Körúti baleset

Címkék: rendőrség baleset mentő körút

2010.03.17. 17:46

 Mennyire jó dolog, hogy a Nagykörúti villamosok átépítésénél megszüntették a visszafordulókat! Most egy szimpla kis balesetnél is megáll az egész környék közlekedése. Az, hogy pontosan mi történt, nem tudjuk, senki nem látta, de mire odaértünk a Baross utcai megállóhoz, már a földön feküdt egy lány, a villamos a Baross utcán keresztbe - nem ért be a megállóba teljesen, és nem is akart bemenni; ebből gondolom, volt fizikai köze a lányhoz -, mellette három rendőr. A földön fekvő sérültnek a tarkója felől csurgott a vér, azt a villamosvezető és két civil csillapította. Egészségügyi doboz a villamosból - legalább van már - egy rendőr írta a jegyzőkönyvet, egy meg nézte a tömeget és a lányt. Eszméleténél volt, beszéltek hozzá, reagált, majd kis idő elteltével fel is ült - nem lehetett annyira kényelmes a hideg és kemény beton.

A forgalmat senki nem irányította. Erre jár a 83-as troli, a 9-es busz, mind nagy tömeget visz, na meg rengeteg autó, ami nem tudott továbbmenni a keresztbe álló villamostól. A rendőr csak annyira állt ki, hogy a körút forgalmát szűkítse a sérült előtti szakaszon. Pár perc múlva az első bátor autós bekanyarodott jobbra, kisívben, amit amúgy tilos, de most rendkívüli helyzet volt - a rendőr nem segítette, nem ismerte fel, hogy ezt kellene a többieknek is tenni, mindkét oldalon - inkább csak állt, és (el)nézte.

- Mentő, hívott valaki mentőt? - kérdezték többen is a tömegben, ami egyre nagyobb lett, ahogy a villamosok is megálltak egymás után, az utcára ontva a tisztelt utazóközönséget. - Persze, a rendőrök már négy perce - jött a felelet - számoljuk az időt, mikor ér ide. Nem is kellett sokat várni, megjött a mentő; rádión még segítséget kért, hogy a József utcától hogy jöjjön a sérülthöz. Aztán, nem tudni miért, úgy döntött, nem a sínen közelíti meg a villamost, hanem megkerüli. Ehhez persze át kellett még gázolni egy halom autón, de ez már tényleg csak egy perc volt. Egy nyakmerevítővel közelítették meg a már ülve vérző lányt, majd jött a hordágy is; azzal berakták a kocsiba, a további ellátása ott zajlott.

A rendőrök még mindig nem irányították a forgalmat. A buszok is torlódtak, aztán egyszer csak egyikük elkezdett kanyarodni a körút felé. Elfért. Ezen felbátorodva a másik megkerülte a villamost, szétrebbentve egy csapat autót ismét. Káosz és zűrzavar.

Megjött a BKV forgalmi zavarelhárítója is, ő is nekiesett az ügy felgöngyölítésének. Közben totális dugó alakult ki, bemondták, hogy nemsokára jönnek a helyettesítő buszok. A tömeg meg hömpölygött minden irányba a járdákon - egy kis tavaszi séta, a Blahán tudnak fordulni a villamosok.

Összességében minden flottul ment, de azért egy kis odafigyeléssel kényelmesebbé tehették volna pár száz - vagy ezer - ember továbbhaladását. (Bezzeg ha bringáznának!) 

Valaki meg is kérdezte a tömegben:  

- Mi lenne, ha tényleg valami történne? Egy nagyobb katasztrófa...?

A bejegyzés trackback címe:

https://8ker.blog.hu/api/trackback/id/tr891847593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Én is tanúja voltam ma félig a balesetnek, a Boráros térnél állt meg a villamosunk és onnan gyalog sétáltam a Baross utcáig, mert ott lakom. A balesetet közelről ugyan nem láttam, de eszembe jutott egy nagyon hasonló eset, ami 2009 nyarán történt és szintén egy fiatal lányt gázolt el a villamos. Kérdés: ennyire balesetveszélyes ez a megálló?
Én is sokszor indulok el még pirosban a lámpánál, mert az Üllői út felől jövő autókat mindig jóval előbb megakasztja egy előrébb lévő lámpa, és már látszik, hogy nem jönnek. A villamossíneken is át szoktam menni, mert ha épp jön az ellenkező irányból a villamos, el akarom érni... valószínűleg a balesetet szenvedett ember is sietett, csak nem vette észre, hogy a másik irányból pont jött a villamos.
NAGYON VIGYÁZZUNK, AZ A NÉHÁNY PERC KÉSÉS NEM ÉR ANNYIT, HOGY AZ ÉLETÜNKET KOCKÁZTASSUK.

Egyébként a kombino szolgáltatásról annyit, hogy valóban egy kalap szutyok, folyton tömeg van, a villamosok nem egyenletesen járnak, valamikor 1 perc a különbség valamikor 10, és ez csúcsidőben.
Mielőbbi gyógyulást!

Egyébként az is megérne egy posztot, ami szintén ugyanott (Baross utca - Körút) látható és tapasztalható. A lámpa és a tábla ellenére jobbra, a gyalogosok közé szabálytalanul behajtó autósokra gondolok. Szinte minden zöldnél van egy szabálytalankodó, nem is értem a rend őreit, hogy miért nem mennek oda jogsit és büntetést gyűjteni...
Petya bácsi!
Van egy rosszhírem: ott BALRA a körútra is szoktak kanyarodni.
Az meg, hogy a rendőrök egy baleset helyszínén mindent csinálnak, csak épp nem forgalomirányítanak mondhatni alapszolgáltatás. Láttam olyat, ahol irányítottak, ott meg épp nemkellett volna.