Futó utca

Címkék: felújítás díszburkolat

2009.03.12. 14:31

Na, miről híres? Nem tudjátok? Segítek kicsit: így írtak 2005 végén erről a részről:

Európai Uniós pályázaton elnyert támogatás - a 10%-os önrésszel együtt 1,039 millió Euro (kb. 260 millió Ft) - biztosítja, mely anyagi eszközöket rendel a közterületek és közművek megújításának feladatához.

A munkálatok során kicserélődött a vízvezeték, egyedülálló módon tégla burkolatot kapott a járda, új kandelláberek kerültek felállításra. A megújítás eredményeként a kerület egy hangulatos, gyalogosbarát útszakasszal lett gazdagabb.

Hát persze! A középső Józsefváros első sétáló utcája! De szép is lett! Az ingatlanosok azonnal lecsaptak erre a tényre, és azóta is így hirdetik az ottani lakásokat, hogy jó ott lakni, ahol egy remek kis csillapított forgalmú utcácska dobja fel a környéket. Nézzük, mi lett belőle:

 



Gödrök, beton, aszfalt - művészi hányavetiséggel szétszórva. Egyedül a kis kockakövek vannak szépen elrendezve itt-ott, mintha készülnénk ismét egy utcai harcra, a tankok ellen. Vagy csak úgy. A kihullott - vagy kiszedett - kövek helyét aszfalttal pótolták, ahogy elnézem, lesz még ilyen pótlás. 

A sebesség korlátozása is felesleges, az itt áthajtók jelentős része nagy ívben tesz rá. Súlykorlátozás viszont nincs, szóval lehet, hogy a Corvin-Szigony betonszörnyeihez erre (is) járnak a teherautók. Nem kéne.

Vajon mi az oka annak, hogy még tíz öt évet sem bírnak ki a felújítások? Nemsokára kezdődik a Mária utca átalakítása, az meddig bírja majd? Ugyanez lesz a sorsa?

FRISS: Információim szerint az aszfalt-foltok csak a jó idő beköszöntéig maradnak, aztán helyrerakják a köveket, kiegyengetik az oszlopokat - és bár erről nem volt szó, de remélem - kiraknak egy 3,5 tonnás tiltást is. Megtudtam azt is, hogy erre is két év volt a garancia, mint ahogy ennyi szokott lenni.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr62993796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csak egy javaslat, de ha az utcakőépítők egyszer is tanulmányozták volna elődeik több száz éves leírásait, hogyan kell lerakni a macskakövet, feltűnhetett volna, hogy eredetileg:
- nem kétujjnyi hézaggal rakták őket,
- nem 15 cm homok, hanem tömörített kavics alapra,
- a hézagokat se homokkal, hanem bitumennel töltötték fel.
Persze,hogy szétmennek néhány hónap alatt. Ja hogy drágább? Igen. De ennek benne kellene lennie az előzetes kalkulációban is nem?
Az Andrássy úton, a BartókBélán és még sok sok helyen (néhol máig megtekintheően) szépen működik a macsakakő borítás évtizedek óta. Igaz, azoknál nem azt nézték, hogy drágább-e, hanem azt, hogy semmi kedvük visszamenni félévente javítgatni és eleve rendesen megcsinálták.