Válság

Címkék: no comment

2010.05.08. 15:45

 Kezelése a zálogház. Még több kölcsön!

Tutti

Címkék: ajánló fák parkoló átépítés díszburkolat

2010.05.07. 10:40

Egyre inkább terjed  - szinte futótűzként - a felismerés, hogy a városban kevés a fa. Mese nincs, ezen változtatni kell valahogy! Vagy lakossági összefogással, mint látjuk azt a Karácsony Sándor utcában, vagy az iskola tanulói által, mint a Trefort utcában.

Egészen biztos, hogy a parkolók felszámolása itt sem lesz konfliktus nélküli - de olyan nincs, hogy valami mindenkinek jó legyen, vagy tetszen. Éppen ezért lenne jó, ha sok ember venne részt a tervezésben, hogy minden oldal hallassa a hangját, mondja el érveit.

 

Al-bérlet

Címkék: önkormányzat lakás jvk

2010.05.06. 15:33

Megszoktuk már, hogy azt mondjuk, albérlet. Pedig ezt azt jelenti, hogy valaki bérel egy lakást, majd további bérlőknek adja ki, ők lesznek az al-bérlők. Ilyen ma már nem nagyon van, legfeljebb szobákat adnak ki külön, de akkor ott egy lakóközösség lesz a bérlő.

Önkormányzati lakást bérbe adni pedig nem is szabad - illetve kérni kell egy beleegyezést a Hivataltól, hogy további bérlőknek adja ki az a szerencsés, akinek olyan kiváltságban van része, mint az önkormányzattól való bérlés.

Keresgéltem az albérletek között, amikor is a következő hirdetésbe botlottam:

Hohó! Hát ezt nekem találták ki - kiáltottam fel, majd nyomban tollat klaviaturát ragadtam, és írtam a megadott emilcímre, Edinának. A kérdéseimre gyorsan választ kaptam, csak egy meglepő dolog volt benne: a rezsije 40 000 forint havonta. Nu, ettől leesett az állam, majd összekaparása után feltettem ezt is kérdésként - ugyan árulja már el, hogy jön össze ez az összeg egy 35 m² térben? A válasz ismét meglepett: önkormányzati lakás, amelynek a bérleti díja 17 000, erre jön még a szokásos, villany, gáz, víz. WTF? Annyira pofátlan, hogy még a szociális bérleményt is mással akarja kifizettetni?

Az önkormányzati lakások ügyintézését tavaly év végén adta át az önkormányzat a saját cégének, a Józsefvárosi Vagyonkezelőnek (JVK). Lakossági fórumon Rábavölgyi Adrienn többször kiemelte, bárki bármilyen visszaélést tapasztal önkormányzati lakással kapcsoltaban - legyen az lakásfoglaló vagy egyéb  - neki kell szólni; még a mobilszámát is közzétette. Fel is kerestem, elmesélve a történetet, megkérdeztem, mikor lehet legálisan további bérlőnek adni?

Vannak ilyen esetek, ha ezekre a tulajdonosnak - ami az önkormányzat, azon belül is a megfelelő szervezete, a Gazdasági Bizottság - rábólint. Egy kérelem benyújtásával minimum két évre, nyomós indok mellett lehet: ilyen például, ha a bérlő külföldön van huzamosabb ideig, vagy kórházi kezelésre szorul, esetleg szabadságvesztését tölti.  Ha ezek egyike sem áll fenn, akkor a lakás további bérlőnek való kiadása bűncselekmény. Ha illegális lakásfoglaló, akkor lakáskiürítési peres eljárás, ha bérlő, akkor azonnali szerződés felbontás a következő lépés.

Ez egy hete volt. Gondoltam, megvárom az intézkedést, visszajelzést, és összefoglalva teszem közzé - csak nem kaptam választ, infót, semmit.

A lakás viszont azóta is hirdetve van - úgy tűnik, hiába volt a bejelentés is...

Főkert

Címkék: vélemény főkert

2010.05.05. 19:19

 Megnéztem a Főkert kerületi kirendeltségét. Háááát, a jó gazda a saját portáját rendben tartja.

 

Ahogy ezt elnézem, nem nagyon foglalkoznak vele...

Fákk!

Címkék: építkezés fák járda díszburkolat

2010.05.04. 09:22

 Ez a szó hagyta el a számat, amikor megláttam a Kiskörúton (sz)épülő új járda burkolata között a fákat: a meglévőket is körbeéri, és pár újat is telepítettek, de hogy!

Minimális helyet hagytak. A Kálvin és az Astoria között egy fánál látni gyökér-szellőzőt. A föld helyett inkább betont látni - mintha így akarták volna tartóssá tenni. Belebetonozzák.

Egy tájépítész szerint a fák törzsétől minimum 1,5 métert kell hagyni - és ha megnézzük az Astoriánál az irodaház előtti, vagy a Kálvinon, a Szabó Ervin téren a fákat, azt látjuk, hogy rendesen adtak helyet, tekintélyes védőrács engedi be bőven az éltető vizet. Itt mintha az lett volna a cél, hogy ne nőjjenek tovább a fák, mert minél nagyobb, annál több gondot okoznak: lehullik a levele, termése, metszeni kell a hüje ágait, sok víz kell a locsolásához...

A beton mindenre jó. 

Ezmiez?

Címkék: park kert ki a természetbe !

2010.05.03. 22:03

 Orczy kertben jártam, zöld bigyulát láttam, le is mertem fotózni, hátha tudja valaki...

Mi ez?

Aki megmondja, egy éves Józsefváros újság előfizetést nyerhet!

Neuralgikus

Címkék: autó baleset körút

2010.05.03. 19:09

 A Baross utca - József körút kereszteződés elég gyakran bénítja meg a város forgalmát - pontosabban az itt bekövetkező balesetek. Neuralgikus csomópont ez:

Üdv!

2010-05-03, hétfő reggel. Egy kicsit mindig előbb indulok, hiszen számítok arra, hogy a Baross utcában némi dugó lehet, na meg a 4-6-os villamos, ott mindig van valami. Két megállót szoktam menni a körútig BKV-val. De valami ma nem volt rendben, a dugó a Baross utcában jóval nagyobb volt a kelleténél. Elindultam gyalog a villamosig. Mögöttem szirénázó rohamkocsi suhan el, majd megáll a Horváth Mihály térnél. Hamar odaérek én is. Egy 9-es busz üresen tátong a megállóban, vészvillogozik, az első ajtónál egy öreg nénit látnak el, elötte és a busz lépcsőjén vértócsa van, valószínű elesett. Sietve folytatom az utamat, de az árkádok alatt újabb szirénázó járműveket pillantok meg, odaérve a körútra egy totálkáros autó áll a síneken, a háttérben egy sérült villamos, ütköztek. Hatalmas volt a dugó, még Budán is érezni lehetett, munkatársam elmondása szerint. A képen nem egy kabrió látható, valszeg a tűzoltók vágták le tetejét, az autós bánhatja... Mindenki fényképez, én csak egy kép erejéig. Már indulok is tovább, időben beértem a munkahelyemre. Tapasztalataim szerint a Baross utca - Jószef körút kereszteződésében sok baleset történik, ugyanis az autósok türelmetlenek, nem is szólva a gyalogosokról, de a biciklisek 95/%-a is átteker a piroson. Sokszor nem merek odanézni amit csinálnak egyesek:

- türelmetlenül rohannak a villamos után, holott az napközben percenként jár, de a Kálvin tér felöl érkező buszjáratokat is sietve próbálják beérni, ugyanis a villamosról leszállva sokszor pirosat kapnak.

- Az Orczy tér felöl érkező autósok is sokszor fordulnak el balra, a körüthoz érve. A táblázás borzalmas, nem egyértelmű, hogyan fordulhatunk a körútra...

Szóval én csak nézek, mint a moziban, hogy mennyire illemtelenül sietősek az emberek, fiatalok, idősek vegyesen. Figyeljünk egy kicsit jobban a közlekedési morálunkra, mert ez kezd katasztrófális lenni... És ne csodálkozzunk, ha ilyen balesetek történnek. A sérülteknek jobbulást kívánok!

Üdv: Attila