Kommandó

Címkék: civil utca túra szemét tér tisztaság

2009.05.18. 16:11

Volt pár évtizeddel ezelőtt egy polgármester Haifában, akinek nagyon szúrta a szemét a városban lévő sok szemét. Rájött arra is, hogy hiába rak ki több kukát, hiába ürítik gyakrabban, hiába szedik össze, söprik naponta többször, amíg az emberek mentalitása nem változik meg ez ügyben, nem ér semmit. Divatos kifejezéssel élve, ez csak tűzoltás.

Mit lehet tenni? Nevelni kell az embereket. Hogyan? Mi az a mód, ami elég tartós változást hoz az emberek fejében?

És kitalálta! Azt tette, hogy az iskolásokat felkérte, hazafelé a suli után eredjenek egy-egy felnőtt után, és ha valamit eldobott, vegyék fel, menjenek utána és adják vissza neki, valahogy így: "Néni/Bácsi! Ezt el tetszett ejteni!"

Ezen aztán a felnőttek meglepődtek, elcsodálkoztak és kicsit szégyellték is magukat. Milyen már az, ha egy gyerek figyelmeztet? "Én vagyok a felnőtt, nekem kell nevelni a gyerekeket, ehelyett ő szólít meg engem..." Valami hasonló játszódik le ilyenkor benne.

No persze, nem mindenkiben. Van, aki agresszíven lép fel a gyerek ellen. Van, aki a felnőttséget a hatalommal párosítja. Előfordul, nem vagyunk egyfomák. Az ilyen esetekre kellene egy-egy rendőr vagy közterület felügyelő, aki ha kell, megvédi a gyereket, ha kell, megbírságolja a felnőttet.

Elég lenne pár hónapig ezt játszani, és jelentős javulást látnánk. Az a gyerek, aki ilyenben részt vesz, egyrészt élvezi, hiszen valamilyen szinten "visszavág" a felnőtteknek, másrészt beleivódik, és így nő fel. Két (de inkább több) legyet egy csapásra!

Haifában azóta felnőtt pár generáció, és ma már ha valaki az utcán eldobja a szemetet, arról megállapítják a helybéliek, hogy turista.

Ezt az ötletet ültetjük át a CaPE és a Somogyi Béla utcai általános iskola önkéntesei segítségével, akik 2x3-as csoportokban fognak egy-egy órát sétálgatni és megszólni a szemetelőket a negyed terein. Természetesen vigyáz rájuk rendőr és közterületfelügyelő, és hogy kitünjön, miről is van szó, láthatósági mellényt is viselnek, rajta a felirat: Palotanegyedi Tisztasági Kommandó

Kíváncsi leszek az eredményekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr311060685

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Tomi Dániában 2009.05.20. 12:24:12

Az nagyon megy, mi?Gondoltam már rá régebben is, hogy írok majd erről egy bejegyzést, de ami miatt most írom meg, az egy írás, amit Levi linkelt Facebookon. Nem is maga az írás, hanem az első hozzászólás alatta.Szóval arról szól az egész, hogy egy külföld…

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nem tudom, kinek tűnt már fel, de a Bródy Sándor utcában szinte mindegyik fém szemetes eltűnt.
a vasváz üresen áll, de van amikor nejlonzacskót feszítenek ki rájuk, hogy azért legyen valami haszna..

kb 3-4 ilyet is látni útközben.

így tényleg nehéz nem szemetelni...

Természetesen a nem szemeteléshez kell szemetes, de ha az nincs, akkor sem dobom el, hanem addig hurcolom, amíg nem találok! Ezért nem adok igazat mes-nek.

Támogatom az elképzelést. Megnyugtatott, hogy szegény kisiskolások (mert bizony jópáran lesznek, akik beszólnak) "kíséretet" is kapnak.
És bizony így egy kicsit én is elszégyellem magam, amiért nem szólok rá másra, csak belül rázom rosszallva a fejem.
@fira: én sem dobom el.
de van aki megteszi.
@mes:
A Palotanegyedben hamarosan újabb 50 kuka fog megjelenni a közterületeken. Ha még tudtok olyan helyet, ahová elférne vagy indokolt lenne, csak küldjetek egy mailt az egyesulet@palotanegyed.info címre!
Köszönet a CaPE nevében!
Tapasztalataim szerint nem akkor van a legnagyobb szemetelés, amikor a kisiskolások éppen az utcán lehetnek, hanem éjszaka, amikor pl. illuminált társaságok vagy csak úgy "jófej" emberek rongálnak/szemetelnek. A kezdeményezés mindenesetre nagyon tetszik!
szerintem is jó ötlet, bár kicsit féltem a kicsiket. viszont nem csak arra kellene kérni őket, hogy szóljanak rá a szemetelőkre, hanem szedhetnének is szemetet, ha már arra járnak.
Jó kezdeményezés! A legtöbb mocsok viszont szerintem a kutyáktól származik: félméterenként vannak bűzölgő "átfolyások" minden utcán. Felszedhetetlen. A naponta kétszeri fellocsolás segítene, de ez már évtizedek óta nem divat Budapesten. (Ajánlom figyelmetekbe a HVG interjúját Gábor Eszter művészettörténészzel, aki erről is beszél: hvg.hu/hvgfriss/2009.19/200919_Gabor_Eszter_muveszettortenesz_Nalunk_nem_s.aspx )
shadai,
ki locsolná fel naponta kétszer a járdát? Még egyszer sem teszi meg minden társasház, mert a víz nagyon drága!
speciel az utcán heverő szemét és a kukák száma között szerintem nincs összefüggés, budapesten lépten-nyomon kukákba botlik az ember - engem már zavar -, mégis tele vagyunk szeméttel, bécsben pedig elég ritkásan vannak a kukák, mégsincs szemét.

a kezdeményezés nagyon aranyos, de hogyan lehet mérni az eredményességét? vagy majd visszatérünk a témára 2-3 generáció múlva? :)
Jellemző eset:
Az utcánkban működik rgy éjjel-nappali. Az egy dolog, hogy vannak, akik csak szivatóval indulnak reggelente, de nagyjából a következő képpen történik:
- megveszi a felest és kilép a boltból (bent ugye tlos, igaz kinn is, de az nemérdekli)
- 2 lépés, kupak lecsavar, balcsapottal elhajít
- 2 lépés
- pillanatra megáll, "éltető nedű" felhörpint
- a fentihez hasonló balcsapottal üveg is elhajít.
Rájuk szoktam szólni: valamit elejtett. A jellenző reakció egy: Hee???? (ezt úgy 20-as IQ-val kiejtve).
Általában még annyi energiám marad, hogy sorban rámutatok az 5 méteres körzetben lévő 3-4 kukára, hogy ez is, az is szemetes. Általában nem fogják fel, miről beszélek.
Őszintén remélem, hogy a rendőrség által őszre ígért 1600 közterületi járőrből lesz valami.
@mes: "így tényleg nehéz nem szemetelni..."
Na az ilyenek nagyon fel tudnak dühíteni!
Eszembe nem jutna eldobni valamit az utcán, csak azért, mert nincs szemetes.
Külső tényezőkre fogni a viselkedést az nagyon megy mi???
Emlékszik még valaki a régi Gazdálkodj Okosan c. játékra, ahol volt egy olyan bünti, hogy Szemeteltél az utcán fizess 20 Ft-ot!
ez kéne most is, de sajnos a közteresek csak az autósokkal vannak elfoglalva. Legalábbis én csak akkor látom őket ha a kamerán kiszúrnak valakit....
@tomi888:
nem hiszem el, hogy azon pörögtök, mekkora suttyó lehetek, mert ha nincs kuka, akkor eldobom, ami felesleges nálam...
arról írtam, hogy VALAKIK LELOPTÁK SZINTE AZ ÖSSZES FÉMKOSARAT AZ ÁLLVÁNYOKRÓL!
így nincs hová dobni a szemetet.
és sajnos van olyan ember, aki ilyenkor gondol egyet, és megszabadul a szeméttől.

engem ez is bosszant, és az is, hogy mindent elemelnek, ami mozdítható.
tegnap éjjel a deák téren láttam, hogy két nő ollóval vágja a park levenduláit, aztán másnap biztosan az aluljáróban árúsítják majd a csokrokat.

a kölcsey utcában pedig a könyvesbolt kirakatából gyökerestől lopták ki a bukszusokat, amiket 2 hete ültettek el a bolt dolgozói.

és még lehetne sorolni...
@mes: nem azt mondom, te vagy "suttyó", és te dobod el a szemetet.
Én azt nem szeretem, ha valaki külső okokkal magyarázza a cselekedeteit, ahelyett, hogy magával vinné a szemetet egy következő kukáig.
Nem ellened irányult a hozzászólásom, csak általánosságban az ilyen gondolatok ellen.
Van vmi folytatása az ügynek?
Lassan elmúlt 5 hónap.
Idei tanévben folytatják a gyerekek???
Egyébként azok a "jófejek", meg ittas egyének is a környéken laknak, akik este jellemzően szemetelnek. Más kérdés, hogy utánnuk hajnalban a közterület takarítói kitakarítanak (legalábbis kellene...)