Reklám oszlopok

Címkék: reklám régi

2009.04.12. 13:39

A régi reklámhordozókról remek összefoglalót lehet találni a szomszédban, ám nem csak ezek maradtak itt az előző rendszerből. Lehet róla vitatkozni, kinek tetszik, kinek nem, egy biztos: sok ember gyerekkorát idézi.

A házak falán/tetején ücsörgő neonokon kívül itt vannak még a hírdető oszlopok, most már meztelenre csupaszítva, 20 évvel a rendszerváltás után is a világba szórva rég megszűnt cégek, vállalatok termékeit, szolgáltatásait. 

Az a helyzet, hogy ezeket elkezdték kiszedni, helyettük gondolom új, plexi borítású oszlopok lesznek. Mi lesz a sorsuk? Mennek a levesbe MÉH-be? Nem mutatnak jól az újabb üvegpalota előtt, az biztos.

Volt négy évvel ezelőtt egy csapat fiatal, akik összegyűjtötték a neonokat; jóval régebben pedig a köztéri szobrokat terelték egy helyre, ez most a város egyik turisztikai látványosságaként funkcionál, a Szoborpark. Talán lehetne helyet találni ezeknek is itt, ha meglenne a szándék. Na meg a pénz hozzá.

Emlékszel ezekre?

Járdán parkolni

Címkék: rendőrség parkoló

2009.04.10. 11:55

A kerületben is - mint az egész városban - egyre több az autó, viszont nem növekszik ezzel arányosan a parkolóhelyek száma. Az építkezések is el-elvesznek parkolóhelyeket, elég csak a metró-gödrök körüli helyzetet megnézni.

A rend derék őrei, no meg a közterületek felügyelői viszont - esküjüknek megfelelően -  szigorúan lecsapnak. A KRESZ világosan leírja, hol lehet szabad és hol tilos parkolni. Nincs elnézve semmi, nem lehet őket korrumpálni, a Törvényt képviselik, ennek megfelelően járnak el mindig - egy ideális világban. De mivel ez nem az, hanem Abszurdisztánnak csúfolt kishazánk, így a rendőrök a saját környékükön (értsd: a rendőrkapitányság környékén) a civil autóikkal simán felállnak a járdára. Minden nap.

Persze, nem tudhatom bizonyosan, hogy valóban a rendőrök autói vannak ott, de erre utal egy levélváltás (ami túl hosszú ahhoz, hogy betegyem) egy lelkesen aktív szomszédunk és a kapitányság között. Az viszont tény, hogy a KRESZ ezt írja a megállásról:

 

40. § (8) A járdán - részben vagy teljes terjedelemben - csak akkor szabad megállni, ha
a) azt jelzőtábla vagy útburkolati jel megengedi,
b) a jármű a járda szélességének legfeljebb a felét foglalja el,
c) a járdán a gyalogosok közlekedésére legalább 1,5 méter szabadon marad, és
d) a jármű tengelyterhelése az 1000 kg-ot nem haladja meg.

  

Ehhez képest mit látunk a képeken? Másfél méter helyett sok helyen egy ember sem fér el!

 


Tisztában vagyok azzal is, hogy ha végisétálunk a kerületen, egy egész blogot meg lehet tölteni a szabálytalanul parkoló autókkal, és hogy ez mégiscsak kiragadott példa, de két jó okom is van ezekre a képekre:

  • Az egész történetet kaptam, fotókkal, levélváltással egyetemben, benne egy ígérettel, hogy kivizsgálják ezeket - mint látni a képeken, lassan két hete készültek.
  • Mégiscsak a rendőrségről van szó, akiket a szabályok betartatásával bízott meg a társadalom. Ráadásul nekik kellene jó példát mutatni, betartva a törvényt.

Csoda, ha nem bízunk ezek után a zsarukban?

Futó reloaded

Címkék: díszburkolat

2009.04.10. 10:34

Bár arról írhatnék, hogy az utcácskát felújították, és a csillapított forgalom mellett a sétálók vették birtokba, hiszen itt a tavasz, napról napra zöldebb minden - végre! 

De így sem panaszkodhatok, hiszen az előző írásom óta történt előrelépés. Ha nem is sok, ha nem is kezdődött a felújítása még el - amire információim szerint nem kell sokat várni már, most tavasszal elkezdik - de a további romlásnak próbálnak gátat vetni.

Igen egyszerű dologgal: kiraktak egy 3,5 tonnás tiltó táblát. Na meg egy "Úthibák" feliratot is, ha nem venné észre valaki, hogy a szépen felújított rész igen hamar tönkrement.

Azért az jó érzés, ha felhívjuk valamire a figyelmet, és belátható időn belül történik valami.

Ezen a képen nem látszik, de a macskakő között, középen, egy zöldelő fűcsík húzódik, kontrasztot adva a vörös járdához. A természet betette a lábát. :)

Archívum

Címkék: utca szemét díszburkolat

2009.04.09. 19:02

Így hívják az Ötpacsirta és Reviczky utcák sarkán lévő pincét. Legalábbis tavaly még ez volt a neve, idén már Fecske névtáblát láttam kint - Gnutella sem részletezte. Egyebet viszont igen.

Szia!

Ide járok könyvtárba, elég gyakran kell most, a vizsgák közeledtével, és bár a feltört járdáról írtatok már (mégsem történik semmi), azért ezt is érdemes lenne ország-világ elé tárni. Arról van szó, hogy a sarkon lévő étterem/kávézó nem bérel kukát, egész egyszerűen kirakja zsákokban a szemetet. Ebben a környezetben ez felháborító, mégiscsak a kultúra egyik fellegvára a könyvtár, itt a Nemzeti Múzeum, a Magyar Rádió, patinás épületek, szép környezet, és akkor itt egy halom zsák, kirakva az utcasarokra, mint valami faluban.

Nem tudom, kinek kellene szólni, hogy ez ne ismétlődhessen meg, nem ez az első eset, hogy ez a látvány fogad. 

Üdv: Gnutella

Nos, így kapásból talán az ÁNTSZ, illetve a közterületet felügyelők találhatják érdekesnek a helyzetet, de ők nem szívesen járnak arra, ahol munka van.

Itt a nyilvánosság elé tárjuk. Ha találkozol ilyen, vagy hasonló érdekességgel, ne légy rest, pár szóban írd le, és küld el ide, hátha változik valami.

Kevesen tudják, hogy április 8. a cigányság legfontosabb nemzeti ünnepe, a Roma Kultúra Világnapja. Ezen a napon a romák világszerte vándorlásaikra emlékeznek, melynek során egy közeli folyóhoz zarándokolnak, ahol énekszó és zene mellett virágokat és úszó
mécseseket bocsátanak a vízre.

Eme különleges ünnep szellemében érkezik pénteken a Corvintetőre hazánk legelragadóbb cigányzenekara, a Parno Graszt, hogy jó szokásához híven igazi, hamisítatlan kispaszabi mulatozást tartson tánccal, szájbőgővel, sztereókannával.

Itt egy kis kedvcsináló, valami ilyesmire lehet számítani:

 

Hogy az ünneplés valóban közös élmény legyen, az első 100 vendég a bejáratnál virágszirmot és mécsest kap. A zenekar 21.30-kor a közönséggel kört alkotva elénekli a cigányság himnuszát, majd mécseseket és virágszirmokat bocsát vízre - mindezt a Corvintető teraszán!


TEHÁT
Parno Graszt koncert pénteken (04.10) a Corvintetőn 21.00-től.

A koncertre a belépés 800 Ft.

Újabb hír jelent meg a Corvin mozi épületének magasításáról - így már nem is annyira tűnik eleve elvetélt ötletnek. Bár láttunk már karón varjút, tervtől eltérő építkezést, reméljük, itt nem lesz ilyen.

A kommunikáció hiánya okozza legtöbbször a gondokat, ezen kellene mielőbb változtatni a hivatalnak.

 

A Corvin mozi mögött lassan átadják a Corvin sétány első házait. S mivel maga a sétány egyenesen nekivezet a mozi hátuljának, a jó öreg Corvin nem fordíthat hátat végfalával az új városrésznek: így aztán bejáratot, s előteret terveztek hozzá erről is.

A tervek körül azonban adódhatott némi félreértés, mert a mozit környező bérházak lakóinak kétszintes ráépítésről volt tudomásuk, s ez ellen írtak tiltakozó levelet az önkormányzatnak. Két szintről nincs szó, de annyi igaz, hogy a mozi hátsó traktusán valóban lesz ráépítés, az épület többi részén pedig tetőtér-beépítést terveznek. A Corvin jelenlegi legmagasabb pontja 14,02 méter, ami a tervezett ráépítéssel 17,25 méterre nőne, de csak azon a hátsó részen, amelyet 1996-ban, a legutóbbi felújításkor toldottak a mozi történeti épületéhez. (E '96-ban elkészült hátsó toldás helyén egyébként korábban benzinkút működött.) Most ehhez az új traktushoz a fölfelé bővítésen kívül hozzátoldanának egy üveg előteret is.

Mind a '96-os, mind a most tervezett átépítés tervezője Töreky Dezső, aki lapunknak elmondta, hogy az átalakítás nem érintene meglévő mozitermet. A bejáratokat egyszerűen a hátsó termekhez vezető folyosók végén nyitnák, ehhez csak a falat kell átvágni. Az üveg előtér pedig a most ideiglenes parkolónak használt kis, hátsó teresedésből venne el.

Fönt, a hátsó traktus tetején az egyszintes ráépítéssel egy többfunkciós rendezvényterem jönne létre konferenciák, fogadások céljára, s az egész hátsó épületrészt modern vonalú, mandulaalakra emlékeztető tetővel fednék le. A magasítás oldala üvegből készülne, így rálátás nyílna onnan a Corvin sétányra is.

Az 1922-ben épült, nem műemlék (!) mozi körút felőli, eredeti épületrészein a tervek szerint marad a nyeregtető, s marad az eddigi gerincmagasság. Csupán a tetőtér épülne be üzlethelyiségekkel, olyan üzletek számára, amelyeknek közük van a kultúrához. Port Ferenc, a Budapest Film Zrt. igazgatója szerint a tervekre befektetőt keresnek, nekik ugyanis nincs pénzük a megvalósításra.

A jelenleg kért elvi építési engedély a műszaki megvalósíthatóság tisztázására irányul, tudtuk meg a VIII. kerület építési osztályán. Az elvi építési engedély az építés körülményeinek előzetes tisztázására szolgál, és megadása esetén egy évig köti az építésügyi hatóságot. 

Forrás

 

Takarítógépek

Címkék: tisztaság köztér

2009.04.07. 10:24

No lám, itt a tavasz, előbújnak a...takarítógépek! Merthogy van a kerületnek, néha látja is valaki őket, időnként dolgozni is, csak a munka nyomát nem nagyon.

Az alábbi képeket Tomix küldte egy rövid levél kíséretében, ha ilyet vagy hasonlót láttok, küldjétek bátran!

Sziasztok!

Egy olyan élményben volt részem, hogy kénytelen vagyok megosztani veletek: egy működő takarítógépet láttam a Blahán hétfő délelőtt, úgy 11 magasságában. Pörgött, cikázott a járókelők között, óriási port kavarva. Vajon honnan került elő? Szerencsére le tudtam fotózni, így elhiszitek nekem.

:)

Üdv: Tomix


Blaha és a biztonság

Címkék: no comment

2009.04.07. 08:10

Sajtótájékoztató

Címkék: civil cigány

2009.04.06. 15:41

Ma rendkívüli nap volt: itt járt a kerületben a főpolgármester, a helyettese, a kancellária miniszter, a testőrei, a fővárosi cigány politikusok és nagyszerű sajtótájékoztatót tartottak. A téma több mint érdekes: Fővárosi Roma Kulturális Központ lesz, országos ható a Szentkirályi utca 7. szám alatt - ami két éve üresen áll, előtte pedig a dekoratőr iskola volt benne - viszont erről nem kérdezték meg a roma civil szervezeteket, sem a kerületet. Tudni kell, hogy a kerületben már lassan fél éve zajlik egy tervezési folyamat a Tavaszmező utca 6., Roma Parlamentnek is helyt adó épület egy ilyen célú átalakításáról.

 

 


A fővárosi roma képviselők bábként bólogattak, jó lesz ez, bizony. A tervekhez 900 milliót megszavazott a kormány, a működéshez pedig a főváros, a MEH és a OKM fejenként 100 milliót szán, évente. Ha minden rendben megy, akkor idén átalakítják, rohamléptekben, jövő év elején  megnyitják, és mindenkinek jó lesz. 

Vagy nem. A kerület nem örül neki, mégiscsak Palotanegyedről van szó; a roma civil szervezetek sem örülnek neki, nem túl jó az épület elhelyezkedése, beosztása. Kb. 30 terem van benne, ha megnézzük az átalakításra szánt 900 milliót, durván azt mondhatjuk, hogy 30 millió megy el egy terem felújítására. Jó, persze, tudom, ott vannak a köztes terek, folyosók, lépcsők, akadálymentesítés - de akkor is!

Nem érhető ebben az ügyben több kérdés sem. A kiosztott sajtóközleményben szerepel, hogy a Napház is oda költözik, ami jelenleg a Nagyfuvaros-Népszínház sarkán bezárva áll, felújítás miatt. Egy kultközpont megfelelő parkoló nélkül félkarú óriás. Nem terveznek funkcióváltást, hiszen ahhoz kellene a kerület beleegyezése, de egy iskolába akarnak állandó színház és koncerttermet. Mivan? 

A megjelenő hírre már szaporodnak az ellenzők - nem csak az érintettek - mert az egy milliárd forint nagyon sok. Kezdődik a választási kampány? Kirakat-intézményt hoznak létre, és mossák (vagy tartják) kezeiket?

A kerületi hivatal részéről nem volt ott senki, nem is értem. Egy ekkora horderejű ügyben az a minimum, hogy megszólalnak - főleg úgy, hogy sok képviselőnk a fővárosi önkormányzatban is dolgozik.

Az is kérdés, mit szólnak majd ehhez a környéken lakók?

Nem egy lefutott meccs ez, úgy tűnik, visszatérünk még rá.