Traffipax

Címkék: rendőrség út lámpa bírság

2009.03.20. 12:16

 Egy levelet kaptam, benne ijesztő felsorolással:

Automata traffipaxokat szereltek az alábbiakban felsorolt helyeken lévő közlekedési jelzőlámpákba Budapest területén.

Az alábbi lista hiteles, a felszerelő cégtől jött:

- a Róbert Károly krt-on a Róbert Károly krt. és a Reitter Ferenc utca sarok után következő első lámpasor

-  Ferenc krt. - Üllői út sarok

-  Rákóczi tér, József krt. (Nyugati felé)

-  Attila utca - Alagút sarok

-  Hegyalja út - Jagelló út sarok

-  Fehérvári úti piacnál

-  Budafoki út

-  Mártírok útja - Bimbó utca sarok

-  Moszkva tér

-  Kőbányai út (Egészségháznál)

-  Kőbányai út - Könyves Kálmán krt.

-  Szentendrei út felüljáró minden lámpasor a csillaghegyi elágazásig

-  Flórián tértől a Tímár utca irányában három lámpasor

-  Lónyai utca - Petőfi híd felhajtónál

Az automata traffipax lényege, hogy piros lámpánál lefotózza a tilos jelzésen áthaladó járművet, zöld jelzésnél pedig a kereszteződésen (mért szakaszon) az áthaladási sebességet.

A sebességmérő műszer három fotót készít és rögzít a kereszteződésben.

Ebből a sorból természetesen engem a Rákóczi téri érdekel, egyrészt azért, mert itt lakom, másrészt azért, mert a metró építése miatt 30-as tábla van mindenhol a környéken. Ennek ellenére éjszaka, amikor kikapcsolják a lámpákat, életveszély átkelni az úton a száguldozó kocsik és taxik között -  a versenyező motorokról nem is beszélve.

Jó lenne tudni azt is, hogy vajon a veszprémi mintát vették-e át. Azért én mindenesetre kimentem megnézni a lámpákat, történt-e valami változás, hiszen egy plusz szerkezetnek kell ott lenni valahol. Semmilyen gyanús  dolgot nem láttam, de hát egy elrejtett készüléket nem is fedezhetünk fel. Ezen kívül a BRFK sajtóirodájához is küldtem egy mélt, erősítenék vagy cáfolnák meg ezt a hírt - jött is rá válasz pillanatokon egy napon belül:

 

Tisztelt Lesley!
Elektronikus úton érkezett levelére válaszolva a következőkről tájékoztatjuk:
A Budapesti Rendőr-főkapitányság nem üzemeltet fényjelző készülékbe szerelt traffipaxot a főváros területén, illetve nem tervezi annak kiépítését.
Budapest, 2009. március 20.
 
 
Tisztelettel:
BRFK KOMMUNIKÁCIÓS OSZTÁLY

Attól, hogy ők nem tervezik, még lehet, hiszen kiad(hat)ják ezt a munkát bérbe. Keresgélés után bebizonyosodott, hogy ez a lista hoax, jó régi, ami most újraindult, úgy tűnik. Ne üljetek fel neki - de a sebesség határokat, KRESZ szabályokat tartsátok be!

Viszont az Üllői út - körút sarkán már régóta van kamera beszerelve - de ez látszik is, tudjuk is.

Felzárkozott a kerület is az országos trendhez: betiltotta a dohányzást a játszótereken és sporttereken*, valamint azok öt (5) méteres körzetében. Aki a tiltott helyen rágyújt, az szabálysértést követ el, és (max.) 30.000 forintos büntetést kockáztat.

Megéri? Nem nagyon, ennyit senki nem rizikóztat. Értelmes ember meg nem gyújt rá a gyerekek közelében. De a kerítéstől öt méterre tiltani és büntetni: felesleges! A játszótér mellett általában járda van, arra halad az ember, és igen, előfordul, hogy  dohányzik menet közben. Na most, ha haladok dohányzás közben, a nyílt ég alatt vagyok, mellettem az autók is füstölnek, és mégis csak engem bírságolnak meg. Miért nem tiltjuk ki az autókat a játszóterek 5-10-15  méteres körzetéből? A kipufogó-gáz nem veszélyezteti a gyerekeket?

Félreértés ne essék, értem én, hogy jót akarnak a jövő generációnak, de ha kicsit is elgondolkoznak ezen, nem csak a dohányosokat pécézik ki, hanem megvizsgálják, milyen ártalmak keletkeznek a gyerekek közelében, és ezeket próbálják megszüntetni, vagy legalább mérsékelni.

A büntetést kiróhatja a rendőr, közterület felügyelő, vagy bárki, akit a képviselőtestület hivatala erre felhatalmaz.

Én dohányzom. Érint ez a rendelet, főleg úgy, hogy már életbe is lépett március 2.-án, de erről nem nagyon van információ. Az lenne a minimum, hogy erről tájékoztató táblákat raknak ki a játszóterekre és sportterekre, hogy tudja a gyanútlan polgár, itt szabálysértést követHET el, ha nem ismeri a szabályt. Dohányosként tudom, hogy ott szabad füstölni, ahol nem tiltják ezt - ha nincs tiltó tábla, akkor szabályszegés nélkül gyújthatok rá.

Amint az adatvédelmi biztos fogalmazta:"a jogszabályok kihirdetése nélkül nincs érvényes jog, a jogszabályok megismerhetősége nélkül nincs jogállam".

Kíváncsian várom az első bírságokat.

 

_____________
*
j) sporttér: sportolásra alkalmas, bárki által használható, burkolt felülettel ellátott
közparkban található közterület.

Forrás: a kerületi rendelet 

(külön öröm és boldogság, hogy a beszólásom kapcsán mégiscsak felkerültek az idei rendeletek is a honlapra)

 Egy angol szemével. A város negyedrehabilitációról csak legekben szoktak beszélni, de hogy látja ezt egy outsider? Főleg, ha fotós az istenadta, a dokumentarista fajtából. A honlapján pár képet meg lehet nézni, ez alapján ígéretesnek tűnik.

Nézzük meg!

Corvin Mozi

Címkék: építkezés hivatal

2009.03.17. 13:16

Tudtátok, hogy két emeletet készülnek ráhúzni a Corvin Mozi épületére? Ha olvassátok a kerületi lapokat, ilyenek derülnek ki az olvasói levelek rovatból. Ide is másolom, mi áll ott.

Tisztelt Szerkesztõség!
Alulírottak, a 1082 Budapest, Corvin köz 6. lakói segítségért fordulunk Önökhöz.
Meglepetésünkre most tudtuk meg, hogy a Corvin filmszínház átépítésére – két szintet akarnak ráépíteni - az Önkormányzat elvi építési engedélyt adott ki. Sem az építési engedély kérelemről, sem annak kiadásáról nem tájékoztatták a szomszédos házak – lakások tulajdonosait, pedig kötelességük lett volna.
Tiltakozunk a mozi épületének átépítése, megmagasítása ellen. Nem fogunk levegőt és napfényt kapni. A WC-k és a zuhanyozók szellőztetése az itt lakóknak elviselhetetlen helyzetet teremtene. A Corvin-projekt építkezése miatt úgyis sok port nyeltünk, a zajról nem is beszélve.
A felvonulási terület jelentősen korlátozná saját lakásaink megközelíthetõségét, nem beszélve arról, hogy szükség esetén hogyan tudnának a mentő- és tűzoltó autók a területre bejönni. Házunkban sok nyugdíjas, beteg ember lakik, akiknek életminőségét nagymértékben rontaná maga az építkezés és a megmagasított moziépület is.

Üdvözlettel: 16 lakó
(a névsor a szerkesztőségben)


A Corvin filmszínház emeletráépítését Józsefváros Kerületi Építési Szabályzata lehetővé teszi. Az átépítés egyedi építési ügy, a főépítész egyedi építési ügyekben nem jár el, csak a terveket véleményezi. Az építési engedélyt az Építésigazgatási Iroda adja ki. Egyedi építési ügyekben azok kérhetik az építési hatóságtól az ügyféllé történő minősítést, akik a hatásterületen élnek, és akiknek jogos érdekét a megvalósuló beruházás sérti.
A Corvin filmszínház telkét közterület veszi körül, az Építésigazgatási Iroda ezért nem értesítette a lakókat, mivel nem telekszomszédok.

Miasnikov Péter
fõépítész

 

Szépen lerázta őket, nem? De komolyan, hogy gondolhatta, hogy ezzel le is zárta ezt a témát? Egy újabb példa arra, hogy a hivatal(nok) magasról tesz a polgárra.

Sorjáznak a kérdések még: a képviselők nem gondolják úgy, hogy meg kellene őrizni ezt a területet olyannak, amilyen volt? Itt zajlottak az '56-os szabadságharc fontos csatái, koszorúzási helyek vannak - az építkezés nem fogja azt akadályozni? 

A kerületi építési szabályozásban vajon miért nem szerepelt az épület eredeti megőrzése?

Úgy tűnik, itt is a helyben lakó polgárok megmozdulására lesz szükség - annyi a pozitív a történetben, hogy az önkormányzat áldásos munkája nyomán a helyi közösségek kialakulnak, megerősödnek. 

Szerencsére.

Ga(rá)zdasági válság

Címkék: vélemény személyes

2009.03.17. 10:38

Ha saját magunkon nem is érezzük feltétlenül (boldogok, akiknek van munkájuk, Ámen), azért a csapból is ez folyik, mennyire rossz a gazdaság visszaesése, csökken a kereslet, megszűnnek a munkahelyek, ádáz küzdelem zajlik a munkaerőpiacon...

A másik fontos hírcsoport a mindennapi bűncselekmény. Minden napra jut egy bankrablás, vagy patika, kisbolt, kaszinó, benzinkút, trafik kifosztása. Az utcai támadások is szaporodnak, veszélyesebb lett a világ - a pénz nagy úr, a pénztelenség még nagyobb!

Azt gondolnám, hogy a társadalomból kilépettek csoportját mindez nem zavarja. A hajléktalanokról beszélek, akik akkor is az utcán éltek, amikor még jól ment az ország szekere, és most is ott vannak, amikor szaporodni készül a számuk. Amit ma olvastam, az cáfolni látszik mindezt.

Kar- és kulcscsonttöréssel vittek kórházba egy székesfehérvári hajléktalant, akit utcán élő társa vert meg, hogy megszerezze összegyűjtött üres üvegeit. A 36 éves tettest rablás gyanújával vették őrizetbe.

Független Hírügynökség

A rossz példa ragadós? Attól, hogy a periférián élnek, ugyanúgy hatással van az életükre a többségi társadalom mintája? Egy zacskó - vagy zsák - üres üveg ilyen értéket képvisel? 

A tett következményeit továbbgondolva mindeketten jól jártak, hiszen mind a fogda, mind a kórház fedett, meleg hely, ahol enni is adnak, tisztálkodási lehetőség is van - csak az egyik helyen korlátozott a szabadság. 

Megérte?

City Center Park

Címkék: civil jog újépítés

2009.03.16. 13:40

 A kerületben sok volt mindig is a beépítetlen, foghíj-telek, amire az építési vállalkozók különböző épületeket - zömében lakóházakat - húztak fel. Így van ez a City Center Park névre keresztelt tömbbel is, ami a Blaha Lujza tértől karnyújtásnyira, a Tolnay Lajos utca 18-20-22 valamint a Fecske utca 17-19-23 szám alatt helyezkedik el.

A múlt pénteken érdekes cikk jelent meg az Indexen, egy friss és ropogós fórumbejegyzés nyomán:a vállalkozó és a kivitelező elszámolási vitájában ismét a lakók húzták a rövidebbet. Nem ez az első akciója a VÉSZ-nek (Vállalkozások Érdekvédelmi Szervezete), és úgy tűnik, nem is az utolsó. Sajnos, az utóbbi időben szaporodnak a ki nem fizetések, szinte mindennapos hír lesz az, hogy azok a kkv-k, akik a munkát ténylegesen elvégzik, hosszútávfutóhoz hasonlatos makacssággal tudnak csak hozzájutni a pénzükhöz. Szerencsés esetben. A jog mellettük áll, ám az igazságszolgáltatás malmai (is) lassan őrölnek.

Megértjük őket, azt hiszem...

A lakók sem tétlenkednek, a fórumon élénk társalgás folyik, szervezik az saját érdekeik megvédését - ha már vétlen harmadik félként a két tűz közé kényszerültek. Megérteni sem tudják, hogy ilyent lehet (ti. elvitték a bejárati kaput a VÉSZ emberei), nem hogy elfogadni! Ma este 7 órától a Csiga Café asztalainál zajlik majd a megbeszélés. 

A fórumon felmerült a Coral Holdinggal kötött szerződés is - mindenkit lebeszélnek arról, hogy eredeti formájában aláírja, vagy ügyvéd nélkül ellenjegyezze.