Sziget

Címkék: ajánló civil meghívó

2009.08.14. 21:14

 Szombaton 13.00-14.00: kerekasztal beszélgetés a Tavaszmező-Művészkert fővárosi roma-magyar kulturális központ kezdeményezésről

Résztvevők: Martsa Piroska (Művészkert), Fris E. Kata (Tavaszmező, Amarodrom), Bálint Móni (ZÖFI), Szász Zsuzsi (VIII. ker. civilek), Gábor (St. József Kollégium, építész), Fekete Hajnal (Védegylet)

 

tegnap este nem szenvedtem biciklisbalesetet. mert nem nyitották rám az ajtót. nem jött ki a rendőrség sem és a mentő sem. a mentős viszont alaposan megvizsgált. közel jött és ellátott aztán sokáig maradt és nem sietett tovább öt perc után. sérüléseim nem biciklisbaleset következményei.  

egy kézzel nem szenvedek a nagybetűkkel sem.

szóval a kolónia-telep víztornyába invitált a szomszéd blogger, egyszeri alkalom, remek fotókat lehet csinálni, persze hogy megyünk! már majdnem ott voltunk, amikor egyszer csak azt vettem észre, hogy a bringa helyett az aszfalton ülök, a mögöttem jövő zs. pedig egy fekete autó ajtajából szedi ki a bringáját, és közben egy ilyen párbeszéd zajlik:

- mi a faszért kell itt biciklizni?!
- mi a faszért nem használod a tükröt kiszállás előtt?
- mé' nem a járdán bicikliztek?
- a járda a gyalogosoké, az úton kell közlekedni! 

azzal a lendülettel vettem is elő a telefonom - egyben volt - és tárcsáztam a 112-t, a földön ülve. mondom, dupla bringás baleset ért minket, ajtónyitás következtében. sérülés? igen, borzasztóan fáj a bal könyököm, nem működik a bal kezem, fogni nem tudok. oké, akkor küldi a mentőt is. vajda péter utca 4 előtt ülünk. rendben, várjuk.

- most kihívtad a rendőröket is?
- ki.
- ezért?
- ezért. na meg a hátizsákban van a fotógép, nem tudom, sérült-e. 
- háát...jól van. itt leszek a pályán, focizunk, ha jönnek, jövök én is. jól vagytok?
- nem teljesen, de megleszünk.

felhívtuk gyorsan bloggertársat, hogy ne várjon feleslegesen, aztán anyut-aput a barátokat, és várakozás közben összeraktuk, mi is történt: kicsapta az ajtót, ami a kormányom jobb szélét ( meg a kezem) érte, első kerék keresztbe fordult, én meg egy nem túl elegáns, féloldalas tigrisbukfenccel feltúrtam az aszfaltot, bal kezemre érkezve, és átfordulva a hátamra. az ajtó még jobban kinyílt, és a mögöttem érkező zs. - bár lassított és próbálta kikerülni - szintén nekiment. ő a combját ütötte be a vázba/nyeregbe, illetve a tenyerén lett véraláfutás. nekem a jobb lábszáramon lett még két tenyérnyi zúzódás + horzsolás, fotógép megúszta, már csak a kiérkező egységeket várjuk, cigizve.

+20 perc: nénózást hallunk, látunk is mentőt, de megállt az utca elején. biztos nem a miénk.
+20 perc: csörög a telefonom, a rendőrség kérdi, mégis hol vagyunk?! kollégák keresnek már negyed órája! mondom a címet, vajda péter 4. ott nem lehetünk, mert ott a mentő és a rendőr. pedig de, mi itt vagyunk, de mintegy 100-150 méterre látunk egy mentőt. ha úgy könnyebb, akkor a néggyel szemben van a 25, jöjjenek oda. 

i
Nagyobb térképre váltás

 

meg is érkeztek közben a mentősök, akik kiszállva a kocsiból mintegy 2 méterről kérdezték meg, jól vagyok, ugye? mondtam, nagyobb bajom nincs, de rohadtul fáj a könyököm, és nincs erő a kezemben. jó, akkor bevisznek a kba-ba. rendben, de még megvárom a rendőröket. akkor be tudok menni én is, ugye? hová, mi az a "kba"? hát a központi baleseti ambulancia, tudja hol van? tudom, de nem tudnak várni? annyira sok sürgős hívásuk van? igen. oké, menjenek de legalább adjanak valamit, amivel a karom felkötöm. ember eltűnik az autóban, majd egy perc múlva közli: nincsen. mivan?! nincs egy darab géz, amivel a nyakamba kötöm a kezem?? ember széttúrja a kocsit, és voilá! mégiscsak van. felkötjük, elhúznak csendben. ha sürgős hívás van, bekapcsolják a szirénát, nem?

közben megérkezik a rendőr is, egy kerületőrséges autóval, 2 kerületőrrel,  meg egy közteressel. első dolguk, hogy számonkérik, miért nem pontosan mondtuk meg, hol vagyunk, mert ők a v.p. 4 előtt kerestek. de hát az itt van, mutatom az utcatáblát. nahát, tényleg...

rendőr közben felvette az adatokat, autós elismerte hibáját, anyagi kár, személyi sérülés? van, könyököm látja, bringa pedig...hát, a hátsó váltóm nem megy, a kerék szorul, kormányról lepattant a marokváltóm darabja és a fogó is...nem tudom, 6-10 ezer körül lesz, de majd a szerelő megmondja. oké, kívánok-e feljelentést tenni? nem feltétlenül, ha meg tudjuk beszélni. persze, persze, mondja az autós, adok pénzt, megadom a számom, aztán ha nem elég a szerelésre, hívjál, és megyek, itt dolgozom  nem messze. jó, akkor majd én adom a számlát, a biztosítód meg kifizeti, gondolom.

na, ez kész - gondoltam - mehetünk? rendőr nemlegesen ingatja fejét, az üti kiküldi a helyszínelőket...minek? mert kell. jó, rendben, várunk megint...

+20 perc múlva megérkezett a helyszínelő, aki előadta magát rendesen: szondát fújtunk, felvette volna az adatokat ismét, mondván, a kolléga újonc, majd ő jobban tudja...mi meg mondtuk neki, hogy megbeszéltünk mindent, köszi, hadd menjek már röntgenre.  az nem úgy van, ha már kiment, akkor feljelentést ír, járhatunk majd idézésekre szépen. ne már, nem akarunk! jó, akkor jöjjenek félre kicsit...szóval, ha beérek a kórházba, ne mondjam, hogy baleset ért, mert akkor az orvos hivatalból továbbítja a rendőrségre, és neki ismét ki kell szállni. mondjam azt, hogy elestem. az autósra bírságot szabott ki, mi meg eltoltuk a bringát a balesetibe.

ott már nem kellett olyan sokat várni, megnéztek, röntgen, kiderült, az orsócsont könyék felőli végénél repedt el  keresztben, mintegy háromnegyedik - válltól csuklóig gipsz. 

összesen 3 óratelt el a bukástól a gipszig. 

azóta félkarú óriásként vívok a mindennapok dolgaival: a tisztálkodástól a cipő bekötéséig.
ezt is két napig írtam. :)

 Habár már tavaly is úgy volt, hogy dokumentálnak minden mozzanatot, és később is elérhető, ennek semmi nyoma a RÉV8 oldalán - na nem mintha más, fontos infót elérhetnénk ott. Viszont egy közlemény érkezett, s vele a régi/új oldal:

  Júliusban az egész lakóközösség nagy örömére megnyertük a Rév8 és partnere, az Új Irány Landscape Architects által gondozott, az „Európa Belvárosa Program” keretében megvalósuló, a “Palotanegyed társasházai számára belső udvarok közösségi helyszínként való kialakítására” kiírt 2009-es pályázatot és az azzal járó 2 millió forintot.

  Tekintettel arra, hogy a világhálón a pályázat elbírálásáról, a döntés jogosságáról, a várható pénzfelhasználás módjáról nem túl barátságos, már-már kimondottan irigy vélemények jelentek meg, illetve mi is személyesen tapasztaltuk a korábbi győztes belső udvar (Szentkirályi utca 10.) kissé elbaltázott rehabilitációjának eredményét, úgy döntöttünk, hogy úttörőként szeretnénk transzparens módon bemutatni a mi győztes belső udvarunk felújításának menetét.

  Szeretnénk megosztani a munka minden fázisát: az ötleteléseket, a tájépítészekkel folytatott megbeszélések eredményeit, a költségvetés minden egyes tételét, a kivitelezés munkafolyamatait, az első és az utolsó virágpalánta elültetését, sőt, az elkészült belső udvar, azaz a pályázati célként megjelölt közös szabadtéri nappalink élettel való megtöltését is.

  Természetesen ez a blog nem kizárólag a külső nyilvánosságnak készül, sőt, elsődleges célja a társasházon belüli közösségépítés, így a Horánszky utca 1. lakóinak is szeretnénk teret adni arra, hogy megosszák véleményüket egymással.

  Habár elsődlegesen a társasházunkra fókuszálunk, nem tudjuk levenni vigyázó szemeinket a környékünkön, a Palotanegyedben zajló fejlesztésekről, felújításokról, történésekről sem, így a harmadik kiemelt célunk az, hogy – esetlegesen bevonva blogtársainkat is – beszámoljunk a környék fontosabb történéseiről is.

  Reméljük, hogy kezdeményezésünk példaként szolgál majd minden leendő nyertesnek, illetve minden olyan társasháznak, amely nem kizárólag egy téglafalak közé zárt embertömegként, hanem valódi közösségként működik.

 

Üdvözlettel,

A Horánszky utca 1. társasház bizakodó lakói

 

Működő kutak

Címkék: víz körút józsefváros

2009.08.11. 17:51

 Hihetetlen dolgok történnek - egyik napról a másikra megjavították a felsorolt kutak felét. A legjobban a 2002 óta nem működő Corvin Mozi előtti dupla kútnak örülök, de a Lőrinc pap téren is jó, hogy folyik a víz. Optimista ember vagyok, de ez meglepett!

Már odaérkezésemkor látszott, hogy igaznak bizonyult Városjáró kommentje, valamit piszkáltak rajta, mert működik. Bár most nincs az a kimondott hőség, mégis használták.

A Lőrinc pap téren is szépen csordogál, mint ahogy kell is neki.

 

A Kiscsibész téren még nem lehet vizet lelni, de bizakodva figyelem....

Már csak az a kérdés, miért nem nyár elején "piszkálták" a kutakat? Talán jövőre már úgy lesz, hogy amint beköszönt a tavasz, folyik majd a víz. 

 

Pollack teret visszakaptuk!

Címkék: tér díszburkolat

2009.08.10. 15:55

Breaking News!

Bontják a Pollack Mihály téren elhelyezett rém ronda pavilonokat, így újra birtokba vehetjük a teret. Remélem, nem a Rádió munkatársai fognak parkolni ott...

A felhúzott ötből már csak kettő áll, de rohamosan fogynak belőlük az elemek. A munkások szerint holnap (08.11.) estére már teljesen eltüntetik a maradék kettőt is.

Hurrá!

 

Hőség

Címkék: vélemény hivatal víz körút józsefváros

2009.08.10. 10:43

Igaz, hogy minden hétvégén lehülés és eső teszi elviselhetővé az időt, viszont a hét szorgos-dolgos napjain elviselhetetlen a meleg. Ilyenkor vizet osztogatnak az autóban ülőknek, sokan maguktól is visznek vizet - de van a városban sok szabadtéri kút is, ahol felfrissülhet az ember. Feltéve, ha működik...

Mint a kerület egyik "bejáratánál", ahol elég sok ember megfordul, hiszen itt a Corvin Mozi - előtte meg egy dupla ivókút, amelyből utoljára 2002-ben folyt víz. 
"2002. június 18.
Ötmillió forintba került az a Corvin közi ivókút, amelyet tegnap avatott fel a VIII. kerület polgármestere."
A szemetes látványt megunva egy civil csapat tavaly nyáron virágokkal ültette tele, de hamar kiszedték azokat is. Víz azóta sem jön a kútból.

Van még egy (vagy két) szökőkút a Kiscsibész téren, ahol körben padok segítik a fáradt városlakó felfrissülését a vízpermettel hűtött parkocskában - illetve nem. A szobros kút kiszáradt, szemetes rendesen.

A kör alakú medence meg esővízzel van tele. Kérdeztem a JVK-t, mi a helyzet, de nem hozzájuk tartozik (?), hanem a fővároshoz.

A Lőrincz pap téren lévő kút is csak télen folyik, nyáron, amikor kellene, ki van száradva.

Nosza, kérdezzük meg az illetékeseket! Felhívtam az Önkormányzat Vagyonkezelési Osztályát, ahonnan a Városüzemeltetési Osztályra kapcsoltak; itt - sűrű heherészés közben - elmondták, ők nem üzemeltetnek szökőkutat, sőt, nem is hallottak róla, hogy ilyen lenne a kerületben. (?!) A Kiscsibész teret sem ismerik. A főváros talán tud róla valamit...

A megadott számon kikérdezés után útbaigazítottak: kérjem a központból a Környezetgazdálkodási Ügyosztályt, azon belül a Zöldfelületi Alosztály az illetékes. Kértem, kapcsolták, és a végén kicsit félve tettem fel a kérdést: jó helyen vagyok, tessék mondani?

Jó helyen voltam, tudták miről beszélek. Az egész teret át fogják alakítani - a kerület, persze, tőlük csak engedélyt kértek, mint üzemeltetők - burkolat csere lesz, a park felülete megnő, kiülős részek lesznek, az autóbehajtás megszűnik. A "mikor?" kérdésemre nem tudott pontos választ adni, de kivitelezési engedélyt emlegetett. A bejelentést köszönte, intézkednek, a Corvin mozi előtti kútnak pedig utánanéznek, mert azt nem tudta hirtelen kideríteni, hová tartozik.

Viszont alig telt el egy fertályóra, felhívott a kedves fővárosi ügyintőző hölgy, és tájékoztatott:

  • a kör alakú medencét az ÁNTSz záratta le, közegészségügyi problémák miatt
  • a szobros csobogót a kerület nem adta át a fővárosnak, így azt ők üzemeltetik
  • a Corvin mozi előtti ivókút is a kerület kezelésében van

Írtam a kerületi hivatal megfelelő ügyosztályának emailt múlt héten, amire persze b*sztak válaszolni - ezen nem csodálkozom nagyon, tekintve a telefonbeszélgetéseket. De akkor vajon miért kapják a fizetésük?

A nagy melegben a városban vizet osztanak, itt meg lehetne kicsit hűsülni, ha a hivatalnokok legalább látszólag dolgoznának, és ha maguktól nem is, de a bejelentések alapján intézkednének. 

Ez a poszt július 28-én született, de vártam, hátha válaszolnak a hivatalnokok. Kár volt.