Az önkormányzat rendelkezik az üres helyiségekkel - lakás és nem lakás célra - és dönti el, melyikkel mi lesz. Egy fontos megjegyzés: nem birtokolja, hanem gazdálkodik vele. Ha valakinek lakásra van szüksége, akkor tud biztosítani, ha üzlethelyiségre vagy raktárra, akkor bérbe tudja adni - hogy aztán a bevételekből a kerület tovább gazdagodjon, épüljön, szépüljön.

Ezt a listát kértem el - mármint az üres helyiségekét - azzal a plusz infóval, hogy ugyan adják már meg, az üresen tartás milyen összegeket emészt fel a költségvetésből, ha lehet, havi bontásban.

Közérdekű adat, tehát vagy 8 napon belül elutasítja, vagy 15 napon belül kiadja. Nem utasították el, viszont az önkormányzat nyári szünete miatt, illetve, hogy nem áll rendelkezésére havi bontásban a ráfordított összeg, türelemet kértek. Persze, jó (alapos) munkához idő kell, csak ne feledkezzünk meg róla..

Nem is, viszont érdekes fordulatot vett az ügy: egyeztetésre hívtak. Nem is értettem, miért kellene nekünjk egyeztetni, egy egészen egyszerű tranzakcióról van szó: én - vagy bárki - kéri a közérdekű adatokat, akkor azt ki kell adniuk.

 A KÖZÉRDEKŰ ADATOK NYILVÁNOSSÁGA

19. § (1) Az állami vagy helyi önkormányzati feladatot, valamint jogszabályban meghatározott egyéb közfeladatot ellátó szerv vagy személy (a továbbiakban együtt: szerv) a feladatkörébe tartozó ügyekben - így különösen az állami és önkormányzati költségvetésre és annak végrehajtására, az állami és önkormányzati vagyon kezelésére, a közpénzek felhasználására és az erre kötött szerződésekre, a piaci szereplők, a magánszervezetek és -személyek részére különleges vagy kizárólagos jogok biztosítására vonatkozóan - köteles elősegíteni és biztosítani a közvélemény pontos és gyors tájékoztatását.

No de mindegy is, ha személyes találkozást kérnek, akkor legyen, legalább ott helyben megkapom az adatokat. Előre egyeztetett időpontban megjelentem, ahol egy jogász és a Kisfalu kft. munkatársa vártak. Csatlakozott hozzánk még egy hölgy, majd bevonultunk egy irodába, hogy akkor ott megbeszélünk. Az esetről jegyzőkönyv készült, hangfelvétellel, ahogy illik. Állam kicsit leesett, de rendben, csináljuk, ha ez a módja itt az adatok megkapásának, rajtam nem múlik.

De csak egyik ámulatból a másikba estem, mintha Alice lennék, hiszen a jogász elmagyarázta: ő végigolvasta a törvényt, és abban nincs benne, hogy mindenképpen ki kell adniuk. Tudják, hogy a blogon nyilvánosságra akarom hozni, ezért aztán nem is adják, hiszen jelentős érdeket sértene, mégpedig az önkormányzatét. Tudni illik ugyanis, hogy amint a lista megjelenne a világhálón, azon nyomban elfoglalnák az üres helyiségeket önkényesen emberek - a kiürítés pedig idő, pénz és rengeteg munka. Egy példát is kaptam - igaz, eredetileg összegek is lettek volna benne, de aztán az valamiért kimaradt:

Ígéretemhez híven kiírom Önnek az egyik önkényes lakáshasználó aktájából a dátumokat, hogy mi történik pontosan egy beköltözéskor.

 06.15: szomszéd bejelenti, hogy gyanúja szerint önkényesek foglalták el a ház egyik lakását

 06.18: JVK bérleményellenőrzést tart

 06.24: levél: Gyermekjóléti Szolgálatnak: vizsgálják meg a családot, biztosított-e az esetleges gyermek átmeneti elhelyezése

 06.24: levél: Közig Hivatal: jelöljön ki az eljárásra másik jegyzőt, mert nálunk összeférhetetlenség van (tekintettel arra, hogy önk-i tulajdonról van szó)

 07.09: Közig Hivatal kijelöli a VII. kerület jegyzőjét

 07.23: Gyermekjóléti Szolgálat válasza: hova tud költözni a család (nyilatkozat csatolva a befogadótól is)

 08.11: határozat: 09.06-ig ürítsék ki a lakást, ha nem 09.07.-én rendőrökkel megy a tulajdonos képviselője

Összegezve: 3 hónap alatt lehet egy önkényes beköltözőt jogszerűen kiköltöztetni

 Szóval nem adják ki, de bármikor - akár naponta - belenézhetek, hiszen az adatok folyamatosan változ(hat)nak. Kérdésemre, hogy jegyzetelhetem-e az adatokat, igent kaptam, azzal a félszeg megjegyzéssel, hogy bizonyára az én időm is drága, és nem pazarolnám több száz helyiség adatainak másolásával...Pedig de, erre időt gond nélkül szánok, főleg, mert egy éve szeretném ezt az információt megtudni.

A slusszpoén most következik: ha nem fogadom ezt így el - mármint, hogy nem kapom meg az adatokat - , akkor előre foglaltak időpontot a polgármesternél, aki nagyon szívesen elmondja ugyanezt. Itt már felnevettem, annyira abszurd volt a szituáció, de rendben, legyen, nézzük meg, mit mond a polgármester! Végül is ő (is) jogot végzett ember, talán mást lát a törvény betűjében, mint beosztottjai; meg mégiscsak a kerület első embere!

Pár nappal később Kocsis Máté irodájában ültem, ahol tényleg újra ezt hallottam: sérülne az önkormányzat érdeke, és ezt akár a bíróságon is hajlandóak képviselni. Nem adhatják ki, mert nem megoldott a lakások ellenőrzése. Persze, tudom én ezt, a Négy Ház Egyesület jó ideje próbálja ezt megoldani, keresve az együttműködést minden szervezettel, eddig hiába.

Érvem, miszerint mint polgármester a kerület lakóinak érdekét kellene néznie, és nem üresen tartani a helyiségeket, értő fülekre talált. Ettől még nem kapom meg...

Mivel nem feltétlenül a listára, hanem inkább az összegre voltam kíváncsi, kompromisszumot kötöttünk: megkapom a számokat, és a nem lakáscélú helyiségek listáját. Felvetésem, hogy ez utóbbit kirakhatná az önkormányzat a honlapjára - hátha érdeklődők találnak maguknak megfelelőt, és akkor nem vinné, hanem hozná a pénzt - megint csak megértő bólogatás követte. Ettől még nem fogják kirakni, hiszen a földszinti helyiségeket ugyanúgy elfoglalhatják a lakás nélkül élő emberek, és onnan kicsit bonyolultabb a kilakoltatás.

Az adatok kiadása újabb hetet vett igénybe, hiszen a Kisfalu Kft. még tréfálkozott egy sort: behívtak egy net nélküli gépen megmutatni a táblázatokat: 6 db (!) Excel tábla volt megnyitva, meg 4 pdf. Elgondolásuk szerint ezekből kikeresem az üreseket, majd egy másik táblázatból kimazsolázom az összegeket - úgy, hogy az irodában senki nem tudta, melyik rövidítés mit jelent. Vicces volt - így utólag - ott helyben rendkívül feldühített. Egy héttel később már a szépen összerendezett és kinyomtatott listával vártak, mosolyogva. Úgy tűnik, a polgármesternek kellett szólnia - hiába, nincs is jobb, mint a kézi irányítás!

No, nézzük a kapott anyagot:


 

Még egy kis para belefért, kérjük jogszerűen kezelni...pff.

 

MAGYAR KÖZTÁRSASÁG ALKOTMÁNYA
 
XII. fejezet
Alapvető jogok és kötelességek
 
61.§ (1) A Magyar Köztársaságban mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás  és a szólás szabadságához, továbbá a közérdekű adatok megismeréséhez,  valamint terjesztéséhez.

 

Szóval tessék:

488 (!!!) lakás van üresen. Havi 2 milla fentartani ezeket. Nem is annyira sok, de tényleg. Az üres helyiségek listája kicsit bonyolultabb, ott van egyszer egy 14 478 089 (2/a melléklet), aztán egy 3 683 350 (2/b melléklet) - havonta.

Összesen 20 241 651 havonta. Ennyi pénzt fordít az önkormányzat arra, hogy üresen vannak helyiségek, miközben idén - információim szerint - egy lakást sem adtak/utaltak ki. 

Jó ez így? Megfelelően gazdálkodik a rábízott vagyonnal az önkormányzat?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr362221839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az évtizedek óta struccpolitikát folytató önkormányzat (és a többiek)folyamatosan asszisztálnak a kerületben önkényesen vagy jogcím nélkül tartózkodóknak,a felajánlott javaslatokat (civil szervezetektől) rendre elutasítják, kockafejű hajnalkának titulálva bennünket.Sőt, mi több, az önkormányzat tudtával és hallgatólagos engedélyével szerény személyem is jogcím nélkül élek egy bérlakásban 9 hónapja...Panaszommal fordultam már Fűhöz és Fához is, de egy "folyamatban van a szerződésem ügye" válasszal el is intézték a problémát.Rá kellett jönnöm, hogy egyik kutya másik eb illetve nincs új a nap alatt. Így csak egyet tehetek, én is bekérezkedek a Polgármester Úrhoz, aztán a Többiekhez is, hátha valaki megszán és elkezd valaki vakarózni.Az már csak hab a tortán, hogy ilyen hozzállással tovább ágyazunk a törvényen kívülieknek, és a "nekem jogaim vannak de kötelességeim nincsenek" felfogású honfitársainknak.A pénz meg csak fogy és az életünk lassan befejeződik anélkül, hogy sok értelme lett volna a háborgásunknak.
Hát,ez nem semmi. No, ez a baj az országgal, hogy a jog nyelvezete félremagyarázható...
Ha a VIII. kerületben ennyi az üres lakás, akkor mi lehet a helyzet országosan? Hány család juthatna tisztességes otthonhoz?
A bíróság jó ötlet, ott esélyed van megvédeni azt, hogy az önkormányzatnak nehezen lehetnek titkai a lakosok előtt, nem ellenük kell gazdasági érdekei miatt harcolni, inkább lehetne értük:-) Egyébként a mi lakásunkkal szomszédos két önkormányzati lakás közül egyszerre mindkettő még sosem volt "használva". Az egyiket tavaly végre eladták, a másik egy éve üres, mivel nem fizették az alapdíjat, tavasszal kikötötték az áramot.
A lakás szó elég pontosan jelzi, hogy lakni szoktak benne. Az önkényesek is azt szeretnének, a probléma megoldása, hogy nincs elfoglalható lakás, és nem az, hogy titkoljuk, hol van üres.
Egyébként nem nagyon tudom, miért szavazgat a kerület lakossága ezekre a kiskirályokra.
Nemcsak a nyóc gondja...
Házunkban a XI.ker. vásárolta meg a vokt házmesteri lakást. Ideköltöztetett egy családot akik előtte kertes házban laktak. Képzelhetitek mi volt mire megértették, hogy a zárt, betonozott udvar nem WC. Szóval hosszú évek alatt beszoktak, majd tavaly áprilisban megjelentek a rendőrök és az önki emberei (XI.ker) a 2 gyereket otthonba vitték a felnőttek mehettek a híd alá, a bútorok teherautóra, mivel nem fizették a lakbért.A lakást bezárták. Karácsonykor vettük észre, hogy valahol csőtörés van, mint kiderült az önki nyitva hagyta a (másikház kertjére nyiló) kertajtót és az elfagyott WC vízvezetéke elfagyott. Mivel senkit sem lehetett az ünnepek alatt elérni, a társasház felnyitatta a lakást. Se a nyilászárók, se a víz, se az áram nem volt elzárve, bezárva, lekapcsolva. Új zárat kellett szereltetnünk amiért azóta sem jelentkeztek.
Nos, a lakás azóta is üres, az önki fizeti a közösköltséget csak úgy mint azelőtt, úgyanúgy nem szed pénzt mint régen, viszont a két gyereket az állam tartja el (nevelő otthoni ellátással) és két ember az utcán alszik.
Biztos, hogy ez volt a jó megoldás?
CSODA TÖRTÉNT! Megszületett a bérleti szerződésem... juhhéé
Most találtam rá erre a cikkre és az a meglátásom nagyon hiányos információval rendelkezik az illető. Ez a hiányosság abból adódik, hogy információra kiváncsi olyan infora ami a hétköznapi életben kiskapuk által is kihasználnak.Jelezve az elfoglalt pincékre és lakásokra.Egyik ismerősőm mondta egy hajléktalan folyamatosan elfoglalja a pincét jobb listája van mint az önk. dolgozóknak.Csak hogy ezeknek a fenntartása nagyon sokba kerül, vizesek, szeméttel teli-feltörésük nagyon sokba kerül.Összetett a dolog-Ha a feltöréseket szigorubban vennék-talán segitene a dolgon.