Ez a hányatott sorsú ház is lassan-lassan révbe ér, legalábbis nagyon úgy néz ki. A tervezett épület miatt a tulajdonosokat képviselő cég vezetője és az új épület tervezője lakossági fórum keretében találkozott a környéken lakókkal - a CaPE szervezésében.

Mint ahogy várható volt, az ellenkezők voltak a fő hangadók. Az épület most fogja megkérni a végleges engedélyeket, így pont időben tudta meg mindenki, mi is lesz ott - fel tudnak készülni a fellebezésre. (dögöljön meg a szomszéd tehene is jeligére)


 
A fenti képsorokból jól látni, a beépítést úgy oldották meg, hogy egy óriási zöld udvar kialakítására nyílt lehetőség, ezek kívül az emeletekről egy zöld függöny folyik jól le - és éppen ez az, az épület magassága, ami miatt a szomszéd házak lakói tiltakoznak: nem fog besütni a nap a földszintre!
Igaz, eddig se nagyon, de így aztán sehogyan sem fog. És nem azért nincs fény, mert az ablak előtt egy tűzfal van a telekhatáron...
Voltak jogos kérdések is: a parkolás. Miért nem építenek mélygarázst? Nem engedi a KÖH. Mé'nem? Mert műemlék, és a mélygarázs annak megcsúfolása lenne. Akkor hol fognak állni az ide jövő emberek? Bérelnek helyet a Pollack és a Kálvin téren lévő mélygarázsban. De oda nem fognak lemenni az ügyfelek! De, le fognak, mert azt direkt nekik béreltük ki. Mindegy, nem mennek le, mi meg itt fogunk keringeni a Baross utcában e miatt a...mi is lesz? Magánkórház. Milyen? Nőgyógyászati, hotelszerűen, az ország legjobb progjaival. Ez biztos, az orvosok tudják már? Persze, szerződésünk van velük.
Akkor sem jó! Hagyják azt a telket úgy ahogy van, mert nem fogom tudni eladni sem a lakásomat! Pláne, ha parkolóhely sem lesz! Az önkormányzat csináljon valamit!
De hát ez egy magántulajdon. Az építész a tavaly kapott Prima Primissima díjat, a tervet a Tervtanács elé vitték, ahol nem tudtak egy rossz szót sem mondani rá, az Építészfórumon az egekig dicsérték. Minden szabályt betartanak, sőt, úgy lett kialakítva az épület, hogy maximálisan figyelembe vette a többi ház helyzetét. 
De mé'nem akkor hívtak össze lakossági tájékoztatót, amikor elkezdték a tervezést, talán tudtunk volna ötletelni, és akkor esetleg kisül belőle valami olyan, ami mindenkinek megfelel...! Most csak le akarják nyomni a torkunkon! 
Magántulajdon, ahová azt épít a törvények és szabályok betartásával, amit csak akar. Ez lett, egy nagy, zöld udvarra fognak nézni. De ott a tűzfal! Hát akkor lebontjuk. 
Vicces volt és félelmetes. Én drukkolok neki. Ősszel kezdenék, emeletenként 3 hét a felhúzás, tehát jövő tavaszra elkészül. Az üres falakat is befuttatják zöldel; összességében egy üde színfolt lesz a Baross utcában.
Minden ellen gondolkodás nélkül tiltakozni meg nem MENŐ.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr352110770

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pedig ez a terv kurvára rendben van, a belső épületrész is maximálisan oké, tényleg nem takar ott semmit, a lehetőségekhez képest a legemberibb udvart hagyja meg.

Annyiban vagyok érintett az ügyben, hogy a "hátsó szomszéd" Krúdy 9-es számú házban volt lakásunk, amit el is adtunk már. Pont ide nézett, örültünk is amikor túladtunk rajta, mert én néztem a telekhatárt, és gondoltam hha az arcunkba építik a másik házat, akkor ez a lakás baromi sokat fog az értékéből veszíteni. Ezt a tervet elnézve, nemhogy veszített volna az értékéből, de a jobb és rendezettebb kilátás miatt akár még nőhetett is volna.

Amúgy meg örüljenek a lakók, hogy nem romkocsma lesz, hanem egy baromira halk intézmény. Magántulajdban van a telek, akár bele is lehetne tojni a pofájukba, a bíróságon meg úgyse tudnának semmi épkézlábat felhozni ez ellen.
Ott voltam megbeszélésen és egyetértettem a terv bírálókkal (Építészfórum), tényleg nagyon jól fog kinézni. Tetszett a tulajdonos rugalmassága, hogy lebontják a telekhatáron álló vastag falat és a másik ház kertjét is parkosítják. Egy szellősebb kovácsoltvas kerítéssel tágítják a teret, adnak több zöldet...
Én úgy gondolom, hogy a patkányok helyett bármi jobb....
A lakókat a hatalmas patkányok nem zavarták.
A lakókban úgy látszik, hogy nem tudasult még, hogy a Kálvária tértől a Kálvin térig buszsáv készül hamarosan EU-s támogatással, de azért még tiltakozzanak kicsit egy ház miatt(:
@tda: Ez igy nem korrekt, mert a Kálvin tértől a Szavbó Ervin térig sétáló utca lsz.....busz forgalom nélkül...
@szciklon: Gondolom, a patkányok növelik a lakás értékét :D

Szerintem nagyon jól néz ki ez az épület, a mostani állapot szánalmas. csakúgy, mint a lakók.
@Mariannka51: Sajnos valóban nem ott lesz a busz, így nyilvánvalóan csak a Névtelen utcáig lesz a Barosson buszsáv.
Nagyon jól néznek ki a tervek.

Onnan néhány háznyira volt a régi szerkesztőségünk, még az UFi-s időkben. Még a mi lépcsőházunkban is ki volt írva, hogy vigyázni kell, mert kemény arcok költöztek a szomszédos kis házba.

mandiner.blog.hu/2007/11/08/palotanegyed_ahol_redakcionk_lakik