Hőség

Címkék: vélemény hivatal víz körút józsefváros

2009.08.10. 10:43

Igaz, hogy minden hétvégén lehülés és eső teszi elviselhetővé az időt, viszont a hét szorgos-dolgos napjain elviselhetetlen a meleg. Ilyenkor vizet osztogatnak az autóban ülőknek, sokan maguktól is visznek vizet - de van a városban sok szabadtéri kút is, ahol felfrissülhet az ember. Feltéve, ha működik...

Mint a kerület egyik "bejáratánál", ahol elég sok ember megfordul, hiszen itt a Corvin Mozi - előtte meg egy dupla ivókút, amelyből utoljára 2002-ben folyt víz. 
"2002. június 18.
Ötmillió forintba került az a Corvin közi ivókút, amelyet tegnap avatott fel a VIII. kerület polgármestere."
A szemetes látványt megunva egy civil csapat tavaly nyáron virágokkal ültette tele, de hamar kiszedték azokat is. Víz azóta sem jön a kútból.

Van még egy (vagy két) szökőkút a Kiscsibész téren, ahol körben padok segítik a fáradt városlakó felfrissülését a vízpermettel hűtött parkocskában - illetve nem. A szobros kút kiszáradt, szemetes rendesen.

A kör alakú medence meg esővízzel van tele. Kérdeztem a JVK-t, mi a helyzet, de nem hozzájuk tartozik (?), hanem a fővároshoz.

A Lőrincz pap téren lévő kút is csak télen folyik, nyáron, amikor kellene, ki van száradva.

Nosza, kérdezzük meg az illetékeseket! Felhívtam az Önkormányzat Vagyonkezelési Osztályát, ahonnan a Városüzemeltetési Osztályra kapcsoltak; itt - sűrű heherészés közben - elmondták, ők nem üzemeltetnek szökőkutat, sőt, nem is hallottak róla, hogy ilyen lenne a kerületben. (?!) A Kiscsibész teret sem ismerik. A főváros talán tud róla valamit...

A megadott számon kikérdezés után útbaigazítottak: kérjem a központból a Környezetgazdálkodási Ügyosztályt, azon belül a Zöldfelületi Alosztály az illetékes. Kértem, kapcsolták, és a végén kicsit félve tettem fel a kérdést: jó helyen vagyok, tessék mondani?

Jó helyen voltam, tudták miről beszélek. Az egész teret át fogják alakítani - a kerület, persze, tőlük csak engedélyt kértek, mint üzemeltetők - burkolat csere lesz, a park felülete megnő, kiülős részek lesznek, az autóbehajtás megszűnik. A "mikor?" kérdésemre nem tudott pontos választ adni, de kivitelezési engedélyt emlegetett. A bejelentést köszönte, intézkednek, a Corvin mozi előtti kútnak pedig utánanéznek, mert azt nem tudta hirtelen kideríteni, hová tartozik.

Viszont alig telt el egy fertályóra, felhívott a kedves fővárosi ügyintőző hölgy, és tájékoztatott:

  • a kör alakú medencét az ÁNTSz záratta le, közegészségügyi problémák miatt
  • a szobros csobogót a kerület nem adta át a fővárosnak, így azt ők üzemeltetik
  • a Corvin mozi előtti ivókút is a kerület kezelésében van

Írtam a kerületi hivatal megfelelő ügyosztályának emailt múlt héten, amire persze b*sztak válaszolni - ezen nem csodálkozom nagyon, tekintve a telefonbeszélgetéseket. De akkor vajon miért kapják a fizetésük?

A nagy melegben a városban vizet osztanak, itt meg lehetne kicsit hűsülni, ha a hivatalnokok legalább látszólag dolgoznának, és ha maguktól nem is, de a bejelentések alapján intézkednének. 

Ez a poszt július 28-én született, de vártam, hátha válaszolnak a hivatalnokok. Kár volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr551258082

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Amíg az emberek a kutak, vagy bármi más felavatását jegyzik meg, nem pedig a működtetésüket, addig sajnos ez így is marad.
Mit vártál? Az ott ülők (mindegy, hogy ö.k. vagy főváros)többsége nem azért kapja a fizetését, hogy csináljon bármit is. Ezek valaki olyanoknak a pereputtyai, akik jó helyzetben vannak az adott hivatalokban és el tudták helyezni ott a családjukat vagy a familiárisaikat. Ezeket nevezzük köztisztviselőknek vagy közalkalmazottaknak. A köz pénzén húzzák ki nyugdíjig, majd utána is a köz pénzén élnek halálukig.

Ezek az Igazi Élősködők!
Gratulálok hogy így utánajártál a dolognak,kár ,hogy az ember aki jót -és tenni- akar lépten-nyomon a butaság,nemtörődömség és rosszakarat gennyes fekélyébe botlik, melynek mára a magyar közigazgatás vált legszemléletesebb szinonímájává.Nálunk ugyan minden elkészül(ki is fizetik-főleg állambácsi jó fizető-csak haveroknak!),de semmi nem működik.Abszurd?
Azért vigyázzunk az általánosításssal Che Pel.Nem minden köztv\közalk. ilyen,sőt,a többségre egészen más mentalitás a jellemző!Gondolj bele ki tanítja gyermekeid,ki gyógyít meg ha hapcizgatsz!?-A közalkalmazottak!
szolidaritási akció az afrikai szomjazók mellett.
@minimalista:

Akinek nem inge...
Tisztelet a kivételnek! DE azok csak kivételek! Általánosan ez a helyzet. Az orvosok és a tanárok között is egyre több a lelketlenül és ebből kifolyólag motiválatlanul (és ebből kifolyólag hibát hibára halmozó) dolgozó, akit nem szabadna így alkalmazni! Rajtuk életek múlnak!!! A leépülés általános! A mostani közszféra tizedével el lehetne boldogulni, ha mindenki végezné a munkáját rendesen.

"Csak mert rossz a munka, nem jelenti, hogy rosszul is kell végezni."
Romlik a helyzet,ez igaz,de nem azért mert az emberek lettek gonoszabbak vagy butábbak,hanem mert az egész rendszer alulfinanszírozott-pontosan tudjuk miért(lásd.kocsisék).Tanár- és orvos hiányról hallottál mostanában?
@minimalista:

Azért abban egyetérthetünk, hogy a közszféra túlnyomó többségét NEM az orvosok és tanarak teszik ki. Itt az olyanokra gondolok, akik "láblóbálva" ülnek a különféle hivatalokban és vérig vannak sértve, ha ügyintézni hozzájuk fordulsz. AZ olyanokról beszélek, aki "valakinek a valakijei" és ezen a jogcímen felhatalmazva érzik magukat, hogy az én pénzemen folytassák az egész életre szóló semmittevésüket.

Hangsúlyozom, aki tisztességes munkát végez, azzal semmi bajom nincs, csak az ingyenélők egyre nagyobb tömegével szemben vannak egyre komolyabb fenntartásaim...
@Che Pel:Egyetértünk!:-)Maximálisan!
@minimalista:
Na, éljen! Akkor már ketten vagyunk. Ez már tömeg! Ha nem vigyázunk, hamarosan mozgalom leszünk... :-)
@Che Pel: Az osszes ugyintezo ilyen. Meg a rendorok is. (Az utobbi csak a zsebpenzzel jaro munkat hajlando valamennyire csinalni)
Én úgy emlékszem, hogy a "Pap" téren (a Práter utca és a Lósy Imre utca közti tér) is szokott lenni egy ivókút, legalábbis 35 évvel ezelőtt biztosan volt és működött is!

Kíváncsi vagyok, mi lett vele!

Egyébként a kerület egyik legkihasználatlanabb lehetősége az Orczy kert, ha valaki tudja egyáltalán miről beszélek!
Régebben voltak ivókutak és működtek is.
Emlékszem még egyszerű köralakúakra is, amit le kellett nyomni és feltört belőlük középen a jó hideg tiszta víz, de jó volt a szomjat oltani vele !
Most azért nincs, mert kilyukadt az ózonpajzs fölöttünk ezért is ömlik ránk az UVB-A meg a többi káros sugárzás, a klimaváltozás miatt pedig jócskán megemelkedett a hőmérséklet, tehát nem indokolja semmi, hogy a kegyetlen forró nyarakon elcsigázott emberek pár korty friss, hideg vizet beszlopáljanak útközben, menet közben. Ez túl logikus lenne ! :O)
Illetékesek nem ilyenekért veszik fel a többmilliós fizetésüket meg prémiumukat, mert azok szerződésileg járnak nekik !
Méghogy ivókutak !
Egy szart nekünk ! :)))
Grat a tényfeltárásért!

Adalék: ahol "működik", ott pedig gyakran elzárhatatlan és 5-10 méteres sugárban elmocsarasítja a területet.
Azért tegyük hozzá a rend kedvéért, hogy a nyócker nem (sem...) kimondottan az a hely, ahol valamit, ami a köztéren van, ne tennének villámgyorsan tönkre. Már az is nagy szó, ha egyáltalán a helyén marad, főleg az, ami fémből van...
Lődörgő Hollando: "Egyébként a kerület egyik legkihasználatlanabb lehetősége az Orczy kert, ha valaki tudja egyáltalán miről beszélek! "

Szerintem jobb, ha nem nyúlnak hozzá, jó igy, ahogy van. Aki akar, sétálhat, elnyúlhat a füvön az árnyékban vagy napozhat, a gyerek is szabadon "legelhet" ott. Van egy kis játszótér is, egy kis tó és egy kis büfé. Elég ennyi, kár lenne a belerondítani abba a kevéske kis természetes zöldbe, ami még megmaradt a városban.
Te, itt valami fogalmi zavar van! Az ügyintéző nem azt jelenti, hogy ügyeket ELintéz, hanem hogy ügyeket intéz... mint a bonyolító, az sem LEbonyolítja, hanem csak............. :)
@minimalista: Azért ezt ne jelentsük így ki, hogy alulfinanszírozott mikor naponta derülne ki a haverokra barátokra kidobott sok-sok milliók. Könnyen el tudom képzelni, hogy egy értelmes átalakítás után (igen, ebbe beletartozik az is, hogy kibasszák a picsába a dilettáns, lusta, sógor-koma és egyéb módon odakerült embereket) akár még működőképes is lehetne a rendszer. Bármennyi pénzt el lehet k...i a ostobák kezében van.

Amúgy a leírt helyzet nem csak a nyóckerre vonatkozik. Rendszeresen bringázok, görkorizok a városban. Pár év alatt felfedeztem azokat a közkutakat amik stabilan működnek és gurulás közben fel tudom frissíteni magamat. Legalábbis így volt ez eddig. Idén nyáron az általam ismert kutak kb. 90% néma csendben "javítja" a városképet.
wagabound: Ilyen alapon nem veszek cipőt, mert úgyis elkopik, nem fogok enni, mert úgyis nap mint nap kiürül belőlem :), és a járdán sem fogok járni mert az is elkopik.
Gémes kutakat minden térre és szedjük fel az aszfaltot, jó ide a föld út is.
El Argentino: Már ne is haragudj, de te nagyon kevered a szezont a fasommal !
Gémeskút pedig a Hortob ágyon honos ! :D
Ettől még nem rossz az, ha az ember a földön jár és néha talál egy-egy ivókutat is.
Nálunk Újpalotán is voltak kutak, még a régi jó vasbeton kivitelben.
4 éve még folyt az egyikből a víz, azóta mind száraz, sőt, már a betonkoloncot is kitörték a helyéről.

Gratulálunk, Hajdú László efftárs.

No meg az ÖSSZES padot kivágták a helyéről és elvitték, valamint az összes játszóteret szétbaszták és elvitték. És kivételesen nem fémgyűjtők, hanem illetékes elvtársak.

Úgyhogy 3-4 éve leülni sem lehet sehol.
A vizosztast sosem ertettem. Az emberek amikor kimozdulnak a lakasbol nem jonnek ra, hogy meleg van es vizre lesz szukseguk?
Reggie: Te már az óvodában is ilyen okos voltá ? :O))))))))
@acid_jazz: Gyerekek, az a helyzet, hogy a közkutakat a vízmű vállalat üzemelteti!Azért szárazak, mert a fogyasztást az önkormányzatoknak kéne fizetni, de azok b..sznak rá! mert úgye, takarékoskodnak a pénzzel. Persze, a sok köcsög választott képviselő tudhatná, hogy a közkút, díszkút, szökőkút, aszfalt és fűlocsolás olyan közfogyasztás, amit másként is el lehetne számolni a vízművel. Pl. egy %-al megemelhetné a lakossági vízdíjat, és kész.
Kettő körül három szaki (akire mondjuk a kutyám is csak óvatosan bíznám) buherált valamit a Corvin-os ivókút körül. Reméljük, célbaért a post!
kvadrillio: vágom én, hogy mi az gémeskút, nem kérek magyarázatot, attól függetlenül, BP-re azt kell honosítani! :D