szórás.jpg

Az alábbiakban közzé tesszük azt a  Meghívót, amelyet Kocsis Máté polgármester Félidőben című rendezvényére (SOTE  Elméleti Tömb, Nagyvárad tér 4.) érkező, mintegy háromszáz meghívott kezébe igyekeztünk eljuttatni. Úgy véltük, hogy e rangos eseményhez nekünk is illik hozzájárulni a magunk szerény módján. Az akció sikeres volt. A szórólapot a vendégek alig tíz százaléka utasította vissza. Hogy mennyien olvassák el, azt nem tudhatjuk. De aki nem volt ott – vagy ott volt de összegyűrte – most képbe kerülhet.

 

A   F É L I DŐ B E N

CÍMŰ ÜNNEPI RENDEZVÉNY  NAGYÉRDEMŰ  MEGHÍVOTTAINAK!

 

 

TISZTELT MEGHÍVOTT!

 

A NÉGYHÁZ Egyesület meghívja Önt, hogy miután részt vett a kerület nagyívű fejlesztését bemutató,
F É L I D Ő B E N című ünnepi rendezvényen, szenteljen egy másik „félidőt” a

                                           

PUSZTULÓFÉLBEN

című, a józsefvárosi Magdolna negyedben éjjel-nappal megtekinthető, romjaiban is vadregényes, életmódban és –színvonalban pedig a közép-afrikai városi slumok kedélyes hangulatát árasztó bemutatónknak. És még pénzt és időt is megtakaríthat, ha netán kalandturizmusra vágyik!

 

HELYSZÍN

Az éjszakai üvöltésektől hangos Mátyás tértől a vidám hajléktalanoktól változatos Dankó utcán át, a bódult drogosoktól, eldobott tűktől és színes kis gumióvszerektől tarkálló, hangulatos Kálvária téren keresztül, (mely nyilván onnan kapta nevét, hogy csak a  Megváltó óvhat meg keresztül kelvén rajta a bajtól) egészen a kies, poloskanyomoktól viruló, tiritarka Diószeghy utcáig.

 

Kérjük, hogy a reménybeli városrész látogatáshoz olvassa el a Józsefváros újságban (2012. szept.4.) a Magdolna negyedben uralkodó katasztrofális állapotok felszámolását kezdeményező, BÉRLŐI AMNESZTIA? című cikket!

Szeretnénk az Ön figyelmét is felhívni, hogy az abban vázolt,

civil együttműködéssel tervezett kibontakozási programból mindmáig

semmi nem valósult meg.

 

1.  MERT NEM IGAZ, hogy az április 20.-ai  civil fórumot követően érdemi tárgyalások folynak az önkormányzat és a civil szervezetek között. Voltak ugyan „tárgyalások” a két fél között, de ezeken csak semmire nem kötelező, homályos ígéretek és halogató távprognózisok fogalmazódtak meg.

2.  A cikkben vázolt súlyos és összetett kérdések – bérleményi jogviszony-rendezés     (benne az üresen álló, pusztuló lakások évtizedek óta égető szégyenfoltjával) a lakbérhátralékosok egyre akutabbá váló ügyének rendezésére javasolt Munkáért – lakhatás programmal – évek óta nyomasztják a kerület közrendileg  és közegészségügyileg egyaránt válságos helyzetét.

3. Ez  utóbbit mi sem szemlélteti jobban, mint a töbnyire borzalmasan lepusztult, szennyezett lakásállományt az utóbbi hónapokban sújtó poloskafertőzés, melyet az önkormányzat – a fentebb  említett problémákhoz hasonlóan – hallatlanba vesz. Az elsősorban az önkormányzati lakásokat sújtó vészről szóló bejelentéseinkre semmiféle választ nem kaptunk, vagy csak a végtelenbe halogató homályos  ígéreteket. Ha vállalnák is az irtást, csak a bérlők költségére és bizonytalan határidőre – mondhatnánk sohanapján.

 

Tisztelt Ünneplő Meghívott!

 

Arra kérjük, hogy a város(rész)vezetők ünnepi szónoklatai alatt és az állófogadás fényes környezetének kellemes pillanataiban jusson eszébe egy percre Józsefváros sötét oldala is – s legyen bár Ön ott meghívott bármilyen emberi-hivatali minőségben – emelje fel szavát a szegények és kiszolgáltatottak érdekében, akik egyre jogosabban érzik, nincs kihez fordulniuk.

KAROLJA FEL  támogatólag ügyünket, s szólítsa fel  konkrét lépések megtételére a súlyos helyzetünk fölött szemet hunyó vezetőinket. SZÓLALJON MEG annak érdekében, hogy a válságos helyzet orvoslására hozzanak létre azonnal egy civil szakértőket is magában foglaló válságstábot! NE HAGYJÁK hangzatos, talmi ígéretek és egy-két látványos látszateredmény csillogtatásával elvakíttatni magukat, és forduljanak tenni akaró együttérzéssel és a helyzethez méltó szolidaritással a kiszolgáltatott szegények felé.

 

           Budapest, 2012 október 3.

          

   A 2012 április 20.-ai civil fórum mintegy  200 fő résztvevőjének,  valamint tagjaink és támogatóink nevében: 

             Budaházy Gusztáv, elnök.

             NÉGYHÁZ Egyesület

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr664818561

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gusztáv és Gábor, köszönet nektek. Bátor kiállás volt, remélem, még sok követi.
Gábor, a "kulisszák mögötti" történések is megérnek legalább egy kiegészítő kommentet. ;)
Hajrá.
Az engem leginkább érdeklő rész a Teleki téri piacról szóló Narancs-cikkből:

"Az árusok arra (is) panaszkodnak, hogy semmiféle kommunikáció nincs az önkormányzat részéről. Akkor keresték csak őket, amikor szerződéseiket módosítani kellett."

magyarnarancs.hu/belpol/nem-halad-az-onkormanyzat-a-teleki-teri-piaccal-81963

Én azt tapasztalom, hogy a kommunikáció alkalomszerű. Egy-egy alkalomra, vagy rövid ideig, ha mögötted a nyilvánosság, vagy ha nagyon rászervezel, akkor bárki elérhető.

Egy-egy alkalmomra, vagy rövid ideig. Az ígéretek betartása ugyanis az intézményrendszeren belüli koordinációt, felelősségvállalást, koncepciózusan és kitartóan gyakorolt vezetői szerepeket és hasonlót igényelne. Ha pedig ezek nincsenek, akkor az apparátus és a politikusok részéről is logikus a totális kockázatkerülés, a hallgatás, a bujkálás.

Ezt élem most a civil fórumsorozat aktivistájaként is, azért akadt meg a szemem a cikknek ezen a mondatán.
Miért pont az árusokkal kommunikálnának jobban, mint a kerület többi részével? És persze ez nem csupán kommunikáció...
@bizottsagiirnok:

Világos, csak valahogyan meg kell nevezni a problémát. Ami valószínűleg a szervezettség és a felelősségvállalás hiánya, de ez túl elvont, és a kívülálló számára ritkán látható részletekből áll. A hallgatás, bujkálás, felelősséghárítás, másról beszélés viszont eléggé látványos.
És persze az állami/önkormányzati szolgálati autókkal érkezőknek ajánlottam volna egy "etapot" a Bókay János utcán át - persze éhgyomorra! Mert a Bókay János, illetve a Tömő utcán végigautózni felkavaró élmény... és persze lengéscsillapító-gyilkos is. De legalább megtudták volna a "meghívottak", hogy milyen utakon járnak a SOTE Külső Klinikák klinikáira a betegek (akiket mentő, vagy a hozzátartozó hoz autóval).

Apropó, Bókay utca: Józsefváros 2012-es útfelújítási terve kapcsán ki hazudott, és mekkorát?
@Frigyesmester: Amikor én eljöttem, még benne volt, elöl.
@08.szabogabor:

Akkor persze jöhet a többi kérdés: ki, mikor, mi alapján, hogyan, miképp döntött anno az útfelújítási tervről - és annak módosításáról is? És a neten hol érhető el ez a bizonyos "2012-re vonatkozó útfelújítási terv" (az eredeti, és a módosított változat is)?

Aztán persze lehet összesítgetni a megvalósult útfelújításokat negyedenkénti bontásban is - biztosra veszem, hogy Kocsis körzetvezető lakhelyét jelentő Palotanegyed lesz a vezető, és a Jobbik józsefvárosi szavazóbázisát döntően biztosító Tisztviselőtelep a következő; és e két negyed el is vitte a józsefvárosi útfelújítások kb. 70-80%-át. Persze, lehet maszkírozni és kozmetikázni azzal a kérdéskört azzal, hogy pl. kerületen kívüli vagy kerületi forrásból és a többi - ez nem változtat azon, hogy a Jobbik által is támogatott Kocsis körzetvezető, és az önkormányzatot irányító FideSS-Jobbik koalíció apartheidpolitikát folytat a Szigony negyeddel és a Szigony szegregátummal szemben.

10-11 hónappal ezelőtt megmondtam: hiszem, ha látom a Bókay utca felújítását. Látom, hogy nem látom. Ennyi... és az, hogy a "Szigony Rally - Bókay Bukkanók" továbbra is (és szó szerint is) rázós téma marad.
@Frigyesmester: Ezekre én már nem tudom a választ;)