Fotózz!

Címkék: fotó ajánló felhívás

2010.01.15. 09:33

 A CaPE idén is folytatja a lokálpatriotizmus erősítését, ami Palotanegyedet ismerve nem is csoda. Fényképeket készíteni sok embert látok amúgy is - ha meg készítesz, ide is feltöltheted, lássák többen.

 

A Civilek a Palotanegyedért Egyesület és a Kossuth Klub Egyesület
 
– a Rév8 Zrt. támogatásával –
 
A Palotanegyed rejtett kincsei
 
címmel fotópályázatot hirdet!
 
 
Aligha akad bárki, aki a Palotanegyed utcáin sétálva ne gyönyörködött volna már az itteni épületek szépségében, ne merengett volna azon, ugyan milyen történeteket őrizhetnek... Esetleg az is megfordult a fejében: vajon az ötven-száz évvel ezelőtt itt élők hogyan töltötték mindennapjaikat ezen épületek között?
A történelem törvényszerűségei alapján néhány évtized múlva a minket követők a mai korra gondolnak majd hasonlóképpen.
A Palotanegyed – múltjából, építészeti jellegéből fakadóan – a fővárosba érkező hazai és külföldi turisták egyre kedveltebb úti céljává vált. Ők az itt készített fényképeiken otthonukba is hazaviszik negyedünk sajátságos hangulatát.
A Civilek a Palotanegyedért Egyesület ezért úgy döntött, itt az alkalom megörökíteni azt a Palotanegyedet, amilyennek ma, 2010-ben mi látjuk!
Mi, a helyi lakosok, azok, akik ide születtek annak idején és azok is, akik az elmúlt néhány évben költöztek erre a környékre. Mindazok, akik itt tanulnak, dolgoznak a szorgos hétköznapokban és azok is, akik ünnepelni vagy szórakozni jönnek a negyedbe!
Keressük meg és mutassuk be a Palotanegyed rejtett kincseit!
Szándékunk szerencsés módon találkozott a Kossuth Klub Egyesület gáláns felajánlásával, így az elkészült képek bemutatására az impozáns Múzeum utcai Hadik-palotában kerülhet sor március folyamán.
 
A képek beküldésének határideje: 2010. február 26.
 
A pályázati díjak átadására a fotókból nyíló, azonos című kiállítás ünnepélyes megnyitóján, a Kossuth Klubban (Múzeum utca 7.),
2010. március 10-én, szerdán este 18 órától kerül sor.
A kiállítás 2010. április 2-áig tekinthető meg.
 

 

Ideért félig

Címkék: metró

2010.01.13. 09:32

 Miközben az elmúlt napokban mindenki a BKV sztrájkokkal van elfoglalva, addig a fúrópajzsok csendben - a mélyből nem hallatszik fel - teszik a dolgukat, harapják a talajt, és haladnak előre rendületlenül. Épp az imént kaptam információt:

 

 Tisztelt Lesley!

 A déli fúrópajzs éppen ma, délelőtt 10 órakor ér a Rákóczi téri állomásra. Az északi pajzs kb 2 hét múlva követi.

 

  Üdvözlettel,

 DBR Metró Projekt Igazgatóság

 

 

Ezek szerint már áthaladt Palotanegyed alatt, egyelőre minden ház áll - de a következő két hétben is izgulhatunk/izgulhatnak a lakók. És ugyanúgy láthatjuk a méricskélő embereket is az utcán. 

A lakásokat is felmérték előtte, most újra járják, és nézegetik a repedéseket: nőttek-e, lettek-e újabbak? 

 

 

Versenyben

Címkék: jog rendőrség piac jegyző

2010.01.11. 13:10

 Tegnap délután érkezett egy új bejegyzés a Fórumba, miszerint: 

2010. január 11-én (Hétfőn) reggel 7 órától a Verseny utcai piacon lehet árusítani. Mindenki aki olvassa adja tovább, hogy minél többen legyünk. Így megtudjuk menteni a piacot. Harcoljunk érte, hogy tudjunk hol árulni.

Ez több mint érdekes, hiszen ősszel a jegyzőség úgy zárta be, hogy ott soha többé nem lehet kereskedelmi tevékenységet folytatni - most akkor mégis? Vagy illegálban nyomják az árusok, dacolva a jegyző asszonnyal? Kimentem hát megnézni: a piac tényleg nyitva volt, a földről árultak is a kapu mellett - délig ötezer forintot! 

A piacon amúgy összesen kb. 15-20 ember lézengett, a büfé előtt csoportosultak, mindenki találgatott, mi is lesz most itt, hogy áll a dolog - de senki nem tudott konkrétumokat. Többen mondták, a lőrinci piacon hallották, hogy mától lehet árulni, ezért jöjjön mindenki és nyisson ki. Jöttek, de aki kinyitott, az is inkább csak elvitelre pakolta a maradék árút. Többnyire kerestek másik helyet, a szerencsésebbek (pénzesebbek) üzlethelyiséget béreltek, a többiek pedig a PeCsába járnak ki hétvégén - illetve mellé - ,na meg vannak a vidéki piacok is. Itt, a Verseny utcában már csak tárolnak nagyrészt, raktárként használják. A bódék bérleti díját amúgy is fizetni kell...

Kis idő elteltével megérkeztek a rendőrök is. Először azt hittük, hogy erre jártak és benéztek, de kiderült - miután elmentek és 10 perc múlva visszatértek - hogy küldték őket. Jegyző asszonynak leadták a drótot, hogy ma nyit a piac, ő meg egyből szólt a kapitánynak, aki kiküldte a járőröket, nézzék meg, mi a helyzet, hiszen nem lehet kereskedelmi tevékenységet folytatni!

Nem is folyt. :) A batyusok addigra eltűntek, a többiek meg egymással beszélgettek, illetve vitték el cuccokat - a büfésnek, és rajta kívül még nyolc kereskedőnek érvényes működési engedélye van, ők nyitva lehetnek. Bár a hivatal nem tud róluk sem...

A rendőrök empatikusak voltak, tényleg csak a munkájukat végezték; viszont azt leszögezték, hogy ha bármi árusítást tapasztalnak, akkor bizony kőkeményen bezárják a kapukat. Ha kell, minden nap kimennek, hiszen a jegyző asszony nem engedélyezte a piacot.

Ezen voltak amúgy a legtöbben felháborodva: az ősszel, a bezárás előtt azt ígérte dr. Xantus Judit, ha minden engedély és hatósági hozzájárulás meglesz, mehet tovább a piac a törvényes keretek között. Aztán másként döntött, véglegesnek nyilvánítva a bezárást. Ezzel - az árusok szerint - nagyon átverte őket, borzasztóan utálják. Többen megemlítették, hogy mindenféle disznóságot tudnak róla (konkrétumok nélkül, persze), és abban is egyetértettek, hogy a magyar emberek tönkretevője, hiszen télvíz idején ellehetetlenített több száz embert. Pont a karácsonyi roham előtt, amire sokan extra készletet halmoztak fel.

Mint az ott lévőktől megtudtam, nem adták, nem adják fel. A jog útvesztőjéből próbálnak tiszta terepre kikászálódni, ennek egyik formája a szociális alapú piac - vagy szegények piaca.

Ha az megvan, akkor már lehet újraépíteni a közönséget, újra termelhetnek bevételt. Bár olyan pletykák is elhangzottak, hogy a piacüzemeltető meg emelné a helypénzt, sőt, a vásárlóktól is belépti díjat szedne...

Amiben még egyetértés volt  - a jegyző köpködésén kívül - hogy a bezárásnak mindenki okozója volt: a piac üzemeltetője, a jegyző, az önkormányzat; és mindennek a levét ők, a kisemberek isszák meg.

Én drukkolok, hogy sikerüljön valamit elérni, hiszen egy ekkora városban szükség van egy állandó bolhapiacra - és ha jól csinálják, fontos turisztikai látványosság is lehet. A rutinos piacozók külföldi példákat soroltak: Párizs, Bécs, Isztambul mind-mind rendelkezik ilyennel, és jól prosperál.

Ha a hatóság és a piacot üzemeltetők együttműködnének inkább, meg lehetne oldani.

Te járnál oda, ha szabályosan működtetve újranyitják?