Kétféle munkát is látni most a Pollack Mihály téren: az egyik a macskakövek közötti rést tömítik cementes homokkal/apró sóderral. Ideje volt már, hiszen évek óta egyre csak romlik a nem olyan régen lerakott új burkolat - a karbantartás teljes hiánya megmutatja magát hamar.

Jókora kupacot kaptak, ezt hordják talicskával az úttestre, majd egykedvűen söprögetik ide-oda, a kocsik meg belenyomják. Kicsit poros, kicsit uncsi, kicsit lassan megy, de legalább már foglalkoznak vele. Persze, nem csinálják meg az összes kockakövet, arra nincs keret, csak a Pollack téren. A Múzeum két oldalára már nem futotta.

Velük szemben meg gyepesítés zajlik. Előzőnek is örülök, de ennek sokkal jobban, hiszen - még ha ideiglenesen is - zöld pázsit várja majd az erre járókat. 

A gyeptéglák kirakásának aprópója a tér újragondolására kiírt pályázat díjazása - na meg a tér elfoglalása, kihasználása. Pollack Piknik, négytől - ha viszel, eszel. :)

Kommandó ismét

Címkék: civil szemét tisztaság

2010.05.28. 11:14

A tavaly tavasszal elindított felnőtt-nevelő program idén is folytatódik: lelkes önkéntes gyerekek figyelik a szemetelő felnőtteket árgus szemmel. Persze, még mindig csak a Palotanegyedben - ám ha minden igaz, talán ősztől már több általános iskola is bekapcsolódik a programba.

A két körút közötti részen viszont a már-már megszokott módon zajlik a program: három gyerek láthatósági mellényben rászól a szemetet nem a megfelelő módon kezelő emberekre. Hogy hatásos legyen és biztonságos, ismét rendőr, közterület-felügyelő és kerületőr vigyázza őket - természetesen egy pedagógus kíséretében.

 Figyelünk

Nevelni kell a társadalmat, nem csak a gyerekeket. Az biztos, hogy ebben a programban résztvevő kölkök kevésbé fognak szemetelni, a megszólt felnőtt pedig talán észbekap - és így tisztábbak lesznek utcáink, tereink. 

 

 Ma tárgyalta volna a testület a RÉV8 zrt. vezetőjének ügyét  - Alföldi György DLA nem vállalja már tovább a cég vezetését, viszont tapasztalatát szívesen áruba bocsájtja a továbbiakban is egy tanácsadói szerződés formájában - amikor a tanácsterem falán lévő riasztó megszólalt. 

Először még mindenki csak fogta a fülét és kereste a kikapcsoló-embert, aztán a 3. percben leesett: ez azért szól, mert el kell hagyni az épületet. Meg is indult a tömeg lefelé  bőszen, csapot-papot otthagyva, közben az is futótűzként terjedt, hogy itt bizony véresen komoly a helyzet, bombariadó van.

A szervezés nem volt a toppon, és akkor finoman fogalmaztam: a kijárati ajtó egyik szárnya volt csak nyitva, azon préselődött ki mindenki. Közben többen megjegyezték, hogy vész esetén a hátsó kijáratot is célszerű lenne kinyitni; a főbejárat másik szárnyát pedig alap. (Jobb helyeken ilyenkor vizsgálat indul, hogy miért nem biztosították a minél gyorsabb menekülési lehetőséget, de ehhez nem fűzök túl sok reményt..)

Az utcán már rendőrök vártak, akik mindenkit áttessékeltek az út túloldalára ellentmondást nem tűrve. Szépen gyülekeztünk a forgalmat feltartva, riadt tekintetű hivatalnokok tömörültek a járdán, aztán ott is elindult az infó: mindenki mehet haza, ma már nem kell dolgozni. 15:15 volt, kb., a tűzszerészek azonnal elkezdték átvizsgálni az épületet.

 

Mint később megtudtam rendőrségi forrásból, egyszerre jelentettek be bombariadót több polgármesteri hivatalba: az ötödiktől a tizenharmadikig. Most vagy a Jobbik terroristái akarnak bosszút állni Vona lemaradása miatt, vagy a szélsőbal akciócsoport lépett működésbe.

Mindenesetre az ülés elmaradt, holnap reggel kilencig várom kell, hogy kiderüljön, mi lesz a RÉV8 sorsa. 

Változatok

Címkék: rendőrség autó járda parkoló jkf

2010.05.26. 11:01

 Elég régi mániám a Tolnai Lajos - József utca sarka, ott, ahol a derék rendőrök parkolója van. Na meg a Tolnaiban az ügyészség, az ott dolgozók sajátítják ki a járdát...A közteresek mégsem tesznek soha semmit, bár ki van adva minden bilincses embernek, hogy napi 20 a kvóta.

Itt van két fotó, egyik hétvégén, másik munkanapon készült. Nem az ott lakók állnak meg szabálytalanul, hiszen látszik hétvégén, rengeteg a hely. Csak munkanapokon van itt zsúfoltság, és tömeges törvénysértés - a rend védelmezésére felesküdöttek által elkövetve.

Hétvégi járda:

Dolgos munkanap:

Hétvégi járda:

Dolgos munkanap:

Hmm. Tisztán látszik, az egész sort kapásból végig lehetne büntetni. Valahogy mégsem teszik...

Miért vannak egyenlőbbek?

 

Megszámoltak

Címkék: bringa

2010.05.25. 17:03

- Na, a hülye biciklisek megint elfoglalják az utat, nem lehet elférni a járdán, pedig ott van nekik a bicikliút! - zsörtölődött egy középkorú pár férfitagja a Múzeum körúton. Igaza volt, tényleg ott tobzódtak, mindenfelé bicikli, a gazdái össze-vissza mászkáltak, és fotóztak, ott volt a TabuTv - és nem fértek el a gyalogok.

Megszámollak! Fenyegettek meg a CM oldalán, de én bátor vakmerő voltam, és hagytam magam. Szerencsés voltam, pont akkor pakoltak ki, amikor arra jártam, így gyorsan megörökítettem azt a 2-3 percet, ami alatt a múzeum kerítése átalakult demonstrációs célra. Kicsit később visszaérve már a fenti zsört fogadott, meg a Till Atilla, aki a cint ütötte egy husánggal, valahányszor elment mellette egy bringás. Egy táblára meg huzogatták, hány bringás haladt el.

Merthogy ez a cél: egy automata biciklista-számláló felállítása. Járulj hozzá Te is!

A Magyar Kerékpárosklub Veletek közös erővel szeretné felállítani az ország első automata kerékpárosforgalom-számlálóját a Múzeum körúti kerékpársávon. A prototípus beszerzéséhez és felállításához szükséges pénzösszeg (1.600.000 Ft) összegyűjtésével is szeretnénk kifejezni összefogásunkat a kerékpáros közlekedés terjedésével kapcsolatosan.
Magánszemélyek és cégek adományait egyaránt várjuk az alábbi számlaszámra

Magyar Kerékpárosklub 10700488-48619307-51100005

vagy az irodánkban (1136 Budapest, Hegedűs Gyula utca 23.) készpénz befizetésével. Fontos, hogy a megjegyzés rovatba írjátok be:

„SZÁMLÁLÓ”

Ha hozzájárulsz neved és adományod közléséhez a honlapjainkon és a köszönőtáblán, kérjük, a banki utaláskor, vagy befizetési nyilatkozaton a közlemény rovatban add meg a feltüntetni kívánt neved vagy nickneved. A helyszínen aszfaltba rögzített táblán a 4999 Ft feletti összeget adományozók nevét jelenítjük meg, a készülék on-line felületén azonban minden adományozót felsorolunk.