Civil összefogás

Címkék: civil roma józsefváros

2008.12.11. 16:37

Egy civil kezdeményezésre kaptam meghívást, és mivel időm engedte, el is mentem. A Roma Parlament épületében tartották - amiről tudtam, hogy van, azt is, hogy hol, de bent nem jártam még soha. Eddig.  De lássuk, miről volt szó!

A Roma Parlamentnek is otthont adó Tavaszmező utcai házat a kerület le akarja/akarta bontani. A házban hat önkormányzati lakás is található, és míg a roma szervezetek megkapták a bérleti szerződés felbontásáról szóló határozatott, addig ők nem. Ezen persze ki is akadtak, rendesen, ami teljesen jogos. Na, erre viszont egy (majdnem) példa nélküli összefogás kezdődött, tíz civil szervezet, egy kerületi lakossági csoport, egy alapítvány valamint két intézmény közreműködésével. A civilek egy közösségi részvétellel megvalósuló tervezési folyamatot kezdeményeztek az önkormányzatnál, az épület megmaradására és a környék fejlesztésére. Az épületet a KÖH (Kulturális és Örökségvédelmi Hivatal) novemberi ülésén védeni javasolta, a mai összejövetel pedig egy bemutatkozó volt, ahol a különböző résztvevők ismertették elképzeléseiket, illetve a terveket, ki mivel tud hozzájárulni.

A sajtótájékoztató egy rögtönzött helyszíni bejárással kezdődött, - virtuálisan, persze - kivetítőn lehetett megnézni a területet, ahová hol szerényebb, hol nagyvonalúbb elképzeléseket álmodtak, s talán valósulhatnak is meg. A József utca 37 alatt működő Műteremház telke vége szomszédos, így könnyen lehetne egy átjárást kialakítani - jelképesen - és művészi együttműködést a majdan itt létrejövő fővárosi roma központtal.

Az önkormányzat részéről a RÉV8 igazgatója ismertette azt a tervet, amely szerint egy hat hónapos közös ötletelés végén kiderül, mi valósulhat meg, mi lesz az épülettel. Hangsúlyozta, nem ismer minden részletet, de nyitottak az elképzelésre, és támogatják azt, minden tőlük telhető módon.

Egy kis perpatvar is majdnem kialakult a Roma Parlament elnöke és a RÉV8 igazgatója között, előbbi nehezményezve az önkormányzat hozzáállását a tevékenységükhöz, személyes sérelemnek megélve a felmondást, kérdezve, hogy akkor most visszavonják-e, amire nem kapott megnyugtató választ. Talán januárban, talán júniusban kiderül. Felsorolta mindazt a tevékenységet, ami zajlik az épületben - és amit az önkormányzat el akar venni tőlük. Úgy érezte, nem a hely, a ház rendezése a fontos, hanem a romák szervezeteinek eltakarítása.

Nem áll szándékomban minden felszólaló mondandóját szó szerint ismertetni, de itt volt a Levegő Munkacsoport, az ÓVÁS! Közhasznú Egyesület, Budapesti Városvédők Egyesület, Zöld Fiatalok Egyesülete, Civilek a VIII: kerületért és a BCE Tájépítészeti tanszék tanára. Mindenki elmondta, hogy jó és hasznos a projekt, örülnek neki, részt vesznek benne, és ki mivel tud és akar hozzájárulni. A ZöFi szerint sétáló utcává kell alakítani a Tavaszmező utcát, és nem ártana néhány fa sem. Az egyetem a hallgatók bevonásával tervezne élhető részt, művészeti projekteket.

A Phralipé nevében Daróczi Ágnes már nagyobb volumenű terveket is hangoztatott, lebontás helyett felújítás, esetleg újabb két emelet, napelemmel a tetején, ami biztosítja az energia egy részét, fedett udvar, kávézóval, ahol zenés-táncos szórakozóhelyet lehet létrehozni, az utcában lévő Kandó kollégiumában lakó fiatalok kedvenc szórakozóhelyévé válva, de nem feledve a roma hagyományőrzést, művészetet, és a tehetséges fiatalok támogatását.

Ha a kerületről beszélünk, úgy általában, mindenkinek eszébe jut, hogy igen, ott sok a roma, az egy putritanya. Ezt a tendenciát akarják meglovagolni, de úgy, hogy mindenkinek az jusson eszébe, hogy jaa, ott van az a Művészkert. Pozitívra fordítani a mostani hírhedtséget. Új imidzset építeni - nem egyszerűen a romáknak, hanem a nyolcadik kerületnek, és a művészeknek, hiszen rengeteg világhírű zenészt csábítottak már eddig is ide, fellépni.

Sajtótájékoztató volt, de pont a sajtó hiányzott. Egy újságíró jegyzetelt, és majdnem hozzá igazították a menetrendet, ki szólaljon fel, ki mondja a magáét. Inkább lakossági fórum hangulata volt, mintsem sajtótájékoztató. Úgy igazából nem értem, miért nem kapott nagyobb nyilvánosságot, hiszen a kisebbség ügyeire általában ugrik a média - az olyan szaftos tud lenni. De nem láttam a kerületi lapokat sem, a Helyi Témát sem.

Az biztos, hogy elindult valami, és a következő összejövetelen már konkrét lépéseket akarnak egyeztetni egymás között, hogy a januárban már így üljenek le tárgyalni az önkormányzati képviselettel.

Mi meg reménykedjünk, hogy talán nem csak a botrányba fulladt Palotanegyed Fesztivált támogatja a "tanács", és végre elindul középső Józsefvárosban is egy nagyobb - kulturális projekttel támogatott - fejlődés, amelynek természetesen részei az itt lakó és alkotó emberek. Romák és magyarok, együtt.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr56817223

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Egyetértek, felháborítónak tartom ahogy a 8. ker müködik. Egyoldalú tájékoztatás a Józsefvárosi újságban, nincs hozzászólási lehetőség a web oldalon. Egyáltalán nem látszik, hogy ez a kerület müködne.
Ez nem csak a Roma Parlament kérdése, mindenkivel ezt csinálják. Volt palotanegyed.hu is, aztán egy szép napon eltűnt amikor a képviselő úrak beléptek. Azóta értesítettek, hogy azt akarjuk, hogy megváltoztassák az utcánk nevét. Szinte mindenki aláírta az utcában a tiltakozást....kinek vannak itt ilyen lehetlen ötletei?
Kinek fáj az a József utcai ház? Van még üres telek a Bérkocsis utcában....
Egyetértek mint ős 8 keres, talán a sok Új házaknál ami itt a jozsef utcában épült, belekelett volna venni a szerzödésébbe, hogy üzemeltesenek vagy fizesék egy szociális bérlakás épitését/müködtetését.
Már csak ebből az utcából 5-6 lakással beljebb lennénk!
Az, ahogy most kinéz az a ház, megérdemelné, hogy felrobbantsák: koszos, büdös, szét van rohadva. Ha ott a Roma Parlament, hogy engedheti meg, hogy így nézzen ki? Az utca túloldalán egy új épület van, nagyon nagy a kontraszt.
Hol lehet ide jelentkezni? Ha ezen múlik a környék javulása, szívesen beszállok én is - és hívok még pár embert.
Jó, hogy elindult ez a blog!
Új imidzs a 8. kerületnek? Talán meg kéne tisztítani a cigányoktól...
Roma Parlament? Most indul eljárás az ÖCO elnöke ellen sikkasztásért. Repkednek a milliárdok a cigányoknak(mentorprogram,segélyek). Putriba laknak, a többségük bűnözik, a gyerekük bűnözik, az emberek félnek tőlük. Most meg a Parlamentjüket akarjuk újítgatni?
Mi volt ez a Palotanegyed fesztivál körüli botrány? Van erről valami valahol? Esetleg nem írnátok róla itt a blogon, hogy mi történt? A Google csak ötezerféle beharangozót dob ki (persze lehet hogy csak nekem nem sikerült rátalálnom az ideális keresőkifejezésekre).
Aki még nem látta belülről az épületet, vegye a fáradtságot és menjen be. Még így lerobbanva is különlegesen szép.
Életem meghatározó színházi élménye volt a Vérnász előadás évekkel ezelőtt, amikor a színészek az egész épületben adták elő a darabot, a közönség pedig követte őket.
Én csak hat éve lakom itt, de valami miatt a nyolcat szerethetőbbnek tartom az összes többi kerületnél, ahol eddig laktam, az összes gondjával, bajával együtt.
Ez palotanegyedes botrány engem is érdekelne, mint helyi erőt. Valaki írna róla bővebben?
karak 2008.12.11. 18:51:01 A cigányparlament, meg az egész banda akár hová költözik, ott minden szét lesz lopva (a kilincsig bezárólag), minden tönkre lesz téve, le lesz lakva, le lesz pusztítva. Akárhány milliárdot is pocsékol bele az állam. Egyébként a nyócker tényleg nagyon szerethető (lenne) cigányok nélkül. Még így is elmegy. (Itt lakom. Igaz a Stadionoknál -mert az is VIII. ker. Meg mondjuk a Tisztviselő telep is, ami gyönyörű, és nyugodt - )
azoknak, akiknek fogalma sincs a Roma Parlamentről és hogy milyen fontos munka folyik ott: legalább kattintsatok és olvassatok utána. ott a cikkben a link.
Zsuzsi 2008.12.11. 20:40:52 Jaaaa! A Kolompár Orbánnak is nagyon fontos munka volt. Több tízmillió bánja. Köztudott, hogy a cigány önkormányzatoknál bevett szokás, hogy a beérkező lóvét azviszi, aki a pénzfelvételre jogosultak közül legelőször ér oda. De többnyire megússzák, mert egy ilyen embert elszámoltatni rettenetes "rasszizmus", és aki az előírásokat számon akarja kérni, az "náci".
Új imidzs a 8. kerületnek? Talán meg kéne tisztítani a Joe84 fajtától...
Napalmot rájuk aztán kezdődhet az újjáépítés tiszta lappal indulva.
Engem is érdekelne minden normális kezdeményezés a "nyócban".
Itt lakom, és szeretem. Éppen ezért javaslom, hogy aki cigányozni, mocskolódni akar, az húzzon.

הנריירוק 2008.12.11. 21:33:02

a kerületben 10 kisebbség és szintén 10 vallási felekezet van; ez adja a jó színét. én is itt lakom. ez a legjobb kerület.
Nem volt botrány ahpgy én tudom a Patotanegyed Fesztivál. A lényeg az, hogy összeállt egy pár vállalkozó a Mikszáth tér környékén föleg vendéglátosok de azt hiszem az Optikus üzlet volt a központ és rendbe rakták a Mikszáth teret és a Krúdy Gy. utcát a Lörinc pap térig. Összedobtak pénzt (valamennyit az Önkormányzat is adott)és egy pár környékbeli lakó segítségével
beültették a teret, fákat telepítettek. Egész nyáron öntözték, ápolták a növényeket. Amikor ez elkészült szerveztek egy "fesztivált" aminek a legnagyobb baja az volt, hogy nem volt reklámozva és nem volt kedvező az időjárás szerintem. Az ötlet maga nem lett volna rosz mert a környékbeli kerületekbe is bejött de nem biztos, hogy ott is elsőre. Talán az időpontot is jobban meg lehetett volna válogatni. Az önkrményzat ehhez is adott valamennyit. Volt egy tők jó honlap a palotanegyed.hu ahol tényleg nagyon jó cikkek meg meghozzászólások voltak.
Aztán egyszercsak olvasom a Józsefvárosban, hogy megalakult a Palotanegyed részönkormányzat, azóta nincs honlap és a részönkormányzat tevékenysége is kimerül abban, hogy a Somogyi Béla utcát a mi "kérésünkre" átneveze.
Hát ennyit a civil kezdeményezésről ami szerintem sikeresen indult de aztán ráült egy pár politikus és vége lett...
Jó lenne, ha fás-bokros sétálóutca lenne a Tavaszmező utcából és ezzel egy időben felpörögne a Mátyás tér is. Már kávézókat és design boltokat vízionáltam, berlini hangulattal. És esetleg lehetne a Kandó koli földszintje park, mert itt a szomszédból az látom, hogy alig használják, viszont nyárra az egész katlanná változik és mindenki megfullad a melegtől. És legyen roma parlament és legyenek jazzkoncertek és minden ami az itt élő embereket összehozza, boldogabbá teheti!
grichie,
igazad van. A nyáron autoztam hazafelé a 7-esről és elcsodálkoztam, hogy Budán nincsenek virágok az ablakokban, erkélyeken (hogy irigylem a berliniektől a sok virágos utcát, ablakot). A mi kerőletünkben a csúnyácska kis utcákban lógnak a muskátlik. Jó felnézni az erkélyekre ablakokra. Sokat tehetünk mi is azért, hogy jó legyen itt lakni....

feltételes_reflex 2008.12.11. 22:20:13

grichie, ráadásul a Mátyás térről folytatódhatna az egész a Nagyfuvaros utcán át a Köztársaság téri parkig. A Nagyfuvarosban még fák is vannak...:)


Eresem, ez igaz. Néha elképesztő helyeken tesznek ki ha csak egy cserép virágot is... De a legjobb kezdeményezés az udvarok kertesítése. Nekem nagyon szimpatikus, amit a Gang Csapat csinál:

gang-gong.blogspot.com/2007/03/borra-der.html
feltételes_reflex

tényleg jó az a gang-gong, tavasz elején megkeresem őket,hátha nálunk is lehetne csinálni valamit.....
megelőztél reflex! én is őket akartam belinkelni.
Igen! A Tavaszmezo utcat a templomtol a Koztarsasag terig csillapitott forgalmu gyalogos ovezette kene alakitani. Ezzel kialakulna egy tengely, ami a Matyas teret vegre bekotne a kerulet/varos verkeringesebe. A Mikszath ter kornyeket is sikerult az egyetemi ifjusag torzshelyeve tenni es nyuzsgo elettel megtolteni. Ugyanez tortenhetne itt is, hisz a BMF es a kollegium nagy forgalma miatt itt is nyuzsgo elet lehetne. Csak annyit kene tenni, hogy vendeglatohelyekkel, kozterekkel itt marasztaljuk a delutanonkent hazarohano tomegeket.
Azt nem értem hogy miért szólják le sokan a 8. kerületet? Szerintem soha nem jártak ott és csak a médiából ismerik. Én elég sokat járok a környéken, és szerintem az egyik legjobb kerület. Ha felújítanák a házakat, kávézok nyílnának és igazi közösségeket szerveznének (bár már van pár és ez is nagyon jó!) akkor még jobb lenne. Hajrá 8. kerület!