Lakossági fórum

Címkék: fórum

2009.01.29. 23:58

A Zappa Caffé alsó szintjén rendezték meg a CaPE (Civilek A Palotanegyedért Egyesület) meghívásában az egyeztető fórumot, ahol a negyed közlekedésrendezési tervezését mutatták be. Szép, bonyolult szókapcsolatokat hallhattunk, a politikus már csak ilyen, fossa a szót, de nem mond semmit. A lényeget össze lehet foglalni 2-3 bővített mondatban - de ne szaladjunk előre!

Délután öt órai kezdésnek volt meghirdetve, viszont a Zappa pincéjét csak ötkor nyitották meg, nem lehetett lemenni. Addig az emberek lézengtek, várakoztak, nézelődtek. Mondjuk van is mit, a Zappa egy látogatást mindenképpen megér, olyan hangulata van ott az embernek, amit kár kihagyni. A pincérek rezignáltan vették tudomásul a nem-fogyasztó vendégeket, tették a dolguk, éppen az esti akciót írták ki krétával: Unicum Next 430.

Ötkor megérkezett Kocsis "alpolgi" Máté, és megnyitották a pincét. A leérés nem volt gyors, mivel az esőtől vizes lett a lépcső, a megjelentek átlagéletkora meg valahol 50 év körül járhatott - kényelmesen lecsoszogtunk.

Elfoglaltuk helyeinket, elvettük a Palotanegyed újság megmaradt számait (én most láttam életemben először ilyet, de tetszetős), elfogadtuk a CaPE kérdőívét - kezdik. Köszöntő után bemutatták az előadókat az összes titulusukkal együtt, majd napirend előtti felszólalásban (én azt hittem egy lakossági fórumon ilyen nem lesz, de a politika annyira begyűrűzött mindenhová, hogy itt is találkoztunk vele) a Somogyi Béla utcai iskola igazgatója kezdett el egy érdekes PR szöveget előadni az iskoláról. Sokan nem értették, EMA pedig be is szólt neki, kérdezvén, miért kell a drága időnket egy reklámra szentelni?

Rögtön támadt egy kis hangzavar, az emberek egyik fele szerette volna meghallgatni, a másik fele nem - itt már éreztem, hogy lakossági fórum ez a javából! A szó a dirinél volt, ő úgy döntött, befejezi. Megtapsolták.

Utána Kocsis Máté örömködött, hogyan ismét találkozik a helyi lakossággal, elmesélte a részönkormányzat megalakulását, cáfolta, hogy egy plusz kiadás lenne ez a kerületnek (tehát nem kér még külön pénzt, amiért végzi a munkáját, dicséretes), felsorolta, hogy 3 politikus és 7 civil alkotja a vezetőséget - ez pedig azt jelenti, hogy a politika háttérbe szorult. Ugye.

Szólt arról is, hogy eddig mennyire nem volt párbeszéd a lakók és a hivatal között, de ez most már másként lesz, minden kérdésre, kérésre igyekeznek minél előbb válaszolni. (várom a választ a Szabó Ervin tér állapotára, kedves Máté!)

Juharos Róbert félórán keresztül élvezettel hallgatta saját hangját, és mikor már többen integettek neki az előadók közül, hogy perceken belül mindenki elalszik , abbahagyta. Amit mondott: több éve folyó munkák, Európa Belvárosa, a Kiskörút és a Nagykörút közötti rész rehabilitációja, sok terv, kevés pénz, Budapest Szíve, kiemelt, egyetemi negyed, városi szállodák, fejlesztés, turisták, jelentős. Nem tapsolták meg.

Konkrétan: sétáló utca lesz a Baross utca vége - Reviczky - Mikszáth tér - Krúdi Gyula - Horánszky - Bródy Sándor - Gutenberg tér - Kőfaragó - Gyulai Pál utca. Vagy csillapított forgalmú.

Viszont rögtön jöttek volna a kérdések - ismét egy igazi fórumon éreztem magam - EMA megint próbált a lényegre térni, hová lesznek az autók, ha sétáló utca lesz a negyed nagyrésze, de az ülést levezető rendreutasította a közbekiabálókat, rájuk parancsolva, hogy először hallgassuk meg az előadókat (kifárasztásra játszik - gondoltam), és utána egyenként megadja a szót, amikor is névvel, címmel lehet feltenni a kérdést. Állam leesett, micsoda karizma!

Azért egy pár kérdést feltettek, például egy éjszaka megszülető várakozni tilos tábla, amiről senki nem tud, mert a kerületi hivatal a fővárosra mutogat, azok meg vissza. Többen kifogásolták, hogy a szórakozóhelyekre érkező vendéket elfoglalják az amúgy is kevés parkolóhelyet - miközben a Rádió előtti mélygarázs üresen áll, mert nagyon drága. Itt már elmondták, hogy nem nézhetik csak az önös érdeküket, hiszen itt egy nagyobb léptékről van szó, a belváros kitágítása összbudapesti érdek, a kocsik nélküli jó levegő pedig mindenkinek jobb. Ezen kívül cél, hogy ne legyen vonzó itt átautózni, ide autóval jönni, "idegen" ne álljon a helyünkre - akár a parkoló időszak kitolása este 10 óráig (esti képzésre járó felsőoktatási intézmények hallgatói örülnek majd neki).

Elhangzott egy jó ötlet is: a házak alatt meglévő fás/szenes pincéket kellene - már ha lehetőség van rá - átalakítani parkolókká. További szemrehányás érkezett, hogy mindig csak a fiatalokra van kihegyezve minden, meg egyetemváros, amikor egyre inkáb előtérbe kerülnek a szeniorok, az 50+ korcsoport, rájuk is kell gondolni és a szórakozás, szolgáltatások körébe igenis vegyék bele az ő igényeiket is. Érkezett egy újabb tromfolás: 25.000 egyetemista jár naponta ide, ami 2,5-szer több, mint az itt lakók. Állam leesett megint.

Jöttek aztán a szokásos problémák: kutyaszar, szemét, kevés kuka, közterület felügyelők, rendőrök hiánya, a rosszul felújított/hamar tönkrement sétálóutcák, semminek nincs felelőse - és azt hiszem, az egyik legfontosabb mondat az este folyamán: az itt lakók ÉLNI szeretnének, és nem rosszabbul, mint négy tíz éve.  Egy idős grafikus végső elkeseredésében felfestené a járdára - akár 2000 helyen is - hogy ne szemetelj! A Hivatal átnyúl a fejük felett és intézkedik. Sokan arról sem tudnak, hogy részönkormányzat alakult, nem kaptak információt erről - és erre a CaPE szóvivője azt a frappáns választ adta, hogy mindenki magának szerzi meg az információt....hoppácska! Harmadszorra is leesett az állam.

Összegzés következett: a kommunikációt fejleszteni kell, a lakosság autóállományát fel kell mérni kérdőívvel (bár az önkormányzat pontos kimutatást vezet róla, az adót az alapján beszedik), amit bárhová be lehet dobni, valamint további fórum megtervezése, ahol ismét lehet elölről kezdeni az egyeztetést. Remélhetően az már gördülékenyebb lesz.

Érdekes volt még, hogy az idősebb korosztály milyen aktívan használja a netet. Többször hivatkoztak honlapokra, javasolták(!!!) mint kommunikációs csatornát, kár, hogy a CaPE oldala nem működik. Kifogás Magyarázat érkezett: fiatal az egyesület, így még nem tud pályázni egy normális működésű honlap elkészítésére...hát, ez nekem no comment kategória. Sokan összekeverik a Brúnó által gondozott Palotanegyed.hu-val, dicsérve azt, és senki nem javította ki a tévedést, bezsebelték a köszönő szavakat. Most már látom, miért maradt abba az az oldal - bár a gazdáját hiányoltam.

Úgy tűnt, itt is a jól bevállt forgatókönyv szerint mennek a dolgok: kész tervek elé állították a lakosságot, megpróbálják lenyomni a torkukon a változást. Egyedül a Rév8 vezetőjén láttam, hogy komolyan veszi az egyeztetést, és számít az itt élők szava.

Majd meglátjuk.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr47911444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fanatikus budapesápolóként köszönöm a beszámolót! Fájó - egyben önigazló - olvasni, hogy 15 éve semmi nem változik. Évről évre, napról napra ilyen "nesze semmi, fogd meg jól" színten képes csak működni a közigazgatás.
Mért nem vertétek jól meg őket? Többre juthattatok volna :))))
:)
Erőszaknak sosincs jó vége. Amúgy úgy tűnt, tényleg érdekelte őket, az elhangzottak sok részén csodálkoztak és örültek ötleteknek.
Én optimista vagyok.
;)
Mindig úgy tűnik, mintha érdekelné őket. Aztán meg...

Járólapbugdács ügyben mit mondtak? Legalább tudtak róla?

Engem a nagymező utcai kátyú kapcsán negyed év után ma ismét ugyanazzal a fal dumával rázott le a VI. ker. polgármester, mint amit már szeptemberben sem fogadtam el tőle. Tiszta siker az élet... ha nem lát az ember az orránál továb :(
Engem egy félmondat ragadott meg:
"Konkrétan: sétáló utca lesz a Baross utca vége ..."
Ezexerint a 9-es buszt az utasok szétszerelve, gyalog viszik majd a Kálvintérig, ahol összerakják és utaznak tovább. Pillanatnyilag ugyanis 5letem sincs, merre mehetne másfelé, mint végig a Baross-on.
@Tron65: Ha jól értettem, igen. Volt ott egy térkép is, de sehol nem találtam meg a neten.
Próbálom elkérni majd a Rév8tól.
Az Üllői elejét kétirányúsítanák cserébe, és ott menne a 9-es (és/vagy a troli). Vagy se.

www.hg.hu/cikk/epiteszet/2070-futurisztikus-lenyek-a-kalvin-teren
Én egy kicsit optimistább vagyok mint Lesley. Igaz én az 50+ kategoriában tartozom és a saját bőrőm érzem a különbséget az "ántik" és a mostani rendezvény között.
Mindenestre meglepetéssel értesültem a CaPe és a Palonanegyed. hu különbözőségéről, és nagyon sajnálom.
Nekem az a véleményem, hogy mivel az egyesület neve is jelzi, hogy civilek fognak össze az egyesületért, mindenkinek aki TENNI is szeretne a negyedért be kéne lépnie. Most úgy tudom, hogy a környéken lévő üzlet tulajdonosok hozták létre (ami nem baj) ezért érdek ellentét áll fent az itt lakók és az egyesület között. A fórumon is elhangozott, hogy az itt megforduló fiatalokat akarják kiszolgálni a sok vendéglátóhellyel figyelmbe se véve, hogy az ott lakók pedig élni szeretnének a lakásaikban. Pl.a tegnap megnyilt vadi új "kávézóban" éjfélig szólt a zene, gomolygott és a füst a felette levő lakásban. (ráadásul a müködési engedélyt az 5. ker. önki adta ki). Igazat adok annak a fiatalembernek aki azt mondta, hogy ez a fajta mentalitás a környék "szlömösödéséhez" fog vezetni, hiszen az érintett lakások jelentősen elértéktelenednek.
Tetszett a grafikus úr felajánlása is, mert ő is tenne valamit ahelyett, hogy az önkire várunk. Kellenek ezek a találkozók talán felébredünk, hogy nekünk is van felelőségünk a közvetlen környezetünkért. (ez egy kicsit fellengzős, de igy gondolom)
Először is: örülök, hogy téma lett a lakossági fórum, hiszen azt gondolom, az a lényeg, hogy minél többen értesüljenek a tervekről, sőt, hogy minél többen hallathassák is a hangjukat, elmondhassák a véleményüket.
Jómagam éppen ezért nem a szervezésbeli kritikákkal lennék elfoglalva (mikor is kezdődik a mai Magyarországon percre pontosan a meghirdetett időpontban bármilyen rendezvény?), hanem élnék azzal a lehetőséggel, amit a Civilek a Palotanegyedért Egyesület felkínált.
Az a véleményem, hogy itt most nyílt egy olyan civil rés, amin keresztül mi magunk is befolyásolhatjuk azokat a döntéseket, amelyekkel kapcsolatban korábban nem volt divat megkérdezni az érintetteket - legjobb példa erre a Pollack Mihály tér. Egyetértek Mariannka51 hozzászólásával: aki valóban tenni is akar ebben a körben valamit, az lépjen be az egyesületbe! Bár eredetielg valóban túlsúlyban voltak a vállalkozók, ma már van egy önálló lakossági, "tiszta civil" tagozata is az egyesületnek, szóval hajrá, nyílt a pálya!

És másrészt, ha már az egyesületnél tartunk: az is elhangzott a fórum kezdetén, hogy ez az első ilyen rendezvénye - bár nem hangsúlyozta ki a moderátor (aki mellesleg az egyesület elnöke), hogy éppen ezért némi türelemmel kell lenni, de úgy vélem, mindenképpen tiszteletreméltó az, ha valaki a szabadidejét áldozza arra, hogy lehetőséget teremt az információk áramlására, s ezzel mintegy átveszi az önkormányzat feladatát :-)

Harmadszor: nem hiszem, hogy szándékosság volt abban, hogy a régi palotanegyedes bloggal kapcsolatban nem volt reakció. Egyrészt a Bitter Brúnó-féle blog már jóideje, cirka féléve nem él, másrészt az egyesületnek nem blogja, hanem honlapja van, harmadrészt létezik az ezen az oldalon is belinkelt Mágnásfertály blog, amivel szintén össze lehetett keverni a megszólaló szavai alapján. Vagyis nem érzem helytállónak, hogy bárki is bezsebelte volna a nem őt illető dícsérő szavakat...

De nem akarom hasonló helyreigazítós, én-máshogy-láttam stílusú szövegekkel elfoglalni a valódi vélemények elől a teret. Inkább maradjunk annyiban, hogy várjuk a következő fórumot (hiszen elhangzott a felkérés az egyesület felé), illetve a Rév8 által beharangozott, minden itt élő postaládájába eljuttatni kívánt közvélmenykutatási kérdőívet, majd az arról szóló összefoglalalót!
Kösz az összefoglalót! Konkrétum nem derült ki egyébként? Pl. mikor kezdődne a felújítás? Milyen pénzből (nyertes lett az EU-pályázat)? Mit jelent az, hogy "sétálóutca"? Budapesten sokszor olyan felújításokat is így neveznek, ahol bőven járnak az autók, csak valamivel csökkent a forgalom. Én azért drukkolok, hogy a Horánszky-Kőfaragó-Gyulai Pál utcák felújtása olyan legyen, mint a Reviczky és Ötpacsirta utcáké. Van tehát már sikeres modell a városnegyedben, azt lenne jó utánozni.
Kedves Érdeklődők! A Civilek a Palotanegyedért Egyesület szervezi az újabb fórumot, a "Palotanegyedi esték" rendezvénysorozat keretében. Bővebben a Mágnásfertályon!
Csak egy érdekesség lenne -

Létrehozták a Józsefváros Parkolási Rendészetet, de egy nagy baj van velük

- A multkoriban a kerületben járva arra lettem figyelmes, hogy a Nagytemplom utca-Tömő utca sarkánál egy személyautót méricskélnek és fotózgatnak. "Ezek".
Belekérdeztem a méricskélő arcába, hogy ugyan mi lenne itt ezzel a baj, hisz közel-távol semmiféle tiltás vagy ilyesmi rendelkezés nincsen.
Az volt rá a válasza - mert "nincs meg az utca sarkától az 5 méter"!
Na ne má ...

Ilyen apróságokkal még/már a rendőrség sem foglalkozik mostanában, hisz amikor szinte nyakló nélkül adják el az autókat, reá állami és kerületi szinteken szinte számolatlanul szedik be az utána járó dézsmákat (biztosítás, súlyadó, műszaki vizsga, parkolási díjak és mindenféle más egyebek), de parkolóhelyet ezeknek sehol NEM biztosítanak! - Pontosan abból a pénzből, ami a bevételekből állítólag minderre visszaforog-na.
Mert megfelelő számú parkolóhely a sok kocsinak nincsen, vagy ha mégis lenne, hát az mind fizetős ...
de aki fél napra vagy még többre állna meg, egy egész vagyont fizethet ki a nagy semmiért.
Mert "ezek" valahogy semmit se tanultak a szlovákoktól abban a tekintetben - nem lehet semmiféle díjat szedni olyan "szolgáltatásért", ami eleve NEM ad érte semmit! Csupán a közterületet biztosítja, ám annak már nevében is benne foglaltatik az, hogy bizony az a közé, tehát mindenkinek kijár ...
A Parkolási Rendészet nevezetű Német utcai pénzéhes banda már ennyire hatóságnak és rendőrségnek képzelné magát?
Ez egyrészt nonszensz, másrész - akárhogyan nézzük - hatalommal való jogtalan visszaélés!
Oda kellene végre az ilyen túlkapásokra figyelni!
Ahogyan a polgárőr, a vagyonőr, a biztonsági őr, a "jófiuk" és a többi önkéntes vagy civil formáció sem igazán hatóság, hát ez a parkolási rendészet SEM kimondottan AZ!
Legfeljebb azért szólhatnának, ha valaki második sornak áll, ha valaki nem fizeti a parkolási díjat, ha valaki roncsot tárol az utcán ...
bár a multkoriban láttam egy Suzuki Swift-et a IX. kerület egyik lakótelepi közterületén (Mester u.) a parkolóban. Téglákon állt kerekek nélkül, ablaka beverve de benylonozva - és rajta a "hivatalos" felszólítás (a IX. kerületnek is ezek szerint megvan a lakosságon élősködő brigádja), hogy tulajdonosa szállítsa el a roncsot! Rendszám viszont volt a kocsin, azaz - amíg az rajta van, tovább fizeti az utána járó kötelezettségeket, ugyan mi köze hozzá bárkinek, még az ottani "hatóságnak" is mindahhoz, hogy a jármű milyen alakban-állapotban van?
Más a kérdés, ha valóban egy roncs lenne - elhagyatottan, rendszám nélkül. De ez NEM volt az!
Lehet, hogy "aranyos" emberek beverték az ablakát, más "aranyos" emberek /vagy ugyanazok/ lelopták a négy kerekét, de attól az még autó ...
a magát "hatóság"-nak képzelők csoportja pedig nem az, aminek tényleg látszódni szeretne!
@webnazi: Van ennél szemetebb húzásuk is. A Ludovikával szemben az Üllői felé van egy girbe-gurba kétirányú szervízút. A múlt héten aki negyed kerékkel a sóderes murvás ótvarra parkolt véletlenül - hogy a szervízúton szemből jövők is el tudjanak netán férni - arra mind kerékbilincs került. Pedig semmit és senkit nem zavart az az egy kerék a sittes múrvás dzsuvában. Sőt az életszerűség is ezt diktálta. Errefel bilincs került rájuk mégis. Ebből is látszik, hogy ezek a szarháziak csakis a lóvéra mennek! Nem vitás: a közfeledat-ellátók legalja melózik ezeknél - fenn is lenn is!
@városjáró: teljesen egyetértek, itt rendteremtés címszóval pénzbehajtás, megfélemlítés folyik. Olyan rendeleteket, törvényeket hoznak amiket se betartani se követni nem lehet. Egy ügyvéd mondta a TV-ben, hogy ők, a jogászok nem tudják követni a változásokat (egy oktatáson hallottam, hogy a dec. 27.-én életbe lépett törvény jan.17.-én már nem volt érvényben). Az önkormányzatok (nem csak a 8-ker) felcserélték a feladataikat és a szolgáltatás helyet a büntetésre helyezték át a hangsúlyt. Nem is olyan régen, ha megváltozott valahol a közlekedés, parkolás rendje egy táblával hívták fel a figyelmet: Figyelem forgalmi rend változás. Az első hetekben csak figyelmeztető cetlit tettek a kocsikra, nem büntettek. Ma, kicserélnek egy kiegészítő táblát ami szerint 16 óra helyet csak 18-tól lehet parkolni és már aznap 16.10-kor bilincselnek (ember legyen a talpán aki a téli sötétben kiszúrta a változást. Nálunk senkinek sem sikerült, az egész utcát végig bűntették).
A kedvencem egyébként a sárga lámpán való áthajtás, amihez tulajdonképpen olyan sebességgel kéne haladni, hogy azonnal meg tudjon az ember állni (satufék), hiszen semmi sem jelzi előre, hogy sárga lesz a lámpa (ellentétben pl az osztrákokkal).
gondolkoztam már azon, hogy kéne egy olyan hetet szervezni amikor mindenki vagy legalábbis sokan elkezdenének minden szabályt betartani és tartatni (pl. a Fazekasnál dohányzó közteressel). Szerintem beállna a város!