Kertmozi

Címkék: ajánló civil meghívó mozi

2010.07.30. 07:30

 A Tavaszmező utcát éppen elkezdték felújítani, de a 6-os számig még nem jutottak el az úttúrók - szóval szabad a bemenet, gyertek Ti is!

„Sako manus hin aver, al´e manusa sam savoré.”

„Minden ember más, de mindannyian emberek vagyunk.” (régi cigány mondás)

A roma holokauszt évfordulóján csendes megemlékezést tartunk a Magyarországi Roma Parlament Tavaszmező 6. szám alatti épületének udvarán. Közösen emlékezünk meg azokról a cigányokról, akiket a nácizmus zászlaja alatt 66 évvel ezelőtt megfosztottak jogaiktól.

1972 óta augusztus 2-a roma holokauszt nemzetközi emléknapja a Cigány Világszövetség párizsi kongresszusának határozata alapján, annak emlékére, hogy 1944-ben 2-áról 3-ára virradó éjjel az auschwitz-birkenaui táborban több mint 3 ezer cigány férfit, nőt és gyermeket mészároltak le. A második világháború idején 15 európai országból hurcoltak el cigányokat, a meggyilkoltak számát mintegy félmillióra becsülik, akik közül 23 ezren haltak meg Auschwitzban, sokan pedig orvosi kísérletek áldozataként végezték.


A magyarországi romák is megtapasztalták az üldöztetés minden borzalmát, az összegyűjtéstől és összeírástól kezdve, a férfiak kényszermunkára sorozásán át a halálmenetekig és a koncentrációs táborokba deportálásukig, ugyanakkor a világ még mindig keveset tud róluk. Éppen ezért fontos, hogy beszéljünk, emlékezzünk a vészkorszak cigány áldozatairól, és ez beépüljön az emberek kollektív holokausztemlékezetébe.

A Tavaszmező-Művészkert Civil Összefogás a francia-román Életvonat című film szabadtéri vetítésével és csendes gyertyagyújtással teszi ezt. Gyere, várunk, emlékezzünk együtt!

Emlékezés közben a jövőre is gondolunk. Felelősségteljes civil tevékenységre van szükség, hogy megállítsuk, bárminemű kirekesztés támogatást kapjon, mert a II. világháború vészkorszakához is a diszkriminációval, kirekesztéssel vezetett az út.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr462186234

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.