Pavilonok

Címkék: köztér újépítés

2009.04.14. 10:43

A Nemzeti Múzum mögötti teret felújították, díszburkolatot kapott, a mélyben pedig garázs lapul, meghagyva a helyet a embereknek, akik a Múzeum kertjéből, kertjébe, vagy csak úgy erre sétálnak. Nem, igazából nincs már itt tumultus a parkoló autókból, lent pihennek a felszín alatt.

A tér így megnőtt, és visszakerült a használatba hosszú évek után. Itt a Rádió, gyönyörűen lehet nézelődni, élvezni a régi paloták szépségét. Csak kéne ide valami, valami, ahová le lehetne ülni, meginni egy kávét, teát. Enni egy sütit vagy fagyit. Ezt mások is így gondolták, mert fel is húztak ide egy pavilont. Aztán még négyet. Amikor építgették, még örültek az erre járók, talán. Aztán elkészült, és...

Nem használják. Nem lett szép, viszont csúnyán néz ki. A műemléki környzetből nagyon kirí, tájidegen. 

 

Éttermeket, kávézókat, kulturális rendezvényeket terveztek a pavilonokba és vendéglátó teraszokra, de végül nem tudtak megnyitni, mert a szomszédos Magyar Rádió megtámadta az építésüket.
 
A rádió szerint a pavilonok akadályozzák a tűzoltók felvonulását, hozzáférését az épülehez egy esetleges tűznél. A pavilonok miatt a környékbeliek is felszólaltak többször, ezért aztán az ügyet a Palotanegyed Részönkormányzat is tárgyalta. Meg is hozták döntésüket: felkérték az építtető Pollack Project Kft.-t, hogy bontsa le azokat.
 
Az ügyben eljáró XIII.kerületi építési hatóság is arra a döntésre jutott, hogy állandó jelleggel nem maradhatnak a pavilonok, vissza kell állítani az eredeti állapotot. A cég tudomásul vette, ígéretet is tett a lebontásukra, csak közben az előre befizetett 100 milliós összeget kéri vissza (térhasználat 20 évre), illetve elmaradt haszon címen is igényt tart egy kis kártérítésre. 
Az ügyet tavaly a Fővárosi Főügyészség kezdte vizsgálni. A cég pedig megszűnt - a Cégközlöny szerint legalábbis törölték tavaly májusban.

A pavilonok addig is békésen álldogálnak, a tető alatt otthontalanok húzódnak meg időnként - árnyékot ad, nem ázik be, és nem is zavarják el őket. Mi meg várjuk, mikor tűnik el - vagy kerül hasznosításra - az üresen tátongó pavilonsor.
 
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr30795915

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.