Somogyi Béla - marad!

Címkék: utca önkormányzat

2009.01.27. 12:05

Át akarják nevezni a kerület egyik utcáját. No, van ilyen, volt is már rá példa, a rendszerváltást követően tucatjával nevezték át a közterületeket, lemosva a kommunizmusban ráerőszakolt neveket az utcákról, terekről. De ma? Mi indokolja?

A Palotanegyed részönkormányzat első második nagyobb dobása a Somogyi Béla utca átnevezésének terve volt, amit ráadásul civil kezdeményezésnek álcáztak. Hogy mi is történt pontosan, senki nem tudja, részeleteket itt és itt, véleményt meg itt lehet olvasni.

Az önkormányzat szócsöve, a kerületi lap "olvasói levelek" rovata is csak ezzel kapcsolatos írásokat közöl jelenlegi számában, de eredményt, helyzetjelentést nem. Több képviselőnek írtam, érdeklődve, hol tart most az ügy, de választ hosszú idő után csak egy adott.

Az utcanév változásoknak a menete a következő: egy kezdeményező (általában a kerületi önkormányzat) elfogad egy változtatási javaslatot, de döntést csak a Fővárosi Önkormányzat hozhat. A döntést megelőzi a Városképvédelmi Bizottság javaslata. Vannak jogszabályok, hogy mi alapján (pl 25 évvel a halála után lehet valakiről közterületet elnevezni stb.) lehet egyáltalán a javaslatig eljutni. Az eddigi tapasztalat, hogy elsősorban azok a névváltozások mentek át, amik egy névtelen területet kívánt átnevezni. A döntés meghozatalánál szerepet játszik, hogy az ott lakók és dolgozók érdekeit is vegyük figyelembe, pl tulajdonlapok, alapító-okiratok stb módosítása.

Nem volt még téma a Somogyi Béla utca átnevezése a fővárosban. Azt az információt kaptam, hogy a jogszabály módosítás is előkészületben van, a jogalkotó szeretné elkerülni a felesleges változtatásokat, de a javaslat még nincs vita állapotban, én még nem láttam.

Remélem a válaszommal segítettem.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr65817784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én örülök, igaz, hogy úgyanabban a lakásban lakom, de 3 címem is volt már.