Versenyben

Címkék: jog rendőrség piac jegyző

2010.01.11. 13:10

 Tegnap délután érkezett egy új bejegyzés a Fórumba, miszerint: 

2010. január 11-én (Hétfőn) reggel 7 órától a Verseny utcai piacon lehet árusítani. Mindenki aki olvassa adja tovább, hogy minél többen legyünk. Így megtudjuk menteni a piacot. Harcoljunk érte, hogy tudjunk hol árulni.

Ez több mint érdekes, hiszen ősszel a jegyzőség úgy zárta be, hogy ott soha többé nem lehet kereskedelmi tevékenységet folytatni - most akkor mégis? Vagy illegálban nyomják az árusok, dacolva a jegyző asszonnyal? Kimentem hát megnézni: a piac tényleg nyitva volt, a földről árultak is a kapu mellett - délig ötezer forintot! 

A piacon amúgy összesen kb. 15-20 ember lézengett, a büfé előtt csoportosultak, mindenki találgatott, mi is lesz most itt, hogy áll a dolog - de senki nem tudott konkrétumokat. Többen mondták, a lőrinci piacon hallották, hogy mától lehet árulni, ezért jöjjön mindenki és nyisson ki. Jöttek, de aki kinyitott, az is inkább csak elvitelre pakolta a maradék árút. Többnyire kerestek másik helyet, a szerencsésebbek (pénzesebbek) üzlethelyiséget béreltek, a többiek pedig a PeCsába járnak ki hétvégén - illetve mellé - ,na meg vannak a vidéki piacok is. Itt, a Verseny utcában már csak tárolnak nagyrészt, raktárként használják. A bódék bérleti díját amúgy is fizetni kell...

Kis idő elteltével megérkeztek a rendőrök is. Először azt hittük, hogy erre jártak és benéztek, de kiderült - miután elmentek és 10 perc múlva visszatértek - hogy küldték őket. Jegyző asszonynak leadták a drótot, hogy ma nyit a piac, ő meg egyből szólt a kapitánynak, aki kiküldte a járőröket, nézzék meg, mi a helyzet, hiszen nem lehet kereskedelmi tevékenységet folytatni!

Nem is folyt. :) A batyusok addigra eltűntek, a többiek meg egymással beszélgettek, illetve vitték el cuccokat - a büfésnek, és rajta kívül még nyolc kereskedőnek érvényes működési engedélye van, ők nyitva lehetnek. Bár a hivatal nem tud róluk sem...

A rendőrök empatikusak voltak, tényleg csak a munkájukat végezték; viszont azt leszögezték, hogy ha bármi árusítást tapasztalnak, akkor bizony kőkeményen bezárják a kapukat. Ha kell, minden nap kimennek, hiszen a jegyző asszony nem engedélyezte a piacot.

Ezen voltak amúgy a legtöbben felháborodva: az ősszel, a bezárás előtt azt ígérte dr. Xantus Judit, ha minden engedély és hatósági hozzájárulás meglesz, mehet tovább a piac a törvényes keretek között. Aztán másként döntött, véglegesnek nyilvánítva a bezárást. Ezzel - az árusok szerint - nagyon átverte őket, borzasztóan utálják. Többen megemlítették, hogy mindenféle disznóságot tudnak róla (konkrétumok nélkül, persze), és abban is egyetértettek, hogy a magyar emberek tönkretevője, hiszen télvíz idején ellehetetlenített több száz embert. Pont a karácsonyi roham előtt, amire sokan extra készletet halmoztak fel.

Mint az ott lévőktől megtudtam, nem adták, nem adják fel. A jog útvesztőjéből próbálnak tiszta terepre kikászálódni, ennek egyik formája a szociális alapú piac - vagy szegények piaca.

Ha az megvan, akkor már lehet újraépíteni a közönséget, újra termelhetnek bevételt. Bár olyan pletykák is elhangzottak, hogy a piacüzemeltető meg emelné a helypénzt, sőt, a vásárlóktól is belépti díjat szedne...

Amiben még egyetértés volt  - a jegyző köpködésén kívül - hogy a bezárásnak mindenki okozója volt: a piac üzemeltetője, a jegyző, az önkormányzat; és mindennek a levét ők, a kisemberek isszák meg.

Én drukkolok, hogy sikerüljön valamit elérni, hiszen egy ekkora városban szükség van egy állandó bolhapiacra - és ha jól csinálják, fontos turisztikai látványosság is lehet. A rutinos piacozók külföldi példákat soroltak: Párizs, Bécs, Isztambul mind-mind rendelkezik ilyennel, és jól prosperál.

Ha a hatóság és a piacot üzemeltetők együttműködnének inkább, meg lehetne oldani.

Te járnál oda, ha szabályosan működtetve újranyitják?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr881663455

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Persze, hogy járnék. Ott még lehet érdekes tárgyakat találni. Vagyis őszig lehetett. Én nem rég vagyok pesti, de azt a piacot még én is ismerem.