Vita a népszavazásról

2011.09.07. 14:49

 Fura dolog történt: a polgármester és pár fideszes képviselő a szocialista párt kerületi irodájában próbálta meggyőzni egymást a maga igazáról. Először zártan, csak a szocialisták (párttagok) és a polgármester küzdött, aztán nyílt fórumon, ahová bárki beülhetett, és az előadók közt hajléktalan szervezetek képviselői is voltak.

Vicces volt, több szempontból is. Az első, nagyon durva hatás a rettenetes szarszag volt, ami belengi a Bacsó Béla végét. A meki mellett, tudod, ahol mindig ott vannak az illegális árusok, és borzasztó az ürülék szaga. Nem is értem, hogy bírják ki...

Szóval itt beszélgetett egymással dr. Kocsis Máté a kerület fideszes polgármestere, Molnár György az MSZP kerületi képviselője, Iványi Gábor Oltalom Karitatív Egyesület elnöke, illetve Bene Géza A Város Mindenkié Csoport képviselője. A hallgatóság minden egyes felszólalás után úgy tapsolt, mintha egy pártkongresszuson ülnénk, miközben a vitázók átmentek kicsit személyeskedésbe.


Érdemi dolog alig hangzott el, az egyetlen pozitív dolog az volt az, hogy leültek egymással egy asztalhoz - a többi csak színjáték volt. A polgármester végig azt hangoztatta, nem tudják meggyőzni, ő kitart a népszavazás mellett, hiszen a kerületben élőket képviseli, és sokan szenvednek a hajléktalanok miatt; a Köztársaság téren terrorizálják is a lakosokat. 

Molnár György szerint megelőzésre kellene nagyobb hangsúlyt fektetni, a kerületben is mintegy 200 (!!!) családot fenyeget a kilakoltatás veszélye. Nem rendészeti kérdés, betarthatatlan szabályokat meg nem érdemes hozni.

Bene Géza és Iványi Gábor szerint sem rendészeti megoldást kellene keresni, hanem átnézni a jelenlegi hajléktalan rendszert, és javítani rajta. Nem "hajléktalan-kombinátok" kellenek, hanem kisebb szállók. Jó lenne, ha a kormánynak lenne stratégiája, de nincs - a hajléktalan ellátók nem tudják megoldani ezt a problémát.

A vita anélkül zárult, hogy közeledtek volna az álláspontok. Kicsit későn is kezdődött a beszélgetés a témáról, bár abban mindenki egyetértett, hogy a jelenlegi helyzet tarthatatlan. Fontos, hogy a fővárosban egyenletesen legyenek elosztva a szállók, ne itt a kerületben legyen a férőhelyek majd' negyede.

Ami vicces még, hogy a főváros múlt héten szavazott egy újabb éjjeli szállás (150-200 fő) létesítéséről a kerületben. Mintha nem tudnának Józsefváros törekvéséről - vagy magasról tennének a fővárosi képviselők a kerületre.

A végén abban maradtak, hogy jövő héten folytatják a pártok a vitát az önkormányzatban - meghívták most már az LMP-t is, a Jobbik egyetlen képviselője viszont kimaradt. Úgy tűnik, megtartjuk a népszavazást, aztán majd jól lehet büntetni a szerencsétleneket - most úgyis az a menő.

Szocmunkásként a vitáról, és újságíróként.

 

150cm - újrafestve

Címkék: autó polgármester járda parkoló

2011.09.06. 13:03

 Emlékeztek még erre? A polgármester saját kezűleg mérte meg a parkolásra kijelölt területet, megbizonyosodva arról, hogy a KRESZ-ben előírt 150 cm megmarad a gyalogosoknak. 

Nos, nem egészen egy év telt el azóta, és hát sok minden változott. Például a Puskin utcában visszafestették a vonalat eredeti helyére - azaz, nincs meg a másfél méter. 

Sok helyen látszik az előző vonal - kocsik alatt nem festették le - illetve a tavaly felfestett csíkok feketével való lefestése. Skadalum, én azt mondom!

Hogy lehetséges ez? Parasztvakítás volt az előző átfestés? Nem jön annyi bevétel a parkolás üzemeltetéséből, ami profitábilis, ezért kis csalással több parkoló autóról többet lehet legombolni?

Tud, tudott erről a kerület vezetője? Kedves Kocsis Máté! Miért lett visszaállítva a jogsértő helyzet?!