Alakul a Mátyás tér környéke is, ez is sétáló rész lesz, autóforgalomtól mentesen az egyik oldalán - ami jó a gyerekeknek, nagyobb terük lesz rohangálni, labdázni, bringázni, szotyizni - ,és a felnőtteknek is, hiszen ki tudnak ülni, a tér tényleg betöltheti közösségi funkcióját, minden korosztály megleli a helyét.

Ugyanakkor nem jó az itt parkoló autók tulajdonosainak. Naná, messzebb kell vinni a bádogdobozt, nem látnak rá az ablakból, és a nagybevásárlás után is hosszabb utat kell megtenni a tele cekkerekkel. Úgy tűnik, ők a hangosabbak, fontosabb nekik a saját érdek, mint a közérdek, ezért aztán tüntetés lesz:

 FELHÍVÁS


  Amint Önök is tapasztalhatják a Mátyás tér átalakítására irányuló munkálatok tiltakozásaink ellenére elindultak.

  Az illetékesek az eredeti terv keresztülvitelét jelezték a Magdolna Mozaik legutóbbi számában megjelent újságcikkben.

  Lakossági tiltakozásunk ismételt kifejezése érdekében fórummal egybekötött DEMONSTRÁCIÓT szervezünk a Mátyás térre

2010.november 07.-én (vasárnap) 15 óra és 19 óra között

  Kérjük Önöket, hogy minél nagyobb számban jöjjenek el, hogy az illetékesek lássák és érezzék, hogy - mivel jogunk van rá - igenis bele kívánunk szólni a környezetünk átalakításába.

Apopó, közérdek. Fontos szó ez, de ki dönti el, mi a közérdek? Mekkora közösséget kell bevonni egy-egy közterület átalakításának az előkészítésébe? 

Nézzük a konkrét példát: a téren lakók egy része tiltakozik a parkolók megszűnése ellen. Jogos, hiszen több évtizedes szokásukat kell feladniuk a közösség egy nagyobb része miatt, akik nem rendelkeznek autóval, de szívesen használják majd a tér megváltozott funkcióit. Kiket kell megkérdezni, kinek a szava nyom többet a latba? A hangos ellenzőket vagy a csendes egyetértőket?

Te mit gondolsz?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr1002411355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Minden hónapban lehetne egy lakógyűlés a mostani évi egy-kettő helyett, aminek eredményeivel aztán a közös képviselő folyamatosan elszámol a kerületnek és viszont. A lakógyűlésen átmegy minden olyan előterjesztés, ahol nem jelennek meg kellő számban a lakók. Tehát tiltakozásnak van helye és haladnának is a dolgok az ilyen ügyekben.
Ráadásul a közös képviselő végre dolgozna is :)
Én nem tudom, de érdekelne, hogy pl a Mátyás tér 4. és 3. térre néző lakásainak tulajdonosai hogy viszonyulnak ahhoz, hogy hirtelenjében kétirányú buszforgalmas út lesz az előttük lévő szakaszból?
Most bukkantam rá a netes Magdolna Mozaikra. Jó lapnak tűnik - abból a szempontból mindenképp, hogy bőséges teret ad az épület- és területfelújítások témájának. Ebben a számban lehet látni egy friss tervet a majdani Mátyás térről. Egyfelől szupcsek... Másrészt elgondolkodtatok már rajta, hpgy vajon hánz(száz)milliónál is tarthat 2000 óta a térre költött pénz????

www.jozsefvaros.hu/dokumentumok/465_magdolna_mozaik_4_szam.pdf
Engem is megtaláltak múlt hét elején, hogy tudunk-e adni segítséget a Mátyás térieknek. Mondtam, hogy előbb talán beszéljük meg, miről is lenne szó. Azóta néma csönd...
Kíváncsi vagyok, hétköznap napközben hány ember sétál majd a drága, új sétáló utcában. Szerintem néhány hajléktalan és néhány agresszív "munkanélküli", a többiek dolgoznak, vagy iskolában vannak. Külföldi turista sem hiszem, hogy ide téved. Én autóval sokszor járok erre, de vagy vak vagyok, vagy mást látok, mint Te. A derekam és a csípőm is fáj és igen is gondot okoz messziről cipelni az ásványvizet, az ennivalót. A munkámhoz pedig szükség van az autóra, a szerszámokat, létrát nem vihetem gyalog vagy biciglivel.
szervezzünk pro-tüntetést:)
Kedves Józsi4!
Igen, autóból mást látsz, mint gyalog vagy biciklivel, és igenis vak vagy.
Külföldön pont a legszegényebb negyedekben csinálnak sétálóutcákat, mert sehol nem mindegy, milyen környezetben éled az életed. A szegényebb embereknek nincs más szórakozásuk, csak az utca. Rendben kell tartani, ennyi az egész.
Kedves Szciklon!
Nem csak autóval járok ezen a környéken, hanem sajnos gyalog is. Látom a hajléktalanokat akik a téren végzik a dolgukat, mert hova mennének? A "szegényebb emberek" szórakozását amint isznak, szotyoláznak és megfélemlítik a többieket. Sok mindenre lenne szüksége ezeknek az embereknek, szerinted a sétálóutca hiányzik nekik leginkább? Ezzel segít rajtuk a kerület leginkább?
Ez a megoldás?
Kedves Lesley!

Tévedsz!
Nem az autósokról van szó.
Mi zöldebben gondolkozunk. Az, hogy a tér egyik oldalán kétirányú autóforgalom lesz, nem okoz örömet az ott lakóknak.
A tér forgalmának csökkentését szeretnénk elérni.
2.
Elkerülte a figyelmeteket, hogy ez egy tér.
Nagy tér, a közepén park, játszótérrel, kutyafuttatóval.
Van hely szotyizni, labdázni, rohangálni.
A tér körüli úttestek átalakítása nem ezt a funciót teremti meg.
Lesley!

A tér helyett a sétáló utca fog funkcionálni?
A tér helyett a sétáló utcában lehet majd labdázni és bringázni?
Kevés a téren a pad?
Az autók helyett jobban kell szeretnem nézni az ablakból a szeméthegyeket és a randalírozókat, vagy a Nagyfuvaros sarki romot? Ami szép dísze lesz a sétáló utcának.

Lehet, hogy Te döntöd el mi a közérdek?
A beharangozód szerint már eldöntötted.

Írtad:"Mekkora közösséget kell bevonni egy-egy közterület átalakításának az előkészítésébe? "
Alapvetően nem "mekkorát", hanem az érintettet.
Egyébként én innen a Mátyás térről támogatok minden esztelen beruházást a Te utcádban, és hidd el hozzád hasonlóan indokolni is tudom a létjogosultságát.
@gabo3: "Egyébként én innen a Mátyás térről támogatok minden esztelen beruházást a Te utcádban, és hidd el hozzád hasonlóan indokolni is tudom a létjogosultságát."

Ugyanezt gondolom én is a szerző kinyilatkoztatásairől. Palotanegyadi álomkergetés rulez.
@városjáró: nem hiszem, hogy kinyilatkoztatok. Van egy változás, ami szükségszerűen az emberek egy részének tetszik, egy részének nem. Van, akinek mindegy.
Itt most egy hangos(abb) csoport hallatja a hangját - de mint a kommentekből látszik, akár támogató demonstrációt is lehetne tartani.
@gabo3: ki az érintett? ki dönti ezt el?
megannyi kérdés, folyton. Esztelen beruházás? Miért? Milyen logika mentén? Egy jó megoldás lenne csak, a hagyjunk mindent úgy, ahogy van?
@Lesley: éltél itt valaha is? jártál itt munkakörön kivül?
Kedves Lesley!

1. Szerintem is elfogult vagy. A demokrácia arról szól, hogy nem csak a többség véleményét, hanem a kisebbség érdekeit is figyelembe veszik. Mivel az autósok véleményére a kutya sem volt kíváncsi, most természetes, hogy hallatják a hangjukat.
2. A kérdés második része az, hogy ez a beruházás szolgálja legjobban a közösség érdekét. A környék kívül-belül lepukkadt házaiban élőknek ez most a legfontosabb?
Rossz a közbiztonság, sok a kosz a kutyapiszok. Sokaknak nincs munkája, rendes lakása, ennivalója, ruhája, stb.

Bárcsak ez lenne most a legfontosabb probléma a kerületben és nem sokkal jobb helye ezeknek a millióknak.
Mindamellett hogy lesley munkássága becsülendő - hiszen korábban senki nem foglalkozott ilyen naprakészen a kerülettel - azt neki is be kellene látnia, hogy egy fejből nem tud ő sem annyi felé okos lenni. Hiába akar.
@Lesley: ki az érintett? ki dönti ezt el?
megannyi kérdés, folyton. Esztelen beruházás? Miért? Milyen logika mentén? Egy jó megoldás lenne csak, a hagyjunk mindent úgy, ahogy van?

Már megszoktam, hogy választ nem kapok csak újabb (vagy régi: „hagyjunk mindent úgy, ahogy van?”) kérdéseket. Valóban igazad van, ne maradjon mindent úgy ahogy van. Rengeteg problémával küszködik a kerület és különösen a Magdolna negyed:
-Magas munkanélküliség
-Alacsony iskolázottság
-Hátrányos helyzetű családok
-Szegregálódás
-Antiszociális elemek, az utcán élők bandázása, hangoskodás, szemetelés
-Dankó utca……..hajléktalan kérdés
-Drogproblémák
-Magas kriminalitás
-Komfort nélküli lakások
-Kívül-belül leromlott állapotú ingatlanok
-Nincs bölcsődéje a negyednek (A szomszéd kerületbe kellett vinni a gyereket, mert itt a 128. várakozók voltunk)
-Középréteg csökkenése
-Köztisztaság
-Közlekedési problémák, átmenő forgalomtól túlterhelt utak
-Parkolási problémák
-Rossz állapotú utak
-Elpusztult és pótolatlan fák (csak a Mátyás-Erdélyi sarkon 12 üres hely tátong)

Nem folytatom, de gondolom, kiegészítenéd még a kerékpárutakkal és tárolókkal, stb., és nem fogok kirohanni miatta. Lehet vitatkozni a sorrenden, de azt állítani, hogy ezekre mind megoldás lenne a sétáló utca, azt hiszem, nem lehet. Tehát nem csak egy jó megoldás van. A felsoroltakon javítani az mind jó megoldás, a sétáló utca nem oldja meg a fenti problémákat, hanem újakat gerjeszt, és Neked is csak annyi jött le az egészből, hogy „csak a kasznijaikat féltik”. A sétáló utca leginkább a problémák elfedésére szolgál, ráncfelvarrás. Kicsit olyan, mint mikor a kidőlt-bedőlt oldalú házikóban nincs fürdőszoba, meg enni sem mindig, de a tányéros TV plazmával, meg a DVD az megvan. A sorrendet kellene betartani, ha az nincs akkor bizony esztelen pénz pazarlás az egész. Ezt nevezed Te közérdeknek.

Párbeszédet kellene folytatni, kompromisszumokat kötni, de erre csak részünkről van igény, a másik oldalon süket fülek vannak. És valóban igazad van, „Itt most egy hangos(abb) csoport hallatja a hangját”, de engedj meg még egy kérdést.
Nem erről szól a demokrácia?