálltak, nézelődtek..
Azért nem hiszem, hogy egy ovi és rendelőintézet környékét közel 4 nap után lehet megtisztítani, miután megjelent ez a poszt.
És persze kérdés, hogy mi van a mellékutcák úttestjeivel. "Bírom", mikor bemondja a rádió, hogy "a kórházak környékén is megkezdték a hó eltakarítását". Hát a SOTE "Külső Klinikák" környékén abszolút semmi nyoma ennek. Az Apáthy, a Bókay és a Tömő utcákat 10 centi keményre tömörödött hóból képződött jégpáncél borítja. "Nagy élmény" lesz, ha ezen a jégrétegen majd egy mentő fog meg- illetve kicsúszni!

És persze a parkoló autók egy külön élmény: a járdáról a kocsik közé tolják a havat, ahol volt hókotrás az úttesten, onnan is a parkoló kocsik közé nyomtán a havat. Mindenesetre megvolt a napi testedzés, mikor szó szerint ki kellett ásni az autómat a hóból. szerencsére van a kocsiban kis teleszkópos hólapát, így a kocsi körül a havat a kerítésen átlendítve egy üres telekre "takarítottam át" :-).
Vajda és Golgota tér környékét Vasárnap éjjel kezdte el takarítani a hókotró.Addig merre takarítottak????