Baross utca 40.

Címkék: felújítás terv fantomház

2009.03.05. 14:35

A Baross utca két körút közötti szakasza 2005 nyarán lett megújítva, az ezen a szakaszon lévő házak egy része is új külsőt kapott, épül-szépül a környék. Végigsétálva jó érzés tölti el az embert - leszámítva a szokásos pesti bunkóságokat, na meg ezt a romos kis épületet.

 

 

 

Sokáig nem tudtam, kié ez az épület - nem vagyok vele egyedül, most sem lehet tudni - de éveken keresztül a SOTE tulajdonában volt. Az egyetem Fül-Orr-Gégészete működött itt, amíg ki nem nőtték, azóta pedig az enyészet lakik itt. Néha csövesek.

Most viszont egy új terv született a hasznosítására - azonban mégis minden marad a régiben.

A Baross utca 40. tulajdonosát, aki 4 csillagos, 73 szobás szállodát akar építeni a ház helyére/mellé nem ismerhette meg a Központi Tervtanács február 5-én. A láthatatlan tulaj helyett egyedül kellett helytállnia Páhy Árpád tervezőnek a gyanakvó grémium előtt.

Páhy a régi házat a terven egy hétszintes új szárnnyal egészítette ki, ami elfoglalja a tágas udvar nagy részét. A cél az elvárt szobaszám biztosítása mellett a teret határoló tűzfalak takarása volt. Az L-alakú beépítés a szomszéd ház udvarra néző homlokzata előtt megfelelő méretű teret és benapozottságot biztosít. A szállodához szükséges mélygarázst csak az U-alakú ház hátranyúló szárnyainak elbontásával lehet biztosítani, ezeket a terv szerint eredeti formájukban visszaépítenék. A kapualj elveszti eredeti funkcióját, garázslehajtóvá alakul gépkocsilifttel, és a főbejárat átkerül az egyik keskeny ablaknyílás helyére. A régi részben Páhy éttermet, konferenciatermet, az emeleten szobákat alakítana ki, a boltozatos pince alkalmas borozónak, a tetőteret beépíti.

A tervet szinte egyöntetű fanyalgás fogadta. A tervtanács tagjai egyetértettek abban, hogy a beépítés túlzott, még jobban besűríti a jelenleg is zsúfolt városrészt. A festett kapualj kezelése különösen méltatlan a műemlékhez, a háznak nyilvánvalóan ez a főbejárata, minden más megoldás erőszakolt és szerencsétlen. Számos más konkrét kifogás is elhangzott, elsősorban az új szárny jellegtelen, semleges, bátortalan megformálásával és a hamisan romantizáló tetőablakokkal kapcsolatban. Fegyverneky Sándor, a tervtanács elnöke összefoglalójában hibásnak nevezte az egész tervezői hozzáállást: a terv az utolsó szögig nagyon precízen ki van dolgozva, csak a torka véres, mondta, mivel ez a telek nem szállodának való. A műemléknek ebben az esetben csak az álca szerep jut, hogy eltakarja az utca felé a telek belsejében végrehajtott óriási beépítést. Egyesek felvetették: a régi ház össze fog dőlni a brutális beavatkozás során, hiszen az egész építkezés a műemléken keresztül bonyolódna le. A tervtanács ezúttal tehát vétózott, de a Baross utca 40-et ez csak a kulisszává silányítástól menti meg, a rohadást semmilyen állásfoglalás nem fogja megállítani.

 Forrás

Én csak azt nem értem, hogy a tulajdonosnak miért nem kell felelősséget vállalnia az épület romlásáért? A kinézetéért? Sok ilyen épület van a kerületben, aminek a tulajdonosa hagyja rohadni azt, jelentősen rondítva a környék képét. Nem lehet őket kötelezni valamilyen állagmegóvásra?

Közös jellemzői még, hogy az utcafrontok tele vannak szeméttel, ürülékkel, jelentős fertőzésforrást képezve. Itt meg az utca túloldalán a Szülészeti Klinika és a Transzplantációs Klinika van - mindkettőben van bőven a fertőzésre fogékony alany.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr17979347

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hehe a bejegyzés nevében látszik, hogy amikor először mentetted a posztot elszúrtad a címet! ;) Lebuktál!

Amúgy erre a házra és telekre néző lakásunk volt még két éve. Pont mikor túladtunk rajta kezdték el bontani a hátsó szárnyakhoz később épített toldaléképületeket. Örültünk is, hogy túladunk a lakáson, mert a beépítésnél nyilván a telek hátuljába fognak behúzni valami irdatlan tömeget, elsötétítve így a Krúdy Gyula utca 9. hátsó fronti lakásait.

Az állagromlás megakadályozására elvileg vannak jogi eszközök, a gyakorlatban azonban nem tudja őket használni a hivatal, mert nincs pénz pl. kényszertatarozásra. Pedig ez már 1937 óta létező jogintézmény kicsiny hazánkban.
én a práterben lakom, és múltkor könyvtárból hazafelé jövet pont ezen a szépségen csodálkoztam. hogy miért nem csinálnak már vele valamit? BÁRMIT!
tényleg meglepően szép ház ez. sajnálom.
@BDzsH: nem szúrtam el a címet, sőt, kétszer ki is töröltem a permalinket, mégis 41-et ír - csak a jó ég tudja miért. Meg talán a bloghu gazdája; bár ez nem biztos.
;)
@Lesley:
Valószínűleg volt már ilyen url, s ilyenkor a blog.hu motorja továbbszámoz.
A házat én is sokszor megnéztem magamnak, sokáig néhány számmal arrébb lakott a szerkesztőségünk. A tulajdonviszonyai rendezetlenek, ráadásul van rajta 1-2 millió eurónyi jelzálog...
Én a Baross utcának ezen a részén lakom és sajnos nemcsak látványban szörnyű az épület, hanem rettentő bűz árad belőle. Már jó pár embert kilakoltattak belőle, megjegyezném, ha erre energiát fordítanak, akkor egy fertőtlenítés sem ártana. A "legjobb", hogy most a szemét elszállítása és fertőtlenítés nélkül befalazták a bejáratát (!!!!). Hááát.... csak gratulálni tudok az ötlet gazdájának (valószínűleg ő nem az utcának ezen a szakaszán lakik.....