Zavar

2011.04.21. 20:17

 Az Új Szemlélet Csoport nem adja fel, a mai testületi ülésen szép számban jelentek meg és tiltakoztak rendületlenül a guberálás megtiltása ellen. Sajátos módon történt: beszivárogtak a hallgatóság soraiba, óvatosan levetették felsőjüket, és ahogy a polgármester köszöntötte a résztvevőket, felálltak. A pólókon a "II. SZEMÉT HÁBORÚ" látszott.Skandálni is kezdtek, illetve petíciót osztottak a képviselőknek - kis felfordulást okozva -, ám a mindig higgadt polgármesterünk gyorsan véget vetett a rendbontásnak: zárt ülést rendelt el, petíciót nem vett át.

Távoztunk.

Sajnos - ez ismét - telefonos felvétel; ha tudom előre, mire készülnek, akkor vittem volna kamerát. 

 Petíció

 
Budapest VIII. Kerület, Józsefváros Önkormányzatának képviselő-testületéhez
Budapest Főváros VIII. kerület Józsefvárosi Önkormányzat
1082 Budapest, Baross u. 63-67.
 
Címzettek:
Balogh István, dr. Dénes Margit, Dudás Istvánné, Egry Attila, dr. Ferencz Orsolya, Guzs Gyula, Jakabfy Tamás, Kaiser József, dr. Kocsis Máté, Komássy Ákos, Molnár György, Pintér Attila, dr. Révész Márta, Soós György, Szilágyi Demeter, Sántha Péterné, Vörös Tamás, Zentai Oszkár
 
Tisztelt Képviselő-testületi Tagok!
 
A szociális munkásokból és szociális szakemberekből álló Új Szemlélet Csoport tagjai a budapesti VIII. kerület, Józsefvárosi Önkormányzat által hozott, 55/2010. (XII. 17.) számú, a közterületek, ingatlanok rendjéről és a köztisztaságról szóló 62/2007. (XI.13.) önkormányzati rendeletet módosító rendelet felülvizsgálatát kérik önöktől
Megítélésünk szerint az önkormányzatnak vissza kell vonnia a fent hivatkozott rendelkezést, mert az nem szolgáltat valós megoldást az általa kezelni kívánt problémára. Azzal, hogy ha az önkormányzat a kukázást büntetni kívánja, elismeri a probléma létét – miszerint emberek arra kényszerülnek, hogy a kukából éljenek – ugyanakkor azonban elismeri saját tehetetlenségét vagy nemtörődömségét is, amikor ahelyett, hogy ezt a problémát kezelné, betiltani próbálja. A tiltás egyetlen eredményeként csak az várható, hogy kevésbé lesznek láthatók azok az állampolgárok, akik a kukákba nyúlnak. Attól azonban, hogy nem látjuk, nem szűnik meg a szegénység, és sem az erre kényszerülő emberek, sem a környékbeli lakók, sem a köztisztaság helyzete nem javul. Nemcsak a felebaráti gondolkodásmódra mond nemet egy ilyen döntés, hanem a racionalitásnak és a gazdaságossági szempontoknak is hátat fordít. Ha egy tárgyat valaki már nem használ, de másnak még szüksége lehet rá, hatalmas pazarlás az, ha nem veheti ki a szemétből és viheti magával, hogy akár évekig használja. Mindeközben feleslegesen terheli a szemetet elszállító szolgáltatókat is. Ráadásul nemcsak pazarlás, de feleslegesen és indokolatlanul növeli a környezeti terhelést, ha a szemétben maradnak, és a szeméttelepekre kerülnek olyan újrahasznosítható hulladékok (visszaváltható üvegek, kartonpapír, flakonok etc.), amelyeket a rászorulók némi jövedelem reményében eddig sok esetben kivettek az utcai szeméttárolókból. Ezzel tehát a kerületi szelektív hulladékgyűjtés hatékonysága is romlik, holott intézményrendszerének megszilárdításával éppen abból a rétegből kaphatnának munkát jónéhányan, akik ma kukázni kénytelenek. Azt tagadni, hogy akik kukáznak, ne rászorultságból tennék, elfogadhatatlan. Ez a rendelkezés csak tovább növeli a szakadékot a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportok és a középosztály, illetve a társadalom többi rétege között.
Egy szakmailag megalapozott, a kérdésre komplexen reagáló demokratikus döntéshozatal jegyében azt szeretnénk, hogy a probléma megoldásába vonják be a kerületi szakembereket, elsősorban szociális munkásokat és környezetvédelmi szakértőket, valamint magukat a rendelet által érintetteket (kukázókat, helyi szegény embereket) is.
Bízunk benne, hogy érveink meghallgatásra találnak, bízunk emberséges és racionális döntésükben.
 
Budapest, 2011. ápr. 21.                                Az Új Szemlélet Csoport
                                                                       - ujszemlelet@gmail.com -
                                                                  tagsága nevében üdvözlettel:
 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr812845269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.