Sajtótájékoztató

Címkék: civil cigány

2009.04.06. 15:41

Ma rendkívüli nap volt: itt járt a kerületben a főpolgármester, a helyettese, a kancellária miniszter, a testőrei, a fővárosi cigány politikusok és nagyszerű sajtótájékoztatót tartottak. A téma több mint érdekes: Fővárosi Roma Kulturális Központ lesz, országos ható a Szentkirályi utca 7. szám alatt - ami két éve üresen áll, előtte pedig a dekoratőr iskola volt benne - viszont erről nem kérdezték meg a roma civil szervezeteket, sem a kerületet. Tudni kell, hogy a kerületben már lassan fél éve zajlik egy tervezési folyamat a Tavaszmező utca 6., Roma Parlamentnek is helyt adó épület egy ilyen célú átalakításáról.

 

 


A fővárosi roma képviselők bábként bólogattak, jó lesz ez, bizony. A tervekhez 900 milliót megszavazott a kormány, a működéshez pedig a főváros, a MEH és a OKM fejenként 100 milliót szán, évente. Ha minden rendben megy, akkor idén átalakítják, rohamléptekben, jövő év elején  megnyitják, és mindenkinek jó lesz. 

Vagy nem. A kerület nem örül neki, mégiscsak Palotanegyedről van szó; a roma civil szervezetek sem örülnek neki, nem túl jó az épület elhelyezkedése, beosztása. Kb. 30 terem van benne, ha megnézzük az átalakításra szánt 900 milliót, durván azt mondhatjuk, hogy 30 millió megy el egy terem felújítására. Jó, persze, tudom, ott vannak a köztes terek, folyosók, lépcsők, akadálymentesítés - de akkor is!

Nem érhető ebben az ügyben több kérdés sem. A kiosztott sajtóközleményben szerepel, hogy a Napház is oda költözik, ami jelenleg a Nagyfuvaros-Népszínház sarkán bezárva áll, felújítás miatt. Egy kultközpont megfelelő parkoló nélkül félkarú óriás. Nem terveznek funkcióváltást, hiszen ahhoz kellene a kerület beleegyezése, de egy iskolába akarnak állandó színház és koncerttermet. Mivan? 

A megjelenő hírre már szaporodnak az ellenzők - nem csak az érintettek - mert az egy milliárd forint nagyon sok. Kezdődik a választási kampány? Kirakat-intézményt hoznak létre, és mossák (vagy tartják) kezeiket?

A kerületi hivatal részéről nem volt ott senki, nem is értem. Egy ekkora horderejű ügyben az a minimum, hogy megszólalnak - főleg úgy, hogy sok képviselőnk a fővárosi önkormányzatban is dolgozik.

Az is kérdés, mit szólnak majd ehhez a környéken lakók?

Nem egy lefutott meccs ez, úgy tűnik, visszatérünk még rá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr151049751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

@Percipán: hangot kell rá adni, mást nem tudok javasolni...
A helyzet az, hogy a kamerás emberek elfoglaltak minden helyet, és én egy fotógép videó funkcióját használtam, ráadásul a fotósok is lökdöstek végig, mert annyi képet kell csinálni...
Majd legközelebb már jobban készülök, ígérem!
;)
Mint környéken lakó, nem örülök. De ez nem befolyásol sokmindent, max a kedvem.
kozpontibizottsag.blog.hu/2009/04/07/a_tervezett_roma_oktatasi_kozpontrol_ii

Részlet a Roma Integrációs Tanács 2008. október 28-i ülésén készült emlékeztetőből