Annyira szeretem ezt az időszakot - ami sajnos csak négy évente van -, a Választás Évét, hiszen ilyenkor fejeződik be minden felújítás, ilyenkor van rengeteg átadás, és tényleg, ilyenkor kicsit élhetőbbé is válik a környezet.

Viszont a felújítást nem mindig köszönjük meg, mi, hálátlan lakosok. Sokszor nem értjük meg, mit miért úgy csináltak, ahogy. És olyankor morgunk, majd nem használjuk azt a részt, aztán szép lassan tönkremegy és lehet felújítani négy év múlvára, ismét.

Na de nézzük, miről is van szó. A Köztársaság téren az új metró kapcsán kialakítottak egy elkerített, modern kutyafuttatót. Van itt minden, csak kutyát nem látni. Megvan az oka is: kavics a borítása, az pedig szúrja a kutyák lábát. Megérti mindenki, aki próbált már mezítláb kavicson sétálni, esetleg futni.

KutyafuttatóKözTér.jpg

A Rákóczi téren szintén a négyes metró felszínrendezése kapcsán visszaadott játszóteret is kaviccsal borították. Nincs is annál jobb, mint amikor egy gyerek a csúszdáról a kavicsok közé érkezik!

 

Mutatok másik példát, a Gutenberg téren felújított játszótér tényleg korszerű gumiborítást kapott. És egymástól egy percre vannak - igaz, az ott már a Palotanegyed.

GutiJátszótér.jpg

Persze, tisztában vagyok azzal, hogy nem a kerület csinálta egyik kavicsos részt sem, viszont mégiscsak itt vannak a kerületben; az itt élők érdekében simán beleszólhatott volna a magasságos önkormányzat, hogy ácsi, ezt így hogy?!

2014 van, talán 2018-ra elkészül az ismét felújított, kavicsmentes játszótér és kutyafuttató.

Ha nem, akkor majd 2022-re.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr405814030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ha használhatóra csinálták volna, akkor használnák és tönkremenne. Ezek díszek, használni tilos! :D
Semmi baja sem lesz a kavicsoktol.
Mi a baj a kaviccsal ? Gyerekkorunkban minden játszótéren az volt, csak a sárga színű, amitől még koszos is voltál. Tökéletesen megfelet, semmi bajunk sem lett tőle. Nem igazán értem az elégedetlenségedet.
Mostanában teljesen elszálkt a játszóterek iránti eélvárás cunami. Elkeritik, lebontják a régi klassz játékokat, és helyette ostoba (de biztos nagyon biztonságos) dolgokat építenek. Nem értem...
@zsoci:
"Mi a baj a kaviccsal ? Gyerekkorunkban minden játszótéren az volt, csak a sárga színű, amitől még koszos is voltál. Tökéletesen megfelet, semmi bajunk sem lett tőle."

Minden mintavetelezesi hiba magassagos oreganyja :-)
Azt a sarga szutyok vajon mibol lehetett, hogy 10-20-30 ev alatt sem mosta le az eso a kavicsrol?

Amugy szerintem elfelrne minden jarszoteren egy "kavicsozo", a homokozo mintajara, mert jokat lehet vele jatszani, de burkolatkent eleg szar.
Biztosan vannak elonyei, de pont babakocsit tolni, jarni tanulni, rollerezni, bringazni, labdazni, szaladgalni, pofaraesni nem idealis.

A KGST-ben gondolom azt a sarga bevonatu kavicsot kaptuk cseszlovakiabol valami hasonloan hasznalhatatlan ontottvas selejtert, aztan kellett valahova boritani.

Most meg egyreszt ugy maradtunk megszokasbol, masreszt meg amig nem talalnak faapritekot vagy gumidaralekot Orban faterjanak banyajaban, addig marad a kavics.

Mar csak a matyomintas zomancozasu ontottvas ejjeliedeny gyartasat kell visszahozni, kozmunkasokkal kifejezetten koltseghatekony lehetne.
@zsoci: @tavolirokon2: Az a kavics azert jo volt eseskor, persze nem akkor, amikor mar latni lehetett alatta a talajt. Ha volt egy 10-15 centi vastag reteg, akkor idealis, mert tompitja az esest, valamint az esot is gyorsan elvezeti, igy pocsolyak sem lesznek. Az pedig, hogy nem lehet rajta bringazni, rollerezni, korizni, gordeszkazni pont, hogy elony, mert csokkenti a baleseteket. Aki ilyet akar, az menjen megfelelo helyre hozza.
A gyerekeim szeretik a kavicsos játszótereket, nem értem, miért lenne gond a csúzdáról kavicsba érkezni. A környékünkön van kavicsos és gumiborítású játszótér is, attól függ, hova megyünk, hogy milyen kedvünk van. De erre nektek is megvan a lehetőségetek, hiszen ahogy írtad 1 percre ott a gumilapos játszótér. Viszont esős időben nem sokan mennek játszóterezni. Hóban, fagyban sem. Vannak hardcore játszóteresek, de a többség ilyenkor inkább otthon marad. Nézd majd meg tavasszal a játszóteret, biztosan sokan járnak majd oda is! :)
Nyáron például a kavicsos játszóterek hűvösebbek. A kaviccsal sok jó játékot lehet játszani, a kicsi ujjacskákat is ügyesebbé teszi, ahogy a kavicsokkal játszadoznak. Láttál már gyereket kavicsban hemperegni? Kavicsmozaikot készíteni? Kaviccsal homoktortát díszíteni? Kézzel telerakni kavicsokkal a homokozóvödröt? Mezítláb szaladgálni a kavicsokon? (és tévedsz, mert a gyerekek taplát nem szúrja annyira a kavics, ugyanis sokkal kisebb súly nyomódik a tappacsokra, nem annyival kevesebb, mint amennyivel kisebb a tappancs, és ez nagyon jót tesz a lúdtapl megelőzésében). Kavicsos játszótérre való móka még a kicsi patak építése a csaptól a homokozóig, szép kavicsok összegyűjtése, és még megannyi móka, ami csak a gyerekeknek juthat az eszébe.
A gumiborításos játszótereken mindezek nincsenek meg. De van helyette más. A hibák helyett próbáld meg a lehetőségeket látni, garantálom, hogy boldogabb és sikeresebb életed lesz.
És hogy megnyugtassalak, a Millenáris Parkban a Zöld Péter játszótér is kavicsos, pedig az a 2. kerületben van. :)
Még valami: a galériában a képeken jól látszik, hogy a kavics csak a játékok alatt van, mellette a macskaköves burkolaton lehet babakocsit tolni, járni tanulni, rollerezni, bringázni, labdázni, szaladgálni, és pofáraesni, ha valakinek pont arra van kedve.
Lezli, - ha arra jársz - majd a Nap tér kutya wc-jét is fényképezd. Nem tudnak járni a hatalmas durva kavicson a kutyusok. Senkit nem érdekel, már vagy 6 éve.
Kutya futattóról annyit, hogy nem fogom bevinni egyik kutyám sem, mert:
-emberként járni nem lehet benne, mert én majdnem elestem, nem hogy öreg nénike.
-ahol a fű és a kavics el van választva, ott kiáll egy szögvas az elválasztás miatt, ha eltöri a láb úját, akkor azt levágják, kutyáknál ez nem gyógyítható!
nincs leválasztva, 2-3 kisebbre, igy nem fogom a harcikutyák közé bevinni a border colliejaim, mert a görcsös harapásba belehalnának.
-alacsony a kerítés! Nagyon alacsony!!!
-beton lap a futtatóban (törjön a lába)
- ki és beugrók és padok lába, ami életveszélyes!

Nem is nagyon értem, miért a lakóházak és az út mellé tették, miért nem a másik oldalra, ahol eredetileg volt egy szép nagy fűs rész, amit eddig is használtuk.

Hozzáteszem, hogy rettenetesen dühít hogy vannak akik nem szedik össze a kutyájuk után a produktumát! Többen szólunk az olyanoknak, hogy szedjék, de laszarják.
Semmi baja nem lesz a kutyáknak és a gyerekeknek se a kavicstól, mert nem szúrós egyáltalán. Kár, hogy nem az szúrta a szemeteket, hogy a drogosok elszórják, eldobják a használt tűket Józsefvárosban, és az valóban megszúrhatja a gyerekek, házi kedvencek lábát. Érdekes, hogy a drogosok tűje nem zavar titeket, a kavicsocskáknak pedig egy egész blogot szántak. A magyar emberek többségét sajnos a balliberálisok, a szélsőbalosok félrenevelték, mert azt neveltétek beléjük, hogy szabad rongálni, nem kell megóvni a közös dolgokat.
@SarkozyA: Mátéka föloszlatta a Jófiúk drogellenes csoportot, azóta elszabadult a drogkereskedés a kerületben. Fordulj hozzá bizalommal kérdéseiddel, mert a problémát nem megoldotta, hanem előidézte. Pusza.
@08.szabogabor: Elszabadultál a kerületben? :D