Mátyás téri fórum

Címkék: fórum mátyás tér

2009.04.02. 09:43

A múlt héten egy időben két helyen is lakossági gyűlés volt, íme a Magdolnanegyedi beszámoló. Továbbra is várom gondolataitok, ötleteitek, mit lehetne és mit kellene tenni.

Március 25-én, a Rév8 szervezésében lakossági fórumon értékelték a felújított park elmúlt egy évét. Kényelmesen elfértünk, a 21 emberből 11 hivatalból volt jelen. A lakók közül pedig azok, aki mindig. Ezek szerint nem sikerült elhitetni az emberekkel a környéken, hogy érdemes eljönniük, bele is lehet szólni, nem csupán időpocsékolás egy ilyen találkozó. Szó volt a Mátyás téri park állandó őrzésének megszűnéséről, a szomszédsági járőrökről és a tervezett sétálóutcáról. Leghosszabban az őrzés kérdésén ment az ötletelés. A biztonsági őr csekély hatékonyságáról vitatkoztunk, – hiszen úgysem szól rá senkire – és arról, hogy talán érdemes volna egyéb szereplőket, esetleg szociális munkásokat bevonni. Jó példa a Máltai játszótér típusa, ahol mindig van valaki, aki segít a kisebbnek találni valami elfoglaltságot. Rendvédelemre pedig ott van az új szolgáltatás, a szomszédsági járőr. Kettesével mászkálnak a rend őrei, hívható mobiltelefonnal, a Dobozi-Koszorú-Népszínház-Baross területén belül, gyors reagálású hadtestként.

 

A Rév8 elmondta, hogy a park még nincsen készen, lesz majd nyilvános WC, csőszház, lesznek még padok, asztalok és további zöldítés. A Mátyás tér megmarad pihenésre, a zajosabb játéknak pedig két új helyszíne lesz, a Homoki utcai sportudvar és a Dankó utcai szabadidőudvar.
 
A Mátyás tér látványterve
 
Az egyik lakónak a legnagyobb gondja a parkon belüli szánkódomb volt, megszállottan szeretné eltüntetni. Felajánlotta, hogy társadalmi munkában elhordják. Szerinte ugyanis onnan dobálják az autókat a renitens kiskorúak (én ilyet még nem láttam, de biztosan így van). Megjegyezte, hogy ez addig lesz így, amíg egy Rév8-as munkatárs autója nem lesz az áldozat. A megszólított munkatárs megnyugtatta, hogy nem kell aggódni, a parkolás egy éven belül ott meg fog szűnni, hiszen sétálóutca lesz…A hölgy nem értékelte az iróniát, ezzel rögtön át is tértünk a parkolás problémájára. Az autósok persze aggódtak, hogy nem lesz hely, a nem autósok pedig örültek, hogy nem lesznek autók. A Rév8 házi, nem hivatalos felmérésének eredménye az, hogy van elegendő parkoló a környező utcákban, amit az érintettek nem nagyon akartak elhinni.
 
Egy másik lakó (egyébként egy helyi civil egyesület képviselője) hiányolta az embereket, elsősorban – ahogyan ő fogalmazott – „cigány polgártársainkat, akikkel egy haza gyermekei vagyunk”. Szerinte sok az indokolatlan, kölcsönös félelem, amiről kell és lehet is beszélni egymással. Egy másik lakónak a cigányokról csak a szotyizás jutott eszébe.
 
Vita volt arról, hogy az internetnek mekkora lehet a szerepe a tájékoztatásban. Mennyire használható az önkormányzat és a Rév8 honlapja (állítólag kevéssé), milyen egyéb módokon lehet elérni a népet. A Kesztyűgyárban mindenesetre elhelyeznek egy véleményládát, a Zöfi képviselője pedig elmondta, hogy új lapjuknak, a Magdinak nyílt szerkesztőségi ülésére várnak bárkit, hiszen azt szeretnék, ha maguk a Magdolna-negyed lakói szerkesztenék a lapot.
 
A végén a dombeltüntető hölgy - akit én ezentúl Dombinénak fogok hívni - még megnevetetett bennünket, ugyanis jelezte, hogy ha megvalósul az örökbefogadási akció, aminek keretében minden ház választ a parkból egy részt, amit gondoz, akkor ő természetesen a dombot választja. Én még nem nevettem lakossági fórumon, már ezért érdemes volt.
 
szzs
 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr421041282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jópofa beszámoló. Én már elveszettem a fonalat, de hány éve is építgetik ezt a teret? Öt? Hét? Szomorú, hogy még most sincs kész. (Sajnálom szegény teret. Félő, hogy minél többet "gondozzák" annál rosszabb lesz.)
Kívülről lehet, hogy így néz ki. És annyiban igaz is, hogy volt kb. 10 éve egy felújítás, amibe senkit nem vontak be, most viszont úgy próbálják átalakítani, hogy a lakók is beleszólhassanak. Ez nem egy gyors folyamat, és mindkét részről vannak jelentős hiányosságok. De az igyekezetet szerintem értékelni kell. Nem az a fontos, hogy minél előbb kész legyen a tér, hanem hogy minél több embernek tetsszen.
A sétálóutcáról keveset írtál... Sajnos nem tudtam részt venni az eseményen, de kiváncsi volnék, hogy mely utcákat érinti majd az átalakítás (ha egyáltalán tényleg lesz)
@grichie: ha jók az információim, akkor a májusban megrendezésre kerülő utcabálon lesznek kirakva látványtervek az átalakításról.
sétálóutca: tudtommal az Erdélyi utca a Telekiig, a Tavaszmező első körben a főiskoláig a Mátyás tértől(aztán esetleg hosszabban), továbbá a Mátyás tér keleti és északi része lesz forgalommentes. a Mátyás tér déli és nyugati része kétirányúvá válik.
én javasoltam, hogy a bevezető részek is legyenek csillapított forgalmúak, már csak a balesetveszély miatt is( a gyerekek a téren rohangálnak, az autók pedig, mint tudjuk nem szeretnek megállni, de kinevettek. mert nem reális...
a terv szerint egy éven belül készül el. én már várom.
legközelebb mindenképpen gyere el grichie!
Amint Önök is tapasztalhatják a Mátyás tér átalakítására irányuló munkálatok tiltakozásaink ellenére elindultak.
Az illetékesek az eredeti terv keresztülvitelét jelezték a Magdolna Mozaik legutóbbi számában megjelent újságcikkben.

Lakossági tiltakozásunk ismételt kifejezése érdekében fórummal egybekötött DEMONSTRÁCIÓT szervezünk a Mátyás térre

2010.november 07.-én (vasárnap) 15 órától

Kérjük Önöket, hogy minél nagyobb számban jöjjenek el, hogy az illetékesek lássák és érezzék, hogy -mivel jogunk van rá - igenis bele kívánunk szólni a környezetünk átalakításába.
Legyen népszavazás, szavazzon az egész negyed, joga van hozzá:-)
Miért szavazna? Hozzászólásod tipikus példája annak, amikor valaki "ügyrendi" eszközökkel akar ellehetetleníteni egy kezdeményezést.

Mi köze a Magdolna utcaiaknak, vagy a Dobozi utcaiaknak a Mátyás tér átalakításához? És sorolhatnám a többi távolabbi utcát is.

Nagy valószinűséggel nem értesz egyet a kezdeményezőkkel, de vagy érveid a gyengék, vagy valami miatt személyes ellenérdekelt helyiként úgy érzékeled, hogy marginális kisebbséget képviselsz a tiltakozók tömegeihez képest? Ezért választod az obstrukciót? Nem szégyelled magad?

Ha van benned méltányosság, ha tiszteletben tartod a helyi lakosok véleményhez való jogát, akkor te magad is el kell hogy ismerjed, itt a Teleki tér és környékbeli utcák lakosai és dolgozói - max 2-3 ezer ember - érdekeltek. A közvetlen környék azért, mert a tovább erősödő parkolási gondok, és a parkolóhelyet kereső autók fokozott kipufogógáz termelése mindenkit érinteni fog. Az ő véleményüket kell meghallgatni, és komolyan venni. Nem egybemosva másokéval.

Ha nem értesz egyet a kezdeményezőkkel, akkor vállald fel érveidet, cáfold meg az övékét! Vagy a Hivatal (bizottság?)képviselőjeként adj nekik arra garanciákat, hogy a vélelmezetten várható negatív hatások nem érvényesülnek majd, és csak a pozitív következmények maradnak meg!
Akkor szépen sorban:

Hozzászólásod tipikus példája a "nekem van hozzá csak jogom":-) (Igen, ez nagyjából annyira értelmes, mint esetemben az ügyrendről beszélni.)

A fejlesztés a negyedről szól, a teret nem csak a tér körüli házakban élők használják, ezért nincs kevesebb közük ahhoz, mi is történjen

Érveket már írtam, csak meg kell keresni, elég itt a blogon. Nem obstruálok, és nem szégyellem magam. Azt sem érzem, hogy marginális kisebbséget képviselnék, sokaknak nincs ellenére az átalakítás, beszélgettem velük. Nem tudok arányokat mondani, ahogy más sem, egy viszont biztos: az ellenzők hangosabbak.

Van bennem méltányosság, itt lakom, autóm is van, és állítom, ez a parkolóhely-szűke miatti rettegés nem reális. Erről is írtam.

A kezdeményezőkkel egyet nem értésem igaz, de a posztolások közben nem ez vezérel, hanem az zavar már hónapok óta, hogy a fejlesztést nem ellenzők egyből rosszindulatúak lesznek, akik szégyellhetik magukat, obstruálnak, nem méltányosak, stb. (ahogy ezt írod a posztodban). Nem arról folyik a párbeszéd, amiről esetleg hatékony is lehetne, és nem úgy, hogy mindenki elmondja/elmondhassa a véleményét.

De értelmetlen ez a vita (és sajnos nagyon indulatos néha), néhány ember oda-vissza mantráz néhány érvet rendkívül szűk körben. Én azért irkálok néha, hogy észlelhessék, nem olyan egyértelmű a világ - meg a környezet átalakításának - megítélése, ahogy látni szeretnék:-)
@bizottsagiirnok: Tisztázzunk valamit: a tiltakozás nem a negyedszintű fejlesztés ellen szól, sőt még csak nem is egy-az-egyben a Mátyás tér átalakításának elutasítása. Ez már ezerszer elhangzott, de a Rév8 szemüvegen keresztül látók (mint Te is) szívesen szajkózzák, hogy a tiltakozók a változás , a fejlődés ellen vannak. Civil lakosnak abban igaza van, hogy az itt lakóknak azért mégis csak több joga van a beleszólásra, mert a "fejlesztés" következményeit nekünk kell elviselni, a mindennapjainkban megélni (lásd pl. Krúdy kocsma utca). Aki egy héten vagy egy hónapban egy-két alkalommal használja a teret a kerület vagy a város más részéből idejöve, azt egyáltalán nem érdekli, nem érzékeli az itt lakókra hátrányos folyamatokat.
Egyébként az általad folyton hangsúlyozott párbeszédről meg annyit, hogy emlékezetem szerint azon a lakossági főrumon sem voltál ott, amelyiket kimondottan ebben a témában szervezett a Szomszédsági Tanács.
Azért az is érdekelne, hogy miből érzékeled úgy, hogy a tiltakozók hangosabbak. Még semmilyen nagy hangú megmozdulásuk sem volt, a kerületi sajtó pedig -ha egyáltalán hajlandó foglalkozni a kérdéssel-, akkor igyekszik (természetesen-hisz ezért fizetik)a "hivatal" álláspontját támogatni.
A környezet átalakítás megítélését pedig nem kell fetisizálni, hisz elég egyértelmű,hogy a hivatalos irányok mögött rendszerint kőkemény anyagi érdekeltségek állnak.Nincs ez másként a világ más tájékán sem,csak a demokráciák fejlettsége különbözteti meg, hogy azt a civil szférának hogyan kell megélnie.
Kedves Judimami, tisztázzuk, ha ezt javaslod:

Miért olvasható a posztodban az, hogy aki mást gondol, mint Te, az a Rév8 szemüvegén keresztül lát? Ilyen egyszerű lenne a világ?

Szerinted több joga van a beleszólásra, szerintem meg nagyon nehéz egy városban belőni, hogy kinek mire és mennyiben van joga. Túl egyszerű az, hogy annak, akinek az ablaka oda néz, avagy ott lakik.

Igazad van, azon nem voltam, másikon meg igen. Nem érek mindig rá.

Hangosabb tiltakozás: volt levél a lépcsőházban, volt aláírásgyűjtés, volt cikk, de mindez nem baj. Csak tény.

Nem fetisizálok semmit. Csupán itt lakom, tudok parkolni, meg fogom oldani, és nincs bajom azzal, ami történik. Ez csak nem bűn?:-) Jelenleg a civil szféra része a parkolóhelyek csökkenéséért aggódók és én is, az nem baj, hogy ez heterogén. Anyagi érdek is van/lehet minden mögött, de önmagában az sem az ördögtől való.

Van egy bája annak, ahogy itt Rév8-szemüvegesnek tartasz, csak azért mert most azt gondolom, nem rossz, amit lépnek. Kis előtörténet: korábban sokszor kritizáltam nyilvánosan a munkájukat, többek között a www.magdolnanegyed.info.hu honlapon. Az ott leírtak sem jelentik azt, hogy előre utálom minden lépésüket. Inkább mérlegelek.