100 év

Címkék: ajánló felhívás jó dolog közösségi

2012.01.26. 11:15

 Te milyen régi házban laksz? Van már egy évszázados? Ha igen, érdemes megmutatni a város többi lakójának is, nem?

 

Százéves házak jelentkezését várja a Budapest100 program

 

 

A Budapest100 a százéves budapesti épületek köszöntésére önkéntesek, lokálpatrióták és a házukat szerető lakók összefogásával szerveződő program, melynek elindítója az OSA Archívum, projektgazdája a KÉK – Kortárs Építészeti Központ.

2011 áprilisában 50 budapesti épületben (a lakóházak mellett egészségügyi, szociális és oktatási intézményekben) látták vendégül az érdeklődőket az ott lakók. A kétnapos rendezvény alatt városszerte közel 17.000 kíváncsi városlakó fordult meg a házakban (lakásokban, műtermekben, padlásokon) és nem várt lelkesedés övezte a programokat.

Mindez, valamint a 2012-ben százéves házak spontán jelentkezései, arra ösztönöztek minket, hogy folytassuk a programot.

Szeretnénk, ha 2012. április 21-22-én minél több, idén 100 éves budapesti épület mutatkozna be az érdeklődők előtt.

Jelenleg 260 olyan épületről tudunk, amely százéves születésnapját ünnepli idén, de a lista korántsem teljes, biztos, hogy bővítésre, kiigazításra szorul, ehhez is várjuk az érintett lakók segítségét. Az általunk felkutatott születésnaposok listája megtalálható a program honlapján (budapest100.hu/epuletek/2012)

Várjuk olyan százéves házban élő lakók/lakóközösségek jelentkezését, akik kedvet éreznek a Budapest100 programhoz való csatlakozáshoz!

 

 

 

 

A bemutatkozás legegyszerűbb formája (ami egyúttal a Budapest100 programhoz való csatlakozás feltétele is), hogy erre az áprilisi hétvégére a lakók tegyék lehetővé házuk bejárását, vagyis legyen nyitva az épület, és bárki körbenézhessen a házban.

Emellett örülnénk, ha a lakók valamilyen - akár csak jelképes formában – megajándékoznák születésnapos lakóházukat. Ha erre a hétvégére elkészülne valami, akár közös munkával, az épületekben: újrafestenék a korlátokat, rendbe raknák a postaládákat; vagy történne valami szokatlan: zene, alkalmai kórus szólna, filmeket vetítenének, főznének valamit az udvaron...

A Budapest100 programhoz bárki csatlakozhat, ha van kedve a következő hónapokban együttműködni és együtt gondolkodni, tervezni velünk. Nem kizárólag a jó karban lévő épületeket, vagy a műemlékeket szeretnénk megmutatni a közönségnek. A program épp annyira szól a valamikori Budapestről, mint a mairól, a gyakran elhanyagolt, a felismerhetetlenségig szétszabdalt házakról. Közös gondolkodást kezdeményez
a megújulásról, összetartó lakóközösségek születését ösztönzi.

 

A Lakók/lakóközösségek jelentkezésének módja:

Lakógyűlésen személyesen: 2012. január 26. csütörtök, 18 óra (OSA Archívum - Budapest, V. Arany János u. 32.)

E-mailen: budapest100@kek.org.hu

További információ:

budapest100.hu / budapest100@kek.org.hu / +36-20-341-6688

 

----------------------------------------------------------------------------------
KORTÁRS ÉPÍTÉSZETI KÖZPONT - KÉK

HUNGARIAN CONTEMPORARY ARCHITECTURE CENTRE
M: +3630 522 5994
T/F: +361 322 2907
W: http://www.kek.org.hu
E: info@kek.org.hu

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr213838907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.