A Józsefvárosi Zöld  Ötletbörze - ami olyan jól sikerült, hogy tele volt a terem érdeklődőkkel, rengeteg téma került elő, és kis csoportokban el is kezdték kidolgozni a javaslatokat - egyik témája a Karácsony Sándor utca fátlansága volt. Tamás, aki nem olyan régen költözött a kerületbe, több fórumon felvetette már, igazán jó lenne pár fa az utcában; most tenni is akaró emberekkel találkozott, és el is kezdték szervezni.

Nem egyszerű az ügy, ugyanis az út a BKV busz útvonala, így a főváros kezelésében van. Aztán meg öt éve volt burkolatcsere, a csatorna hálózatának teljes rekonstrukciójával, így pár évig nem lehet hozzányúlni ahhoz. A fákat viszont földbe kell ültetni, és az útfelújításkor nem hagytak egy darab fahelyet sem. Nem is értem, mint ahogy az ott lakók sem, öt évvel ezelőtt miért nem volt egyértelmű, hogy fákat kíván a csupasz utca?

Szóval fel kellene bontani az aszfaltot, alatt a betont, és odavinni a fa gyökerének pár talicska földet. Na de hol futnak a vezetékek, hol van elvezetve a víz-gáz-telefon-kábeltévé? A csatorna rácsatlakozásai? Mert ott nem lehet, az biztos, aztán meg kell valamilyen engedély is az önkormányzatokból is. 

A Főkerttel elég hamar sikerült egyeztetni, ki is mentek egy közös bejárásra, ahol megbeszélték a részleteket: igen, tényleg az lenne a jó, ha földbe kerülnének a fák, akkor tartósabban megmaradnak; de lényegesen egyszerűbb és gyorsabb a ládákba kirakott facsemete. Ami itt jól bírja, az a vadkörte, juhar és a ginko. Ha dobozos verzió, akkor több pénz, de lehet az oldalára padot csinálni, a fa tövébe virágot ültetni. Két dátum van a telepítésnél, május 15-ig vagy szeptember 15 után lehet. Most van még két hónap, meg lehet csinálni - ha minden hivatal partner benne.

A fák sem olcsók, arra is kell pénz. Egyelőre húsz fát terveznek, amiből ötre már össze is dobták a pénzt. Most további támogatókat keresnek, cégeket, szervezeteket és persze magánszemélyeket - a fákat örökbe is lehet fogadni és gondozni. Ha az ott élők magukénak érzik, sokkal jobban fognak rá vigyázni.

Józsefvárosban egy főre 2 m² zöldterület jut. A kerület mindössze 15 darab olyan, 2500 m²-nél nagyobb nyílt közterülettel rendelkezik, ahol a zöldfelület aránya meghaladja a 30%-ot. A zöldfelületek eloszlása kedvezőtlen. A Belső- és Középső-Józsefvárosban kis kiterjedésű, rossz állapotú, egymástól messze fekvő zöldfelületeket találunk. A Külső-Józsefváros helyzete kedvezőbb, de a minőség - a Fiumei úti sírkert kivételével – itt is kívánnivalót hagy maga után. via

Az lenne a jó, ha több ilyen összefogás indulna egy-egy területen, a lakók magukénak éreznék a környezetet, és többet tennének érte. Lassan-lassan, de alakul. 

Itt elkezdték - és szívesen elmondják bárkinek a tapasztalataikat; kitapossák az ösvényt a bürokrácia útvesztőjében, hátha követik őket még többen is.

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr611862151

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

na ez egy szép kezdeményezés!

mellesleg újra elvettek egy cölöpöt a szabó ervin könyvtár mellől és megint a díszburkolatra állnak...fel is lazult megint. remek