A nép zacija

Címkék: piac hivatal jegyző

2009.10.02. 18:02

Vagyis a Verseny utcai piac. Ráadásul nem is a Verseny utcában van, hanem a Dózsa György út 3. alatt. Ez jelenleg a város egyetlen bolhapiaca - ha nem számoljuk az Ecseri piacot, ami a Nagykőrösi úton van, elég messze, nem is kifejezetten bolhapiac -  és az megy oda csak, aki inkább bútort keres...

Szóval ez a piac most bezár október nyolcadikán. A jegyző saját hatáskörében hozott egy határozatot, hogy be kell zárni, mert nincs működési engedélye. A helyzet bonyolultabb, mint elsőre látszik, de nézzük sorban: a piacot a Novák Kft. üzemelteti, amelynek lejárt az engedélye, illetve bevonták tavaly tavasszal a VPOP jelentése alapján, mivel szerzői jogokat sértettek a hologramos matrica nélkül értékesített CD és DVD-kel. Ezt megfellebbezték, az ügy jelenleg bírósági szakaszban van, legközelebbi tárgyalás december 8.-án lesz. Közben a 55/2009 kormányrendelet értelmében szakhatósági engedély kell a piac működéséhez, illetve a meglévő engedélyeket is felül kell vizsgáltatni. A nem teljesen tiszta ügy miatt a Novák Kft. helyett egy másik cég bérelte ki a területet, amelynek gazdája a MÁV, és az új szabályok értelmében először beruházott: parkolót építettek, lebontottak pár pavilont, új elektromos hálózatot építettek ki, felújították a vécéket, és utána kérték a működési engedélyt. Felajánlották, hogy egy közterület-felügyelő segítségével rendet tartanak a piac előtti járdán is, biztosítanak vagyonőrök általi védelmet neki, takarítják a járdát és az út szélét - de ezekre nem kaptak választ. Felszámolták a gyógyszerárusokat, illetve a nem legális CD/DVD árusítást - rendet szeretnének, hogy ne legyen semmi törvénytelen.

A működési engedélyezés során szeptember 23.-án még befogadták a hiánypótlást,  majd 25.-én kirakták a határozatot: október 8.-án bezárnak.

A kereskedők, árusok fel vannak háborodva. Nem értik, ha - mint a jegyző írja - július 12 óta nincs működési engedély, miért nem akkor zárták be a piacot? Talán az elmúlt két hónapban szabadságon volt a jegyző? Miért nem a józsefvárosi piacot zárják be előbb, hiszen oda hetente mennek ki a rendőrök, APEH és a VPOP, minden alkalommal pár milliós bírságot szabnak ki? 

Petíciót adtak át a kerület jegyzőjének, néhány hónap haladékot kérve, hiszen évek óta ebből élnek: büfés, elektronikai cikkek árusítója, bringabutikos. Nem értik a mostani dátumot és a méltánytalanságot.

A piacon amúgy mindent lehet kapni, ami szem-szájnak ingere. (Vittem én ide már külföldi ismerősöm, aki csodás kincsekkel távozott - ráadásul úgy alkudozott, hogy az árus meg is lepődött rajta.) Zömében kispénzű emberek jönnek ide árulni, vidékről is, akik sokszor az utolsó értékesíthető holmijukat adják el, hogy enni tudjanak. Sok a roma, aki inkább guberál, lomtalanításra jár, majd itt teszi pénzzé a szerzett javakat. Volt olyan - meséli tovább az egyik boltos, - hogy télen itt vetette le a kabátját, adta el, majd ment a boltba ennivalóért. A nép zacija ez a piac - mondja.

Helypénzt az ilyenektől nem is kérünk előre - ha látjuk, hogy nincs, megvárjuk, míg elad annyit, hogy ki tudja fizetni. Néha ez is elmarad. Mi toleránsak vagyunk velük - és ezt kérjük a hivataltól is. 

Ők azonban nem tárgyalnak. 

A másik oldal azonban az, hogy hiába a felirat, hogy földről ne árulj, mégis minden nap kiterítik a portékákat. Hiába az ígéret, hogy takarítják az utcát is, azért 80-100 méteren elhúzódva tele az út széle a maradékokkal. A jogszabály szerint az üzemeltetőnek nyilvántartást kell vezetnie az árusító személyekről, sőt, köteles a helyszínen jelen lenni, bármilyen hatóságnak a rendelkezésére állni, az ellenőrzésben részt venni, s a hatóság által kért adatokat megadni - márpedig a földről kínáló embereket nem nézi meg senki.

Azt se hagyjuk ki, hogy bicajosok között ismert a piac - itt lehet ugyanis jó eséllyel visszavásárolni az ellopott cangát. 

Jelen állás szerint nyolcadikán bezárnak. Az, hogy esetleg az engedélyt megkapják-e, a jövő kérdése. Ha megkapják, biztosan kinyitnak. Az építési hatóság már bejelentkezett október 25.-re, ellenőrzésre. A bezárt piacra.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr931422824

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tényleg nem szeretném azt olvasni, hogy egy ilyen balkáni rohadásnak a város belsejében volna a helye. Nem csak ezt kéne bezárni, de a Józsefvárosi szervezettebb társát is (az is NOVÁK).
@városjáró: egy normális bolhapiacnak lenni kell, én úgy gondolom. Nem ilyennek, abban egyetértünk, de kell.
A Négy Tigris jut mindig az eszembe - ha ezt bezáratta a VPOP illegális DVD miatt, a kínaiakat miért nem?
Vicc ami itt folyik. Minden világvárosban van bolhapiac csak nálunk nincs. Mert egy piacon sem tudják a csőcseléket elzavarni anélkül hogy valami "újságíró" ne kezdené védeni őket. HANGSÚLYOZOM ITT NEMRE FAJRA VALLÁSRA BÁRMIRE TEKINTET NÉLKÜL HASZNÁLOM A CSŐCSELÉK SZÓT!!!!! Aki nem kereskedni akar annak nincs helye egy ilyen helyen! De aki akar annak legyen piaca!!!
Sajn'lom,nagyon jo konyveket,lemezeket vasarolgattam ott 1-2szaz forintert.De az a szemethalom ami utanuk maradt tenyleg eleg undorito volt.Megszervezhettek volna az allando felugyeletet vagy a takaritast zaras utan.Rohelyes volt latni,amikor az uttest egyik oldalarol a masikra telepultek at az arusok attol fuggoen eppen melyik kerulet (8. vagy 14.) koszteruletesei jarorztek eppen.
Ez most tényleg kérdés, hogy miért várt a jegyző két hónapot a bezárással?
Őszintén szólva katasztrófális volt a hely, jobb érzésű ember rosszul volt itt.
Nemrég a józsefvárosi piacon jártam. CD-t és DVD-t vásároltam kínaitól hologram nélkül, most pedig szégyellem magam miatta. Mialatt én így sértetem a törvényt, több kigyúrt fiatalember nyíltan árult gázspray-t, sokkolót és viperát. Vehettem volna számlát és számlatömböt is. A bezárandó piacot nem ismerem, de lehet, hogy itt is érdemes volna szétnézni. Esetleg nem is okvetlenül a CD-k veszélyeztetik legjobban a közrendet?
@sagittarius: hehe! Én a Verseny utcaira jártam anno, mert ott tényleg adtak számlát is, de matrica nem volt rajta, és lényegesen olcsóbb volt. Igen, volt olyan is, hogy visszavittem - pár éve - mert hibásak voltak, gond nélkül adott egy új dobozzal.
Méltánytalanság a bezárása? Ez az ember nem százas.
Az a méltányosság, hogy engedély málkül múködtek már hónapok óta.
Az adót meg majd én befizetem helyettük?
A bicikliket meg nem visszavásárolni kell, hanem pozdorjává, péppé törni baseball-ütővel a tolvaj kezét, a térdét hátrafele eltörni, hogy soha többé ne tudjon biciklit lopni, de még lábra állni se.
én mindig ott vettem Xanaxot
@Lesley: kínait? Ja! Lásd Béke út-Fáy utca sarok! Pedig az állítólag a legjobb volt a kínai piacok közt. A telek azóta is üresen áll.
"HgGina 2009.10.03. 01:42:33

Az adót meg majd én befizetem helyettük?"

A használt dolgok után nem kell adót fizetni. Te is eladhatod a megunt biciklidet az ismerősödnek, nem kell bevallani. A piac adózik a helypénzek után. Bizonyos szempontból azt is mondhatjuk, hogy ez a hely hozzájárult a környezetvédelemhez, hiszen bárki eladhatta a megunt dolgait, amit amúgy kukába dobott volna igy sokan az új helyett a használtat vették.
Ami a DVD-k körül folyik Magyarországon az pedig már komikus. Egy önjelölt hivatal pénzt szed be, amit a saját működésére fordit,és ez a pénz igen kis töredéke jut el a jogtulajdonoshoz. Közben a környező országokból házhozszállításra rendelhetünk adathordozókat matrica nélkül.
Kampányfőnököm gitárját lakásbetörésnél ellopták. A rendőrök azt mondták: irány a Verseny utcai piac, ott jó eséllyel meglesz.

Nem urban-legend, hogy a piacon sok az orgazda. A bolhapiacra az ember a saját dolgait viszi ki, a Verseny utcaira pedig sokszor másokét.

Ha csökkenteni akarjuk a lopások-rablások számát, akkor célszerű az orgazdák lehetőségeit korlátozni, mert akkor a "beszállítók" kevésbé tudják eladni a lopott holmit kereslet híján.

Ugyanez a megoldás a fémtolvajlásnál. Ha származás-igazoltatjuk a fémkereskedők áruját, akkor nem éri meg a fémtolvajnak a kockázatvállalás.

Üdv

Takács Gábor
A zaci az nemzálogházat jelent??

Csak kérdezem.
@Yasashi Tanuki:
Kicsit óvatosabban a "használt dolgok után nem kell adót fizetni"kijelentéssel.
Az Apeh rendelkezése szerint évi 40.000 Ft alatt valóban nem kell ,amennyiben felette ad el valaki akkor elvileg törvény szerint kellene adózni,bár ki az a bolond aki ezt bevalja.(Még az is szabályozva van,hogy ha számlával igazolni tudja valaki az eladott használtáru beszerzését akkor az árrés 22 %-át kell adózni,ha nem akkor az eladási ár után42 % adót kéne fizetni.)A Vatera árusai közt egyébként most kezdett el vizsgálódni az apeh mert ott ugye pontosan nyomon követhető ki mit mennyiért adott el.

A verseny utcai piacot egyébként nagyon szerettem szinte minden szombat vasárnap reggel jártam ott egészen addíg amíg szinte minden második asztalon nem kezdtek el másolt filmeket árulni.ez kb másfél éve volt,akkor elkezdtem hanyagolni .
@takacsgabor: vagy folyamatos rendőri jelenlét és a piac működésének ellenőrzése - nem biztos, hogy a bezárás a jó megoldás.
Bolhapiacra szükség van.
@WYW: de, azt jelenti. Viszont itt olant is el tud adni, amit a zaci már nem vesz be.
Egyik szemem sír, a másik nevet.
Sír, mert szerettünk odajárni, megcsodálni, mi tárgyakat tud kreálni az emberiség. Még vásároltunk is ott szőnyeget, vásárfiát, ilyeneket.
Nevet, mert a Dózsa György úton gyakorlatilag nem lehetett végigmenni, annyira húgyszag volt. Még biciklivel is elkerültem.
Igen, bezárni. Ne a kis árusokat sajnáljuk, meggyőződésem, hogy az ott árulók jó része orgazda. Minden orgazdát el kell zárni az árulástól, és akkor nem lopják ki a kevésbé eladható dolgokat. Vicce,s hogy lassan egy büdös zoknit is elemelnek, mert két sarokkal arrébb 100 db büdös zokniért kapnak az árustól egy 500-ast, az meg továbbadja húszszoros áron.

Pusztuljon ez is, meg a Joe City Pit Market is.
Ha csökkenteni akarjuk a bűnözések számát akkor a BTK-t meg még egy-két törvényt kell módosítani. Ha egy biciklilopásért 2 év letöltendőt kap az illető és ezalatt a család nem kap segílykét akkor meggondolják hogy lopjanak-e.
Drága budapesti honffytársaim!

Zavarjátok le az összes nagyfejű agyamentet Debrecenbe. Nézzék meg, hogyan kell egy használtcikkpiacot üzemeltetni. Nem egy csilivili vásárcsarnok, az tény. De nem is Gucci-cuccokat árulnak.
Épp tegnap gondoltam rá, hogy egyszer meg kéne nézni ezt a hírhedt piacot - úgy néz ki, akkor érdemes lesz igyekezni vele...
Mint kitűnő hírű orgazdapláza, szerintem sem oly' nagy kár érte.
@Szekuriti Blogger:
Ezek a szemét árulók! :)
Az árusításra gondolsz? :)))
Akinek hiányzik, jöjjön a Bosnyákra szombatonként a nagypiacra... hihetetlen hogy mennyire elszaporodtak az ilyen "földről kereskedők". Most legalább értem, hogy miért. :D
Az a mennyiségű mocsok és szemét amit az ún. "árusok" maguk mögött hagynak és még napokkal később is hordja a szél, na azért örülök, hogy bezárják azt a szeméttelepet!
Bolhapiacot lehetne kultúráltan is rendezni (lásd Bécs, Wiener Flohmarkt - Wien-Naschmarkt) .A verseny utcai piac egy iszonytató hely, örülök, hogy bezárták.
Mellesleg köztudottan a lopott bringák odakerültek:

criticalmass.hu/blogbejegyzes/20070310/verseny-utcai-piac
...ezért nem teljesen értem miért kellene egy ilyet megengedni.
Az ilyen ótvaros, szutykos, rendetlen, szeméttelepszerű szégyenteljes piacokat már rég be kellett volna örökre zárni.
Az árusokról és az igen kérdéses áruikról már nem is beszélek. El kellene dózerolni az egészet.
Akoldús szegény emberek piacait nemszabad bezárni.SZerintem elég ha szigorúbban ellenőezik.A 25ill 40 e frt nyugdijbo élők nem járhatnak a Vesztend-tipúsú hőzi helyekre vásorni.Azok az agyalágyult ujságirók akik ebben az ujságbaninditotak hétvégi FŐZÉSI TANÁCS ADÁST-sem a főldön járnak.A iap ajáleta szerint hétvégére ka viárt-lazacot-szt, János kagylót....ajánl a hétvégi főzéshez/Magyar embereknek havi40-70 e frthavi jövedelmek melett/ Mert úgye a Magyar átlag ember ezeken a szúper különlegességeken él????elmebeteg ajánlatok.Mirejó ez a polgár pukkasztás??????Jólenne nekűnk hétvégére pld.s.pőrkőlt s.hús r,szelet is ha volna rávaló.IGYHÁT A KAVÁRON TÚL A SZEGÉNY EMBER PIACÁRA IS SZŰKSÉG VAN/és ahogy elnézem szűkség lesz még NAGYON SOKÁIG.
@kikakl: Meg helyesen írni, arra is kurva nagy "szűkség" van barátom!
A piac közelében lakom és az a helyzet, hogy a környéken élőkkel együtt örülnénk, ha bezárnák, vagy elköltöztetnék valahová, ahol nem zavar senkit. (Pl. az Ecseri úti piac is képes kultúráltan működni, de ott meg is nézik, hogy ki árul és mit.)
Mióta megnyitott, a környék folyamatosan úszik a mocsokban. A piacra igyekvők útvonalát végig lehet követni az eldobált szeméttel és az emberi ürülékkel dekorált utcákon, egészen a piacig. Aki védi ezt a szemétkupacot, az menjen már ki akkor is körülnézni, miután bezárt. Vagy erre már nem olyan érzékeny a közönség, csak az árakra? Térdig lehet járni a szemétben, az otthagyott, fél órával korábban még portékaként árult cuccokban.

Nem a piac megnyitása után költöztem ide, de mióta megnyílt, a színvonal érezhetően folyamatosan hanyatlik, a mocsok meg növekszik. Mindez három kerület határán, és érdekes módon egyedül a VII. kerület tudta megoldani, hogy a hozzá tartozó részen legalább árulni ne lehessen, de a mocsok az továbbra is ellepi a környéket, hiába takarítanak folyamatosan.

A rendőri jelenléttől meg semmit nem javult a közlekedési helyzet, továbbra is káosz van, az elzavart árusok meg miután elmentek a rendőrök, gyakorlatilag azonnal visszatelepülnek.
kár érte... azért tényleg nagy kultusza van az ilyen helyeknek és szükség van rájuk! ezekszerint akkor a pecsában már nincs is bolhapiac? pár éve ott még jártam (hétvégén délelőtt)
természetesen szükség van egy ilyen piacra. sőt többre is. hogy rendezetlenek a tulajdonosi viszonyok - nem az ottani árusok hibája. ha lenne több ilyen piac, lenne verseny is köztük: amelyik jogilag és tisztiorvosi szempontból okés - megél, amelyik nem - az nem.
régebben redszeresen kijártam, remek hetvenes évekbeli plakátokat vettem például fillérekért.
szóval nem csak bezárni kellene ilyen piacokat, hanem az önkormányzatoknak elősegíteni a jó bolhapiacok elterjedését. igény van rá.
a Teleki téri ócskáspiac is újjáéledhetne - kulturált formában.
Én a verseny utcában lakom ha valakinek teszik a légkör és a drogos tolvaly söpredék hívja meg öket a saját utcájukba. Majd ha minden nap szagolja a bűzt és kerülgeti a részegeket kifejtheti a véleményét.
Ha már Verseny utca. Van ott a Dózsa sarokhoz közel egy luk a kockaköben. Már vagy két hónapja kerülgetik a buszok. Szarnak megcsinálni. Akárcsak az egész utcát - pedig ott mennek végállomásra az alacsonypadlós buszok. Hogy lehet ez barátaim?
Városjáró. Szerintem úgy lehet, hogy hamarosan kezdik a Verseny utca átépítését a rendezési tervnek megfelelően, és nem akarnak már túl sokat költeni a javítgatásra. Az egyik házból már kiköltöztették a lakókat, hamarosan lebontják, és tudtommal más házakból is folyamatosan költöznek el.
Mondjuk ettől függetlenül többször előfordult, hogy hónapokig tartott, mire kijavítottak egy úthibát.
Körticsek

Ja! 35 éve várnak az átépítésre a Verseny utcában... Nem kell kommentálni...

A piacot pedig végre bezárták! A LOPOTT Cuccok, és a gagyi hamisítványok gyüjtőhelye volt, van.
Ja és aki használt biciklit árul, mondjuk 10 darabot, az nem hiszem, hogy mind az Övé lenne. Tehát a Rendörség, a VPOP, az APEH, stb miért nem kért eredet igazolást, Mindrőőől!?????
Pl azon személy, személyek adatait, akik eladták nekik???
Ez a piac NEM Bolha piac volt, hanem piti orgazdák, és guberálók "romvárosa"
Azok, akik viszont rendessen árulták portékáikat, azok most is találnak megfelelő teret. Hála Istennek, hogy bezárják!
Egyéb iránt pedig lehetne ott is rendessen müködő bolha piac, csak ahhoz az üzemeltetőt kellene felelősségre vonni, ha mondjuk 50 méteres körzetében a piacnak engedély nélkül árulna vki, vkik (pl: közértek 30 méteres körzetében tilos alkoholt fogyasztani, mert a boltot is megbüntethetik.). Ez ugye az üzemeltetőt is segítené, mert több lenne a bevétele.
Az üzemeltető köteles lenne a piac körüli közteret (járda+30 cm az uttestből) takarítattni (naponta akár többször, ha kell). Továbbá, ha vki orgazda gyanús, ki kell tennie a piacról. Valamint ha vki tiltott dolgokat árul, pl: vényköteles gyógyszerek, éles fegyverek,stb akkor a piacot üzemeltető is büntetendő.
És ezen esetek huzamosab fenn állása esetén a piacot be kell zárni.
Azt hiszem ezek mindegyike fenn állt ezen piac esetén, ergó be kell zárni!
A Petőfi Csarnoknál működő bolhapiac is van olyan jó, mint a Verseny utcai. Talán még egy kicsit kevesebb is a "gyanús" termék.

Vajon ki a tolvaj akkor, amikor plusz pénzt kell fizetnem a CD/DVD-kre, amikre majd a családi fényképeket írom ki?
És a Józsefvárosi piacot mikor zárják be????
Nem csak razziázni kéne hanem valami érdemlegeset is tenni.
Tudjuk, hogy a Máv területe.Az se egy kóser piac ott is vannak furcsa dolgok.
Annak a környéke is tele van mindenféle emberekkel , ugyan olyan büdös szemetes a környéke.
És igen, azért az is érdekes, hogy a Pecsában normális bolhapiac tud működni, a vágány utcában pedig az orgazdák totális uradalma volt.
VÉGRE BEZÁRTÁK!! :D
És igen! A józsefvárosi piac is üzemel legalább 15 éve! Tehát, ha a Novák KFT-nek nincs pénze teljes felújításra, és a Piac 50 méteres körzetének a tökéletes takarítására, ha kell naponta többször is, akkor azt is be kell zárni!! Egyébként is! Felül kell vizsgáltatni a piac területének bérbevételi szerződését, mert nagyon nem biztos, hogy a MÁV-nak megéri egyáltalán! :)
Csokit Mindenkinek! :)