A pályázat célja
A lakóközösségek szűkebb környezetének minőségi javítása, szépítése, rendezettebbé tétele, a közösségi élet kialakításának, fenntartásának támogatása, a lakóépületek és a lakók biztonságát szolgáló fejlesztések támogatása, és ezeken keresztül a közösségi kezdeményezések ösztönzése.

A pályázat tárgya
A lakóközösségek támogatása a "Pályázati díj és kategóriák" alcím alatt megnevezett kategóriákban.

A pályázók köre
A pályázaton minden olyan társasház és lakásszövetkezet részt vehet, amely a pályázat benyújtásának időpontjában rendelkezik Allianz vagy Hungária lakóközösség-biztosítással, valamint nincs biztosítási díjhátraléka.
Ezen belül az Allianz Bank különdíjra az a lakóközösség pályázhat, amely rendelkezik Allianz Társasházi Számlával, és a számláról legalább két csoportos beszedési megbízást (biztosítási díjat vagy más számlát) fizet.

Pályázati díj és kategóriák
A pályázati díj formája: vissza nem térítendő támogatás.
Pályázatot a pályázati céloknak megfelelő feladatokra az alábbi kategóriákban lehet benyújtani:

Zöld program
Közösségi használatú zöldterület kialakítása, felújítása; parkosítás, kertépítés, kertrendezés; belső udvar rendezése; folyosók/lépcsőházak/közös területek és helyiségek zöldesítése; virágládák kihelyezése; dísznövények, virágok ültetése; zöldtető felújítása; kerti berendezések felújítása, létesítése.
Játszó program
Gyermekek környezetének, életterének minőségi javítása; felnőtt szabadidős területek és gyermek játszóhelyek kialakítása, felújítása, EU-szabvány szerinti átalakítása; játszóhelyiség kialakítása, berendezése.
Közös program
A lakóközösség minden tagja által igénybe vehető, közös helyiség (klubszoba, edzőterem), közös használatú szabadtéri terület (kerti sütő-főző hely, pihenőhely stb.), biciklitároló kialakítása, felújítása, berendezése.
Gondoskodó program
- A lakóközösség biztonságát és védelmét szolgáló fejlesztések támogatása: lépcsőház, lépcsők baleset-mentesítése, lakóépület akadály-mentesítése; védelmet, biztonságot szolgáló berendezések kiépítése, felszerelése, korszerűsítése.
- Környezetvédelemmel, energiafelhasználás csökkentésével kapcsolatos beruházások támogatása: szelektív hulladéktároló kialakítása (ha van szelektív hulladékbegyűjtési lehetőség); világítótestek, világítási rendszerek korszerűsítése, mozgásérzékelők kiépítése; fűtési és melegvíz-rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos megoldások alkalmazása.

Díjazás: kategóriánként maximum 3 000 000 Ft

Allianz Bank különdíj
A Társ a házban 2009 pályázat különdíja, amely a díjazott pályamunka megvalósításának támogatását jelenti, maximum 1 000 000 Ft összegig.

A részvétel feltételei
- A benyújtott pályázat kizárólag olyan épületre, közös tulajdonú épületrészekre, építményekre, illetve a hozzájuk tartozó földrészletre, valamint nem lakás céljára szolgáló helyiségekre vonatkozhat, amelyre kiterjed a Hungária vagy az Allianz lakóközösség-biztosítási szerződés.
- A pályázat benyújtásáról és annak tartalmáról készüljön 2009-re vonatkozó érvényes egyetértő közgyűlési határozat.
- A pályázatot benyújthatja a lakóközösség megbízottja vagy képviselője.
- A pályázat benyújtásához pénzügyi önrész nem feltétel, a terv teljes egészében finanszírozható a pályázati díjból.

Csatolandó dokumentumok
Az érvényes pályázatnak kötelezően tartalmaznia kell:
- a hiánytalanul kitöltött pályázati adatlapot (az adatok és a nyilatkozatok aláírásával),
- a pályázat keretében megvalósítandó munka leírását maximum 2 gépelt oldalon,
- méretarányos tervrajzot vagy látványtervet
(Nem szükséges műszaki dokumentáció, de méretarányosan és egyértelműen tükrözze a terv lényegét, továbbá
Játszó program esetében meg kell adni a terület méreteit, a játékeszközök típusát, méreteit, valamint az ütéscsillapító felület méreteit és anyagát is.
Közös program esetében a ki- vagy átalakítandó helyiség méreteit, a helyiség jellegétől függően a szellőztetési és fűtési megoldásokat.)
- minimum 3 db színes fotót a jelenlegi állapotról, amely a megvalósítás konkrét helyszínét mutatja, és annak a lakóépület(ek)hez viszonyított elhelyezkedéséről is képet ad,
- a megvalósítás időbeli ütemtervét (heti bontásban, maximum 1 oldalon),
- a részletes költségvetést (maximum 1 oldal) az időzítés és a felmerülő költségek szerinti részletezésben, valamint az esetleges pályázati forráson kívüli költségeket,
- a pályázat benyújtásáról és tartalmáról szóló, 2009-re vonatkozó érvényes egyetértő közgyűlési határozatot,
- a pályázó kötelezettségvállalását, hogy nyertesként az Allianz Hungária Biztosító Zrt.-vel, a különdíj odaítélése esetén az Allianz Bank Zrt.-vel legkésőbb 2009. július 1-jéig szerződést köt, amelyben vállalja, hogy a pályázatában foglalt tervet megvalósítja,az általa meghatározott ütemezésben, valamint hozzájárul ahhoz, hogy a kiíró az eredeti állapotot és a munkafolyamatokat ellenőrizze.

Pályázat benyújtása
A pályázatot egy példányban, kizárólag postai úton a megadott határidőig folyamatosan lehet benyújtani.
A pályázatok postára adási határideje: 2009. április 30.
Cím: "Társ a házban 2009" pályázat, Allianz Hungária Zrt., 1373 Budapest, Pf. 610
A késve vagy hiányosan leadott pályázat, valamint nem a pályázati célnak megfelelő pályázat kizárja magát.

Értékelés
Az értékelést szakmai zsűri végzi.
A pályázat elbírálásának szempontjai:
- a pályázat megvalósítása mennyire szolgálja a közösségi érdekeket;
- a pályázat mennyire szolgálja a lakóközösség szűkebb környezetének minőségi javítását, szépítését, rendezettebbé tételét, biztonságát, és mennyire támogatja a közösségi életet és kezdeményezéseket;
- technikai, pénzügyi megvalósíthatóság, ötletesség;
- a lakók által vállalt közös munka mennyisége a tervezésben, illetve a kivitelezésben.

Az értékelés határideje: 2009. június 12

A pályázat eredményéről a résztvevőket 2009. június 16-ig írásban értesítjük. Az eredmény megtekinthető lesz a http://www.allianz.hu weboldalon, valamint érdeklődni lehet fiókjainkban, illetve telefonon a 06-40-421-421-es számon.

Egyéb
- A pályázat nyílt, egyfordulós.
- Több lakóközösség együtt is pályázhat.
- Egy lakóközösség több kategóriában is pályázhat, illetőleg egy kategóriában különböző célokra több pályázatot is benyújthat, azonban egy pályázati adatlapon csak egy kategória jelölhető meg.
- Minden egyes pályázat esetében külön adatlapot kell kitölteni, és minden egyes pályázathoz mellékelni kell a csatolandó dokumentumokat is (felsorolást lásd az adatlapon).
- Amennyiben a pályázó az Allianz Bank különdíjért is indulni kíván, úgy a pályázati adatlapon egyértelműen jelölnie kell erre irányuló részvételi szándékát. Ez esetben meg kell adnia Allianz Társasházi Számlája számát, és rendelkeznie kell a számlára vonatkozóan két darab csoportos beszedési megbízással.
- A játszótérre, játszóeszközök telepítésére, felújítására vonatkozó pályázati terveknek meg kell felelniük a játszóterek biztonságosságára vonatkozó jogszabályoknak.
- A pályázati anyagokat a kiíró bizalmasan kezeli, más jogi vagy egyéb felelősséget a pályázattal, illetve pályázóval szemben nem visel.
- A kiíró pályázatot nem őriz meg és nem küld vissza.
- A pályázó hozzájárul, hogy a feldolgozásban és értékelésben résztvevő és közreműködő megbízottak és szakértők a pályázati anyagokat megtekintsék és megismerjék.
- A kiíró fenntartja a jogot, hogy a pályázatot érvénytelennek nyilvánítsa, valamint arra is, hogy kategóriánként több nyertest hirdessen a kategóriadíj megosztásával.
- A kiíró jogosult arra, hogy a pályázatok értékelése előtt az eredeti helyszínt megtekintse.
- A pályázó tudomásul veszi, hogy ha pályázata megvalósításához hatósági engedély(ek) szükséges(ek), az(ok) beszerzése a pályázó feladata.
- A pályázó hozzájárul ahhoz, hogy ha pályázatát a zsűri nyertesként értékeli, nevét, címét, pályázatának tartalmát a kiíró - az általa megbízott kommunikációs ügynökség közreműködésével - nyilvánosságra hozza, valamint hogy a nyertes pályázatot, annak megvalósításáról, illetve a megvalósítás szakaszairól készült dokumentációt a nyilvánosságnak bemutassa.
- A pályázó hozzájárul, hogy ha pályázatát a zsűri valamely kategória nyerteseként értékeli, a kiíró vagy megbízottja, a munkálatok menetét előre egyeztetett időpontokban a helyszínen ellenőrizze.
- A kiíró a pályázati kategóriák nyertesével/nyerteseivel szerződést köt, amelyben a felek meghatározzák a pályázati terv megvalósításával kapcsolatos részleteket.
- Ha a kiíró a pályázat nyertesével/nyerteseivel a szerződés feltételeiben nem tud megállapodni, és 2009. július elsejéig a szerződés nem jön létre, úgy a kiíró jogosult új nyertest hirdetni, és vele szerződést kötni.
- A kiíró a nyertes pályázók számára a szerződésben foglaltak szerint, a pályázati terv megvalósításának ütemében, az egyes ütemek befejezését és ellenőrzését követően, a pályázó nevére kiállított és a kiíróhoz beérkezett számlák alapján utalja át a pályázati díj részleteit.
- A különdíj odaítélése esetén
- a pályázó az Allianz Bankkal köt szerződést, amelyben a felek meghatározzák a pályázati terv megvalósításával kapcsolatos részleteket,
- a pályázó hozzájárul ahhoz, hogy a bank vagy megbízottja a munkálatok menetét előre egyeztetett időpontokban a helyszínen ellenőrizze,
- a pályázó hozzájárul ahhoz, hogy nevét, címét, pályázatának tartalmát a bank - az általa megbízott kommunikációs ügynökség közreműködésével - nyilvánosságra hozza, valamint hogy a nyertes pályázatot, annak megvalósításáról, illetve a megvalósítás szakaszairól készült dokumentációt a nyilvánosságnak bemutassa,
- ha a bank a különdíj nyertesével a szerződés feltételeiben nem tud megállapodni, és a szerződés nem jön létre, úgy a bank jogosult új nyertest hirdetni a külön díjra vonatkozóan, és vele szerződést kötni,
- a bank a szerződésben foglaltak szerint, a pályázati terv megvalósításának ütemében, az egyes ütemek befejezését követően, a beérkezett számlák alapján utalja át a pályázati díj részleteit.
- A pályázat jogi természetét tekintve a pályázaton résztvevők felé intézett felhívás a pályázati munkatervek benyújtására. Ezért a nyertes pályázatra adott elfogadó nyilatkozatként kizárólag a kiíró, illetve a különdíj esetében a bank részéről kezdeményezett szerződésben tett nyilatkozat tekinthető.

A pályázattal kapcsolatos további felvilágosítás az Allianz Hungária Biztosító Zrt. fiókjaiban és a 06-40-421-421-es számon hívható telefonos ügyfélszolgálatán érhető el. A pályázattal kapcsolatos dokumentumok letölthetők a http://www.allianz.hu honlapról is.

Palotanegyedi esték (fórum III.)

Címkék: fórum esték

2009.03.26. 12:38

Sajnálatos módon nem tudtam részt venni a tegnap esti fórumon, de szerencsére kaptam egy beszámolót, a lényegi pontokat felsorolva, kis személyes véleménnyel fűszerezve:

Csináljanak már valamit a Baross u. 40-nel, kötelezzék lezárásra a tulajt, hogy ne gyújtsák fel a hajléktalanok, ihajcsuhaj!
Nincs ráhatásunk, magántulajdon és műemlék. KÖH intézkedhet. De azért utánajárunk.

Rohad a Lőrinc pap téren az egyik ház. Csúnya a látvány.
A Zichy Hotel befektetője annak a földszintjén fogja kialakítani a hotel éttermét. Cserébe felújítja a házat még idén. Nagyon szép lesz.

A társasházak megvehetik-e a házukban levő üresen álló önkormányzati tulajdonú helyiségeket?
Persze, adjanak vételi ajánlatot. [Hehe.]

Mi a terv a Gutenberg téri volt könyvtárhelyiséggel? 
Fővárosi tulajdon. Mivel a főváros egy rakás pénzzel tartozik a kerületnek a Corvin Sétány miatt, ezt most a kerület ingatlan formájában próbálja behajtani. Ez lenne az egyik jelölt. Alföldiék jövő héten mennek a következő egyeztetésre a fővároshoz. Ha megszereztük, elgondolkodunk a hasznosításán, mert nagyon jó adottságú ingatlan.

Mit terveznek a Rökk Sz. u. 4. alatti házzal (kétszintes, régi)?
Eladtuk, vállalkozó kiürítette a házat, le fogják bontani, helyére másik épül.

Az Urániánál megforduló 233-as busz odapöfög a lakók alá, akadályozza a forgalmat, mert az autók nem engedik megfordulni.
Két éve levelezünk a BKV-val ezzel kapcsolatban. Javasoltuk, hogy rakják át a végállomást a Blahára, de nem kaptunk érdemi választ.

A Gutenberg téren ne legyen már a játszótér mellett a szelektív gyűjtő, nem higiénikus. Miért nincs házankénti szelektív gyűjtés, mint a 7kerben?
A Gutenberg téri gyűjtőt már próbáltuk áthelyezni, de óriási felháborodás volt a lakók részéről. Mondjanak egy olyan helyet, ami mindenkinek megfelel.
Van ilyen, hogy házankénti szelektív gyűjtés? Ez nekünk új. [Bazz.]

Az uniós pályázatban terveztek egy diákközpontot (vagy mit) a Bródy u. 15. alá annak felújításával. Ezzel most mi van?
Továbbra is tervezzük, de nem biztos, hogy ott, mert 1,6 milliárd helyett csak 900 millát kaptunk a zúniótól. Vizsgáljuk a helyszíneket.

Amit még önkormányzaték elmondtak:
- A Szentkirályi u. 32. alatt létesül egy rendőrségi körzeti megbízotti iroda, óriási közbiztonság lészen.
- A Szabó Ervin téren 12 esetben szabtak ki helyszíni bírságot és 3 esetben kerékbilincset (bár azt lehet, hogy nem szabják). De attól még odaállnak.
- Ha egy társasház előtt a kávézó stb. kitelepül az utcára, akkor a közterületfoglalási díj 20%-a a társasházat illeti.
- Lesz társasház-felújítási pályázat ápr. 1-i kiírással (életveszély-elhárítás) + az uniós pályázat részeként lesz homlokzatfelújítás, díszvilágítás és belsőudvar-felújítás, ezeket még nem tudni, mikor írják ki.

 

Gazdaságos Vénusz

Címkék: ár csarnok

2009.03.25. 20:52

Ismeritek a Spar reklámjait, ugye? Az a hülye, beszélő pénztárca, ami ott van minden boltjukban, és amióta a Plus is az övék, ott is. Gazdaságos, ha ott vásárolsz, főleg a saját termékeket tartják alacsony áron.

De nem csak így tudunk spórolni, hiszen ha nagyobb kiszerelésben vásároljuk meg a terméket, akkor azt aránylag olcsóbban megkapjuk, és ez mindenkinek jó: a vásárlónak azért, mert ritkábban kell venni, hiszen a több tovább tart, a boltnak azért, mert van többet vesznek tőle, a környezetnek azért, mert kevesebb csomagolóanyag kerül a hulladékok közé.

Ezekkel mindenki tisztában van, nincs benne semmi ördöngösség vagy titok, még a JociPlázában is így kínálják: szok occó!

Ehhez képest a Csarnokban lévő Plusban tegnap ez a kép fogadott, amikor olajat akartam vásárolni; kattintásra megnő!

A Vénusz étolaj egy literes kiszerelésben 399 Huf, két literesben literenként 464,5 Huf.

Vajon miért?

Fórumok

Címkék: felhívás

2009.03.25. 11:29

 Ma délután/este ismét lakossági egyeztetések lesznek a kerületben. Menjetek el, szóljatok bele a saját környezetetek alakításába!

MEGHÍVÓ

Szeretettel meghívjuk a Mátyás téri park fenntartásával, üzemeltetésével és az aktuális tavaszi munkákkal kapcsolatos - beszélgetésre, a Kesztyűgyár Közösségi Házba (Bp., VIII. Mátyás tér 15.)


Időpont: 2009. március 25. (szerda) 17.30 óra
Rév8 Zrt.

A palotanegyedi esték következő része is ma történik, íme a meghívó:

Tisztelt palotanegyedbeli polgárok, tulajdonosok, egyesületi tagok!

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Palotanegyed Városrészi Önkormányzat tisztelettel meghívja Önöket a vitafórum-sorozat harmadik alkalmára, amelyen újra a Palotanegyeddel kapcsolatos fontos kérdések megvitatására nyílik mód!

A rendezvény témája: önkormányzati vagyongazdálkodás és vagyonkezelés a Palotanegyedben (ingatlantulajdon, bérlemények), a Kisfalu Kft és a JVK Kft. tevékenysége,
ideje: 2009. március 25., szerda este 18 óra,
helyszíne: a Zappa Caffe alsó szintje (Mikszáth tér 2.).

Meghívott vendégek, akik válaszolnak a fórumon részt vevők kérdéseire:
· Kovács Ottó ügyvezető, KISFALU Vagyongazdálkodó Kft.,
· Dr. Morvai Ottó ügyvezető, Józsefvárosi Vagyonkezelő Kft.,
· a Józsefvárosi Önkormányzat Vagyongazdálkodási Irodájának vezetője/képviselője.


A fórum állandó résztvevői: Alföldi György DLA, a Rév8 Zrt. vezérigazgatója és dr. Kocsis Máté, a Palotanegyed Városrészi Önkormányzat elnöke.

A beszélgetés moderátora: Szűcs Péter, a Civilek a Palotanegyedért Egyesület elnöke.

 

Heti beton

Címkék: vélemény rádió séta józsefváros

2009.03.23. 12:09

A Tilos rádión minden pénteken reggel hét és nyolc között a fővárossal foglalkozó bloggerek tartanak fejtágító műsort, HetiBeton címmel. Ennek volt vendége a kerületben méltán tisztelt és a városrész jó hírét emelő Beyond Budapest kéttagú csapata: Domján Manó és Baglyas Gyuri.

Aki nem tudná, ők azok, akik sétákat szerveznek a kerületben, bemutatva annak színes-szagos részeit - és ezzel a kezdeményezéssel elnyerték a 2008-as év Legígéretesebb Fiatal Vállalkozása címet. Innen is gratulálunk Nekik és osztozunk az örömükben!

Én személy szerint még nem vettem részt a sétájukon, sajnos, hiszen bármennyit is tud valaki a saját lakhelyéről, környezetéről, azért mindent nem vesz észre, jó az, ha felhívják az ember figyelmét a kincsekre. Ha nem is mostanában, de tervezem a részvételt és erre csak bíztatni tudok mindenkit!

Elmondásuk szerint az elmúlt két év alatt, sétáik során azt tapasztalják, hogy az itt lakó emberek egyre nagyobb része ébred rá, milyen fontos a felelős magatartás a saját környezete iránt. Civil szervezetek alakulnak, tenni, változtatni vágyó csoportok kezdik el javítani az életterüket, amelyeket támogat az önkormányzat is.

Bár a műsor bevallottan provokáló, itt nem sikerült felvezetni azt az előítéletet, amit a nyóckerről tudnak, vagy tudni vélnek az emberek - Gyuriék derekasan helytálltak. Köszönjük nekik! 

Azt is észrevehetjük, hogy a műsorvezetők nem nagyon készültek sem a kerületből (bár egyikük itt él), sem a civil szervezetekből, és kifejezetten bugyuta kérdések hangzanak el a végéhez közeledve....A befejezés nem lehetett volna más, mint hogy Gyuri felvilágosította a hallgatókat és a műsorvezetőket a Tilos jelenlegi stúdióinak helyt adó épületről, udvarról.

A műsor meghallgatható két részletben, első félóra, második félóra. Az első 7 perc zene, ne ijedj meg.

Szeretett Kedvelt Tisztelt Egyetlen polgármesterünk eltűnt a közéletből. Tavaly nyáron szilánkosra törte a bokáját (vesd össze: megüti a bokáját), ami egy élete delén túl lévő embernél tud elhúzódó problémát jelenteni.

Na meg kifogásnak sem rossz.

Rossz nyelvek szerint már össze is pakolta a személyes holmijait irodájából, és nem is kíván visszatérni a politikába a határozatlan időre szóló betegállományából. Rossz nyelvek azt is pedzegetik, hogy így akar kimaradni a felelősségre vonás alól. Mások azt mondják, nem nézi jó szemmel a helyi Fidesz egyre nagyobb térnyerését, nem asszisztál a többségben (60%) lévő jobboldal ténykedéséhez.

Olyan hírek is szárnyra kaptak, hogy a "puccsot" saját párttársai szervezték meg egy kis Fidesz és MSZP segítséggel (a "nagykoalíció", ugye?), a tavalyi levelére válaszul.

Az önkormányzat azonban nem marad vezető nélkül, a helyetesítését Takács Gábor (SZDSZ) alpolgármester látja el, aki minden létező fórumon cáfolja a híreket. Érdekes, ezek a híradások nem kérdezik meg a mi Bélánkat - nekem pedig nincs meg a száma....

Ha tudsz bármit erről, ne fogd vissza magad!