Ezért szeretem a TASZ-t  - és támogatom is, ahogy tudom a munkájukat -, hiszen joghoz értő emberek adják szaktudásukat a társadalom egészét érintő dolgokban, és azonnal fellépnek a jogsértések ellen. 

Most is így történt,  hiszen szinte még meg sem száradt a rendeletet hivatalossá tévő pecséten a tinta, máris Alkotmánybírósághoz fordultak, mondja ki alkotmányellenességét és semmisítse meg azt.

Egész pontosan Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat Képviselőtestületének a közterületek, ingatlanok rendjéről és a köztisztaságról szóló 62/2007. (XI. 13.) rendeletének 5. § (11) bekezdése, valamint 15. § (2) bekezdése n) pontja ami gázos. Ezek:


- Tilos a közterületre kihelyezett, valamint az ingatlanok közös használatú területeire elhelyezett hulladékgyűjtőket – ide tartoznak utcai szemétgyűjtő edények, szelektív hulladékgyűjtő szigetek, társasházak kukái – kiborítani, azokból kommunális és egyéb hulladékot kivenni

- a közterületre kihelyezett, valamint az ingatlanok közös használatú területeire elhelyezett hulladékgyűjtőket kiborítja, azokból hulladékot vesz ki szabálysértést követ el és 50.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható

Az elmúlt héten több guberálótól kérdeztem, tudják-e, hogy tettükkel szabálysértést követnek el, és akár 50 000 forintjukba kerül? Meglepő módon mindenki tudta, sőt, volt olyan, aki napra pontosan megmondta (negyedikén, hogy 4 napja) mióta. De hát hogy hajtják be a hajléktalanokon! - mosolyogta mind és folytatta a guberálást.

Szóval jó, hogy van nekünk egy TASZ-unk, figyelnek helyettünk - ám mi is tehetünk bejelentést az AB-hoz. Itt egy előre megírt beadvány, ha esetleg olyan rendeletet hoz a helyi testület, ami a kiszolgáltatott embertársaink ellen irányul.

Az Alkotmánybíróság postacíme: 1535 Budapest, Pf. 773.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr632567350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Volt nekem egy utcán élő kliensem rendszeresen kukázott, mígnem egyszer valami rozsdás fémtárgy megszúrta a kezét. Vérmérgezést kapott, magas láz meg ilyesmi. Meghalt, az árokparton találtunk rá. Nem vagyok meggyőződve, hogy a TASZ jót tesz, ha a kukázás esetében a pozitív szabadságjogot hozsannázza.
@mindenlehet: Volt nekem egy ismerősöm aki rendszeresen sétált a város utcáin. Egyszer egy kerítés fala kidőlt és ő éppen ott volt. Sérüléseibe bele halt.
tehát tiltsuk be az utcán sétálást? :)
@Mariannka51: Akkor még egy szempont. Nekem nem az ismerősöm, hanem én lakom a nyolcadik kerületben, a Magdolna negyedben. Nem messze tőlünk a Fűtött utca. Ha majd a jogharcosok fogják minden egyes alkalommal összeszedni a szétdobált szemetet a házunk előtt és igen gyakran belül is, azt amit a kukázók sokszor a szemünk láttára szétdobálnak (sokat arcra is ismerek, vagy kliensem volt valamikor). Akkor valószínű lojálisabb lennék.
@mindenlehet: ezt el tudom fogadni, nagyon kellemetlen lehet. De itt sem a kukázással magával van a gond hanem a szemeteléssel. A mi utcánkban (szintén Józsefváros) nem a kukázok dobálták szét a szemetet hanem olyan mennyiségű szemetet raktak ki péntek este amit a szél szétfújt és egész hétvégén az italos dobozok, csikkek közt lavíroztunk (a többit nem sorolom fel).
Nekem sokkal jobban tetszik a holland megoldás ahol minden lakásnak csak a megadott napon és időpontban lehet a szemetet kirakni. Igaz ezt macerásabb megszervezni az önkormányzatnak, a hulladékszállítónak de nem is viszi a szél a szemetet.
A Szigoy utcában is állandóan felborítják az üveggyűjtőket, hogy kiszedjék az üvegeket.

Ez a taszkodás nevetséges, kifejezetten formai okokra hivatkoznak.