A civil roma képviselőket a magasságos Főváros magához rendelte ma délelőtt, ugyan tárgyalják  már meg ezt az egész ellenállást. Nos, értesüléseim szerint nagyjából annyi történt, hogy a Fővárosi Cigány Önkormányzat (FCÖ) az áldását adta, ettől legitim a dolog, és más nem is számít. A civilek nem legitimek, akkor sem, ha a feje tetejükre állnak. 

Érdekes, ezt a "legitim-nem legitim" mondást milyen jól kihozták a Parlamentből, és bátran használják is. 

Déltől azonban sajtótájékoztatót tartottak a civilek (romák és nem romák) a Kesztyűgyárban, "Tudunk jobb megoldást!" címmel. Kicsit késve kezdték, mert vártak még szereplőket, akik nem jöhettek el a Városházáról, kenyéradó gazdájuk ott tartotta, csak hogy ne tudjanak megjelenni. Mennyire kisstílű húzás volt ez is!

Készítettem videót is, egy régi, egyszerű kis fotógéppel, viszont élvezhetetlen lett a kép. Igazából a hang a lényeg, nem a kép (legalábbis ezzel nyugtatom magam) :)

Aztán jól le is merült a masinám. A videó után következett pár újságírói kérdés, pontosítást kértek, ki is van kivel, és ki ellen: gyakorlatilag az FCÖ elnöke és jó emberei (akik pont egyel vannak többen) a Főváros támogatói, és ellenük vannak a roma civil szervezetek - világosított fel mindenkit Daróczi Ágnes. Az FCÖ választott képviselőkből áll, ők képviselnek minden romát - mégsem hallgatják meg a civil szevezeteket, mégsem állnak szóba velük, nem tárgyalnak. A Szentkirályi utcai épület bejárásán együtt vettek részt az FCÖ elnökével, aki akkor magából kikelve ordított, mennyire nem felel meg a tervezett funkcióknak. Azóta viszont megváltozott a véleménye valamitől...

A pénz is érdekes, ebben a válságban 900 milliót akarnak fordítani egy épület átalakítására, ami akkor sem lesz megfelelő - viszont a hatodik kerületben az Eötvös utcában 1,2 milliárdért húztak fel egy új épületet kulturális célokra.

Demokrácia deficit van, hiszen nem egyeztettek előzőleg a kerülettel, ellenben "Horváth Csabától úgy tudjuk, a fővárosiak hónapok óta keresnek megfelelő helyet, előzőleg már négy kerület tiltakozása miatt esett a választás a Szentkirály utcai, fővárosi önkormányzati tulajdonban lévő épületre" - olvasható az MSzP kerületi fórumán. Ennek ellenére a kerület partnerként áll a dologhoz, felkínál több helyszínt, többek között a Tavaszmező utcában zajló, civil kezdeményezésen alapuló projektet. Ezt is szerették volna bemutatni, bár kicsit részletesebbre sikerült, mint kellett volna, és a sajtó képviselői kezdtek szépen elszivárogni.

A tájékoztatás megvolt, a sajtó megjelent, szép számban (Figyelő, M1, Népszabadság, Magyar Nemzet, helyi újságok), talán így eljut a megfelelő helyekre a halasztási kérelmük. Türelmet kérnek, együttműködést és összhangot.

Úgy legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr771091762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az integrációs bizottság szerint az intézmény remélt megépítéséig ki lehetne bérelni a terézvárosi önkormányzat által 1,2 milliárd forintért (600 milliós állami támogatással) felhúzott, kultúrközpontnak szánt Eötvös utca 10.-et, amely hasznosítóra vár. Egyébként elképzelhető az is, hogy ez az épület lehetne a végleges központ: minden szempontból megfelelne a célnak.

Horváth Csaba főpolgármester-helyettes kifejtette: a fővárosnak nem feladata, hogy egy országos léptékű intézményt hozzon létre. Ugyanakkor minden segítséget megad, hogy az elkövetkező években megvalósuljon egy országos roma kulturális központ - ígérte, hozzátéve: a közgyűlés csütörtökön elvi döntést hoz az időveszteség elkerülése érdekében a Szentkirályi utcai létesítmény tervezésének megkezdéséről, de megvizsgálja a többi lehetőséget is.

nol.hu/kult/valtozatok_roma_kulturkozpontra
A romaközponttal kapcsolatban tépelődtem sokat hogy hozzászóljak e a témához.Miután sokszor hallottam felőled ugy látom itt van jó lehetőség a hozzászólásomra.Budán nőttem fel 15 éve vagyok Józsefvárosi és az itt lakók többsége azoknak főleg a kulturájával volt részem megismerkedni.Amatőr festőként ugy látom a gyönyörü képeik és történetük a velük való kapcsolat vagy fiataljaiknak a tanitása,szórakoztatása egy központban lenne a legjobb.Erre valóban a Szentkirályi utcai épület lehet hogy nem alkalmas /biztosan találnak mást/ de hogy ennek a lehetőségnek a romaügyi tanácsnok úr nem örúl azon nagyon csodálkozom.Szétszórva vannak a képviseleteik/Roma Parlamant,ÖCO,Nap Ház stb/ és látszik hogy érdekellentétek vannak köztük is. Igen én nem romaként szeretném ha gyögyörü festményeik és zenéjük minden hallgató és néző számára elérhető lenne- jobban összefogná a kerület lakóit ha ők is nyiltabb lennének és nemcsak "barátban" családtagban gondolkoznának aki még csak érdeklődő számukra.
TUDÓSÍTÁS A FŐVÁROSI KÖZGYŰLÉS ÜLÉSÉRŐL (2009. április 30.)

Létrehozták a fővárosi roma kulturális központot

A Fővárosi Közgyűlés nagy többséggel megszavazta a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ létrehozását. Az előterjesztés értelmében az új intézmény a Napház Khamorro Klubmozi és Kisebbségi Kulturális Intézmény, illetve a Fővárosi Önkormányzat Cigány Ház-Romano Kher jogutódjaként jön létre.

A közgyűlési vitában Demszky Gábor főpolgármester hangsúlyozta, hogy a fenti két szervezet jelenleg méltatlan körülmények közt működik, a Szentkirályi utca 7. szám alatti épületben azonban összehasonlíthatatlanul jobb feltételeket teremtenek meg.

Ugyancsak a központ létrehozására kérte a képviselőket a vita során szót kapó Makai István, a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke.

Roma civil szervezetek képviseletében Daróczi Ágnes kérte az előterjesztés napirendről való levételét; Daróczi Ágnes attól tart, hogy az állami támogatással a főváros által létrehozott intézménnyel kisebb lesz az esély egy országos központ megalapítására.

Horváth Csaba - részben erre reagálva - humán várospolitikai főpolgármester-helyettes ismertette a főváros vezetésének Bajnai Gordon miniszterelnöknek írt levelét, amelyben Budapest vezetői kezdeményezik az országos központ létrehozását, illetve annak előkészítését.

Az újonnan létrejövő fővárosi intézményt Budapest évi 100 millió forinttal támogatja, a Miniszterelnöki Hivatal, valamint az Oktatási és Kulturális Minisztérium pedig évi 100-100 millió forint értékű közszolgáltatási szerződést köt az újonnan létrejövő központtal.

A Szentkirályi utca 7 szám alatti egykori iskolaépület felújítását és funkció szerinti átalakítását az Oktatási és Kulturális Minisztérium finanszírozza.

Az elmúlt napokban a helyszín ellen roma civil szervezetek tiltakoztak, ennek hatására a főváros május 31-ig megvizsgálja, hogy van-e más, alkalmas épület a Fővárosi Roma Oktatási és Kulturális Központ befogadására.

Forrás: www.budapest.hu