A Super8 körül folyamatosan van valami - most éppen füst és durva kajaszag. Máshol rosszabb, például a Blahán a Meki felett lakni, de ez nem vigasz. 

Délután négy-öt körül a Gutenberg térről a Kőfaragó utcára befordulván már a Vasas Háznál megcsapja orrunkat valami oda nem illő szag. A Blahán megszokott illatorgiákat jól ismerjük, de ez a bűz egészen más jellegű. Valaki sütöget valamit és nagyon büdös, a füstszag csípős égett szaggal keveredve egészen émelyítő hatást vált ki. Nyár eleje óta nem először érezni, valaki nagyon nem boldogul a kapott recepttel, de valószínűbb, hogy valaki „gyárt" valamit a környéken. Orrunknak engedelmeskedve be is térünk a Kőfaragó u. 8. szám alatti „kulturális" központ, de leginkább romkocsma kerthelyiségébe, ahol pillanatok alatt megtaláljuk a tettest, kis, takaros, kerti kemence szép füstölős kéménnyel, melyben a szabadtéri vásárokon jól ismert terméket, kenyérlángost sütnek.

super8 - 1.jpg

Az udvaron is jól érezni a csípős szagot és látni a felfelé szálló füstoszlopot. A füstöt az enyhe szél ide-oda dobálja, jól láthatóan a környező falak fogják fel, amelyeken számos ablak is található. Nem nehéz kitalálni, aki reggel esetleg nyitva hagyta az ablakát annak kellemes meglepetésben lesz része hazafelé jövet.

Átnézve az egyik szomszédos társasházba már a lépcsőházban is érezni a szagot, az egyik emeleti lakó elmondja, hogy nagyjából május óta nem tud szellőztetni, mert a szomszédban rendszeresen füstölnek, de a gangon és az egész társasházi udvaron is érezni a füstszagot, így az arra néző ablakokat is be kell csuknia. A begyújtás délután kezdődik és gyakran még éjfél előtt is füstölnek, de az is előfordult, hogy szombaton arra ébredtek, hogy dőlt be a füstszag az ablakon, mert éppen gyerekprogram keretében sütögettek. A földszinten szintén érezni a füstöt, az ott lakók nem tudták honnan jön, a társasházi tárolóban, melynek csak egy kis szellőzője van és gyerekek is bemennek oda a kerékpárjukért, játékukért, áll a füstszag. A többi társasházban is panaszkodnak, nem mernek szellőztetni, így megállapíthatjuk, hogy ez így nagyon nem jó. A vendégek jót lakmároznak, a vállalkozó megtömi a zsebét a kis magyaros, hagyományos, egyedi, ősi, kézműves meg mindenféle trendi jelzővel ellátott termékeivel, a maradék meg szagolja az egészséges mellékterméket.

super8 - 2.jpg

Vajon természetes-e az, hogy amíg a vendégek eszegetnek, mulatoznak, ordítoznak, addig a Palotanegyedben lakóknak bezárkózva kell élniük? Mindezt kánikulában, amikor elengedhetetlen legalább az esti, éjszakai szellőztetés, ami úgy látszik mára már luxus lett. Ez a „kis" adag füst egy ablakon keresztül - ami legtöbbször kényszerből zárva van - pillanatok alatt ellepi az egész lakást, nem lehet rá felkészülni, kiszellőztetése órákig tart, nem beszélve arról, hogy a füst miatt előfordult már többször fejfájás, szemviszketés is, teszi hozzá a lakó.


Kaptunk egy kis falusias-vásározós életérzést a Palotanegyedbe, köszönjük, de ilyen áron nem kérjük.

És a végére egy kis vizuális gyönyör, avagy milyen a Kőfaragó utca 8-ban a pápaválasztás:

Üdv: CséKá

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr445457535

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Teljesen átérzem a probléma súlyát, de ilyen kispolgári rinyálás helyett, mondjuk megoldásokron is gondolkodhatnál.

Nyilván van módja a füstelvezetésnek, lévén többezer éves technológia, és nyilván van mód a vállalkozóval ezt megcsináltatni.
Nahát, nálunk meg a ház alá beköltözött egy csirkesütő, aki kiszállításra ránt ki naponta vagy 500 csirkét. A szellőzőt a kémény helyett elegánsan kivezették a Bezerédi utcába, klasszikus szűk józsefvárosi utca. Éjjel kettőkor kezdik a sütést, magyarán éjszaka nem tudunk szellőztetni, nagyjából megdöglünk a lakásban. Most egyeztetünk a bérlővel, hogy ne tegye ezt, mert három ház fuldoklik az avas égett éttermi olajszagban.
:(
@mement: áhám, és a füstöt nyilván a T.Lakónak, aki 3 házzal odébb lakik kéne elvezetnie.
Vagy nyilván vevő a füstelvezetésre az, aki a 8. kerület egyik picike utcájának a kellős közepére képes és berak egy ilyen francot. Ezek az emberek általában mind arról híresek, hogy nem arrogánsak, rendkívül kedvesek, másokat mindig figyelembe vevők.
Továbbá az is egészen valószínű, hogy a környék lakói még soha, semmilyen lépést nem tettek, soha, semmiféle kommunikációt nem kezdeményeztek a hely üzemeltetőivel. De nem ám, csak a rinya egyből a nyóckerblogon. Az a baj, hogy én ismerem a helyet, te pedig láthatóan nem. Amit mondasz, jogos. Lenne. De ez nem az a hely, nekem elhiheted.
Ez a faszi nem normális. Oda kell menni hatan és elmagyarázni neki, hogy miért nem OK ez, a lakók napi kára is egyre nő.
mindig csodalkoztam hogy az ilyen helyeken mennyire semmibe veszik azt a lakot aki hajnali 6kor a bilijet szokta uriteni
Birtokvédelmet kell kérni a jegyzőnél.