Az önkormányzat saját hatáskörében rendeletekkel szabályozza a helyi sajátosságokat - ilyen például a legújabb, miszerint nem lehet több játékterem a Nagykörúton, illetve bizonyos intézmények közelében. Valljuk be, ez már régóta érett, ideje volt lépni. 

Vagy itt egy másik, kicsivel több, mint egy éve fogadták el. Apropója, hogy ma van a Dohányzásmentes Világnap. Elevenítsük fel, hogy is szól ez a rendelet:

5.§ (22) Játszótéren vagy sporttéren, valamint azok 5 méteres körzetében tilos dohányozni.

6.§ (2) n) játszótéren vagy sporttéren, valamint azok 5 méteres körzetében dohányzik szabálysértést követ el és 30 000 forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.

Nézzük, mit tudunk róla! A válasz rövid, tömör: semmit. Kitáblázva nincs, köztereseink nem büntetnek, hiszen ami nincs kitáblázva sehol. Mint az adatvédelmi biztos fogalmazta:"a jogszabályok kihirdetése nélkül nincs érvényes jog, a jogszabályok megismerhetősége nélkül nincs jogállam".

Szóval mégiscsak jó volt az első tippem, ezzel a rendelettel csak beállt a Hivatal a "trendi rendeletet" megalkotók közé, igazából nem gondolta komolyan. 

Na és ha nem tartják, nem tartatják be, akkor vajon miért hozták?  Vajon hány ilyen rendelet van? Mi értelme van az olyan szabályoknak, amelyeket nem gondolnak komolyan? Várható-e változás ezen a téren is? Gondolok itt a felülvizsgálatra, átalakításra, és a rendelet jó részének - hogy a játszótéren tényleg ne lehessen rágyújtani - kitáblázására, és betartatására. 

Jelenleg senki nem tud róla, senki nem tartja be, és senki nem is ellenőrzi. A Felügyeletet felhívva nem tudták megmondani, szabtak-e ki bírságot e rendelet alapján - visszahívást ígértek délután négyig. Nem fűzök hozzá sok reményt, de ha mégis kapok bármi információt, frissítem a posztot.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr432043839

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.